НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 18 листопада 2020 року

Денис Шмигаль 18 листопада провів онлайн-зустріч із Віце-президентом Європейського інвестиційного банку Терезою Червінською. Сторони обговорили фінансування спільних інвестиційних проектів та розширення співпраці за рахунок нових програм. Прем’єр-міністр подякував ЄІБ за готовність розглянути можливість перерозподілення 50 млн євро в межах спільного проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» на протидію пандемії COVID-19.
 
За словами очільника Уряду, Комітет Верховної Ради з питань бюджету підтримав рішення Кабінету Міністрів щодо виділення 1 млрд грн на придбання майже 6 мільйонів експрес-тестів. «Так у нас з’явиться ефективний та швидкий інструмент додаткового тестування», — зазначив він. Прем’єр-міністр також повідомив, що на додаткове забезпечення киснем ліжок у стаціонарах всіх областей України буде спрямовано ще 900 млн грн.
 
Кабінет Міністрів України під час чергового засідання 18 листопада вніс зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Як відзначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, рішення дасть змогу перерозподілити субвенцію для місцевих бюджетів, щоб повною мірою реалізувати спільний з європейськими партнерами проект.
 
Європейська спільнота хоче бачити Україну не лише успішною країною з високим рівнем економічного розвитку, а й країною-лідером регіону. На цьому наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час онлайн-форуму «Діалоги про реформи: На шляху до Вільнюса». Урядовиця відзначила, що Україна нерозривно взаємодіє зі стратегічними партнерами, і це питання стале впродовж останніх років.
Відповідні зміни Урядом внесено  до постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України» від 8 лютого 1997 року № 155.
До переліку увійшло близько 100 проектів, зокрема у сферах охорони здоров’я, енергетики, транспорту, культурної та туристичної інфраструктури, спортивної інфраструктури, наукової та освітньої інфраструктури, переробної промисловості, поводження з відходами, природоохоронної сфери, надання послуг поштового зв’язку.
Документ був розроблений Мінсоцполітики на виконання відповідного доручення Президента України Володимира Зеленського. Міністр соціальної політики Марина Лазебна підкреслила, що зміна механізмів фінансування виплати пенсії за віком, що призначаються для людей, які працюють на шкідливих і важких роботах – один із напрямів упорядкування системи пенсійного забезпечення.
У започаткованому прикордонним відомством міжнародному проекті «Нове обличчя керівного складу» вже проведено 5 етапів відбору кандидатів на посади начальників прикордонних загонів, авіаційних та морських частин Держприкордонслужби, а також їх перших заступників та заступників. У них взяли участь 162 учасники. У результаті прозорого та об’єктивного оцінювання сформований рейтинг, з якого 33 учасники з найвищими балами уже призначені на керівні посади, 113 – внесені у кадровий резерв.
Уряд затвердив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 липня 2018 р. № 528 і від 4 грудня 2019 р. № 1007». Мета – створення можливості для фінансування Національним фондом досліджень України (НФДУ) проектів, обраних переможцями спільних конкурсів, що проводилися Державним фондом фундаментальних досліджень (ДФФД) разом з іноземними науковими товариствами.
За січень-жовтень 2020 року до загального фонду Державного бюджету України зібрано акцизного податку з вироблених в Україні товарів у сумі 55,4 млрд гривень. Фактичні надходження перевищили очікувані на понад 2,9 млрд грн, або на 5,6 %. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 12,2 %, або на 6 млрд гривень.
Попри пандемію та кризу, ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» продовжує розвиватися та досягати нових позитивних результатів діяльності. За 9 місяців цього року компанія отримала 41,8 млн грн прибутку проти 10,3 млн грн збитків за аналогічний період 2019-го. Чистий дохід підприємства від реалізації продукції у січні-вересні цього року склав 491,6 млн грн.
У Маріупольському загоні морської охорони презентували будівництво військових містечок для підрозділів Морської охорони Держприкордонслужби за стандартами НАТО. Будівництво нових об’єктів розпочато в рамках реалізації міжнародного проекту розбудови потенціалу морської прикордонної безпеки.
Для реалізації проекту з відновлення дорожньої інфраструктури Луганщини – «Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження (Проект 3В)» Міністерство інфраструктури України залучає партнерів із Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).
За результатами засідання КРТФ НАТО прийнято рішення про оновлення Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки та постачання щодо реалізації співробітництва в галузі медичної реабілітації.
18 листопада очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет взяв участь в онлайн-засіданні Президії Національної академії педагогічних наук України. Під час зустрічі були розглянуті питання виконання Програми спільної діяльності Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України на 2017-2020 роки та обговорено проект Програми співпраці на 2021-2023 роки.
Інфікування медичного чи іншого працівника коронавірусом SARSCoV-2, яке настало внаслідок виконання посадових обов’язків, є гострим професійним захворюванням та передбачає страхові виплати і соціальні гарантії від держави та Фонду соціального страхування України.
 
На засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України якою унормовано оперативний розгляд звернень громадян, які потребують допомоги, через “гарячі” телефонні лінії. Реєстрація звернень громадян та їх розгляд здійснюватиметься протягом одного робочого дня.
Для забезпечення громадян якісними послугами, замість ліквідованих управлінь будуть утворені територіальні органи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, як структурні підрозділи центрального апарату. 
Для досягнення стратегічної мети входження України до провідної двадцятки країн світу за умовами ведення бізнесу необхідно покращувати показники, зокрема, у сфері банкрутства (відновлення платоспроможності). У зв’язку з цим Кабінетом Міністрів було погоджено законопроект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства», розробленого Мін’юстом з метою удосконалення положень цього Кодексу в частині усунення технічних неузгодженостей та суперечностей.
20 листопада в Україні розпочинається командна номінація в рамках сімнадцятого ІТ-чемпіонату DEV Challenge. Цього сезону команди розроблятимуть спеціальну чат-бот платформу для Міністерства закордонних справ України.
17 листопада Міністр соціальної політики Марина Лазебна провела робочу зустріч з генеральним директором ТОВ „Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна”, доктором медичних наук, професором, Героєм України Володимиром Козявкіним. Під час зустрічі були обговорені питання забезпечення реабілітаційними заходами дітей з інвалідністю в Україні та механізм взаємодії у цьому напрямку.
Уряд схвалив проект Закону «Про внесення змін до розділу ХІ Митного тарифу України щодо уніфікації ставок ввізного мита на товари легкої промисловості». Він передбачає перегляд (уніфікацію) ставок ввізного мита на товари легкої промисловості для прискорення митного оформлення таких товарів та сприяння розвитку легкої промисловості.
17 листопада 2020 року т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет взяв участь в онлайн-засіданні Міністерського рівня щодо Глобальної пілотної програми ООН з питань науки, технологій та інновацій для дорожніх карт Цілей сталого розвитку на 75-й Генеральній Асамблеї ООН.
 
Схема підготовки офіцерського складу в новій системі професійної військової освіти (L-курси) передбачатиме обов’язкове тестування вступників для визначення рівня володіння англійською мовою. Необхідність вивчення англійської мови особовим складом є одним з головних аспектів досягнення взаємосумісності зі структурами НАТО.
 
Діагностування ХОЗЛ здійснюється за допомогою бронхоспірометрії. За понад 7 місяців роботи Програми медичних гарантій, створено 9 284 направлення на безоплатні бронхоспірометрію та спірометрію з фізичним навантаженням.
 
Найбільше протягом січня-жовтня виловлено таких водних біоресурсів: рапана – 5 682 тонни, карась сріблястий – 3 992 тонни, бичок – 3 742 тонни, шпрот – 1 922 тонни, плітка – 1 406 тонн, лящ – 1 403 тонни, плоскирка – 952 тонни, хамса – 931 тонна, тюлька, верховодка – 845 тонн, креветка – 619 тонн, рослиноїдні види риб – 428 тонн.
 
З початку 2020 року державні інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області провели 880 перевірок дотримання вимог земельного законодавства та виявили 547 порушень на загальній площі 13,24 тис. гектарів.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 18 листопада в Україні зафіксовано 12496 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 535 медпрацівників – 529).
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons