Новини Київщини

Новини ГУ ДПС у Київській області

Сплата акцизного податку на Київщині зросла на 74%, – Орест Вітик

«За січень 2020 року надходження акцизного податку з вироблених в Україні товарів до державного бюджету склали 1,2 млн грн», – такі дані навів в.о. начальника ГУ ДПС Орест Вітик.  Зокрема, він підкреслив, що цей показник зріс на 74% порівняно з відповідним періодом минулого року. При цьому, сума додаткових для бюджету коштів дорівнює 741,2 тис грн.

Надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів до місцевого бюджету склали 45,4 млн. грн., що на 25% або 9 млн грн. більше за суму, що надійшла у січні 2019 року.

Наразі на території Київської області – 12234 діючі ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі: алкогольними напоями – 6839, тютюновими виробами – 5395 ліцензія.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

 

ГУ ДПС у Київській області

 

Довіра бізнесу з боку податкової служби Київщини дозволила зменшити кількість перевірок удвічі, – Орест Вітик

Протягом січня 2020 року управлінням податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування проведено 38 документальних перевірок, що на 61 перевірку менше, ніж за січень 2019 року, в тому числі 16 планових та 22 позапланових перевірок. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. «Зменшення майже удвічі кількості проведених у січні перевірок свідчить про суттєве зменшення фіскального тиску з боку податкової служби. Підкреслю, ведення бізнесу виключно в рамках правового поля  унеможливлює виникнення підстав для позапланових перевірок, зокрема, в рамках ризико-орієнтованого підходу».

За результатами проведених документальних перевірок суб’єктам господарювання донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 27,8 млн. гривень. Із цієї суми до бюджету надійшло 4,9 млн. гривень. Крім того, в ході документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 42,1 млн. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначеного податку до бюджету на 7,6 млн. грн., також, зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 2,2 млн. гривень.

Також за січень 2020 року проведено 183 фактичні перевірки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 2,4 млн. грн., з яких 0,6 млн. грн. вже сплачено до бюджету.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

У ході кампанії декларування мешканці Київщини задекларували дохід на суму 82,4 млн грн

З 1 січня в Україні триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2019 році.

Так, заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Віталій Войтюк повідомив, що протягом першого місяця кампанії мешканці пристоличного регіону подали 668 декларацій, в яких зазначили дохід на загальну суму 82,4 млн грн.

При цьому сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, складає 1,9 млн грн. З них вже надійшло 147,4 тис грн. Сума військового збору, що має бути перерахована на потреби збройних сил України, дорівнює 414,7 тис грн, з якої 34 тисячі гривень сплачено до бюджету.

Мешканці області, чий дохід перевищує мільйон гривень, подали 4 декларації, де зазначили суму у 13,1 млн грн. «Цей показник становить 16% всього задекларованого доходу станом на 1 лютого 2020 року на території Київщини. З цієї суми самостійній сплаті підлягає 128 тис грн податку на доходи фізичних осіб та 26,5 тис грн військового збору», – додав заступник начальника податкової служби області.

Крім цього, Віталій Войтюк зазначив, що з загальної кількості декларантів 310 громадян або 46,4% подали декларації з метою отримання податкової знижки на загальну суму 1,4 млн грн.

Нагадаємо, платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

– особисто або уповноваженою на це особою;

– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  Податковим Кодексом встановлені пільги (звільнення) від сплати земельного податку таких   категорій фізичних осіб:

– інвалідів першої  і другої групи;

– фізичних осіб, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

– пенсіонерів (за віком);

– ветеранів війни та осіб, на яких поширюється Закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– фізичних осіб, визнаних законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку поширюється на земельні ділянки за видом їх використання у межах граничних норм:

– для особистого селянського господарства – у розмірі не більше 2 га;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше  0,15га, в містах – не більше 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Також від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку ІУ-тої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку ІУ-тої груп.

Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа подає контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу: посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія).

Фізична особа, яка має право на пільгу та є  власником декількох земельних ділянок одного виду використання, до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Як перейти на спрощену систему оподаткування?

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що  суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування обліку та звітності.

Для здійснення такого переходу платник повинен не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу подати заяву до контролюючого органу.

Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені  п 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019№ 308.

Отже, у разі прийняття ФОП рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року, заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Яка сума неоподатковуваного мінімуму доходів громадян?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17,0 грн., крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розд. IV ПКУ для відповідного року.

Податкова соціальна пільга надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, – для будь-якого платника податку.

Довідково: прожитковий мінімум з 01 січня 2020 – 2102,0грн.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

За якою ознакою відображається у формі №1-ДФ дохід від надання в оренду майна?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у разі оренди суб’єктом господарювання (юридичною особою або фізичною особою- підприємцем)  майна у фізичної особи, податковим агентом є орендар.

Податковий агент нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, при цьому він зобов’язаний утримувати  із суми такого доходу та за його рахунок податок на доходи фізичних осіб, використовуючи відповідну ставку податку. Дохід у вигляді орендної плати оподатковується за ставкою 18%. Крім того,  із такого доходу слід утримати військовий збір за ставкою 1,5%.

Утримані ПДФО та військовий збір сплачуються до бюджету  під час виплати оподатковуваного доходу.

У формі №1-ДФ сума виплаченого фізичній особі доходу у вигляді орендної плати за  майно відображається суб’єктом господарювання – податковим агентом:

– у разі оренди нерухомого майна  під ознакою доходу «106» ,

– у разі оренди рухомого майна (транспорт, обладнання, устаткування, тощо) – під ознакою доходу «127».

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління комунікацій

04151, м. Київ – 151, вул. Народного Ополчення, 5а

телефон (факс) 246-23-40

Показати ще
WordPress Lessons