НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Орест Вітик: Платники Київщини перерахували до
Держбюджету 1,2 млрд грн

Протягом першого місяця поточного року платники податків  сплатили до Державного бюджету 1,2 млрд грн, збільшивши суму відрахувань на 79,3 млн грн порівняно з відповідним періодом 2019 року.  Про  це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. «Традиційно питому вагу, з огляду на основні платежі до державної скарбниці, має сплата податку на додану вартість. Так, станом на 1 лютого 2020 року платники області забезпечили надходження на суму 862 мільйони гривень ПДВ із темпом приросту до січня минулого року у 32 мільйони гривень», – сказав очільник податкової служби регіону.  

Сума сплати податку на доходи фізичних осіб цього місяця склала 236 мільйонів гривень, що на 32,2 млн грн більше, аніж надійшло за аналогічний період 2019 року. На потреби збройних сил України платники Київщини сплатили на 9 мільйонів гривень більше зі січень минулого року. Наразі на обороноздатність країни перераховано 65,3 млн грн військового збору.

На третину збільшили динаміку росту підприємства області:  порівняно з тим самим періодом 2019 року, у січні до бюджету сплачено 30,2 млн грн податку на прибуток підприємств. Додатково надійшло 7,4 млн грн.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи зобов’язаний ФОП здійснювати розрахунки виключно у безготівковій формі через банківські рахунки?

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що  сплата податків та зборів здійснюється в готівковій або безготівковій формі, а джерелами для  самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), з інших джерел, та суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Відповідно до Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків №492, клієнти банків мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, встановлено, що суб’єкти господарювання, які відкрили поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках свої кошти, здійснюють розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, у безготівковій формі, а також у готівковій формі з дотриманням обмежень та в порядку, установленому законодавством України.

Таким чином, джерелами сплати грошових зобов’язань або податкового боргу платників податків фізичної особи – підприємця (далі – ФОП) або фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність є будь-які власні кошти.

Сплату грошового зобов’язання або погашення податкового боргу ФОП або фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, може здійснювати як власними коштами, так і з банківської картки фізичної особи.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Як зареєструватися підприємцем?

Право громадян на здійснення підприємницької діяльності передбачено Конституцією України.

Для державної реєстрації фізичної особи підприємцем необхідно звернутися до  Центру  надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій (далі – ЦНАП) особисто або через уповноважену особу,  також можна надіслати  необхідні документи по пошті з описом вкладеного у конверт. У разі подання заяви  про державну реєстрацію  поштовим відправленням, справжність підпису засвідчується нотаріально.

Якщо документи подаються  у паперовій формі, заявник пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу.

У разі, якщо документи  подаються представником, додатково подається примірник  оригіналу або нотаріально  засвідчена копія документа, що  засвідчує його повноваження (крім випадку, якщо  відомості про повноваження цього представника  містяться в Єдиному державному реєстрі).

Крім того, на сьогодні реалізована можливість реєстрації ФОП в електронному вигляді, – з цією метою  слід зайти  на Реєстраційний портал Міністерства юстиції України та дотримуватись зазначених там інструкцій. Скористатись такою послугою можна  за умови підписання заявником заяви з використанням засобів  електронної ідентифікації.

Для державної реєстрації  підприємцем громадянину необхідно  подати:

– Заяву про  державну реєстрацію фізичної особи підприємцем форми 10.

– паспорт, ідентифікаційний код.

– у разі обрання спрощеної системи оподаткування, одночасно з заявою  про державну реєстрацію  можна подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджену наказом МФУ №308 від 16.07.2019.

– у разі добровільної реєстрації платником ПДВ, одночасно з заявою про  держреєстрацію можна подати  Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість (форма №1-ПДВ), затверджену наказом МФУ №1125 від 21.12.2016.

– у разі державної реєстрації фізособи, яка самостійно або з членами сім’ї створює  сімейне фермерське господарства – договір  (декларація) про створення сімейного фермерського господарства.

– для фізичної особи, яка досягла 16-річчя і має бажання займатися  підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності –  нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів), піклувальника чи органу опіки або піклування. 

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Як ФОП припинити свою діяльність?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП здійснюють відділи з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців через Центри надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій.

Державна реєстрація припинення ФОП здійснюється на підставі поданої Заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням  (форма 12).

ФОПи мають  закрити рахунки в банках, які були  відкриті на ім’я ФОП для зарахування коштів від здійснення підприємницької діяльності.

Перед припиненням підприємницької діяльності суб’єкт господарювання повинен сплатити заборгованість і поточні зобов’язання  з податків і зборів та подати ліквідаційну звітність.  

До органів ДПС ФОП, які прийняли рішення про припинення, повинні подати:

  • ФОП на єдиному податку:

– Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджену наказом МФУ №308 від 16.07.2019, де заповнити п. 5.5 у якому зазначити причину Відмови від спрощеної системи оподаткування – «Припинення провадження господарської діяльності»);

– Податкову декларацію платника єдиного податку ФОП, на якій від  руки написати «ліквідаційна».

  • ФОП на загальній системі оподаткування:

– Податкову декларацію про майновий стан і доходи, у якій  у рядку 8 зазначити дату припинення.

  • ФОП, які мають найманих працівників (незалежно від того, на якій системі оподаткування  вони перебувають):

– подають Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку і сум утриманого з них податку за формою 1-ДФ, у якому у колонці 7 зазначають дати звільнення найманих працівників.

      Крім того, подається звітність з єдиного внеску:

  • ФОП, який не має найманих робітників:

– подає Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою Додатку 5  з позначкою «ліквідаційна».

  • ФОП, який має найманих робітників:

– подає Звіт про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та  суми нарахованого єдиного внеску за формою Додатку 4, де у таблиці 5 зазначає дати звільнення найманих працівників.

Ліквідаційна звітність подається протягом 30 календарних днів з дати  державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

З 19 квітня 2020 коди УКТ ЗЕД на підакцизні товари зазначаються у фіскальних чеках

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що на сьогодні стаття 11 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР передбачає  зазначення у фіскальному чеку, який видається покупцеві, кодів УКТ ЗЕД лише щодо пального.

Проте, починаючи з 19 квітня 2020 року Закон України від 20.09.2019 №128-ІХ вима­гає зазначення для всіх підакцизних товарів у фіскальних чеках коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД .

За нормами  Податкового Кодексу (далі – ПКУ),  підакцизні товари (продукція) –   товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки ак­цизного податку.  Ставки ак­цизного податку та коди  товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД  наведені у ст. 215 ПКУ.

Так, до підакцизних товарів належать:

–  спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);

– тютюнові вироби, тютюн та промислові за­мінники тютюну;

– пальне;

– автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;

– електрична енергія.

У разі, якщо розрахунки за ці товари проводитимуться готівкою або за допомогою платіжних карток, що вимагає застосування РРО, то в такий РРО необхідно застосувати режи­м попереднього програмування найменування таких товарів та їх кодів згідно з УКТ ЗЕД.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Які будівлі відносяться до об’єктів житлової нерухомості?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до норм Податкового Кодексу,   з метою обчислення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єктів житлової нерухомості належать будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду,  а також дачні та садові будинки.

Будівлі, віднесені до житлового фонду, поділяються на такі типи:

– житлові будинки – будівлі капітального типу, споруджені з дотриманням вимог закону та  інших нормативно-правових актів, що призначені для постійного проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень;

– прибудови до житлових будинків – частини будинку, розташовані поза контуром його капітальних зовнішніх стін,  які мають з основною частиною будинку одну (або більше) спільних капітальних стін;

– квартири – ізольовані помешкання в житловому будинку, призначені та придатні для постійного проживання;

– котеджі – одно або півтораповерхові будинки невеликої житлової площі для постійного чи тимчасового проживання з присадибною ділянкою;

– кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах – ізольовані помешкання в квартирі, де мешкають двоє або більше квартиронаймачів.

Дачні будинки – житлові будинки для використання протягом року з метою позаміського відпочинку.

Садові будинки – це будинки для літнього (сезонного) використання, які не відповідають нормативам, установленим для житлових будинків щодо нормування площі забудови, зовнішніх конструкцій та інженерного обладнання.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у  Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Уряд схвалив проєкт Протоколу про внесення змін до Угоди між Україною та Данією

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Королівства Данія про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

Мета документу – внесення змін до Конвенції та приведення її положень у відповідність до Модельної Конвенції ОЕСР.

 Документ, зокрема, передбачає:

– оновлення переліку податків, на які поширюється Конвенція;

– скасування нульової ставки оподаткування роялті у країні, в якій вони виникають;

– внесення змін до статті щодо надання допомоги у стягненні податків;

– розширення можливостей для податкових органів України і Данії здійснювати обмін податковою інформацією;

– доповнення Конвенції статтею «Право на отримання вигід», що обмежує неправомірне застосування пільгових положень Конвенції.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/uriad_skhvaliv_proiekt_protokolu_pro_vnesennia_zmin_do_ugodi_mizh_ukrainoiu_ta_daniieiu-2007

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons