Новини

Фальсифіковане насіння

Нагадую виробникам та споживачам насіння і садивного матеріалу, що відповідно до п. 28 «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97 кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

а) сертифікатами:  насіння — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його посівні якості;

садивний матеріал — сертифікатами, що засвідчують його сортові якості, та сертифікатами, що засвідчують його товарні якості;

б) документами згідно ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”. Згідно ДСТУ 4138-2002 до супровідних відносять ті господарські документи, що видає споживачеві виробник насіння (ДСТУ 2240):

1 «Атестат на насіння» – на оригінальне (добазове) та елітне (базове) насіння;

2 «Свідоцтво на насіння» – на насіння репродукцій (сертифіковане);

3 «Свідоцтво на гібридне насіння» – на насіння першого покоління гібридів.

У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи на якість насіння (під свою відповідальність).

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, становить:

на насіння озимих та ярих зернових культур — чотири місяці;

на насіння кукурудзи, протруєної та затареної — один рік;

на насіння соняшнику, протруєного та затареного — чотири місяці;

на насіння цукрових буряків — шість місяців;

на насіння картоплі, затарене в мішки — п’ять днів, те, що затарене в ящичні піддони — 15 днів, насипом — 30 днів.

Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння або товарні якості садивного матеріалу, набирає чинності з дати його видачі та може бути скасованим Міністерством аграрної політики та продовольства України на підставі подання територіальних органів Держпродспоживслужби у разі виявлення невідповідності показників, зазначених у сертифікаті, показникам, визначеним під час здійснення заходів державного нагляду (контролю).

При купівлі насіння або садивного матеріалу ми радимо сільгоспвиробникам перевіряти наявність документів на насіння та садивний матеріал, що реалізується, щоб уникнути придбання неякісного або фальсифікованого насіння та садивного матеріалу. Крім того, перевірити, щоб інформація зазначена в супровідних документах відповідала нанесеній на етикетки пакувань.

У разі сумнівів та невпевненості показників зазначених в сертифікатах, що супроводжують насіння та садивний матеріал, можна перевірити їх у «Реєстрі сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал» у розділі Реєстри АПК на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Повідомляємо, що відповідно статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

Показати ще
WordPress Lessons