МедицинаНовиниНовини Обухівщини

Інформація про стан захворюваності на коронавірусну інфекцію в районі станом на 27.01.2020

Станом на 12 годину 27.01.2021 в Обухівському районі лабораторно підтверджений діагноз на COVID-19 у 5156 осіб.

Із них  4775 особи одужало.

Померло 55 осіб. Всі вони мали хронічні захворювання, клінічний перебіг яких ускладнив COVID-19. Це серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, захворювання легень, печінки, нирок, злоякісні новоутворення, ожиріння, хронічний алкоголізм. Основними причинами смерті стали – вік та супутні неінфекційні хронічні захворювання.

Серед медпрацівників захворіло – 309 осіб в т.ч. – 65 лікаря, інші – 244. Одужало – 294 медпрацівника, із них-64 лікаря, інші – 230.

На 27.01.2021 в Україні захворіло на COVID-19 – 1,24 млн осіб, із них померло 23148 осіб. Відсоток смертності складає 1,8%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом 5156 осіб із них померло 55 осіб. Відсоток смертності складає 1,1%.

Виявлено 16 контактних осіб, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

За тиждень з 20.01.2021 по 27.01.2021 захворіло – 92 особи, одужало – 204, померло – 1 особа.

Ризик пандемій не зникне так як люди контактують із тваринами в т.ч  дикими (летючі миші, змії та інші). Вірус передається від тварин до людини в т.ч. від свійських тварин, які утримуються на фермах в тісноті.

Зміна клімату, вирубка лісів, полювання на диких тварин, вживання в їжу їх м’яса призводить до інфікування людей.

Туризм, міграційні процеси сприяють швидкому розповсюдженню збудників по всьому світу.

Неможливо передбачити коли виникне епідемія вірусного захворювання, чи то пташиний грип чи корнавірусна інфекція.

При передачі вірусу від людини до людини збудник змінює свої властивості (мутує) стає більш заразним, вірулентним, агресивним.

Не виключена можливість надходження в навколишнє середовище вірусів, що мають пандемічний характер із лабораторій четвертого рівня біобезпеки.

Чотири шляхи передачі COVID-19 – повітряно-крапельний, повітряно-пилевий, контактно-побутовий та фекально-оральний, сприяють швидкому розповсюдженню інфекції.

Кращий шлях боротьби з епідеміями це їх попередження.

На початку епідемії згідно вимог статті 31 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» необхідно було всіх прибулих із-за кордону (як імовірне джерело інфекції) помістити на обсервацію на 14 днів в підготовлені тимчасові заклади охорони здоров’я  під спостереження лікарів, а не відпускати по домівках на самоізоляцію, виконання вимог якої ніхто не  контролював.

В інфекційному процесі є 1) джерело інфекції (хворий, вірусоносій), 2) шляхи передачі збудника (повітряно-крапельний, повітряно-пилевий, контактно-побутовий, фекально-оральний), 3) сприйнятливий організм.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020р №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусум SARS-CoV-2» передбачені вимоги щодо самоізоляції, при необхідності госпіталізації хворих (вірусоносіїв), контактних осіб, осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом.

Особи, у яких виникли клінічні прояви інфекції, повинні своєчасно самоізолюватись та звернутись за медичною допомогою.

Для активного виявлення хворих, вірусоносіїв та перехворівши в безсимптомній формі бажано було б провести масові  діагностичні дослідження шляхом проведення ПЛР (полімеразно – ланцюгової реакції), ІФА (імуноферментного аналізу).

Для розриву шляхів передачі інфекції та зменшення контактів між людьми передбачені обмежувальні та протиепідемічні заходи: заборона скупчення людей, особливо в закритих приміщеннях без достатньої вентиляції, дотримання соціального розриву в 1,5-2 метри, використання засобів індивідуального захисту (носіння респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, захисних щитків, рукавичок. Проведення дезінфекційних заходів та дотримання вимог особистої гігієни.

Щодо сприйнятливого організму, то науковці стверджують що люди перехворівши на COVID-19 більш захищені, ніж вакциновані. А епідемія піде на спад коли перехворіє 70-80% населення. Але слід відзначити що до 5% хворих на COVID-19 потребують спеціалізованої медичної допомоги з використанням кисневої терапії та проведення реанімаційних заходів.

В боротьбі з пандемією у різних країнах свій підхід. В Китаї для ліквідації розповсюдження інфекції ввели жорсткі обмежувальні протиепідемічні заходи і поголовну вакцинацію. В країнах Європи та Америки введення карантинних заходів дало можливість поетапно проводити вакцинацію різних груп населення.

В інших країнах карантинні заходи дали можливість розірвати ланцюжок розповсюдження інфекції, зменшити кількість захворівших , розвантажити медичну систему та надавати належну медичну допомогу.

Показати ще
WordPress Lessons