НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

За підсумками 2019 року до місцевих бюджетів платники Київщини сплатили 14,8 млрд грн, – Орест Вітик

У січні-грудні 2019 року платники податків Київщини сплатили до місцевих бюджетів 14,8 млрд грн. Такі дані навів в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Зокрема, він зазначив, що цей показник у порівнянні з 2018 роком зріс на 23%, а сума додаткових для місцевих скарбниць коштів дорівнює 2,8 млрд грн.

У контексті основних платежів платники податків регіону забезпечили 9,6 млрд грн податку на доходи фізичних осіб, що на 24% або 1,9 млрд грн більше за показник 2018 року.  Землекористувачі перерахували до місцевих бюджетів 1,5 млрд грн плати за землю. Темп росту до 2018 року складає 116%, що у грошовому еквіваленті дорівнює 205 мільйонів гривень. Представники малого та середнього бізнесу забезпечили бюджетам територіальних громад 2,8 млрд грн єдиного податку, збільшивши динаміку приросту на 26% або 447 мільйонів гривень.

На 35% або 104,4 млн грн більше надійшло до місцевих скарбниць від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Наразі сума надходжень складає 402,4 млн грн.

За право реалізувати підакцизні товари суб’єкти господарювання Київщини сплатили 437 млн грн. акцизного податку, що на 21% або 75,1 млн грн більше за минулорічний показник.

ГУ ДПС у Київській області

 

Стартувала деклараційна кампанія – 2020

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):

– особисто або уповноваженою на це особою;

– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

– доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;

– доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, а також інвестиційних доходів;

– іноземного доходу;

– та в інших передбачених Кодексом випадках.

Водночас нагадуємо, що платники податків мають право задекларувати право на податкову знижку, відповідно до статті 166 Податкового кодексу України, шляхом подання декларації до 31.12.2020.

ГУ ДПС у Київській області

 

 

У 2019 році до Державного бюджету платники Київщини перерахували 14,5 млрд грн

За підсумками 2019 року до Державного бюджету платники податків Київської області сплатили 14,5 млрд грн. Цей показник майже на 30% перевищує минулорічний, що у грошовому вираженні дорівнює 3,3 млрд грн. додаткових для державної скарбниці коштів.

У розрізі основних платежів сплата податку на додану вартість забезпечила бюджету 6,8 млрд грн із темпом приросту у 34% або 1,7 млрд грн.

На другому за обсягом сплати місці – податок на доходи фізичних осіб. Так, у 2019 році платники Київщини перерахували 3,2 млрд грн, збільшивши суму надходжень на 24% або 620 мільйонів гривень у порівнянні з показником 2018 року.

Трійку лідерів замикає податок на прибуток підприємства із сумою сплати 3,1 млрд грн. Темп росту до 2018 року дорівнює 30%, а сума додаткових коштів – 729 мільйонів гривень.

На потреби збройних сил України платники Київщини спрямували 921,3 млн грн військового збору, що на 22% або 169 мільйонів гривень більше, аніж було забезпечено у 2018 році.

ГУ ДПС у Київській області

 

З 1 січня скасовано Звіт про суми податкових пільг з ПДВ

З 1 січня 2020 року скасовано Звіт про суми податкових пільг, а ведення обліку податкових пільг з податку на додану вартість контролюючими органами здійснюватиметься на підставі податкової звітності.

У зв’язку з цим вносяться зміни до:

форми податкової декларації з податку на додану вартість;

уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України;

Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Зокрема, розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, здійснюватиметься у додатку 6 до податкової декларації з податку на додану вартість „Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю”.

Податкова звітність з податку на додану вартість, у тому числі додаток 6 до податкової декларації з податку на додану вартість, з урахуванням змін внесених наказом 488, подається починаючи із звітного (податкового) періоду за січень 2020 року

Довідково:

З 01.01.2020 набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року № 891 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1233”, відповідно до якої скасовується Звіт про суми податкових пільг, а ведення обліку податкових пільг з податку на додану вартість контролюючими органами здійснюватиметься на підставі податкової звітності.

У зв’язку з цим Міністерством фінансів України видано наказ від 20.11.2019 № 488 „Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року № 167”, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2019 за № 1285/34256.

ГУ ДПС у Київській області

 

 

За право реалізовувати підакцизні товари бізнес Київщини у грудні сплатив до місцевих бюджетів 4,2 млн грн

У грудні 2019 року від сплати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами до бюджету надійшло 3,2 млн грн. Сплата за ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами забезпечила надходження на суму 1 млн грн. У свою чергу, за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів сплачено 2,3 тис грн.

На території Київської області діє 14 276 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі: алкогольними напоями – 7869, тютюновими виробами – 6407 ліцензій.

За грудень 2019 року видано 1167 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі (алкогольними напоями – 638, тютюновими виробами – 529), призупинено – 60 ліцензій (алкогольними напоями – 40, тютюновими виробами –20), анульовано – 118 ліцензій (алкогольними напоями – 76, тютюновими виробами – 42).

З початку поточного року за порушення статті 153 Закону України
від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” в частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, суб’єктам господарювання анульовано 71 ліцензії (алкоголь – 36, тютюн – 35). Загальна сума штрафних санкцій складає 754,8 тис грн.

 

Надходження зі сплати єдиного внеску зросли на 23% за підсумками 2019 року, – Орест Вітик

У 2019 році на Київщині надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 10,4  млрд грн. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Він підкреслив, що цей показник зріс на 23%, а сума додаткових коштів на соціальні потреби мешканців дорівнює 1,9 млрд грн. 

За наданою інформацією, найбільші суми надійшли від платників податків, які ведуть господарську діяльність у Білоцерківському районі – 1,9 млрд грн, Бориспільскому – 1,8 млрд грн та Києво-Святошинському – 1,7 млрд грн.

Крім цього, Вітик повідомив про скорочення заборгованості з єдиного внеску у грудні 2019 року. Так, борг з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зменшився на 15,6 млн грн, і станом на 01 січня 2020 року  складає 595,2 млн. гривень.

ГУ ДПС у Київській області за IV квартал 2019 року сформовано та направлено боржникам більше 15 тис. вимог про сплату боргу з єдиного внеску на загальну суму 195,5 млн. гривень.

Станом на 01.01.2020 року на виконанні в органах ДВС перебуває 529,2 млн. грн.  боргу з єдиного внеску (32,5 тис. боржників), з них в  IV кварталі 2019 року ГУ ДПС у Київській області до органів ДВС передано 10,4 тис. вимог на суму195,5  млн. гривень.

У 2020 році мінімальна сума єдиного внеску дорівнює 1039,06 гривні через підвищення мінімальна заробітної плати з 1 січня 2020 року до 4723 грн (4723 х 22%). Максимальна база нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати, а отже максимальний страховий внесок складає 15585,90 грн.

Нагадуємо, з 03 січня 2020 року функціонують нові рахунки для сплати ЄВ, відкриті на балансі центрального апарату Казначейства України за стандартом IBAN. Перелік рахунків можна завантажити за посиланням https://kyivobl.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

ГУ ДПС у Київській області

 

У 2019 році на Київщині кількість податкових перевірок зменшилась

Протягом січня-грудня 2019 року управлінням податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування ГУ ДПС у Київській області проведено 565 документальних перевірок, що на 31 перевірку менше, ніж за січень-грудень 2018 року, в тому числі 230 планових та 335 позапланових перевірок.

За результатами проведених документальних перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 712,6 млн. гривень. Із донарахованих сум до бюджету надійшло 87,5 млн. гривень. Крім того, в ході документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 271,4 млн. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначеного податку до бюджету на 48,9 млн. грн., також, зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 26,9 млн. гривень.

Крім того, за січень-грудень 2019 року проведено 1 899 фактичних перевірок платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 37,5 млн. грн., з яких 12,5 млн. грн. сплачено до бюджету.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як подати декларацію про майновий стан і доходи?

Подати декларацію про майновий стан і доходи можна у будь-який зі вказаних способів:

– особисто або уповноваженою на це особою;

– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Граничний термін подання декларації за звітний (податковий) 2019 рік – 30.04.2020.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

ГУ ДПС у Київській області

На Київщині виявлено та припинено діяльність 17-х нелегальних автозаправочних комплексів з незаконної реалізації паливно-мастильних матеріалів

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури областів рамках проведення операції «Акциз – 2019» та розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 204 КК України встановлено, що на території Київщини здійснюють діяльність 17 нелегальних автозаправочних комплексів без відповідних дозвільних документів.

За результатами проведених заходів в період з 28.12.2019 по 02.01.2020 припинено діяльність вищезазначених нелегальних автозаправочних комплексів, у результаті чого із незаконного обігу вилучено понад 52 тони пального на суму більше 1 млн. 160 тис. та обладнання на суму 3 млн. 300 тис., які використовувалися в незаконній діяльності. Загалом вилучено ТМЦ на суму близько 4,5 млн. гривень.

Триває слідство.

ГУ ДФС у Київській області

 

Показати ще
WordPress Lessons