НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Безпечна праця-успішне підприємство

Запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням  є важливим завданням, яке стоїть перед працівниками Обухівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

В  2019 році до відділення надійшло 10 повідомлень про нещасні випадки на виробництві. На сьогодні розслідувано 9 випадків. Нажаль, в цьому році на підприємствах сталося: один нещасний  випадок  із смертельним наслідком, два випадки природньої смерті працівників на робочому місці внаслідок погіршення здоров’я. У порівнянні з попередніми роками  виробничий травматизм загалом зменшився, так, у 2018 році було зареєстровано 17 повідомлень про нещасні випадки на виробництві.  Кількість тяжких травм також зменшилась. Так в 2019 році тяжко травмувалися на виробництві двоє потерпілих, тоді як в минулих роках таких потерпілих було більше (в 2017 році-8, в 2018 році-3). Лікування та відновлення працездатності потерпілих з тяжкими травмами триває довго, вимагає значних зусиль та витрат Фонду соціального страхування, підприємства, на якому стався нещасний випадок, і самого потерпілого. Тому недопущення виробничого травматизму-основне завдання роботодавців та Фонду соціального страхування.

З метою профілактики та запобігання нещасним випадкам  працівниками відділення протягом 2019 року проведено 17 перевірок стану умов та охорони праці,  надано 70 консультацій страхувальникам з питань створення безпечних і нешкідливих умов праці, надавалась консультативна та методична допомога у створенні системи управління охороною праці для 20 страхувальників, проведено кілька засідань за круглим столом  з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності населення, проводилися зустрічі з трудовими колективами підприємств. Працівники відділення брали участь у нарадах з питань профілактики виробничого травматизму на підприємствах.

Велику роль у зменшенні виробничого травматизму відіграє щоденна цілеспрямована профілактична робота служб охорони праці підприємств. Основним завданням роботодавця згідно зі ст. 13 Закону «Про охорону праці» є створення безпечних умов праці, забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту. Вся профілактична робота повинна бути спрямована на першочергове вирішення цього завдання. Роботодавець повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизму, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників.  Не менш важливим фактором запобігання виробничому травматизму та професійним захворюванням є усвідомлення працюючими своєї ролі у процесі виконання виробничих завдань. Кожен працюючий повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі праці. Чітко знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, вміти користуватися засобами колективного та індивідуального захисту. Своєчасно проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди. Також працюючий повинен знати, що він несе безпосередню відповідальність за порушення вимог охорони праці. Тільки спільними зусиллями адміністрації та працівників досягається успіх підприємства, і безпека виробництва-одна із складових цього успіху.

Страхова експертка з охорони праці Л.Малород

Показати ще
WordPress Lessons