НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Дайджест Уряду 12.06.2020

12 червня 2020 р.

Денис Шмигаль: Реформа адміністративно-територіального устрою має бути завершена цього року Уряд плідно працював над реформою децентралізації, спільними зусиллями були затверджені перспективні плани всіх областей, які відтепер покривають 100% території, окрім окупованого Криму. «Це реформа так званого базового рівня, коли територію мають покрити спроможні громади. Громади повинні стати сучасними та відповідати потребам людей. Мається на увазі комфортні сервіси та послуги. Після виборчого процесу восени громади будуть працювати на повну потужність», – заявив Денис Шмигаль.

Уряд планує приватизацію так, щоб отримати від неї найбільший ефект, – Денис Шмигаль Приватизацію має оживити малий і середній бізнес, але поки мова йде тільки про малу приватизацію. «У нас сьогодні є в Україні майже під 4000 державних підприємств, які знаходяться в різному стані… Є напівзнищені, напівбанкрути з боргами. І такі неефективні малі та середні підприємства потрібно в першу чергу приватизувати. Дати людям змогу навести там порядок, заробляти там гроші, платити податки, створювати нові робочі місця», – зазначив очільник Уряду.

Кабінет Міністрів схвалив доопрацьовану Програму дій Уряду та направляє її до Верховної Ради Кабінет Міністрів України на позачерговому засіданні, 12 червня, прийняв постанову про затвердження Програми діяльності Уряду. «Підготовлений проект Програми діяльності Уряду опрацьований спільно з комітетами Верховної Ради. За базу взяті передвиборчі програми Президента України Володимира Зеленського та партії «Слуга народу»,  Укази Президента, напрацювання Кабінету Міністрів, спільні напрацювання комітетів Верховної Ради. Документ структурований та враховує усі вектори розвитку країни», – нагадав Прем’єр-міністр.

Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО 12 червня 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP). Сьогоднішнє рішення Альянсу є визнанням значного внеску України у міжнародну безпеку, зокрема шляхом участі у місіях під проводом НАТО, Силах реагування НАТО та відповідних навчаннях і тренуваннях. Україна розглядає Програму як додатковий інструмент для поглиблення військової практичної взаємодії з Альянсом.

Тиждень благодійної здачі крові #яДонор До Світового дня донора крові, який відзначають 14 червня, в Україні розпочався тиждень благодійної здачі крові #яДонор. Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я МОЗ України та ДонорUA закликають приєднатися до волонтерського руху та поділитися своєю кров’ю з тими, хто її потребує.

Уряд визначив адміністративні центри та затвердив території територіальних громад усіх областей 12 червня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було визначено адміністративні центри та затверджено території територіальнтх громад усіх областей з доопрацюванням. «На підставі цих рішень, Центральна виборча комісія зможе призначити перші місцеві вибори у 2020 році  на новій територіальній основі. Також прийняття цих розпоряджень забезпечить формування та функціонування спроможних територіальних громад, та відповідних органів місцевого самоврядування, здатних надавати населенню якісні послуги, створить більш комфортні умови для проживання жителів», – наголосив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Уряд підтримав законопроект, який врегульовує питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади та ОМС після утворення нових районів Сьогодні на позачерговому засіданні Уряд підтримав розроблений Мінрегіоном проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів». Законопроект спрямований на врегулювання процесу реорганізації місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні у разі утворення та ліквідації районів.

Відбулось 26-е засідання Комітету сторін Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми Секретаріатом Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми та країни-учасники було запевнено, що Україна продовжуватиме докладати зусиль щодо вдосконалення законодавства у сфері протидії торгівлі людьми та заходів з його реалізації відповідно до викликів у цій сфері.

Уряд підтримав проекти постанов ВРУ про утворення та ліквідацію районів в Україні «Схвалення цих постанов Парламентом забезпечить відповідність системи адмінтерустрою районного рівня України сучасним вимогам та європейським стандартам. Це в свою чергу сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та відповідних органів місцевого самоврядування», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Безпека людей, розвиток економіки та продовження реформ є пріоритетами для нашого Уряду, – Владислав Криклій У державному бюджеті на цей рік було повністю збережено фінансування на реалізацію “Великого дорожнього будівництва”. Наразі роботи тривають на 216 об’єктах у 23 областях України. Проводяться закупівлі ще по 118 проектам, а також здійснюється підготовка до оголошення тендерів по 142 об’єктам.

Аграрні розписки стали успішним інструменом залучення фінансування, – Мінекономіки «Аграрні розписки вирішують проблему та дозволяють виробникам використовувати майбутній врожай як заставу, щоб вчасно залучати фінансування та інвестувати у виробництво. На сьогодні цей інструмент в Україні є прикладом одного з найуспішніших партнерств з міжнародними інституціями», – прокоментував Тарас Висоцький, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. .

Держмитслужба запустила новий офіційний веб-портал Відтепер усі сервіси, які надає Митниця, а також інформація про них містяться на офіційному веб-порталі Державної митної служби України customs.gov.ua. Після розділення Державної фіскальної служби на Податкову та Митну, Держмитслужба для висвітлення своєї діяльності послуговувалась тимчасовим сайтом. Натомість дизайн нового порталу врахував користувацькі потреби українських громадян та бізнесу, а попередні численні тестування довели: сайт — максимально захищений та відмовостійкий.

Держава та бізнес мають об’єднатися задля реформи річкових перевезень, – Владислав Криклій «Реформа річкових перевезень – одна з першочергових цілей, над якою я працюю ще від початку свої каденції в Міністерстві. Ми прагнемо зробити Україну річковою державою, адже дійсно маємо належні ресурси і можливості. Дніпро – це шлях довжиною в тисячу кілометрів, що єднає Україну з Європою, і він знову має стати важливою транспортною артерією. Для цього вкрай важливо прийняти у другому читанні законопроєкт 1182-1-д «Про внутрішній водний транспорт». У нас одна мета з бізнесом – розвантажити дороги, перенісши значну кількість вантажів з автошляхів на річку», – сказав Міністр.

Уряд відкрив пункти пропуску в аеропортах України і дозволив в’їзд іноземним громадянам, – Владислав Криклій Сьогодні, 12 червня, на позачерговому засіданні Уряду прийнято рішення про відновлення роботи пунктів пропуску та пунктів контролю в аеропортах України, а також про забезпечення можливості перетину кордону іноземними громадянами. “Продовжуємо поступово відновлювати нашу авіацію. Сьогодні Уряд своїм рішенням відкрив пункти пропуску в аеропортах України та дозволив в’їзд для іноземців, які не є громадянами країн зі значним поширенням COVID-19 і не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів. Ці зміни дадуть змогу відновити роботу підприємств авіаційного транспорту і налагодити міжнародне повітряне сполучення”, – зазначив Міністр.

Співпраця з МВФ сприятиме подальшій трансформації медичної галузі, – НСЗУ Міжнародний валютний фонд затвердив 18-місячну програму stand by для України на 5 млрд доларів. Перший транш, який виділять негайно, складе 2,1 млрд доларів. Решту суми виділять поетапно чотирма траншами.

Міністр фінансів провів нараду щодо активізації участі держбанків в програмі «Доступні кредити 5-7-9%» Фондом розвитку підприємництва, який адмініструє програму «Доступні кредити 5-7-9%», станом на 10 червня 2020 року банки-партнери отримали 24 720 заявок на участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%». Однак, лише 3500 клієнтів сформували і передали банкам відповідний пакет документів для участі в програмі. Видано 605 кредитів на суму 381,041 мільйона гривень. Ще 1792 заявки перебувають у роботі банків.

Показати ще
WordPress Lessons