НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 25 листопада 2020 року

Глава Уряду підкреслив, що в разі запровадження посиленого карантину підтримка людей та бізнесу — необхідний крок, до якого всі гілки влади мають підійти з почуттям максимальної відповідальності. «Що саме пропонується в цих програмах підтримки? Перше — це допомога фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам, чия сфера діяльності може потрапити під закриття через можливі карантинні обмеження. Працівники та ФОПи зможуть отримати матеріальну допомогу в розмірі 8 тис. грн», — зазначив Денис Шмигаль.
 
Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відкриття IV Українського жіночого конгресу 25 листопада. Він  зауважив, що 2020 рік став визначальним для забезпечення рівного права чоловіків та жінок у публічній політиці. Для досягнення балансу рівності в рамках виборчого процесу у Виборчому кодексі України була запроваджена, за його словами, найкраща світова практика. «Вперше на місцевих виборах партії повинні були дотримуватись квоти: у кожному списку має бути не менше 40% представників однієї статі. І результат не змусив себе чекати. Перш за все, десятки жінок вирішили спробувати себе у політиці та проявили себе», — сказав Денис Шмигаль.
 
Мови про запровадження більш жорстких карантинних заходів зараз не йде. Водночас Уряд готується до всіх можливих сценаріїв, зокрема і до можливого введення карантину зимових свят. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів України 25 листопада.
 
“Використання портфельних держгарантій є успішною світовою практикою для підтримки малого і середнього бізнесу. Вперше за всю нашу історію цей інструмент нарешті запрацює і в Україні. Відтепер ще більше українських підприємців отримають доступ до дешевого та довгострокового фінансування, що дозволить їм ефективно впроваджувати свій бізнес, а економіці розвиватись”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
 
Сьогодні, в міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок, Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина разом із Першою Леді Оленою Зеленською відкрили виставку «Річ у тім…» у рамках щорічної міжнародної акції «16 днів проти насильства». Ця виставка про історії людей, які постраждали від домашнього насильства і звернулися до Національної поліції за допомогою.
 
Постанова передбачає: продовжити виплату допомоги на дітей особам, які її отримували у травні – серпні 2020 року, без подання нової заяви та необхідних документів; призначити та виплатити допомогу на дітей особам, які звернуться за її призначенням із заявою та необхідними документами до 15 грудня 2020 року.
 
У зв’язку з введенням карантину, спрямованого на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та великим обсягом роботи при заміні посвідчень регіональними комісіями, Уряд продовжив до 01.01.2022 термін подання документів на заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, це дасть змогу обласним, Київській міській державним адміністраціям виконати визначені завдання у повному обсязі і не спричинить соціальної напруги.
 
Зазначено, що КПВВ на адмінмежі з півостровом Крим та у Донецькій і Луганській областях працюватимуть цілодобово. При цьому, робота КПВВ на адмінмежі із АР Крим може тимчасово припинятися за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до закону. Робота КПВВ у Донецькій та Луганській областях може тимчасово припинятися за рішенням Командувача об’єднаних сил.
 
Кабінет Міністрів України уточнив та розширивши перелік органів (підрозділів) Російської Федерації, видані якими паспорти мешканцям тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини та Криму не визнаються в Україні.
 
Наразі батьки, у яких діти народилися до 23 жовтня 2020 року включно та які не отримали ,,пакунок малюка”, отримують грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка”. Батьки, у яких діти народилися з 24 жовтня 2020 року, матимуть змогу отримати одноразову натуральну допомогу ,,пакунок малюка” протягом 30 днів з дати народження дитини.
 
Під час засідання Міжвідомча комісія з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист, ухвалила рішення виділити матеріальну допомогу ще 28 українським громадянам. Відтак, матеріальну допомогу по 100 тисяч гривень отримають родини 28 незаконно ув’язнених Російською Федерацією українських громадян, які наразі знаходяться за ґратами. Таким чином, ще 2,8 мільйона гривень будуть спрямовані на відповідні виплати.
 
З початку пандемії понад 50 тисяч українських працівників, зокрема, майже 10 тисяч медиків знаходилися на самоізоляції від COVID-19 під медичним наглядом. Для них Фонд соціального страхування України компенсує втрачений за цей час заробіток, починаючи з шостого дня ізоляції (перші 5 днів фінансує роботодавець). Станом на сьогодні ФССУ прийняв на оплату більш ніж 300 000 днів ізоляції від коронавірусної хвороби на суму понад 60 млн гривень.
 
На пенсійні виплати сьогодні спрямовано 1,5 млрд грн. Забезпечено фінансування пенсій листопада на загальну суму 39,6 млрд грн. Виплату пенсій буде проведено у визначену кожному пенсіонеру дату виплати в установленому порядку.
 
Кабінет Міністрів України схвалив зміни до Порядку здійснення контролю за ефективністю управління активами. Завдяки уточненням деяких положень Порядку, ухвалені нововведення дозволять уникнути невизначеності у механізмі контролю, що є вкрай важливим у процесі збереження активу та його економічної вартості в період дії арешту активу.
 
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина сьогодні взяла участь у публічній дискусії центру «Нова Європа» на тему: «Україна-НАТО. Партнерство розширених можливостей: що далі?».
 
Кабінет Міністрів України затвердив Порядок проведення звірки відповідності відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо земельних ділянок, речові права та їх обтяження на які зареєстровано, із відомостями Державного земельного кадастру щодо наявності державної реєстрації таких земельних ділянок. Порядок розроблено з метою захисту прав власників земельних ділянок та задля уникнення можливих рейдерських захоплень.
 
Прийнята постанова визначає механізм надання Кабінетом Міністрів України державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за портфелем кредитів банків-кредиторів, що надаються суб’єктам господарювання мікропідприємництва, малого та/або середнього підприємництва. Окрім того, постановою встановлено порядок відбору банків, які матимуть право отримувати такі гарантії, та умови надання державних гарантій на портфельній основі.
 
Уряд схвалив розпорядження КМУ «Про залучення коштів позики від ЄІБ для реалізації проекту «Міський громадський транспорт України ІІ» у розмірі 200 млн євро, які будуть спрямовані на оновлення парків громадського транспорту у різних українських містах. Уряд також схвалив розпорядження Президента «Про делегацію України для участі у переговорах з ЄІБ щодо укладення Фінансової угоди «Міський громадський транспорт України ІІ» та уповноважив Міністра інфраструктури Владислава Криклія підписати зазначену угоду від української сторони.
 
На черговому засіданні Уряду затверджена постанова щодо запровадження до 1 липня 2021 року перехідного періоду для формування територіальних органів Національної соціальної сервісної служби України.
Урядом ухвалено рішення про передачу в постійне користування Національному природному парку «Гуцульщина» частини земельних ділянок, вилучених у ДП «Кутське лісове господарство», загальною площею майже 1,5 тис. га. Парк площею 32,2 тис. га на території Косівського району Івано-Франківської області було створено у 2002 році на виконання Указу Президента України. У постійне користування парку було надано землі площею 7,6 тис. га.
 
Цей рік показав, що медична реабілітація дуже потрібна українським пацієнтам. Загалом на надання послуг з медичної реабілітації НСЗУ законтрактувала 249 медзакладів, 4 з яких приватні.
 
З метою максимальної діджиталізації діяльності Держгеокадастру і покращення якості та доступності адміністративних послуг, запровадження нових та вдосконалення наявних електронних сервісів Держгеокадастр запровадив електронну послугу «Замовлення проведення державної експертизи землевпорядної документації, яка підлягає державній експертизі».
 
Виставка проходить під патронатом Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за участю Першої Леді Олени Зеленської та за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України. Мета цієї виставки – вкотре привернути увагу до такого жахливого явища як насильство.
 
Ключовим  елементом спільних українсько-британських проектів у оборонній сфері є посилення спроможностей ВМС ЗС України. Про це йшлося під час робочої зустрічі заступників Міністра оборони України Ігоря Халімона та Олександра Миронюка з представниками посольства Великої Британії в Україні на чолі з аташе з питань оборони, комодором Королівських ВМС Тімом Вудсом. У  зустрічі по відеоконференцзв’язку також взяв участь командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.
 
За чотири місяці роботи програмних РРО кількість фіскалізованих за добу чеків зросла до 1 млн і з кожним днем цей показник збільшується. Станом на 20 листопада майже 3 тис. підприємців скористалися перевагами безкоштовного програмного додатку та зареєстрували 53, 3 тис. ПРРО. За їх допомогою фіскалізовано близько 70 млн чеків.
 
За попередній тиждень до участі в програмі “Доступні кредити 5-7-9” доєдналося 222 нових підприємці, з якими підписано договори на суму 324 млн. Всього ж, станом на сьогодні, видано 5 813 кредитів на загальну суму 13,5 млрд грн.
 
Під час проведених перевірок виявлено 508 порушень земельного законодавства, вчинених на землях загальною площею 42,06 гектара. Державні інспектори Миколаївщини встановили 267 фактів самовільного зайняття земельної ділянки загальною площею 1,28 тис. га; зафіксували 6 фактів використання земель площею 174,13 га не за цільовим призначенням.
 
Заступник Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко провів робочу зустріч з представниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. За словами Олексія Ілляшенка, зустріч відбулася за ініціативи Мінветеранів з метою налагодження координації спільних зусиль щодо захисту прав ветеранів.
 
Курс України на декарбонізацію та сталий розвиток, а також нові законодавчі кроки – усе це презентували Міненерго та Держенергоефективності для понад 900 учасників Всеукраїнського онлайн-форуму «Енергонезалежні регіони України: як замістити газ, знайти інвестиції та стимулювати бізнес», який було ініційовано та проведено 24 листопада.
 
З 12 березня 2020 року і до сьогодні, виплачено 11,5 млрд грн допомоги безробітним, які зареєстровані в центрах зайнятості. Заборгованості по виплаті допомоги по безробіттю  немає. Також з метою фінансової підтримки малого та середнього бізнесу Урядом було виділено із фонду боротьби з СОVID-19 2,8 млрд грн на програму допомоги по частковому безробіттю. Станом на сьогодні вже профінансовано 2,5 млрд грн.
 
За другий тиждень проведення заходів державного нагляду (контролю): перевірено 8 суб’єктів господарювання; підготовлено 4 розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов; видано 3 накази про анулювання ліцензій. Загалом станом на 20 листопада проведено 22 позапланових заходи державного нагляду (контролю). Всього перевіркам підлягає 61 суб’єкт господарювання.
 
Від початку року працівники Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області за результатами ревізій та державних фінансових аудитів виявили порушень законодавства, що призвели до втрат майже на 50 млн грн.
 
НАДС за підтримки Світового банку продовжує активно впроваджувати Інформаційну систему управління людськими ресурсами та нарахування заробітної плати (HRMIS). 24 листопада представники Світового банку та НАДС в ході робочої онлайн-зустрічі обговорили те, що вдалося реалізувати за останній місяць та плани до кінця поточного року.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 25 листопада в Україні зафіксовано 13882 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 684, медпрацівників – 615). Кількість активних хворих становить 342 588 осіб.
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons