МедицинаНовини Обухівщини

Інформація щодо перебігу коронавірусної інфекції в межах Обухівського району

Станом на  9 годину 02.04.2020р. в Обухівському районі кількість хворих на COVID-19 – 64  із них   лабораторно підтверджених  -23,  в тому числі: в м. Обухові-4,  в с. Романків-3 , в смт. Козин-15, в  м.Українка -1.

41  особа знаходиться на самоізоляції в домашніх умовах на лікуванні з підозрою на COVID-19. Пацієнти з важким перебігом захворювання (пневмонія, загострення хронічних захворювань) перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному  відділенні   Олександрівської клінічної  лікарні  м. Києва.

Виявлено 130 контактних осіб, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

Згідно Наказу МОЗ України від 28.03.2020р №722 «Організація надання медичної допомоги хворим на корона вірусну хворобу (  COVID-19)» затверджені : Стандарт екстреної медичної допомоги та Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба  COVID-19»

Первина та вторинна ланка закладів охорони здоров’я  а також лабораторні центри МОЗ України  працюють згідно вимог даного наказу.

Інфікування  SARS-COV-2 відбувається контактним та крапельним шляхами. Повітряний ( аерозольний) шлях для COVID-19 не характерний. У групі осіб із найбільшим ризиком зараження знаходяться особи, які перебували в контакті з пацієнтом або надають медичну допомогу / проводять догляд за ними.

Профілактичні заходи необхідні медичним працівникам щоб захистити себе і запобігти інфікуванню і передачі збудника в закладах охорони здоров’я. До таких заходів , в першу чергу відноситься використання  засобів індивідуального захисту:

  1. Протиаерозольні респіратори класу захисту не нижче   FFP – 2 ;
  2. Захисні окуляри  або щиток
  3. Ізоляційний халат;
  4. Рукавички.

В зв’язку з тим що в смт.Козин виявлено 15 лабораторно підтверджених хворих на COVID-19 та велика кількість контактних осіб  згідно Розпорядження керівника робіт  з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру регіонального рівня у зв’язку з епідемічною ситуацією на території Київської області, спричиненою корона вірусом  2019- NCOV №6 від 28.03.2020р.   «Про  запровадження обмежувальних заходів стосовно недопущення поширення коронавірусу COVID-19 на території окремих населених пунктів Обухівського, Києво-Святошинського району Київської області» на в’їзді та виїзді із дамби встановлені цілодобові контрольно пропускні пункти через які не допускається в’їзд хворих з лабораторно підтвердженим  захворюванням на COVID-19 та контактних осіб.

Летальність від COVID-19 в різних  країнах складає  4-9%  і залежить від жорсткості обмежувальних заходів. При погіршені епідемічного   стану  не виключена можливість ,що в країні замість надзвичайної ситуації  буде введений надзвичайний стан.

Як себе захистити від коронавірусної інфекції:

  1. Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям. Забезпечте повноцінне харчування та здоровий сон.
  2. Мийте руки з милом у продовж 20 секунд, або користуйтесь антисептиком з вмістом спирту не менше 60-80%. Після відвідування магазину, аптеки, банку , користування банкоматом, дверними ручками чи кнопкою ліфта.
  3. Уникайте контакту з людьми із симптомами гострої респіраторної інфекції.

Дотримуйтесь мінімальної дистанції 1,5-2 метра.

  1. Покидати домівку необхідно тільки для відвідування магазину чи аптеки.
  2. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота, для чого необхідно носити захисну маску.
  3. Кашляти чи чхати потрібно в одноразову салфетку, яку зразу потрібно викидати.
  4. Використовуйте дезінфікуючі серветки  якими протирайте ручки дверей, кнопки в ліфтах.
  5. Здороватись потрібно без рукостискань, наприклад кивком .
  6. Дверні ручки та поручні потрібно дезінфікувати декілька раз на день.

 

При перших симптомах захворювання звертайтесь до сімейного лікаря.

Показати ще
WordPress Lessons