НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

На захист довкілля платники Київщини спрямували 1,9 млн грн екологічного податку, – Орест Вітик

За повідомлення в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Ореста Вітика, у січні 2020 року платники податків Київщини спрямували 1,9 млн грн екологічного податку на захист довкілля. Очільник податкової служби регіону зазначив, що найбільші суми сплатили підприємства, розташовані на території Обухівського управління – 0,6 млн грн, Бориспільського – 0,4 млн грн та Васильківського – 0,2 млн грн.

Головне управління ДПС у Київській області інформує,  що у 2020 році порядок справляння екологічного податку не змінився.

Зміни  щодо кола платників, що сплачують екологічний податок за викиди в атмосферу двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, розміру ставок  екологічного податку,  введення обов’язковості складання  платниками податку  окремого додатка 1 до  податкової декларації екологічного податку  у частині зобов’язань за викиди двоокису вуглецю за кодом 19011000, які запроваджені Законом від 23.11.2018 №2628-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких  законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»,  набули чинності з 2019 року. 

Нагадуємо платникам граничні терміни подання  податкових декларацій екологічного податку та сплати цього податку у 2020 році:

За ІУ кв.2019 – останній день подання декларації 10 лютого 2020

                          останній день сплати податку 19 лютого 2020; 

За І кв.2020    – останній день подання декларації 12 травня 2020

                          останній день сплати податку 20 травня 2020;     

За ІІ кв.2020   – останній день подання декларації 10 серпня 2020

                          останній день сплати податку 19 серпня 2020;     

За ІІІ кв.2020  – останній день подання декларації 09 листопада 2020

                          останній день сплати податку 19 листопада 2020;   

За ІУкв.2020 –   останній день подання декларації 09 лютого 2021

                          останній день сплати податку 19 лютого 2021.     

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Фізичні особи, які отримали КЕП, можуть використовувати його для подання звітності як самозайнятої особи

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу фізичних осіб, які отримали кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП) – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу КЕП і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, що отримавши такий електронний підпис, вони стають суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням КЕП.

Фізичні особи, які отримали КЕП у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, у визначеному законодавством порядку за умови приєднання до Договору про визнання електронних документів, можуть використовувати його для подання звітності в електронному вигляді, як самозайняті особи (фізичні особи – підприємці, фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність) за наявності діючого Договору.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Нові Порядки зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН та прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 01.02.2020 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Постанова № 1165).

Постановою № 1165 затверджено:

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;

Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Також Постановою № 1165 затверджені критерії ризиковості платника ПДВ, перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ та критерії ризиковості здійснення операцій.

З набранням чинності Постанови № 1165 втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних,  затверджений наказом Міністерства фінансів України від 12.12.2019 №520 «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Постанову №1165 опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 23.01.2020 №13.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Податкова знижка за навчання на військовій кафедрі

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що право платника на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки та обмеження права на її нарахування визначені ст.166 Податкового кодексу України.

Для використання права на податкову знижку необхідно подати до контролюючого органу за місцем реєстрації (місцем прописки) річну податкову декларацію про майновий стан і доходи по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Зокрема, до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року включаються фактично здійснені протягом такого року витрати у вигляді суми коштів, сплачених  на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Здійснені витрати мають бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У цих документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) .

Статтею 21 Закону України від 0.09. 2017 № 2145-VІІІ «Про освіту» (далі – Закон № 2145) визначено, що військова освіта – це спеціалізована освіта, яка передбачає засвоєння освітньої програми з військової підготовки з метою набуття комплексу професійних компетентностей, формування та розвитку індивідуальних здібностей особи і поглибленого оволодіння військовою спеціалізацією та здобувається одночасно з середньою, професійною (професійно-технічною), фаховою передвищою чи вищою освітою.

Законом  України від 01.07. 2014 №1556-VІІ «Про вищу освіту» визначено, що однією з складових структури вищої освіти є кафедра військової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів) для подальшої служби на посадах сержантського, старшинського, офіцерського або начальницького складу у військових формуваннях.

Пунктом 4 Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2012  №48 передбачено, що військова підготовка проводиться, зокрема, для надання фізичним особам платних послуг у галузі вищої освіти, пов’язаних з військовою підготовкою, для забезпечення реалізації права таких осіб на рівні можливості у виборі професії шляхом здобуття додаткових знань, умінь і навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності.

Розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором,який укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (або його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату (п. 5 ст. 79 Закону № 2145).
Таким чином, платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчального закладу, є здобувачем професійної військової освіти, тому має право на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року на суму витрат, понесених ним на користь закладу освіти за навчання на військовій кафедрі.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Декларація з ПДВ за січень 2020 подається за новою формою

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що  з 01 січня 2020 набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019 №488 „Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року № 167”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24.12.2019 за № 1285/34256 (далі – наказ №488).

Наказом №488 внесено зміни до:

– форми податкової декларації з податку на додану вартість;

– уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

– розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

– Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, здійснюватиметься у додатку 6 до податкової декларації з податку на додану вартість „Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю”.

Податкова звітність з податку на додану вартість, у тому числі додаток 6 до податкової декларації з податку на додану вартість, з урахуванням змін внесених наказом 488, подається починаючи із звітного (податкового) періоду за січень 2020 року.

Детальніше про зміни, внесені наказом №488, читайте в листі ДПС України від 31.12.2020 № 1617/7/99-00-07-03-02-07, який розміщений на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74330.html.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Нарахування ЄСВ у 2020 році

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у зв’язку з встановленням  з 01 січня 2020 року мінімальної заробітної плати у розмірі 4723,0 грн. (у 2019р. 4173,0грн.), змінились розміри мінімального страхового внеску  – з 01.01.2020 року він становить 1039,06грн.( у 2019 році –  918,06 грн.) та максимального страхового внеску, який з 01.01.2020 року становить 15585,90грн. (у 2019р. – 13770,90грн.) на місяць.

Звертаємо увагу, що з 2019 року  ЄСВ для найманих осіб з інвалідністю, які працюють у ФОПів, у т.ч. тих, які обрали спрощену систему оподаткування,  обчислюється у розмірі 8,41%  до визначеної бази нарахування єдиного внеску – це встановлено новою редакцією до част.13 ст.8 Закону України від 08.07.2010 року №2464-УІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% розпочинається з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше  одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акту огляду в МСЕК) та закінчується датою припинення інвалідності на підставі рішення такої комісії.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Пільгові кредитні ставки для підтримки мікро- та малого бізнесу

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Президентом України  21 січня 2020 року підписано  закон про  внесення змін до  держбюджету-2020, які передбачають виділення 2,0 млрд.грн.  для запуску програмних кредитів на започаткування та розвиток власної справи.

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%»  націлена на підтримку мікро-  та малого бізнесу.

Позики видаватимуться на термін до п’яти років, а  їх сума становитиме  до 1,5 млн.грн.

Такі кредити дадуть змогу відкрити підприємцям власну справу та  створити нові робочі місця.

Фонд розвитку підприємництва надаватиме підтримку у вигляді компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків:

– 5% річних  для бізнесу з виручкою  до 25,0 млн.грн. і за умови створення 2 робочих місць;

– 7% річних  для бізнесу з виручкою до  25,0 млн.грн., який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;

– 9% річних для бізнесу з виручкою до 50,0 млн.грн.

Кредити за цією програмою можуть видаватися на придбання чи модернізацію основних засобів, об’єктів нерухомості, транспортних засобів, що будуть використовуватися в комерційних та виробничих цілях, а також на будівництво, реконструкцію, ремонт приміщень, у яких ведеться основна господарська діяльність (крім офісних приміщень). 

Крім того, підприємцям надаватиметься підтримка у вигляді  часткової гарантії  за кредитами, у разі  якщо у малого та середнього бізнесу не вистачатиме застави.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons