НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Малий та середній бізнес поповнив казну місцевих бюджетів сумою у 2,2 млрд грн за підсумками 2019 року, – Орест Вітик

За підсумками 2019 року малий та середній бізнес Київщини сплатив майже 2,2 млрд грн єдиного податку до місцевих бюджетів. Про це повідомив  в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Він підкреслив, що цей показник на 26% або 447 млн грн перевищує надходження 2018 року. Зокрема, фізичні особи – підприємці сплатили 1,7 млрд грн, збільшивши відрахування на 33% або 420 мільйони гривень. Сільгоспвиробники перерахували до бюджетів громад 245,3 млн грн. У свою чергу, юридичні особи (ІІІ група) сплатили 246,4 млн грн, що на 12% або 27,1 млн грн більше, аніж було сплачено у 2018 році.

Нагадуємо, що реєстрація платником єдиного податку є безстроковою, проте може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

– подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів,;

– припинення юридичної особи (крім перетворення) або припинення підприємницької діяльності ФОП відповідно до закону – в день отримання контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

– у випадках, визначених п.п. 298.2.3 п. 298.2 та п.п. 298.8.6 п.298.8 ст. 298 Податкового Кодексу;

– у разі якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва юридичної особи платника єдиного податку ІV-тої групи становить менше 75 %;

– у разі якщо платником єдиного податку ІV-тої групи не подано податкову звітність, передбачену п.п.295.9.1 п. 295.9 ст. 295 Податкового Кодексу.

ГУ ДПС у Київській області

 

пРРОсто: Що вказувати в заяві на видачу ліцензії на торгівлю алкоголем у разі застосування програмного РРО?

У заяві про видачу ліцензії на роздрібну тор­гівлю алкогольними напоями або пальним до­датково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій),

фіскальні номери програмних реєстраторів розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку в контр­олюючих органах.

У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгів­лю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі.

У додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю ал­когольними напоями або пальним суб’єктом гос­подарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік електронних контрольно-касових апаратів та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі, фіскальні номери програмних реє­страторів розрахункових операцій.

ГУ ДПС у Київській області

 

Увага: з 01 січня 2020 – нові довідники податкових пільг

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Державна податкова служба України затвердила нові довідники податкових пільг станом на 01.01.2020 року – №95/1 та №95/2.

Довідники містять перелік пільг із податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість,   плати за землю, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Наголошуємо, що при  поданні звіту за 2019 рік слід використовувати  нові довідники податкових пільг.

Звертаємо увагу, що Звіт про податкові пільги за 2019 рік подається востаннє, оскільки з 01.01.2020 набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року № 891 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1233”, відповідно до якої скасовується обов’язок складання та подання до контролюючого органу окремого звіту про суми податкових пільг з 2020 року. Облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, здійснюватиметься контролюючими органами на підставі поданої суб’єктами господарювання податкової звітності.

ГУ ДПС у Київській області

 

У фокусі: з 01 січня 2020 року платники податків мають подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за новою формою

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з 01 січня 2020 року платники податків мають подавати податкову декларацію  про майновий стан і доходи за новою формою, оскільки до форми податкової декларації наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 №177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» внесені зміни.

Особливості нової форми декларації про майновий стан і доходи:

   – ряд. 8  декларації: «Категорія платника» доповнено новим критерієм: «Особа, яка заявляє право на податкову знижку»,- він застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

    – розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

   – у розд. ІІ декларації «Доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено доходи «Нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно – правового характеру» та  «Дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця».

Крім того, нагадуємо, що з 01.01.2019 сплата податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) з доходів, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), здійснюється відповідно до Кодексу та Бюджетного кодексу України за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Податкові зобов’язання з військового збору з доходів,  отриманих від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв) відповідно до вимог Кодексу визначаються в податковій декларації, а сплата таких зобов’язань з військового збору здійснюється за податковою адресою.

ГУ ДПС у Київській області

 

Орест Вітик: На Київщині платники майнових податків забезпечили бюджетам області більше 2 млрд грн

За повідомленням в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Ореста Вітика, платники майнових податків забезпечили місцевим бюджетам більше 2 мільярдів гривень.

Так, за наданою інформацією, у 2019 році від плати за землю місцеві скарбниці поповнилися сумою в 1,5 млрд грн. Це на 16% або 205 млн грн. більше за показник 2018 року.  На 35% зросла сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Станом на 1 січня 2020 року бюджети територіальних громад отримали 402,4 млн грн. При цьому сума додаткових коштів дорівнює 104,4 млн грн. У свою чергу, сумою у 18,5 млн грн поповнили місцеву казну власники елітного автотранспорту.  

Водночас нагадуємо, що встановлений законодавством розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі з 01 січня 2020 року становить 4723 грн.  

Прожитковий мінімум для працездатної особи в розрахунку на місяць з 1 січня 2020 року – 2102 грн.

У зв’язку з викладеним, змінюються суми місцевих податків та зборів, ставки яких встановлюються за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад:

Єдиний податок

І група платників єдиного податку –  210,20 грн. на місяць (до 10% від прожиткового мінімуму працездатної особи);

ІІ група платників єдиного податку –  944,60 грн. на місяць (до 20% від мінімальної заробітної плати).

Податок на нерухомість (не більше 1,5% від мінімальної заробітної плати за 1 кв.м.) – 70,85 грн.

Туристичний збір

Для внутрішнього туризму (до 0,5% від мінімальної заробітної плати) – 23,62 грн;

Для в’їзного туризму (до 5% від мінімальної заробітної плати) – 236,15 грн.

 Єдиний соціальний внесок

Мінімальний страховий внесок становить 1039,06грн.  (22% від мінімальної заробітної плати). Максимальна величина нарахування становить 70845,0грн. (15 розмірів місячних мінімальних заробітних  плат).

ГУ ДПС у Київській області

 

З 13 січня в Україні застосовуються лише рахунки за стандартом IBAN

Відкриття рахунків за новим стандартом розпочалося ще з 5 серпня 2019 року. Саме тоді усі банки почали відкривати клієнтам нові рахунки за новим стандартом, а діючі рахунки змінювати відповідно до вимог цього стандарту.  

Державна податкова служба України перейшла на міжнародні стандарти IBAN з 1 жовтня 2019 року. Такий перехід відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів.

Нагадаємо, що Нацбанком для забезпечення виконання бюджетних програм у повному обсязі було прийнято рішення  про продовження до 12.01.2020 року можливості заповнення пари реквізитів у документах на переказ коштів.

Відповідно до стандартів IBAN номер банківського рахунку складатиметься з 29 символів, зокрема: коду України, контрольного розряду, коду банку, самого рахунку.

Дізнатися про реквізити рахунків для сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів до бюджету https://kyivobl.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 

ГУ ДПС у Київській області

 

Запрошуємо землекористувачів Київщини на звірку!

Головне управління ДПС у Київській області запрошує громадян, які є землекористувачами земель Київщини, звертатись до Центрів обслуговування платників ГУ ДПС у Київській області для проведення звірки даних, на підставі яких контролюючі органи нараховуватимуть податкові зобов’язання з плати за землю.

Звертаємо увагу платників податків, що облік фізичних осіб – платників плати за землю і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.

Для достовірного обліку об’єктів оподаткування та відповідно до п.286.5 ст.286 ПКУ платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

– розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

ГУ ДПС у Київській області

 

Випадки звільнення платників від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня 2020 року триває кампанія декларування громадянами  доходів, отриманих у 2019 році.

Нагадуємо, що відповідно до п.179.4 ст.179 Податкового кодексу, платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

– є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

– перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

– перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених цим розділом.

Відповідно до п.179.2 ст.179 ПКУ, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

– від податкових агентів, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;

– від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

– у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п.174.3 ст. 174 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons