НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 23 грудня 2020 року

Уряд активно працює, щоб у 2021 році Україна гарантовано мала значно більшу кількість вакцин, окрім запланованих 8 млн доз у межах глобальної ініціативи COVAX. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Уряду 23 грудня. За його словами, найвище керівництво держави веде перемовини по двох напрямках: з виробниками вакцин та з керівництвом держав, де такі вакцини будуть вироблятись або вже виробляються.
 
Напередодні Пенсійним фондом України було профінансовано 2,2 млрд грн для виплати 8 тис. грн одноразової матеріальної допомоги 280 тисячам осіб. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Уряду 23 грудня. Денис Шмигаль нагадав, що Кабінет Міністрів подовжив термін подання заявок до 31 грудня, а кількість поданих заявок вже перевищила позначку в 300 тисяч.
 
Уряд планує пришвидшити процес приватизації, тому пропонуватиме Верховній Раді зняти обмеження на продаж низки об’єктів. Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час вступного слова на засіданні Уряду 23 грудня. За його словами, ідеться про велику приватизацію 5 теплоелектроцентралей, 3 обленерго, підприємства «Більшовик», Одеського припортового заводу, Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, «Президент-готелю». Відповідний законопроект Кабінет Міністрів схвалив під час засідання.
«Змінюються підходи реалізації реформи містобудування, та в жодному разі не її ідеологія. Основні цілі реформи залишаються незмінними та будуть досягнені. Це – ліквідація ДАБІ та створення в Україні прозорих умов для функціонування сфери містобудування. Наразі головний крок – приведення реформи у відповідність до законодавства», – наголосив Олексій Чернишов.
 
Кабінет Міністрів України затвердив план заходів з реалізації Національної стратегії безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі на 2021 рік.План заходів з реалізації Національної стратегії на 2021 рік передбачає оновлення матеріально-технічної бази для занять фізичною культурою, забезпечення фізичного та психологічного комфорту, зокрема й для дітей з особливими освітніми потребами, навчання правильним харчовим звичкам та оновлення підходів до роботи психологічної служби шкіл.
 
Сьогодні, 23 грудня, Офіс з просування експорту на платформі Дія.Бізнес за підтримки Мінекономіки запустив Єдиний експортний веб-портал – онлайн-платформу для експортерів та компаній, зацікавлених в експорті. Метою запуску веб-порталу є підвищення рівня національного експорту та надання підтримки підприємствам для виходу на нові ринки, а також іноземним компаніям, що зацікавлені в імпорті товарів та послуг з України і налагодженні партнерських відносин.
 
Уряд виділив кошти з резервного фонду в сумі 10 млн 136 тис. гривень з метою надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам під час бойових дій під час антитерористичної операції. Кошти з резервного фонду для них виділяються на підставі списків, які затверджуються Міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, що діє при Мінветеранів.
 
На засіданні Уряду схвалено законопроект, який врегульовує питання відповідальності за правопорушення у сфері насінництва, розсадництва, а також у сфері додержання заходів біологічної і генетичної безпеки щодо с/г рослин. Також документ визначає повноваження Держпродспоживслужби України у питанні контролю за дотриманням законодавства у визначених сферах.
 
Уряд схвалив законопроект щодо відновлення приватизації об’єктів великої приватизації. Це рішення  дозволяє здійснити низку підготовчих та організаційних заходів, які передують проведенню безпосереднього продажу об’єктів великої приватизації, зокрема проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації.
 
«Стратегія розвитку морських портів України була затверджена ще у 2013 році та сьогодні є вкрай застарілою. Тому ми актуалізували ключові її норми та положення. У довгостроковій перспективі це дасть змогу залучити близько 50 млрд грн приватних інвестицій у галузь і створити близько 4700 нових робочих місць. Крім цього, це дозволить стивідорним компаніям досягти обсягів переробки вантажів у портах на рівні 209-265 млн тонн, на 75% збільшити ефективність використання перевантажувальних комплексів та покращити показник якості послуг морських портів згідно з глобальним індексом конкурентоспроможності з 3,9 до понад 5», – зазначив очільник Міністерства.
 
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: “Удосконалення консульських послуг для українців за кордоном є одним із моїх пріоритетів. Сьогодні ми зробили черговий крок у цьому напрямі – Уряд України підтримав пропозицію МЗС надати пільги окремим категоріям громадян при оформленні закордонних паспортів та наданні нотаріальних послуг. Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи у рамках категорій 1 і 2, особи з інвалідністю І і ІІ груп та діти з інвалідністю зможуть отримати ці послуги безкоштовно”.
 
Мінсоцполітики спільно з МОЗ, Держпраці та Фондом соціального страхування підготовлено зміни до нормативно-правових актів з метою спрощення процедури проведення розслідування смертельних випадків від COVID – 19 медичних працівників. Реалізація таких змін дозволить Фонду соціального страхування в більш короткі строки здійснювати страхові виплати родинам загиблих медичних працівників.
Урядом прийнято постанову, якою запроваджено спрощений порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання громадянам Республіки Білорусь, які є підприємцями, висококваліфікованими спеціалістами, зокрема, фахівцями у сфері інформаційних технологій та інновацій, та членам їх сімей. Проект постанови розроблений за ініціативи Державної міграційної служби на виконання підпункту 2 статті 1 Указу Президента України «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь».
 
Прийняте розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення основних напрямів діяльності акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» на 2020 – 2024 роки» визначає основні напрями діяльності ПриватБанку на 2020 – 2024 роки, що забезпечать його належне функціонування та будуть сприяти ефективному управлінню державним банком, захисту прав вкладників, кредиторів, держави як акціонера і стануть підґрунтям для розробки стратегії його подальшого розвитку.
 
Кабінет Міністрів схвалив для внесення до Верховної Ради законопроект „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб”. 
 
Прийняте рішення, яке передбачає призначення житлових субсидій, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям, особам, яким надається допомога по частковому безробіттю на період карантину, без сплати ними або за них ЄСВ.
 
Уряд затвердив максимальний розмір плати за разовий проїзд автомобільними дорогами загального користування, побудованими на умовах концесії. Він визначатиметься відповідно до категорії транспортних засобів та за кожний кілометр автошляху. Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.
 
Уряд затвердив Порядок підтвердження кваліфікації осіб, які проводять аудит та перевірку безпеки автомобільних доріг. Він покликаний створити належні правові підстави для професійної атестації осіб, які проводять аудит та перевірку безпеки автошляхів, а також імплементувати положення Директиви 2008/96/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 19.11.2008 «Про управління безпекою дорожньої інфраструктури». 
 
Кабінет Міністрів України схвалив для внесення до Верховної Ради законопроект „Про внесення змін до Закону України ,,Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні” щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами”. Пропонується внести зміни до Закону України ,,Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні”, що стосуються класифікації та термінології технічних та інших засобів реабілітації, відповідно до міжнародних стандартів.
 
Сьогодні на засіданні Уряду прийнято розпорядження щодо початку виконання Національною соціальною сервісною службою України своїх повноважень і функцій з реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, а також здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей.
 
15 грудня 2020 року завершено підготовку об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – ОЗП) 2020/2021 років. Держенергонагляд, зі свого боку, здійснював комплекс заходів щодо державного нагляду (контролю) за підготовкою об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП.
«Наголошу – мова йде про вирішення питань  соціально-економічного характеру на підконтрольній Уряду території Донецької і Луганської областей. Ця концепція ляже в основу при розробці Стратегії економічного розвитку Донеччини і Луганщини. Так, на початку йдеться про підконтрольну Уряду територію. Наразі ми маємо простір для експерименту і створення підстав для того, щоб міжнародна спільнота почала розглядати майбутню Стратегію економічного розвитку спочатку цього регіону, а потім і інших регіонів України, як складову власної економічної політики», – сказав Віце-прем’єр-міністр України Олексій Резніков.
 
Уряд схвалив зміни до розпорядження КМУ, які продовжують термін реалізації експериментального проекту із впровадження електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) для вантажних автоперевезень до 30 липня 2021 року. Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.
 
Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження розміру страхового запасу природного газу на 2021 рік», розроблену Міненерго на виконання частини шостої статті 12 Закону України «Про ринок природного газу». Прийняття постанови забезпечить продовження чинного протягом 2016-2020 років нульового розміру страхового запасу природного газу.
 
На своєму засіданні Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання ринку послуг автомобільного транспорту в Україні з метою приведення їх у відповідність з актом Європейського Союзу». Він визначає особливості ліцензування на автомобільному транспорті відповідно до положень Регламенту (ЄС) № 1071/2009 і покликаний адаптувати норми українського законодавства до європейського. Про це повідомив Міністр інфраструктури Владислав Криклій.
 
«Станом на 22.12.2020 на ЄКР є 60,7 млрд грн. Очікуємо перевиконання доходу десь 13 млрд гривень за підсумками року», – зауважив Міністр фінансів.
 
На своєму засіданні Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства щодо управління у сфері безпеки автомобільних доріг». Він запроваджує адміністративну та кримінальну відповідальність аудиторів безпеки доріг та осіб, які проводять перевірку безпеки автошляхів.
 
З метою посилення протипожежного та техногенного захисту об’єктів сфери освіти, безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу під час зимових канікул МОН надало рекомендації, як безпечно організувати та провести новорічні заходи.
 
З 1 січня 2021 року вводяться в обіг нові зразки марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах вітчизняного та імпортного виробництва. За даними Міністерства фінансів, наданими Державною податковою службою, виготовлено, пройшли державне приймання та відвантажено до територіальних органів ДПС України понад 216 млн штук марок нового зразка, замовлених виробниками тютюнових виробів.
 
За січень-жовтень цього року українцям нараховано за тепло на 3,9 млрд грн менше, ніж за аналогічний період минулого року. На це, зокрема, вплинуло те, що ціна блакитного палива, яке є сировиною для теплопостачальних підприємств, зменшувалась. Протягом січня-жовтня 2020 року за послуги теплопостачання українцям нарахували 24,4 млрд грн, тоді як у такий же період 2019 року – 28,3 млрд грн.
 
Зокрема, відтепер внутрішньо переміщені особи зможуть отримувати житло у будь-якому населеному пункті, де наявне таке житло, а не лише в населених пунктах, де людина перебуває протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.
 
Церемонія відбулася біля головної Стіни пам’яті країни на Михайлівській площі. Вогонь миру Міністру у справах ветеранів Юлії Лапутіній та родинам загиблих захисників України вручили представники української організації «Пласт», яка вже 29 років поспіль бере участь у скаутській естафеті передачі Вогню миру. Міністр подякувала пластунам за їх участь і підтримку національно-патріотичного руху в країні.
 
«У 2021 році за рахунок державного бюджету планується вперше закупити нові пасажирські вагони, а також електрифікувати три залізничних ділянки. Позитивний ефект від реалізації проектів відчують більше мільйона громадян України. Покращення будуть стосуватися пасажирів поїздів як далекого, так і приміського сполучення. Зокрема, планується забезпечити щоденне сполучення міста Житомир, де проживають 270 тисяч жителів, який зараз позбавлений прямого сполучення, з 19 обласними центрами, а також запустити щоденні швидкісні електропоїзди маршрутом з Черкас, де проживають 280 тисяч жителів, до  Києва з часом в дорозі близько 2,5 годин», – зазначив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.
 
Одним із важливих напрямів такої співпраці є взаємодія у сфері кіберзахисту та кібербезпеки. Ми високо цінуємо допомогу, яку американська сторона надає на посилення кіберспроможностей нашої держави. Така допомога може передбачати, зокрема, і заміну застарілого обладнання новими зразками. Українська сторона вже обговорювала з американськими партнерами це питання. 
 
Незважаючи на пандемію та нові виклики, які постали перед державою у 2020 році, завдання, визначені Міністерству оборони та Збройним Силам України, в цілому виконані. В 2021 році зусилля оборонного відомства будуть спрямовані передусім  на внутрішні трансформаційні процеси на євроатлантичних засадах. Міністерство оборони України та ЗС України залишаються відданими реформам, покликаним наблизити Збройні Сили до норм та стандартів НАТО. 
 
Трансформація системи охорони здоров’я відбувається паралельно з цифровою трансформацією. Зміни у фінансуванні медичної сфери не рухаються без електронної системи охорони здоров’я. Саме відкриті дані стали важливим інструментом розвитку та функціонування медичної реформи.
 
«Питання якості позашкільної освіти є одним з пріоритетних напрямів діяльності Державної служби якості освіти України. Адже позашкілля – це ціннісна складова соціалізації та самореалізації кожної дитини. Василь Сухомлинський сказав: «Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнку, фантазії, творчості». Саме такий світ створюється невтомною працею працівників закладів позашкільної освіти», – зазначив Руслан Гурак у своєму виступі під час пресконференції «Позашкільна освіта–2020: десять перемог».
 
Будівельників нового формату навчатимуть на Рівненщині. Сьогодні на базі Здолбунівського ВПУ залізничного транспорту відкрили лабораторію робототехніки та мехатроніки. Це єдина подібна лабораторія в Україні. Тепер студенти здобуватимуть будівельні професії за допомогою сучасних інформаційних технологій.
 
22 грудня 2020 року Пенсійним фондом України 280,3 тисячі осіб профінансовано 2 242,8 млн грн для забезпечення виплати матеріальної допомоги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1233 «Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
 
В Адміністрації Держприкордонслужби відбулося розширене засідання Колегії за підсумками 2020 року. Розпочинаючи захід, Голова ДПСУ Сергій Дейнеко зазначив, що відомство виконувало завдання в умовах складної та динамічної обстановки.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 23 грудня в Україні зафіксовано 10136 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 537, медпрацівників – 422). Кількість активних хворих становить 356 810 осіб.
 
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський відвідав Лабораторію моніторингу вод Північного регіону, яка є однією з чотирьох новітніх лабораторій України. Вона оснащена інноваційними приладами для виконання досліджень води згідно з вимогами Водної Рамкової Директиви ЄС у найбільшому річковому басейні – басейні Дніпра. Наразі в лабораторії щодня тестується понад 30 зразків, але після повного запуску проводитиметься аналіз 130 проб за день.
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons