НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 21 грудня 2020 року

Україна рухається в напрямку продовження всіх реформ та не збирається звертати з цього шляху. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час онлайн-зустрічі з керівником місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Голлар. Зустріч відбулася 21 грудня у форматі відеоконференції з нагоди початку роботи місії Міжнародного валютного фонду в Україні. «Незважаючи на складну економічну ситуацію ми все одно будемо дотримуватися тих принципів і тих зобов’язань, які ми досягли з нашими міжнародними фінансовими партнерами, з МВФ зокрема», — сказав Глава Уряду.
 
Уряд прийняв рішення звільнити з посади першого заступника Міністра енергетики Ольгу Буславець згідно з поданою нею заявою.
Юрія Вітренка призначено першим заступником Міністра енергетики. Крім того, на нього покладено тимчасове виконання обов’язків Міністра енергетики України.
Розпорядження щодо тимчасового покладання виконання обов’язків Міністра енергетики на Юрія Бойка визнано таким, що втратило чинність.
Питання, що були обговорені:стан законодавчого забезпечення державної служби; відновлення конкурсів на зайняття посад державної служби та удосконалення роботи Комісії з питань вищого корпусу державної служби; стан утворення директоратів у міністерствах; результати стратегічного діалогу Україна – ЄС з питань реформування державного управління; стан виконання спеціальних умов, визначених Угодою між Урядом України та Європейською Комісією про фінансування програми «Підтримка комплексного реформування державного управління в Україні»; оновлення Стратегії реформування державного управління до 2025 року.
 
Сьогодні, 21 грудня 2020 року, колегія Міністерства освіти і науки України схвалила нову редакцію Базового компонента дошкільної освіти. Це дозволить продовжити реформу дошкільної освіти, а також забезпечить наступність між дошкіллям і школою. Після доопрацювання Базовий компонент дошкільної освіти буде затверджено наказом МОН та оприлюднено на сайті.
 
«У цьому році Фонд реалізує державне завдання та здійснює додатковий соціальний захист застрахованих осіб, у тому числі медичних працівників. Зокрема, фінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності у разі захворювання на COVID-19, під час перебування на самоізоляції під медичним наглядом, а також здійснює страхові виплати медичним працівникам відповідно до Закону № 1645 «Про захист населення від інфекційних хвороб», – зазначила директор виконавчої дирекції ФССУ Тетяна Михайленко.
 
МОН визначило чотири ключові напрями, за якими відбуватиметься оновлення системи профтехосвіти впродовж наступних 3 років. Ідеться про побудову ефективної системи управління, посилення співпраці закладів із бізнесом, покращення змісту та якості такої освіти, а також її популяризації. Докладні завдання для реалізації реформи виписані в Стратегії розвитку професійно-технічної освіти. Сьогодні, 21 грудня 2020 року, колегія Міністерства освіти і науки схвалила  цей документ.
 
“Це печатка Одеської крайової комісії по охороні пам’яток матеріальної культури та природи, яка була створена 1926 року при Одеському історико-археологічному музеї. За період роботи з 1926 до 1930 р. ця комісія виявила, склала списки пам’яток культури в всіх округах у межах своєї відповідальності, взяла їх на облік та під державну охорону. Факт наявності печатки крайової комісії на іконі вказує на те, що ця ікона є власністю держави Україна”, – зазначила заступник Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.
 
«Система вищої освіти спроможна забезпечити високоякісну підготовку фахівців із урахуванням сучасних вимог та світових стандартів. Зусиллями співробітників Міністерства опрацьовано та представлено низку нормативно-правових актів, що сприятимуть підвищенню рівня якості освіти, її доступності та популяризації в українському суспільстві. Для зручності здобувачів освіти були змінені й умови вступної кампанії незалежно від місця проживання вступників та з урахуванням карантинних обмежень», – зазначив Сергій Шкарлет.
 
Станом на 21 грудня 2020 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік 1 459 317 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.
 
«Забезпечення якісного освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти є одним із найважливіших пріоритетів у діяльності МОН. Упродовж цього року було затверджено Державний стандарт базової середньої освіти, розпочато розробку типових освітніх програм, у межах реформи «Нова українська школа» проведено сертифікацію понад 900 педагогів. Для популяризації науково-технічних, математичних, інженерних професій ухвалено Концепцію розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти). Нами також розпочато реформу шкільного харчування», – зазначив Сергій Шкарлет.
 
У 2022 році Україна може взяти на себе головування у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону. Координаційний центр з провадження діяльності, пов’язаної з участю України в реалізації Стратегії підтримав ініціативу Мінрегіону щодо підготовки та подання заявки від України. Наразі готується проект відповідного урядового рішення.
18 грудня у режимі онлайн відбулось представлення напрацювань у частині підготовки Плану управління річковим басейном Дніпра у рамках проекту «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства». Українські та європейські експерти продемонстрували досягнення щодо результатів робіт з розробки проекту Плану управління для найбільшого річкового басейну України.
 
За тиждень роботи платформи «Всеукраїнська школа онлайн» було зафіксовано майже 1 млн відвідувань (918 тис. разів) та відбулося 2,3 млн взаємодій користувачів із платформою. І кількісні дані активності щодня зростають. Зокрема, постійно надходять заявки від вчителів, які бажають долучитися до розвитку платформи.
 
Урядом продовжено термін подання заяв на отримання одноразової матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам до 31 грудня. Зокрема, для отримання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8000 грн необхідно заповнити електронну заяву через мобільний додаток Порталу Дія за посиланням https://diia.gov.ua/services/odnorazova-materialna-dopomoga-fopam-ta-najmanim-pracivnikam
.
Сьогодні, 21 грудня, на своєму засіданні Уряд затвердив нову Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2023 року. Документ був розроблений на основі раніше схваленої Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні до 2024 року. Її головна мета – знизити рівень смертності внаслідок ДТП у порівнянні з 2019 роком щонайменше на 30% до 2024 року та на 50% до 2030 року. Це, у свою чергу, дозволить щорічно вберегти більше 1000 людських життів.
 
Сьогодні, 21 грудня, стартує інформаційна кампанія «EUКраїна». Проект ініційовано Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні та проекту ЄС «Association4U». Мета інформаційної кампанії – підвищити обізнаність щодо переваг євроінтеграції та продемонструвати європейські цінності на прикладах щоденного життя українців.
«Надзвичайно приємно, що крок за кроком ми створюємо умови для занять спортом у кожній українській області. Вітаю жителів Вінниці з відкриттям сучасного спортивного комплексу та вірю, що незабаром там будуть заповнені зали юними, талановитими чемпіонами», – наголосив Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.
 
За оперативною інформацією обласних органів управління освітою, станом на 1 грудня 2020 року в Україні функціонують 1029 опорних закладів загальної середньої освіти та 1535 філій. Протягом листопада мережа опорних закладів збільшилась на 6 закладів: у Закарпатській (3), Дніпропетровській (2) та Київській (1) областях.
 
В рамках діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної ради Міністр Ігор Петрашко підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо впровадження Програми гідної праці для України на 2020-2024 роки. З боку Міжнародної організації праці (МОП) підпис поставив Директор Регіонального бюро МОП для країн Європи та Центральної Азії Хайнц Коллер.
 
За період грудень 2019 року та січень-листопад 2020 року загальна сума компенсації для аграріїв, які скористалися програмою «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва (25%)», склала 957,5 млн грн.
 
Одеська область стала першою, яка визначила пілотні громади, що впроваджуватимуть інструменти цифрової трансформації в регіонах. Саме за їх досвідом реалізовуватимуться проекти цифрового розвитку по всій Україні.
 
Держекоінспекція розрахувала понад 8 мільйонів гривень збитків за порушення природоохоронного законодавства в період з 11 по 17 грудня.
 
17 грудня під головуванням заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, голови комісії з акредитації організацій колективного управління Олександра Романішина було проведено відкриті конкурси з визначення акредитованих організацій колективного управління у сферах розширеного колективного управління щодо публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів.
 
Київ та Київська область стали лідерами за темпами створення нових місць для дітей у дитсадках у 2020 році. За оперативною інформацією, станом на 5 грудня створено 12 тис. 151 додаткове місце.
 
За результатами 64 ревізій, проведених фахівцями Західного офісу Держаудитслужби у січні – листопаді 2020 року виявлено 641 млн грн втрат матеріальних та фінансових ресурсів.
 
З 14 по 18 грудня 2020 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Луганській області, здійснено 7 заходів державного нагляду за використанням та охороною земель, за результатами яких виявлено 2 порушення земельного законодавства. Вручено 10 приписів, складено 10 протоколів, винесено 10 постанов.
 
18 грудня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Міністр оборони України Андрій Таран зустрілися з Міністром закордонних справ Турецької Республіки Мевлютом Чавушоглу та Міністром національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акаром і провели перше засідання нового формату двостороннього діалогу між Україною та Туреччиною «Квадрига».
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 21 грудня в Україні зафіксовано 6545 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 292, медпрацівників – 236). Кількість активних хворих становить 368 060 осіб.
 
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons