НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 17 лютого 2021 року

 «Паралельно з іншими інструментами, такими як концесії, успішні кейси з приватизації, індустріальні парки та інші — це дійсно сприятиме відновленню інвестиційної активності в країні», — прокоментував рішення Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Відтепер у Центри можна буде звертатися з питань призначення пільг на оплату комунальних послуг, щодо перерахунку пенсій, призначення соціальної допомоги непрацюючій особі, надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам тощо. Це продовження нашої політики – «державні послуги мають бути зручними для громадян, а не для чиновників», — підкреслив Прем’єр-міністр.

З 24 лютого 2021 року на всій території України почне діяти адаптивний карантин. Рішення Уряд ухвалив з одноденним доопрацюванням.

«Як і влітку, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Хочу підкреслити, що рішення набуде чинності за тиждень, тому всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись», — зазначив Денис Шмигаль.

Минулого року Держпродспоживслужба перевірила безпеку товарів, надання послуг (робіт) на суму понад 72,8 млн грн. Упереджено придбання і використання населенням України недоброякісних продовольчих, непродовольчих товарів та послуг (робіт) на суму понад 35,6 млн грн (48,9%). Споживачам повернуто 10,2 млн грн за неякісні товари та надані послуги.

«Міністерство фінансів активно сприяє розвитку та впровадженню різних проектів, які покращують життя громадян. Ресурс боргових інструментів є обмеженим, а тому брати зобов’язання за проектами, де немає належної документації, є недопустимим. Київська міська державна адміністрація підготує необхідні документи і повторно надасть їх до Міністерства фінансів. Я особисто докладу максимум зусиль для покращення мобільності киян та розвитку зручної інфраструктури Києва…», – наголосив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

Міндовкілля спільно з громадською організацією SaveDnipro та контролюючими органами розробили новий інструмент, який скорочує шлях від виявлення проблеми до її вирішення. У екологічному чат-боті SaveEcoBot запрацював новий сервіс «Скарги на забруднення». Він доступний в Telegram та Rakuten Viber.

17 лютого в будівлі Уряду за участі представників Міністерства інфраструктури відбулась зустріч керівництва АТ «Укрзалізниця» з представниками Профспілки залізничників і транспортних будівельників. Сторони обговорили низку соціальних питань та ініціатив трудового колективу товариства. Під час зустрічі були напрацьовані спільні шляхи їх вирішення.

 Угода визначала домовленості між урядами державучасниць щодо координації дій у сфері надання послуг звязкугармонізації розвитку мереж та засобів звязкуа також щодо підготовки кадрів у цій сфері.

“Державна підтримка агрострахування є ефективним інструментом у багатьох країнах світу. Ми всі розуміємо, наскільки ця підтримка є важливою і довгоочікуваною для українських фермерів, особливо коли говоримо про глобальні зміни клімату та передбачувані погодні умови, такі, наприклад, як посуха. Вдячний усім, хто долучився до напрацювання законодавчих змін і втілення наших планів щодо формування ринку агрострахування в Україні. Впевнений, це рішення сприятиме розвитку не лише агросектору, але і економіки в цілому”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

17 лютого на черговому засіданні Уряд визначив державну установу, яка займатиметься супроводом інвестиційних проектів, допомогою інвесторам від початку проекту й протягом усього часу його тривалості. Цією установою став Офіс із залучення та підтримки інвестицій (UkraineInvest).

Кабінет Міністрів погодив проект Закону, яким вносяться зміни до Кримінального процесуального Кодексу України з метою вдосконалення існуючих механізмів міжнародного співробітництва у кримінальних справах для забезпечення прав та інтересів осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, та для визначення повноважень центральних та компетентних органів, що здійснюють міжнародне правове співробітництво у кримінальних справах.

«Система надання БПД орієнтована на людину, на клієнта. Саме тому потребує розроблення механізм спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та покращення якості надання такої допомоги. З цією метою Уряд підтримав розроблений Мін’юстом відповідний проект Закону», – повідомила заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Супровід підготовки та реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями, а також сприяння виконанню спеціальних інвестиційних договорів державою та органами місцевого самоврядування; супровід заявника та інвестора із значними інвестиціями, передбачений Законом, покладено на уповноважену установу.

У 2020 році Держпродспоживслужба 1050 разів відмовила у видачі дозволів на викиди в повітря. Також фахівці ДПСС минулого року виявили 163 випадки перевищення гігієнічних регламентів атмосферного повітря. При дослідженні проб повітря в закритих приміщеннях відхилення встановлено у 355 випадках.

Відсьогодні громадяни мають змогу подати звернення про екологічні порушення до Держекоінспекції за допомогою чат-боту SaveEcoBot. Це можна зробити прямо зі свого смартфона за кілька хвилин. Про появу такої функції у чат-боті повідомляється на сайті Державної екологічної інспекції.

На засіданні Уряду прийнято рішення щодо актуалізації та доповнення новими адміністративними послугами соціального характеру перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади, які надаються через ЦНАП.

«Запровадження змін, передбачених проектом Закону, дасть змогу шляхом системного реформування положень чинного законодавства унормувати процес підготовки і атестації наукових кадрів вищої кваліфікації та врахувати основні аспекти кращих європейських практик у сфері освіти і науки», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Із 24 лютого на всій території України встановлюється “жовтий” рівеньвідповідно до якого забороняється відвідування закладів освіти здобувачами освіти в разіколи на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває понад 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освітиТакож заборонено проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі здобувачів освіти з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів)», – наголосив Міністр.

«Дуже добре, що ми можемо підтримувати та заохочувати наших спортсменів. Передбачається призначення 18 стипендій, з яких 8 спортсменам та 10 їхнім тренерам за результатами участі в ХІХ зимових Дефлімпійських іграх та чемпіонатах світу 2019 року», – повідомив Вадим Гутцайт.

«Ще одна маленька перемога для сфери фізичної культури та спорту. Тепер для двох спортсменів – чемпіонів світу з боротьби самбо та двох  їхніх тренерів буде призначена стипендія. Щиро радий, що наші неолімпійці отримають фінансову підтримку від держави, адже наша мета сьогодні – стимулювати та допомагати спортсменам здобувати першість на спортивних аренах, реалізовуватись у спорті. Продовжуємо плідно працювати», – наголосив Вадим Гутцайт.

Постановою передбачено створення робочої групи для напрацювання пропозицій з удосконалення законодавства щодо посилення державного нагляду (контролю) у сфері надання соціальних послуг та затвердження дозвільних (погоджувальних) процедур, надання дозвільних документів для провадження діяльності у сфері надання соціальних послуг.

«Боротьба з допінгом – один з наших пріоритетів! Завдяки цьому документу відбудеться гармонізація національного законодавства у сфері боротьби з допінгом із міжнародними та європейськими стандартами, у тому числі положеннями Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Тепер очікуємо голосування у Верховній Раді та маємо надію, що народні обранці підтримують такий важливий для країни Закон», – наголосив Вадим Гутцайт.

Законопроект був розроблений Мінсоцполітики з метою удосконалення законодавчих норм щодо забезпечення, охорони і захисту майнових прав недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена.

Національний природний парк площею 24 265,307 га розташований на території Сарненського району Рівненської області. Його природні комплекси та об’єкти українського Полісся мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову та освітню цінність, що буде сприяти розвитку туризму на Рівненщині.

Кабінет Міністрів України затвердив розроблену Мінрегіоном Концепцію впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні, а також план заходів з її реалізації. Відповідне розпорядження було прийнято 17 лютого. Застосування ВІМ-технологій – один із ключових кроків цифрової трансформації будівництва.

Сьогодні на черговому засіданні Кабінету Міністрів України був схвалений проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності”. Акт спрямований на удосконалення правових і організаційних основ проведення Всеукраїнського перепису населення.

Уряд підтримав ініціативу Мінцифри та Держспецзв’язку про вихід з Угоди координації поштового й електричного зв’язку. Постановаякою передбачено вихід з цієї Угодирозроблена Держспецзвязку.

План передбачає проведення низки просвітницьких, культурно-освітніх, комеморативних заходів, присвячених пам’яті жертв та учасників Революції Гідності

“У Дії можна буде замовити послугу з видачі чи обміну посвідчення водія. Буде можливо просто зайти у застосунок, замовити посвідчення і потім його забрати у найближчому сервісному центрі МВС. Нам писали, просили про це і ось нарешті ми готові до запуску цієї послуги”, – повідомив Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації.

За наявною інформацією, в ніч на 17 лютого відбулися обшуки в будинках кримчан Абдулборі Махамадамінова, Азамата Еюпова, Тимура Ялкабова, Ібрагімова Ернеста, Олега Федорова, Ленура Сейдаметова і Яшара Шихаметова. Серед згаданих осіб є активісти «Кримської солідарності» і проекту для дітей політв’язнів «Кримське дитинство», що чітко вказує на політично мотивований характер дій окупаційної влади півострова.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації.  Відтепер  пацієнти можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби для первинної і вторинної профілактики та лікування серцево-судинних захворювань.

За результатами проведених протягом січня 2021 року заходів державного фінансового контролю фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області виявили порушень, що призвели до втрат матеріальних та фінансових ресурсів на загальну суму майже 7,7 млн грн, та втрат через неефективні управлінські рішення на суму понад 83 млн грн.

16 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про культурні маршрути». «За» проголосували 336 народних депутатів України. Приєднання до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути є практичною реалізацією положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У січні Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області підготовлено та проведено 5 земельних аукціонів з продажу права оренди на 31 ділянку. Землі державної власності сільськогосподарського призначення, розташовані за межами населених пунктів площею 63,11 гектара.

З 8 по 12 лютого 2021 року експертами державної експертизи розглянуто 9580 документацій із землеустрою, із яких надано 7433 (78%) висновки про погодження та 2147 (22%) документацій не погоджено.

Державне агентство з  питань кіно представило онлайн-довідник «База національних фільмів України»

 – найповнішу базу даних за національними фільмами, професіоналами кіновиробництва та компаніями-виробниками України.

МЗС та Центр інформації та документації НАТО в Україні запустили проект #СильнішіРазом. Проект складається із серії відеороликів про співпрацю між нашою країною та НАТО, зокрема про внесок України у зміцнення євроатлантичної безпеки.

Держпродспоживслужба співпрацює з міжнародними партнерами для розширення збуту по 31 країні по різних товарних позиціях, серед яких – продукція птахівництва, жива велика та дрібна рогата худоба, яловичина та свинина, молоко та молочні продукти, мед, яблука, лохина та черешня, горох та квасоля, цибуля, пшеничне борошно, риба та рибопродукти, репродуктивний матеріал.

«Зелений перехід» – це не просто світовий тренд, а сьогоднішня реальність, в якій варто і потрібно розвивати  нашу державу. Він передбачає як розвиток сфери енергоефективності в усіх секторах економіки, так і заміщення традиційних енергоресурсів альтернативними видами палива», – пояснив Костянтин Гура.

«Вважаю, що потужну інформаційно-аналітичну платформу, що побудована Мінфіном, а також досвід, добутий Мінфіном при здійсненні верифікації державних виплат, слід використовувати для перевірки даних про надані медичні послуги, що дозволить забезпечити ретельний контроль за коштами, що надаються державою для цієї цілі. Адже ми повинні чітко розуміти, наскільки ефективно витрачаються податки наших громадян», – наголосив Денис Улютін.
Показати ще
WordPress Lessons