ЕкологіяНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Увага! Нерест.

Нерест — процес відкладання ікри (яєць) самицями з подальшим заплідненням їх сім’ям (молочками) самців у первинноводних хребетних – риб і земноводних. На нерест риби впливають багато умови, в першу чергу – температура води у водоймі, для кожного виду риби діапазон температур свій. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні місця – нерестовища.

З  березня 2020 року встановлюється нерестова весняно-літня заборона. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойми. Так, у всіх водосховищах і озерах з затоками, протоками  у районі діяльності Київського рибоохоронного патруля заборона триває по 30 травня (включно), у всіх річках та їх кореневих водах – по 10 травня, у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах – по 19 червня.

У термін заборони на лов (добування) водних біоресурсів на рибогосподарських об’єктах забороняється:

  • використання плавзасобів на водних об’єктах у визначених місцях нересту, за винятком окремих суден;
  • проведення змагань із спортивного рибальства; проведення підводного полювання.

На період заборони дозволяється любительський і спортивний лов до   3 кг риби за світловий день однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з берегової смуги водойм і річок.

Порушення правил рибальства відповідно до статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне  за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

У залежності від завдання збитку, заподіяного внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів, відкривається кримінальне провадження за  статтею 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним промислом), за якою передбачено відповідальність у виді штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

Обухівська районна державна адміністрація закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись визначених правил рибальства, адже від цього залежить кількість риби у наших водоймах!

Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів – прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Київщини: (068) 642-80-26 або (099) 341-73-18.

Показати ще
WordPress Lessons