МедицинаНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Ситуація з COVID-19 в Обухівському районі 

Станом на  12 годину  18.06.2020р. в Обухівському районі  з підозрою  на

COVID-19 виявлено – 413 осіб , знятий діагноз у 96 особи. Лабораторно підтверджений діагноз   у  266 осіб в.ч.  – Козин-27, в м. Обухові-143( із них в с.Таценки -9)  , в  м.Українка -38, в с. Романків-6 , в с.Красна Слобідка -6, с.Нещерів- 10, с.Германівка-3, с.Долина-1, с.Деремезна-2, с.Красне 1-7, с.Григорівка-3, с.Матяшівка -9, с.Перше Травня- 1, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-3, с.Трипілля-1,с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-1, с.Степок-1, с.Перегонівка-1 .  Із них  219  осіб  одужало – в ст.Козин-20, в с.Романків-3, в м.Обухів-115, в м.Українка-36, в с.Германівка-3, в с.Деремезна-1,   Красне  1-6, в с.Нещерів-10,с.Перше Травня-1, с.Матяшівка-9, с.Долина-1, с.Григорівка-3, с.Трипілля-1, с.Халепя-1, с.Гусачівка-1, с.Жуківці-2,  с.Красна Слобідка-4, с.Ст.Безрадичі-1, с.Витачів-1.

Померло    п’ять   осіб ( м.Українка-1, м.Обухів-4).

Серед медпрацівників захворіло – 23 особи  в т.ч. – 4  лікаря. Одужало 23 медпрацівника із них-4 лікаря  .

Виявлено 897  контактні особи, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

На 18.06.20р в Україні захворіло на COVID-19 -34063 осіб із них померло 966.

Відсоток смертності складає- 2,8%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом 266 осіб із них померло 5  осіб. Відсоток смертності складає 1,8%.

Друга хвиля підняття рівня захворюваності  на   COVID -19   буде вірогідно одночасно з осінньо-зимовим сезонним захворюванням на грип . Вірус COVID -19  в холодний період  при низьких температурах  довше зберігає  свою життєздатність на різних  поверхнях ( перила в автотранспорті, дверні ручки, кнопки банкоматів та ліфтів та інш.). Збудник   буде циркулювати  паралельно з вірусом грипу, що являє значну загрозу.

Ще одна проблема безсимптомне  носійство вірусу і заразність даних людей і чи є у них імунітет.

Чи у всіх перехворівших виробляється   імунітет і наскільки він стійкий чи можуть вони захворіти повторно. Імуноферментний  аналіз  крові (ІФА) дає можливість визначити титр імуноглобуліну G, що вказує на наявність імунітету.

 

 

 

Відсутність вакцини ,   етіотропного лікування , висока контагіозність та здатність збудника змінювати свої властивості , робить  коронавірусну інфекцію

особливо небезпечною.

Із всіх захворівших  на COVID -19   у 4-5% стан  тяжкий та критичний в зв’язку з тим   що :

1.В легенях  проходять  незворотні зміни по  заміщенню  легеневої тканини в місці запалення на  сполучну ( пневмофіброз) , що потребує тривалого часу  знаходження хворого  на апараті штучної вентиляції легень (ШВЛ). Пневмофіброз може розсосатися  або залишитись на все життя,  зменшуючи функціональні можливості легень.

2.Утворюються тромби, що веде  до летальних  наслідків від інфаркту та інсульту.

  1. Розвивається міокардит – запалення м’язів серця, ексудативний перикардит.

Необхідність дотримання трьох основних протиепідемічних вимог для профілактики зараження   COVID -19    буде зберігатись ще тривалий час, це:

  1. Проведення дезінфекції поверхонь та рук.
  2. Носіння маски чи респіратора з рівнем захисту не менше FFP-2.
  3. Дотримання соціальної дистанції не менше 2 метрів.

Постановою головного державного санітарного лікаря України від06.06.2020р.№34

затверджені Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної

хвороби(COVID -19   ) якими передбачено:

1.Допуск  працівників ринку до торгівлі  здійснюється  при наявності вдягнутого респіратора або захисної маски та проходження температурного скринінгу безконтактним методом.

  1. На кожному вході до ринку необхідно установити ємкості  з спиртовмісним  антисептиком для обробки рук з вмістом етилового спирту не менше 70% або ізопропілового спирту не менше 60%.

3.Відвідувачів  повинно бути не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі території ринку.

4.Потрібно  дотримуватись соціальної дистанції не менше 1,5 метра.

5.Допуск відвідувачів ринку  дозволяється  лише у респіраторі або захисній масці. 6.Всі контактні  поверхні повинні дезінфікуватись кожні три години. В кінці

робочого дня повинне проводитись прибирання та дезінфекція всіх приміщень в т.ч.

стаціонарних     торгівельних місць.

  1. Адміністрація ринку повинна :

– розмістити інформаційні   матеріали щодо профілактики    COVID -19   та повідомлення з  проханням до відвідувачів залишати вдома ( не відвідувати  ринки) при наявності ознак респіраторного захворювання;

– проводити дезінфекцію термометрів після кожного його використання;

-в санвузлах постійно повинно бути рідке мило, антисептики та паперові рушники;

– забезпечити   централізований збір  використаних засобів індивідуального  захисту  (ЗІЗ) паперових серветок , масок в окремі  контейнери ( урни) з кришками та  одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією.

8.Субєкти господарювання  на ринку та їх працівники зобов’язані:

– регулярно  мити руки з милом або обробляти  їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу  за 3 години, та після відвідування громадських приміщень, туалету, прибирання ,обслуговування  тощо;

– самоізолюватися  у разі виникнення симптомів  респіраторного захворювання.

 

 

 

 

МОЗ дозволило відкриття пляжного сезону але з обмеженням та дотриманням протиепідемічних заходів.

Не рекомендується відпочивати на пляжі , особливо в спекотливий період  дня,  людям із групи ризику:

  • особам старше 60 років;
  • людям, що мають хронічні захворювання.

Відпочиваючі повинні дотримуватись соціальної дистанції в 2 метри, мити або дезінфікувати руки після відвідування місць загального користування в т. ч туалетів.

В річках з проточною водою заразитись COVID -19    доволі складно , але  потрібно дотримуватись  загальних вимог: –виключити  можливість попадання  води в ротову порожнину.

  • після плавання у воді прийняти душ при наявності його на пляжі.

Відвідуючи місця  скупчення людей ( торгівельні точки та інше)  обов’язково

потрібно  користуватись респіраторами  або захисними масками.

Показати ще
WordPress Lessons