НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 20 січня 2021 року

Усі газопостачальні компанії вже цієї весни мають представити населенню свої річні продукти. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів 20 січня. Денис Шмигаль підкреслив, що Уряд веде активну роботу щодо розвитку справедливих правил та механізмів на ринку газу. А також доручив Міністерству енергетики, Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерству соціальної політики спільно з НКРЕКП та Антимонопольним комітетом до кінця місяця підготувати довгострокові інструменти для збалансування ринку природного газу.
 
Кабінет Міністрів України під час чергового засідання 20 січня затвердив нову тарифну сітку для розрахунку заробітних плат працівників бюджетних установ.
Як відзначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, це рішення дає можливість збільшити зарплати вчителів вже в січні майже на 20%.
«Ми обіцяли, і відповідно виконуємо свою обіцянку. Наголошую, що Уряд виділив цього року на зарплати нашим вчителям майже 100 млрд грн. Тому сьогоднішнє рішення абсолютно прораховано та забезпечено відповідними фінансами», — зазначив Глава Уряду.
 
Прем’єр-міністр відзначив, що ринок капіталу — це те, що вирізняє успішні країни, тому його створення є одним із пріоритетів Уряду. «Створення ринку капіталу означатиме також і додаткові фінансові інструменти для внутрішнього та зовнішнього інвестора», — сказав очільник Уряду.
 
Уряд схвалив постанову “Про реалізацію у м. Києві експерименту з професійного навчання зареєстрованих безробітних для потреб роботодавців сфери інформаційних технологій”, згідно з якою безробітні зможуть безкоштовно навчатись IT-спеціальностей у приватних IT-школах. Відтепер кошти Фонду, передбачені на перепідготовку безробітних, можуть освоюватись не тільки акредитованими при Міністерстві освіти і науки України навчальними закладами, але й неформальними закладами освіти – ІТ-Академіями, ІТ-курсами та іншими, які готують кваліфікованих ІТ-спеціалістів, але не мають ліцензій, сертифікатів та акредитації.
 
Мінекономіки спільно з Мінцифри та Державним центром зайнятості започатковують експеримент професійного навчання безробітних інформаційним технологіям. Відповідне рішення Уряд ухвалив сьогодні, 20 січня, на черговому засіданні. Першим містом визначено Київ, але при успішному завершенні експерименту планується його розширити й на інші міста України.
 
«Проект законодавчих змін спрямований на активізацію процесу перетворення прав на результат інтелектуальної діяльності на прибутковий товар, введення його в цивільний оборот і отримання прибутку від його використання, підвищення рівня комерціалізації результатів наукових досліджень шляхом запровадження системи фінансових і юридичних інструментів», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
 
Для забезпечення безперервної роботи станції «Академік Вернадський» термін дії Державної цільової науково-технічної програми досліджень у Антарктиці на 2011–2020 роки продовжено до 2023 року. Це дозволить забезпечити подальше проведення та фінансування українських антарктичних експедицій. Відповідну постанову КМУ «Про продовження строку виконання Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011–2020 роки» було ухвалено сьогодні, 20 січня 2021 року.
 
Відбулась онлайн-зустріч Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької з Послом України в Канаді Андрієм Шевченком. У зустрічі також взяли участь заступники Голови Анатолій Вовнюк, Андрій Лордкіпанідзе та Ольга Шевченко. Під час зустрічі обговорювались питання комунікації між сторонами з часу впровадження зони вільної торгівлі, у тому числі, поточні питання санітарних і фітосанітарних заходів. Окрема увага була приділена виходу українських товарів на ринок Канади.
 
Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна провела зустріч з Головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим. Юлія Лапутіна висловила вдячність пану Александеру Віннікову за допомогу Україні з боку Альянсу, зокрема щодо проектів і програм, реалізованих за підтримки НАТО упродовж 2020 року.
 
Кабінет Міністрів підтримав проект Стратегії воєнної безпеки України. Цей масштабний документ розроблений Міністерством оборони України на основі Стратегії національної безпеки України, затвердженої нещодавно Президентом Володимиром Зеленським. Документ покликаний замінити Воєнну доктрину і визначає цілі, пріоритети та шляхи реалізації державної політики у сферах національної безпеки і оборони в частині, що стосується забезпечення воєнної безпеки нашої держави.
 
На засіданні Уряду прийнято законопроект, яким посилюється захист національних економічних інтересів України під час поширення політики протекціонізму у світі та наявності надзвичайних ситуацій в міжнародних відносинах. Водночас прийняті зміни не суперечать угодам СОТ та міжнародним договорам України в торговельно-економічній сфері.
 
Уряд схвалив проект Закону України щодо запровадження довгострокових зобов’язань в рамках здійснення державно-приватного партнерства (концесії). “Законопроект дозволить забезпечити повноцінне функціонування механізму державно-приватного партнерства для усіх сфер діяльності та створити умови для зростання обсягу залучених інвестицій”, – зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
 
Враховуючи те, що на сьогодні в Україні була відсутня система оцінки іноземних інвестицій на національну безпеку, Мінекономіки розробило відповідний законопроект, який сьогодні схвалено на засіданні КМУ з техніко-юридичними правками. Окрім визначення порядку оцінки впливу, законопроект дозволить врегулювати механізм залучення іноземних інвестицій у підприємства, що мають стратегічне значення для національної безпеки України.
 
Уряд схвалив низку змін до постанов КМУ про межі акваторій морських портів Білгород-Дністровський, Скадовськ, Маріуполь, Південний і Бердянськ. Прийняті зміни приводять чинну термінологію у відповідність до Водного кодексу України та закону «Про морські порти України». 
 
Уряд затвердив фінансовий план державного підприємства «Морський торговельний порт «Южний» на 2021 рік. Згідно з ним, підприємство планує отримати 175,55 млн грн чистого прибутку. 
 
Уряд дозволив національному природному парку «Кармелюкове Поділля» розробити проекти землеустрою на відведення 1,8 тис. га додаткових земель у постійне користування.
 
Йдеться про новий проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ VIII)» вартістю 13,1 мільйона євро для проведення енергоефективної модернізації закладів медичної допомоги, проведення закупівель сучасного базового медичного обладнання та обладнання для амбулаторної діагностики та лікування хвороби COVID-19 та її наслідків на території Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей, а також на контрольованих Урядом України територіях Донецької та Луганської областей.
 
Прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю”, якою визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2507100 „Реабілітація дітей з інвалідністю”.
 
Уряд затвердив фінансовий план державного підприємства «Маріупольський морський торговельний порт» на 2021 рік. Згідно з ним, підприємство планує отримати 1,3 млрд грн чистого доходу від реалізації продукції та 93,2 млн грн чистого прибутку. 
 
 Кабінет Міністрів України ухвалив розроблену Мінекономіки постанову щодо підвищення рівня посадових окладів працівникам бюджетної сфери, зокрема й освітянам.
 
Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів». Він законодавчо врегульовує питання впровадження довгострокових бюджетних зобов’язань у рамках здійснення ДПП, тим самим даючи «зелене світло» реалізації перспективних проектів на умовах ДПП.
 
Станом на 20.01.2021 до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, включено 1007 платників податків. Через єдиний рахунок вже сплачено 2,9 млн гривень. Такий спосіб сплати податків є комфортним, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.
 
Протягом 2020 року до Державної інспекції енергетичного нагляду України надійшло 2 337 звернень громадян. З них до центрального апарату надійшло 1 568 звернень, 634 – до територіальних органів та 145 скарг зі спірних питань щодо приєднання до електричних мереж.
 
Середній розмір допомоги від ФССУ, яка покликана повністю компенсувати потерпілому втрачений заробіток відповідно до відсотка втраченої працездатності (або членам його родини в разі смерті потерпілого), склав 3 840,30 гривень за підсумками 2020 року. У порівнянні з 2019 роком сума допомоги зросла на 13,8%.
 
Цього дня, 6 років тому, загибеллю 48 військовослужбовців трагічно завершилася героїчна 244-денна оборона Донецького аеропорту. На честь кожного Захисника лунав удар дзвону та залп зі зброї.
 
На Дніпропетровщині за національною програмою «Велике будівництво» облаштовують сучасні відділення екстреної меддопомоги. Для них вже почали закуповувати обладнання. 19 новітніх діагностичних апаратів придбали державним коштом. Нині чекають на поставки. 
 
За результатами роботи Експертної ради з питань підготовки Узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів, Мінфін затвердив 19 січня 2021 року дві УПК. Наказом №22 затверджено Консультацію щодо застосування окремих положень підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 та пункту 140.2 статті 140 Податкового кодексу України.
 
Учасники зустрічі піднімали питання подальшої спільної діяльності у сфері захисту дітей та сімей на 2021 рік, зокрема, створення та впровадження в Україні системного та комплексного підходу до розвитку кадрового потенціалу працівників соціальної сфери, насамперед у територіальних громадах.
 
Держрибагентством підбито підсумки рибоохоронної діяльності за 2020 рік. Так, рибоохоронними патрулями здійснено 14 300 рибоохоронних рейдів. У результаті проведених заходів виявлено 46 741 порушення, з яких майже третина (30%) є грубими (13 835). Найбільшу кількість порушень викрито Черкаським, Дніпропетровським, Полтавським, Херсонським, Київським рибпатрулями, а також Азовським басейновим управлінням.
 
На підставі заяв, отриманих від фізичних та юридичних осіб, сільськогосподарських товариств та фермерських господарств у 2020 році фахівці Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області сформували 36 280 витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Найбільше таких документів видано щодо ділянок, розташованих у Токмацькому – 5895, Пологівському – 3 284, Вільнянському – 2 710, Бердянському – 2 620 районах Запорізької області.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 20 січня в Україні зафіксовано 4383 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 161, медпрацівників – 239). Кількість активних хворих – 250 031 особа.
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons