НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Орест Вітик: “Кількість малого та середнього бізнесу Київщини зросла на 4,4 тисячі СГД”

Наразі в територіальних органах ГУ ДПС у Київській області обліковується понад 174,6 тисяч платників. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. За наданою інформацією, приріст до показника відповідного періоду 2018 року становить 2,6% або 4.4.тисячі платників. Загалом на Київщині обліковується – 74,2 тисячі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців – 100,4 тисяч.

Окремо очільник податкової служби області зазначив, що за 11 місяців започаткували власну справу18,6 тисяч суб’єктів господарювання (15,3 тисяч підприємців та 3,3 тисячі – підприємств та організацій).

Щодо кількості платників податку на додану вартість слід відмітити, що на сьогодні, реєстр налічує 17,1 тисяч платників податку. Це на 1,2% або 206 платників більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Вітик підкреслив, що стабільна динаміка росту відстежується в кількості платників єдиного соціального внеску. Так, станом на 01.12.2019 року на Київщині обліковується 241,2 тисяча платників єдиного внеску, що перевищило минулорічний показник на 9,4% або 20,7 тисяч. У розрізі суб’єктів: 72,9 тисячі юридичних осіб (+2,7 тисяч або 3,9%) та 165,3 тисяч фізичних осіб-підприємців (+14,9 тисяч або 10%).

«Я впевнений, що діджиталізація податкових сервісів служби для полегшення ведення бізнесу, оптимізація податкових процесів та надання якісних адміністративних послуг – це ключові важелі у розвитку малого та середнього бізнесу на Київщині», – зазначив Орест Вітик.

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу початківців, що статтею 17 Податкового кодексу України закріплені права платників податків. Зокрема, відповідно до пп.17.1.1 платник має право безоплатно отримувати у контролюючих органах, у тому числі і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів, права та обов’язки платників податків, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб щодо здійснення податкового контролю.

 ГУ ДПС у Київській області

 

Переваги використання програмних РРО

Головне управління ДПС у Київській області інформує  платників податків щодо переваг застосування програмних (електронних) РРО.

Програмні РРО полегшать ведення бізнесу, оскільки мають ряд переваг перед традиційними:

Можливість альтернативи – Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб.

Крім того бізнес самостійно обирає, яким програмним рішенням йому скористуватись: запропонованим від держави, яке є безкоштовним, або придбаним від іншого розробника чи власним, створеним самостійно. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС, в тестовому режимі (для отримання пропозицій щодо покращення функціоналу) буде після 1 січня 2020 року, а повнофункціональне, доопрацьоване – з 1 квітня 2020 року.

Спрощення та прискорення процедури реєстрації РРО – передбачено реєстрацію програмних РРО виключно онлайн – засобами Електронного кабінету платника податків без подання реєстраційних документів, шляхом отримання електронного номера, який ідентифікуватиме програмний РРО у інформаційній системі контролюючого органу. Тобто, реєстрація програмного РРО здійснюватиметься на відміну від стаціонарних у рази простіше та швидше.

Здешевлення процесу використання РРО – програмне рішення можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні.Виключається використання інформаційних еквайєрів, послуг центрів сервісного обслуговування, укладання відповідних договорів, придбання класичних РРО. Використання програмного РРО буде коштувати в рази дешевше та не потребуватиме витрат на його обслуговування.

Швидкіший у роботі – передбачає онлайн передачу (отримання) даних

до фіскального серверу контролюючого органу.

Окрім цього програмний РРО дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше  168 годин протягом календарного місяця) та надіслати до ДПС дані про    здійснені розрахункові операції після завершення режиму offline.

ДПС надаватиме безкоштовну інформаційну підтримку щодо реєстрації та застосування програмних РРО.

ГУ ДПС у Київській області

 

Вимоги щодо застосування РРО не змінюють базових критеріїв застосування спрощеної системи оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що новації, які впроваджуються у дію законами України  «Про внесення змін до законів України «Про застосування  реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» не змінюють базових критеріїв застосування спрощеної системи оподаткування.

Названі закони не встановлюють для платників єдиного податку нових вимог щодо будь-якої обов’язкової форми обліку товарів (виключення складають: реалізація технічно складних побутових товарів, лікарських засобів, ювелірних виробів).

За відсутності документів на товар нові штрафи Законом про РРО не запроваджуються.

Підприємець в будь-якому випадку має обліковувати проданий товар «для себе», щоб визначати результати власної діяльності.

Програмне забезпечення програмних РРО буде інтегруватись із бухгалтерськими, іншими програмами, зокрема, в частині створення та ведення номенклатури справ.

Крім того, дія нових законів не поширюється на мікробізнес, оскільки нові правила застосування РРО не зачіпають платників єдиного податку  І групи (річний дохід до 300,0тис.грн.) фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі, продукти власного підсобного господарства.

ГУ ДПС у Київській області

 

Якщо уточнюючий розрахунок подано до завершення граничного терміну сплати, платник може сплатити відкориговану суму податкового зобов’язання

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов’язання та/або пені, яку зазначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається  до контролюючого органу у встановлені ПКУ строки, та самостійно сплачує такі суми, зазначені у поданих податкових деклараціях, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації.

Платник, який  самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст.102 ПКУ), зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації.

У разі подання суб’єктом господарювання до закінчення граничного терміну сплати податкового зобов’язання уточнюючого розрахунку, яким зменшується податкове зобов’язання звітної декларації (розрахунку), суб’єкт господарювання має право перерахувати  суму податкового зобов’язання до бюджету з урахуванням показників поданого уточнюючого розрахунку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Опубліковано закон про демонополізацію ринку спирту

Головне управління ДПС Київській області повідомляє, що Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового», підписаний Президентом України, опубліковано у виданні «Голос України».

Документ набуває чинності наступного дня після опублікування та вводиться в дію з 01 липня 2020 року.

Нагадаємо, що законом, зокрема, передбачено скасування державної монополії на виробництво спирту починаючи з 01 липня 2020 року, надання можливості суб’єктам господарювання будь-якої форми власності здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії, повну лібералізацію експорту спирту з України.

Для захисту вітчизняного товаровиробника передбачено, що імпорт спирту до 01 січня 2024 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства.

ГУ ДПС у Київській області

 

Штатним розписом посаду головного бухгалтера не передбачено – хто підписує звітність?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що основні принципи та засади організації бухгалтерського обліку в Україні встановлені Законом від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», згідно якого суб’єкти господарювання – юридичні особи   самостійно обирають форми  організації ведення бухгалтерського обліку на підприємстві:

-введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

-користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

-ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;

-самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, а також у бюджетних установах.

-введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

-користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

-ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;

-самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, а також у бюджетних установах.

Підприємство, що становить суспільний інтерес, зобов’язане утворити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входять не менше двох осіб. Положення цього абзацу не поширюється на недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.

Завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначаються Кабінетом Міністрів України

Пунктом 48.1 ст. 48 Податкового кодексу України встановлено, що форма податкової декларації повинна містити необхідні обов’язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору.

Обов’язкові реквізити – це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку, така податкова декларація підписується керівником (абзац 1 п.п. 48.5.1 п. 48.5 ст. 48 ПКУ).

Отже, у разі коли штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, то така податкова декларація підписується лише у графі «керівник», а у графі «головний бухгалтер» проставляється прочерк.

Така форма підпису податкової декларації не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

ГУ ДПС у Київській області

 

Особи, які реалізують пальне або спирт етиловий

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що платником акцизного податку є, зокрема, особа (у т.ч. юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), яка реалізує пальне або спирт етиловий.

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов’язковій реєстрації  платниками податку у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового – п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 розд. IV Податкового Кодексу України (далі – ПКУ), тобто, до платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового нормами ПКУ віднесено юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які реалізують пальне або спирт етиловий.

ПКУ визначено, зокрема, що реалізація пального або спирту етилового для цілей розд. VI «Акцизний податок» ПКУ  – це  будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

– до акцизного складу;

– до акцизного складу пересувного;

– для власного споживання чи промислової переробки;

– будь-яким іншим особам.

Поняття «реалізація спирту етилового» застосовується виключно для суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва спирту етилового.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

– у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

– при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Таким чином,  до «осіб, які реалізують пальне або спирт етиловий» з метою реєстрації платниками акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового належать юридичні особи (у т.ч. юридичні особи, що ведуть облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи) та фізичні особи-підприємці, які реалізують пальне або спирт етиловий у розумінні п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Розміри податків, які сплачуватимуть фізичні особи-підприємці у 2020 році

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який Верховна Рада ухвалила 14 листопада 2019 року.

Мінімальна заробітна плата у місячному розмірі з 1 січня 2020 року –4723 грн (ст.8 Закону України від 14.11.2019 №294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»).

Прожитковий мінімум для працездатної особи в розрахунку на місяць з 1 січня 2020 року – 2102 грн (ст.7 Закону України від 14.11.2019 №294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»).

Розміри податків, які сплачуватимуть фізичні особи-підприємці у 2020 році

Система оподаткування Єдиний податок

 

ЄСВ

(22% від мінімальної заробітної плати)

ПДФО

(Податок на доходи фізичних осіб)

Військовий збір

 

Всього

за місяць:

 

І група

єдиного податку

210,20 грн

(до 10% від прожиткового мінімуму працездатної особи)

1039,06 грн не сплачується не сплачується 1249,26 грн
ІІ група єдиного податку 944,60 грн

(до 20% від мінімальної заробітної плати)

1039,06 грн не сплачується не сплачується 1983,66 грн
ІІІ група єдиного податку

(без ПДВ)

5%

від доходу

1039,06 грн не сплачується не сплачується 1039,06 грн

+ 5% від доходу

ІІІ група єдиного податку (з ПДВ) 3%

від доходу

+ 20% ПДВ

1039,06 грн не сплачується не сплачується 1039,06 грн

+ 3% від доходу

+ 20% ПДВ

Загальна система оподаткування не сплачується 1039,06 грн 18%

від чистого прибутку

(дохід мінус витрати)

1,5%

від чистого прибутку (дохід мінус витрати)

1039,06 грн

+ 18% ПДФО

+ 1,5% військовий збір

За найманого працівника не сплачується 1039,06 грн

(22% від окладу)

850,14 грн

(18% від окладу)

70,85 грн

(1,5% від окладу)

1960,05 грн

Туристичний збір

Для внутрішнього туризму (до 0,5% від мінімальної заробітної плати) – 23,62 грн;

Для в’їзного туризму (до 5% від мінімальної заробітної плати) – 236,15 грн.

Податок на нерухомість (не більше 1,5% від мінімальної заробітної плати за 1 кв.м.) – 70,85 грн.

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons