НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 16 лютого 2021 року

Прем’єр-міністр наголосив, що фінансова спроможність та стабільність роботи вітчизняних авіаційних компаній є гарантією доступних авіаперевезень для українців, збільшення туристичного попиту та стимулом для розвитку економіки в цілому.

Міністерство цифрової трансформації взяло участь у розробці проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції)».

Серія засідань робочих груп щодо розробки проекту Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору стартувала сьогодні, 16 лютого. До масштабного процесу залучені шість експертних груп, до складу яких увійшли представники центральних органів влади, профільних громадських організацій, благодійних фондів тощо. Під час перших зустрічей присутні обговорили два напрями — Фізична та Суспільна безбар’єрність.

Міністри обговорили активізацію взаємодії України та Канади у політичній, безпековій, оборонній, торговельній, інвестиційній та міграційній сферах.

Верховна Рада України підтримала зміни до Закону України “Про дорожній рух”.

Тепер водій може показати електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та договір обов’язкового страхування (автоцивілку) поліцейському для посвідчення своєї особи та права на керування автівкою.

Мінсоцполітики здійснено перерахування коштів для компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії в сумі 322 133,5 тис. грн (571,6 тис. осіб) за спожиту у січні електроенергію.

«Прийняття даного законопроекту – це велика перемога і крок вперед. Парламентарі підтримали проект Закону дещо в обрізаному вигляді, зокрема, не підтримали норми про заборону водіям виходити з авто без дозволу поліцейського. А також зменшили розмір штрафу за перевищення швидкісного режиму до 1700 гривень», – наголосив Антон Геращенко.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов відзначив, що Фонд отримав 380 заявок від ОСББ на проведення енергоефективної модернізації багатоквартирних будинків за різними програмами на суму близько 2,78 млрд гривень, з яких 1,94 млрд гривень – це грантова частина.

Для родин п’яти медичних працівників, які померли внаслідок інфікування коронавірусом SARSCoV-2 під час виконання професійних обов’язків, Фонд соціального страхування України сьогодні профінансував страхові виплати у розмірі 1 мільйон 576 тисяч 500 гривень за рахунок коштів державного бюджету.

У рамках рибоохоронних рейдів у порушників вилучено майже 10 тонн (9903 кг) водних біоресурсів та 2639 заборонених знарядь лову. Крім того, затримано 58 транспортних засобів. Складено та направлено до судів 1047 справ для притягнення порушників до адміністративної відповідальності, ще 29 справ направлено судами для відкриття кримінальних проваджень.

Серед практик, що стали переможцями, – безпековий проект «Помічник патрульного», і онлайн-вікторина «Онлайн квіз – Youth Game», короткометражний фільм про булінг «Мала», книжкові відеоогляди #PRO100KNYG, програма студентських обмінів «Плацкарт» і навіть перетворення закинутого підліткового клубу у відкритий простір для молоді та інші.

Законопроект щодо професійної (професійно-технічної) освіти має бути спрямований винятково на розвиток та належне функціонування закладів профтехосвіти й враховувати цінність інших сфер освіти.

Національна служба здоров’я України уклала договори з 25 центрами екстреної медичної допомоги кожної області країни та міста Київ. У 2020 році вони отримали понад 13 млрд гривень за надання екстреної допомоги пацієнтам, зокрема, і пацієнтам з COVID-19. У 2020 році найбільше виплат від НСЗУ отримав Центр екстреної медичної допомоги міста Києва – понад 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Центри екстреної медичної допомоги Харківської та Дніпропетровської областей отримали 976 та 933 мільйонів гривень відповідно.

Агросектор України зорієнтований на ключові перетворення — фіналізацію земельної реформи, реалізацію національного проекту зрошення і меліорації, запровадження повноцінного інституту аграрного страхування. Про це йшлося під час публічного обговорення вектору «Розвиток агросектору України» Національної економічної стратегії-2030, що відбулося за участі Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, представників Кабінету Міністрів України, Центру економічного відновлення та інших.

«Країна, яка пережила Голодомор, сьогодні входить в трійку світових експортерів зерна і забезпечує продовольчу безпеку в багатьох країнах. Спроможна держава, більше сотні мільйонів тонн зерна, сотні номенклатури с/г продукції – це про Україну, яка має всі можливості відкривати нові ринки, налагоджувати співпрацю, залучати інвестиції і може стати величезним продовольчим магазином для всього світу», – наголосив Роман Лещенко.

Мінцифри вже цієї весни презентує новий сервіс — Дію ID. Це електронний підпис у смартфоні у декілька кліків. Українці отримають можливість користуватися кваліфікованим електронним підписом (КЕП) повністю онлайн у декілька кліків на власному смартфоні. 

«Вищезазначеною Угодою розмежовується сфера відповідальності української та польської сторін стосовно прикордонних об’єктів спільного використання. Це три автодорожні мости через р. Західний Буг на українсько-польському кордоні. Ратифікація Угоди дозволить утримувати ці споруди в належному транспортно-експлуатаційному стані», – пояснив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Минулого року велась активна міжурядова робота за участю профільних асоціацій. Результатом плідної роботи є багато досягнень, зокрема, перезавантаження державної підтримки, в рамках якої чітко зафіксовані максимальні об’єми підтримки та десятки напрямків. Крім того, була зроблена підготовча робота за пріоритетними напрямами аграрної політики України. Сподіваюся, що цього року розпочнеться активний темп імплементації наших напрацювань», – зазначив заступник Міністра Тарас Висоцький.

Ми неодноразово порушували питання перед МОН: треба змінити підхід до формування заробітної плати. Оклад має становити основну її частину. Щоб ані директор закладу, ані управління освіти не могло вирішувати: платити надбавку, чи ні. У такому разі молодий учитель отримуватиме більше ніж зараз. Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев в інтерв’ю газеті «Сучасна освіта України»

Станом на 15 лютого 2021 року до Державного земельного кадастру внесено відомості про 22,6 млн земельних ділянок загальною площею 43,8 млн га (за останній тиждень – 23,3 тис. новосформованих земельних ділянок площею 19,1 тис. га), зокрема, 15,2 млн земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 32,1 млн гектарів.

Наша мета – надати фінансовий інструмент для забезпечення якісної освіти у громадах, а не повертати «зайві» кошти. Хтось заощаджує і кладе ці кошти на депозит, але є приклади неефективного управління. Головне – кошти повинні працювати та приносити користь, у цьому випадку підвищувати якість освіти. Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев в інтерв’ю газеті «Сучасна освіта України».

«Ми маємо усі ресурси, щоб заміщувати дорогий газ місцевими видами палива. Так, у 2019 р. країна використала близько 30 млрд куб. м газу, з яких 14 млрд куб. м імпортувала і заплатила за це 3 млрд доларів. При цьому максимальний потенціал використання біоенергетичних ресурсів для заміщення газу становить в еквіваленті біля 37 млрд куб. м. Використавши навіть половину цього потенціалу, ми можемо повністю відмовитися від імпорту блакитного палива», – наголосив Юрій Шафаренко.

Фахівцями підготовлено і видано громадянам 3064 витяги з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, 758 викопіювань з кадастрової карти, внесено до Державного земельного кадастру зміни до відомостей про 164 земельні ділянки.

За той же період на Херсонщині за тим самим принципом зареєстровано 3133 земельні ділянки.

Мета закупівлі послуг — забезпечення можливості реалізації інформаційної взаємодії платформи реєстрів з інформаційними системами та реєстрами інших державних органів, а також налагодження процесу міжвідомчої електронної взаємодії через “Трембіту”.

Від моменту старту Програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки вже видали 8791 позику на загальну суму в 20,5 мільярда гривень. З них 11,919 мільярда гривень були видані в якості рефінансування попередньо отриманих позик, 3,745 мільярда підприємці отримали на інвестиційні цілі та 4,851 мільярда гривень в якості антикризових кредитів.

Протягом січня 2021 року фахівці Східного офісу Держаудитслужби виявили порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму понад 22 млн грн та забезпечили відшкодування втрат на суму майже 4,3 млн грн.

Під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Об’єднаних Арабських Еміратів 14 лютого підписано Протокол про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом ОАЕ про уникнення подвійного оподаткування і запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і капітал. Зазначеним Протоколом вносяться зміни до Угоди з метою приведення її положень у відповідність до Модельної Конвенції ОЕСР.

14 лютого в рамках офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Об’єднаних арабських еміратів, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Віце-прем’єр-міністр – Міністр внутрішніх справ ОАЕ шейх Сейф Бін Заїд Аль Нагаян підписали Угоду про співробітництво у сфері боротьби зі злочинністю та тероризмом та Меморандум про взаєморозуміння між МВС України та МВС ОАЕ про взаємне визнання та обмін національних посвідчень. 

Під час офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Абу-Дабі відбулося підписання Меморандуму між Державним агентством розвитку туризму України та Міністерством економіки Об’єднаних Арабських Еміратів.
Показати ще
WordPress Lessons