ЕкологіяНовини Обухівщини

Сектором екології та природних ресурсів Обухівської РДА проведена зустріч щодо питань забруднення навколишнього природного середовища пестицидами і агрохімікатами

20.02.2020 року сектором екології та природних ресурсів Обухівської районної державної адміністрації Київської області спільно з відділом контролю за обігом захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області в Кагарлицькій районній державній адміністрації Київської області проведена лекція щодо забруднення навколишнього природного середовища пестицидами і агрохімікатами.

За останні роки особливої актуальності набула проблема застосування пестицидів та агрохімікатів у сільському господарстві і наслідків їх впливу на природу та здоров’я людини. Окрім безпосереднього цільового призначення, пестициди чинять багатосторонній негативний вплив на біосферу, масштаб якого порівнюють з глобальними екологічними чинниками.  Головна небезпека пестицидів полягає у входженні їх у  біологічний колообіг, у процесі якого вони надходять в організм людини і тварин. Найвираженішу токсичну дію на людину і теплокровних тварин мають пестициди хлорорганічної і фосфорорганічної груп. Висока стійкість хлорорганічних і триазинових пестицидів до розпаду є важливою передумовою їхньої міграції за профілем ґрунту, а також у суміжні середовища (рослини, повітря, воду), що становить небезпеку для природних біогеоценозів і, відповідно, існування людини. Пестициди, що потрапили на поверхню ґрунту, можуть вимиватися в більш глибокі горизонти й ґрунтові води, надходити у водойми з поверхневим стоком, удруге з’являтися на поверхні ґрунту при капілярному піднятті ґрунтових вод або при оранці з оберненням пласту, переходити в атмосферне повітря в результаті випаровування або з пилом при вітровій ерозії ґрунту, через рослини мігрувати в організм тварин і людини. З’ясовано, що гербіциди пригнічують дихання ґрунту і процес нітрифікації. Пестициди мають кумулятивні властивості і можуть зберігатись у ґрунті протягом 8-12 років після застосування. В ґрунті пестициди адсорбуються частинками ґрунту та гумусу, накопичуються в ґрунтових організмах, порушуються хімічним чи біологічним шляхом і просочуються з інфільтраційною водою до рівня ґрунтових вод.

Ступінь шкідливого впливу залежить також від технології застосування хімічних засобів, способів і кратності обробки ґрунту або рослин

За 2019 рік з метою захисту урожаю від шкідників та хвороб сільськогосподарськими підприємствами проведено обробку на площі     656859,6 га (За даними статистичного бюлетеня Головного управління статистики у Київській області), використано засобів захисту рослин, всього пестицидів 584064,9 тонн.

Надмірне застосування пестицидів негативно впливає на якість ґрунту. Стійкі пестициди, відіграючи важливу роль у захисті рослин і тварин від хвороб та шкідників, разом з тим дають різкий негативний ефект у відношенні до кількості й активності ґрунтової фауни й мікроорганізмів. Залишки пестицидів чи продукти їх перетворення потрапляють у вигляді домішок у природні води, включаються в трофічні ланцюги, попадають у продукти харчування і часто виявляються дуже шкідливими для людини. Там, де інтенсивно застосовуються сільськогосподарські отрутохімікати, у місцевого населення пошкоджуються структури спадковості, розладнується діяльність центральної нервової системи і життєво важливих органів.

Для захисту довкілля  від негативного впливу пестицидів необхідно дотримуватися всіх регламентів щодо застосування пестицидів: норм внесення, строків, способів внесення, також необхідно суворо дотримуватися ГДК препарату у продукції, ґрунті, воді, робочій зоні застосування препарату. Більш глибоке вивчення біологічних процесів, пов’язаних з вирощуванням сільськогосподарських культур за сучасного рівня землеробства, дослідження популяційної динаміки шкідливих і корисних організмів, вдосконалення тактики боротьби за рахунок повнішого використання агротехнічного методу, стійких сортів, біологічних засобів дасть можливість скоротити застосування пестицидів і зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Захід відділу екології та природних ресурсів

Показати ще
WordPress Lessons