НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

На Київщині власники елітних автомобілів сплатили 11 млн грн транспортного податку

 З початку року платники Київщини сплатили у бюджети територіальних громад 11 мільйонів гривень транспортного податку, з яких 6 млн грн забезпечили юридичні особи. У свою чергу, фізичні особи-власники елітних автівок перерахували до місцевих скарбниць 5 млн грн.

Нагадаємо, транспортний податок сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу, а у разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Транспортний податок сплачується фізичними особами за місцем реєстрації об’єктів оподаткування  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

 

Зустрічні звірки даних  щодо платника податків

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з метою отримання податкової інформації, необхідної у зв’язку з проведенням перевірок, контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника податків.

Під час проведення зустрічної звірки з’ясовуються лише питання, зазначені у письмовому запиті контролюючого органу на проведення зустрічної звірки.

Форму запиту контролюючого органу на проведення зустрічної звірки встановлено наказом Міністерства фінансів України від 28.02.2017 № 299.

Зустрічні звірки не є перевірками і проводяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зустрічні звірки проводяться в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 27.12. 2010 року № 1232.

Під час зустрічної звірки здійснюється співставлення даних, отриманих від платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин, з метою документального підтвердження господарських відносин з платником податків та зборів, а також підтвердження відносин, виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між ними, для з’ясування повноти їх відображення в обліку платника податків.

За результатами проведеної зустрічної звірки складається довідка у двох примірниках, яка підписується суб’єктом господарювання або його законним представником і посадовими особами контролюючого органу, які її проводили, та реєструється у контролюючому органі. Один примірник довідки у 10-денний строк вручається особисто суб’єкту господарювання або його представнику під розписку або надсилається у порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України.

 

Право на податкову знижку можна використати до кінця податкового року, наступного за звітним

 Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що правом на податкову знижку за витратами, понесеними  у 2019 році, вони можуть скористуватись по 31 грудня 2020 року включно.

Для отримання податкової знижки  платники податку повинні подати до податкового органу за місцем податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи встановленої форми та надати копії документів, що підтверджують здійснені витрати, дозволені для включення до податкової знижки.

Звертаємо увагу, що фізичні особи, які подають податкову декларацію про майновий стан і доходи з метою  використання  права на податкову знижку, на вимогу контролюючого органу повинні надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Підпунктом «в» п.176.2 ст.176 ПКУ передбачено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Враховуючи, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти платникам податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:

– сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

– розмір та сума податкової соціальної пільги;

– сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

 

Відповідальність за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах підприємства

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки) та ліміту каси встановлено Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148 із змінами та доповненнями (далі – Положення №148). Згідно з Положенням №148, ліміт залишку готівки в касі (далі – ліміт каси) – граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня. Установа/підприємство визначає і встановлює за погодженням з банком у якому відкрито рахунок, на який зараховуються кошти, строки здавання готівки для  зарахування на рахунки в банках.

Установи та  підприємства, небанківські установи на підставі Положення № 148 з урахуванням особливостей своєї роботи зобов’язані розробити та затвердити внутрішнім документом порядок розрахунку ліміту каси установи, підприємства, небанківської установи та їх відокремлених підрозділів. У розрахунку враховується строк здавання готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений договором, та не враховується готівка, унесена через платіжні пристрої, що належать небанківським установам. Ліміт каси установи, підприємства, небанківські установи встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника установи, підприємства, небанківської установи або уповноваженої ним особи.

Не вважається понадлімітною готівка в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання установою/підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи/підприємства.

Керівники установ/підприємств несуть відповідальність за дотримання вимог Положення №148 щодо встановлення ліміту каси та за достовірність відповідних показників, зазначених у розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі.

Статтею 164 прим. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984  № 8073-Х зі змінами та доповненнями (далі – КпАП) встановлено, що здавання виторгу торговельними підприємствами всіх форм власності, що здійснюють реалізацію товарів за готівку, з порушенням термінів, установлених правилами розрахунків і ведення касових операцій,  тягне за собою накладення штрафу на осіб, відповідальних за здавання виторгу, від 17 до 88 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачене част.1 цієї статті,  тягнуть за собою накладення штрафу від 43 до 175 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

Показати ще
WordPress Lessons