Новини Київщини

Державна податкова служба: Дайджест новин

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління комунікацій

04151, м. Київ – 151, вул. Народного Ополчення, 5а

телефон (факс) 246-23-40

 

Які платники зобов’язані використовувати РРО у 2020 році?

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що право  на використання програмних РРО у платників виникає з 19 квітня 2020 – з цієї дати платники зможуть використовувати доступні на ринку програмні РРО.

До 01 жовтня 2020  РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку ІІ-гої – ІУ-тої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує
1 000 000 грн., крім тих, які здійснюють:

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

З 01 жовтня 2020 до 01 січня 2021 РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку ІІ-гої – ІУ-тої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

– реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

– реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

– реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

– роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

– діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п.11 ст. 9 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”;

– діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

– діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

– реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення платником єдиного податку ІІ-гої – ІУ-тої груп (ФОП) в календарному році обсягу доходу 1 000 000 грн., застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

У такому разі застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації СГ як платника єдиного податку”.

З 01 січня 2021  використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп.

ГУ ДПС у Київській області

 

Розмір податкової соціальної пільги у 2020 році

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що нормами Податкового Кодексу передбачено надання платникам податкової соціальної пільги (далі -ПСП), тобто,  права на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Граничний розмір доходу, який дає право на застосування  податкової соціальної пільги у 2020 році становить 2940,0грн. Для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, граничний розмір доходу, що надає право на  отримання ПСП, визначається як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей: у 2020 році – 2940,0 х кількість дітей (п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ).

Прожитковий мінімум  для працездатної особи станом на 01 січня 2020 року встановлено на рівні 2102,0грн.

Розмір загальної податкової соціальної пільги складає 50% розміру прожиткового мінімуму   для працездатної особи ( у розрахунку на місяць), встановленого законом на 01 січня  звітного податкового року (п.п.169.1.1. п.169.1 ст.169 ПКУ), у 2020 році – 1051,0грн. (2102,0 Х 50%)

Особи, які можуть скористатися  податковою соціальною пільгою:

– батьки, які утримують 2-х або більше дітей віком до 18-ти років – можуть отримати ПСП  у розмірі 100% ПСП  (1051,0грн.) на кожну таку дитину (абз. «а» п.п.169.1.3 п.169.1 ст.169 ПКУ;

– одинока матір (батько), вдова (вдівець) або опікун чи піклувальник, які виховують дитину  віком до 18 років; платник податку, що утримує  дитину-інваліда; особи віднесені до 1-ї та 2-ї категорії осіб, постраждалих від аварії на ЧАЕС; учень, студент, аспірант, ординатор, ад’юнкт; інвалід 1-ї та 2- групи; особа, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність;  учасники бойових дій відповідно до Закону «Про  статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» –  можуть застосувати ПСП  у розмірі 150% ПСП  (1576,50грн.) (абз. «б» – «е»  п.п.169.1.3 п.169.1 ст.169 ПКУ);

– інші пільгові категорії платників податків,  визначені у п.п.169.1.4 п.169.1 ст.169 ПКУ  – можуть застосувати ПСП  у розмірі 200%  (2102,0грн.)

ГУ ДПС у Київській області

 

 

 

 

Акцизний склад

ГУ ДПС у Київській області  нагадує платникам, що акцизними  складами є  спеціально обладнані приміщення на обмеженій території, які розташовано на митній території України, на яких під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядники акцизних складів здійснюють свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення/ перероблення, змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового,  горілки, лікеро-горілчаних виробів, та приміщення або територія на митній території України, на яких розпорядники акцизних складів здійснюють господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення/перероблення, змішування, навантаження-розвантаження, розливу, зберігання, реалізації  пального.

ГУ ДПС у Київській області

 

За зберігання пального без ліцензії з 01 квітня 2020 застосовуються фінансові санкції

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до ст. 17 Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»  до суб’єктів господарювання за зберігання пального  без наявності ліцензії з 01 квітня 2020 року застосовуються штрафні санкції у розмірі  500,0 тис.грн.

Нагадуємо, що ліцензії на право зберігання пального видаються терміном на п’ять років, а річна плата за ліцензію на право зберігання пального становить 780,0грн. Ліцензія має бути видана на кожне місце зберігання пального.

Ліцензія видається за заявою СГ до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

У заяві зазначається вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання  має намір одержати ліцензію (зокрема, зберігання пального).

Для отримання ліцензії на право зберігання пального разом із заявою подаються завірені заявником копії таких документів:

– документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування ділянкою, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

– акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

– дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Тимчасово, до 1 січня 2022 року, СГ можуть отримувати ліцензію на право виробництва пального, право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального на відповідне місце здійснення такої діяльності без подання акта вводу в експлуатацію об’єкта або акта готовності об’єкта до експлуатації, або сертифіката про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інших документів, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо об’єктів, необхідних для здійснення відповідної діяльності, за умови подання копій документів, що підтверджують право власності на такі об’єкти нерухомого майна, виданих у встановленому законодавством порядку до 01 січня 2014 року.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених документів не подають. Такі СГ у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

ГУ ДПС у Київській області

 

Легальні трудові відносини – гарантія економічного та соціального захисту громадян

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу громадян, що їх соціальний захист сьогодні та гідне пенсійне забезпечення у майбутньому залежить, перш за все, від свідомої та активної громадянської позиції самих працюючих, а згода отримувати неофіційну заробітну плату позбавляє їх соціальних гарантій від держави.

Неоформлені трудові відносини з роботодавцем, тіньова зайнятість та заробітна плата «у конвертах», з якої не сплачено податки та внески до бюджетів, небезпечні не лише тим, що бюджет не отримує кошти у вигляді несплачених податків та внесків до фондів соціального страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, а й у тому, що громадяни ризикують втратити право на пенсію або її частину, оскільки при нарахуванні пенсії враховується розмір заробітної плати та страховий стаж, протягом якого така особа сплачувала, або її роботодавець сплачував за неї єдиний соціальний внесок.

Страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок – част.1 ст.24 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Застрахована особа – це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок – п.3 част.1 ст. 1 ЗУ від 08.07.2010 №2464-УІ «Про збір та. облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Погодившись на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну заробітну плату, громадяни сприяють уникненню роботодавців від витрат на сплату податків на фонд оплати праці до бюджету, та позбавляють себе права на соціальні виплати.

Проблему можна вирішити лише спільними зусиллями, тому звертайтеся до контролюючих органів та повідомляйте про проблеми, пов’язані з застосуванням трудового законодавства.

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що керівники підприємств, установ, та організацій всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю працівників, зобов’язані надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем їх обліку платниками ЄСВ.

Повідомлення може подаватися в один з таких способів:

– засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

ГУ ДПС у Київській області

 

Задекларуйте доходи від надання в оренду (емфітевзис) земельних ділянок с/г призначення, земельних або майнових паїв

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що нормами Податкового кодексу України передбачено, що  у разі надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу у вигляді орендної плати є орендар.

У разі якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Такий орендодавець зобов’язаний:

– самостійно нарахувати та сплатити податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи ;

– у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Отже, орендодавець, який надавав в оренду (емфітевзис) земельну ділянку сільськогосподарського призначення, земельну частку (пай), майновий пай орендарю – фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання,  зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 01 травня 2020 року.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як розрахувати податкову знижку в зв’язку з переобладнанням транспортного засобу на біопаливо?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що алгоритм нарахування податкової знижки в зв’язку з переобладнанням транспортного засобу виглядає наступним чином:

–  визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої (виплаченої) заробітної плати на суму податкової соціальної пільги (за її наявності) з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Розділу ІV ПКУ.

Інформацію щодо сум нарахованого загального річного оподатковуваного доходу, застосованих податкових соціальних пільг та нарахованої податку на доходи фізичних осіб  (далі – ПДФО) громадяни отримують у вигляді довідки від свого роботодавця;

– на підставі підтверджувальних документів визначається сума витрат, яку дозволяється включити до податкової знижки;

– розраховується сума ПДФО на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку – це добуток бази оподаткування, зменшеної на суму  понесених платником витрат у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, та ставки податку;

– здійснюється порівняння розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за рік (інформація у довідці від роботодавця)

Якщо сума податку, утриманого із заробітної плати перевищує розраховану суму податку, то сума перевищення підлягає поверненню платнику податку.Сума, що має бути повернута зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

До прикладу:

Річна сума нарахованої заробітної плати за 2019  – 120000,0грн.

Податкова соціальна пільга  у 2019 не застосовувалась –0

База оподаткування ПДФО: 120000,0 – 0  = 120000,0грн.

Сума утриманого (сплаченого) ПДФО із з/пл за 2019: (120000,0 Х 18%)= 21600,0грн.

Витрати у 2019 на переобладнання транспортного засобу  – 20000,0грн.

Сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку: (120000,0 – 20000,0) Х 18% = 18000,0грн.

Розраховуємо суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язані у зв’язку з використанням права на податкову знижку:

    – із суми ПДФО, утриманого (сплаченого) із заробітної плати за 2019 (21600,0грн.) віднімаємо суму ПДФО, визначену  після зменшення  бази оподаткування на суму понесених платником витрат на переобладнання транспортного засобу :  21600,0 –18000,0 = 3600,0грн.

Платнику податку повернеться з бюджету 3600,0грн. ПДФО внаслідок зменшення загального річного оподатковуваного доходу, отриманого у вигляді зарплати,  у зв’язку з використанням права на податкову знижку.

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons