ЕкологіяНовини

Підробки засобів захисту рослин

Що таке засоби захисту рослин?

Харчові продукти складають основу нашого життя. Аби ми могли радіти життю, фермери тяжко працюють, вирощуючи врожаї, які перетворюються на здорові та смачні продукти харчування. І хоча клімат, в якому вирощуються сільськогосподарські культури, перебуває поза нашим контролем, бур’яни, шкідливі організми та хвороби, що атакують культурні рослини, можна контролювати. Фактично сільське господарство неможливе без боротьби зі шкідниками. Наші пращури застосовували різні методи захисту продовольчих ресурсів від поїдання тваринами, ураження хворобами або руйнування комахами. Змочування насіння у власноруч приготованій рідині або попелі та обробка рослин тертим листям чи оцтом, а також прополювання вручну – все це використовувалося в минулому. Проте методи з минулого ніколи не забезпечували достатнього захисту від шкідливих організмів. Сьогодні наука та технологія пропонують нам набагато ефективніші інструменти захисту сільськогосподарських культур – пестициди. За умови розумного їхнього використання пестициди — це ключ до забезпечення здорової, доступної за ціною та наявної впродовж всього року їжі. Засоби захисту рослин (ЗЗР), які також часто називають пестицидами, — це хімічні речовини, покликані забезпечувати здоров’я рослин та захист від шкідливих організмів. Ці хімічні засоби зустрічаються або в природному вигляді, або виготовляються штучно (синтетичним шляхом). Засоби захисту рослин включають в себе гербіциди, інсектициди, фунгіциди та препарати для протруювання насіння. Гербіциди – це пестициди, спрямовані на боротьбу з бур’янами, інсектициди призначені для контролю шкідників (шкідливих комах), фунгіциди — засоби для профілактики, лікування та викорінення хвороб, а препарати для протруювання насіння – для запобігання передачі хвороб рослин через насіння та запобігання пошкодженню рослин шкідниками.

Що таке шкідливі організми?

Це організми, які становлять загрозу для продовольчих ресурсів: комахи, гриби, гризуни, бактерії, віруси та бур’яни.

Навіщо застосовувати пестициди?

Шкідники, хвороби та бур’яни можуть значно скоротити врожайність або перетворити продовольчі культури на неїстівні. Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту (наприклад, фрукти, овочі та зернові), а також забезпечувати високу якість та лежкість (здатність до тривалого зберігання) свіжих фруктів та овочів з доступними цінами. Чи безпечні пестициди? Пестициди та фармацевтичні препарати є тими хімічними речовинами, які піддаються найбільш ретельному контролю в світі, і лише ті з них, що пройшли суворі державні випробування, допускаються до використання у високо розвинутих країнах. Ретельні державні випробування гарантують безпечність препаратів як для здоров’я людини, так і для довкілля. Відповідно, Генеральний Директорат ЄС з питань охорони здоров’я та захисту споживачів зазначає, що «в Європейському союзі жоден препарат захисту рослин не може застосовуватися, допоки не було науковим шляхом доведене наступне: застосування препарату не матиме шкідливих наслідків для споживачів, фермерів та місцевих мешканців; не чинитиме неприйнятний вплив на довкілля; матиме достатню ефективність у боротьбі зі шкідниками». Будь-які залишки препаратів в сільськогосподарських культурах також підлягають ретельній перевірці, аби переконатися, що харчові продукти є безпечними для споживання. Нелегальні пестициди: проблема зростає та потребує уваги Якщо уявити собі підробки, що перше спадає на думку? Звичайно, фальшива валюта, підроблені сумки та окуляри модних брендів, піратські диски та футболки. А як щодо підроблених пестицидів? Про них згадують не завжди і не так часто. Як результат, Євросоюз та багато національних правових структур не встигають за цими тенденціями і недостатньо контролюють ситуацію. Досягнення у технологіях виробництва, послаблення торгівельного законодавства та «лазівки» у митних органах на місцях сприяють збільшенню виробництва та обігу цих потенційно небезпечних продуктів. Нелегальні пестициди наразі виробляються підпільно та розповсюджуються по всьому світу за організованою злочинною схемою, приносячи ділкам величезні прибутки — понад мільярд євро щороку в одній лише Європі.

Правові аспекти

В Європі законодавство щодо регулювання ринку пестицидів є дуже суворим. Це робиться з метою забезпечення найвищих стандартів захисту здоров’я та довкілля. Проте для того, щоб бути ефективними, ці жорсткі норми повинні підлягати контролю з боку органів державного управління з метою їхнього примусового впровадження у повсякденне життя. Нелегальні пестициди з’являються через те, що існують слабкі сторони нормативної бази митного контролю та вантажоперевезення. Як результат, торгівля нелегальними пестицидами значною мірою перебуває поза впливом чинного законодавства. Це частково спричинено тим, що заходи проти підробок сфокусовані, в основному, на порушенні прав інтелектуальної власності, що більш властиво сфері фірмового одягу, а не хімічних сполук. Тому дуже важливо розвинути ширшу          законодавчу базу, яка охопила б нелегальні хімікати, забезпечуючи не лише найвищий рівень захисту здоров’я та довкілля, але також швидкі процеси конфіскації підробок, розслідування та судових розглядів та знищення контрафактної продукції без шкоди для довкілля. Митниця та силові відомства також потребують ефективної платформи для спрощення розповсюдження інформації, досвіду та передової практики між країнами ЄС. Усі ключові учасники — промисловість, регулятивні, митні та силові структури — повинні зібратися разом для визначення найкращих шляхів вирішення цієї проблеми. В свою чергу, уряди мають бути готовими реагувати та діяти. Нарешті, компанії-перевізники, які свідомо або несвідомо співпрацюють з виробниками фальсифікату, транспортуючи ці матеріали в країну, повинні робити кроки для припинення цієї протиправної й небезпечної для здоров’я людей і довкілля діяльності. Іспанія показала приклад, як об’єднаними діями виробників, дистриб’юторів, промисловості, митних та силових відомств, працюючи за сприяння правових норм, можна подолати таку серйозну проблему. Настав час цьому позитивному прикладу стати нормою для інших країн.

Ризики, пов’язані із застосуванням підробленої продукції

На ринок пестицидів в Україні потрапляє величезна кількість контрафактної продукції. Під назвами найбільш відомих препаратів продають все що завгодно. Серед препаратів підроблюють найбільш популярні та знані бренди. Якість такої продукції сумнівна — відомі випадки повного знищення посівів від використання неякісного гербіциду, відсутність ефекту від підроблених інсектицидів, фунгіцидів. З кожним роком зростає непоправна шкода, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин аграріям, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів.

 

Що таке препарат?

Діюча речовина – молекула, яка має здатність    знищувати  шкідливий об’єкт (комаху, мікроорганізм, бур’ян  тощо)+ Компоненти препаративної  форми: наповнювачі ,  емульгатори , прилипачі , розчинники,барвники =               Препарат,якому надається торгова назва

 

 

Чим фальсифікат відрізняється від оригінального продукту?

Показники, за якими вирізняють фальсифікат,— це: склад продукту, упаковка, якість і чистота діючої речовини, якість і стабільність формуляцій, параметри забруднення, параметри домішок, а головне – вплив на довкілля та здоров’я людей і тварин. Більш того, наявність в препараті відповідної кількості діючої речовини не гарантує його оригінальності. На відміну від зареєстрованих продуктів, які перед тим, як потрапляють на ринок, піддаються ретельній перевірці, нелегальні пестициди жодним чином не перевіряються та не є придатними до використання. Немає жодних гарантій, що вміст підробленого препарату відповідає тому, що написано на його етикетці; дійсність може мати шкідливі наслідки для сільськогосподарських культур, людського здоров’я й життя, а також довкілля. Підробки становлять загрозу для фермерів, знищуючи посіви та підриваючи їхню репутацію, а також наражаючи людей на небезпеку під час внесення. У харчових продуктах, сировина яких оброблялась підробленими пестицидами, можуть бути шкідливі залишки, які потрапляють з продуктами до споживачів. За такими продуктами не стоїть якась відповідальна за них компанія, отже, вони не забезпечують найвищого рівня захисту для людського здоров’я та довкілля. Саме тому світова торгівля підробленими пестицидами є джерелом зростаючої тривоги для митниць, силових структур, фермерів, харчової промисловості та виробників засобів захисту рослин. Існування ринку фальсифікованих пестицидів зводить нанівець намагання держави забезпечити розвиток сільськогосподарського сектору економіки та сформувати цивілізований ринок засобів захисту рослин.

Основні види підробок

n Продаж генериків під назвою оригінальних препаратів

n Нелегальне фасування оригінальних продуктів

n Відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми

n Зниження вмісту діючої речовини

n Продаж замість препарату невідомих речовин

Проблема безпеки та наслідки застосування контрафактної продукції

Біологічна небезпека: використання сільгоспвиробниками контрафактних засобів захисту рослин несе в собі загрозу значних пошкоджень посівів аж до повної їхньої втрати.

Харчова небезпека: невідповідність складу контрафактних ЗЗР загальноприйнятим нормам безпеки призводить до накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів.

Екологічна небезпека: невивчені і невідомі за своїм хімічним складом контрафактні пестициди спричиняють непередбачувані небезпеки для існування агробіоценозів.

Фінансова небезпека: збитки для фермерів, а також для компаній, що легально займаються виробництвом, розповсюдженням та продажем пестицидів.

Соціально-економічна небезпека: 1) значне засилля контрафактних пестицидів на вітчизняному ринку створює непоправний негативний імідж України, як вагомого гравця на світових ринках якісної сільськогосподарської продукції; 2) існування ринку контрафактних засобів захисту рослин є живильним субстратом для розвитку корупції на всіх рівнях та недоотримання значних фінансових надходжень до державної скарбниці через несплачені податки від реальної митної вартості ЗЗР.

Порожня тара з-під пестицидів та агрохімікатів

Через те, що хімічні речовини, які входять до складу пестицидів та агрохімікатів, можуть бути небезпечними для здоров’я людини та осідають на стінках порожньої тари з-під ЗЗР, необхідно вдаватися до потрійного промивання порожньої тари. Тричі промита водою тара становитиме мінімальний ризик для здоров’я людини та довкілля. Проте в жодному разі не варто застосовувати порожню тару з-під засобів захисту рослин в побутових цілях! Пам’ятайте: збирання, знезараження, перевезення та утилізація використаної тари з-під небезпечних хімічних речовин — сплачено. Просимо повідомляти про неї компанії-виробники та/або ДП «Національний центр поводження з небезпечними речовинами» про місцезнаходження, тип, кількість порожньої тари та адресу, за якою її зможе забрати спеціально уповноважений орган з метою утилізації.

Шляхи захисту від підробок

Є низка простих рекомендацій, дотримуючись яких споживачі можуть захистити себе від контрафактної продукції, а саме:

n Купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів.

Компанії-виробники засобів захисту рослин застерігають: купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів! Придбання в офіційних дистриб’юторів – перший крок до отримання оригінального продукту. У разі виникнення сумнівів щодо того, чи справжній пестицид ви тримаєте в руках, завжди звертайтеся до компанії-виробника.

n Захисні елементи упаковки

Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки! У разі виникнення сумнівів щодо автентичності придбаних вами засобів захисту рослин (ЗЗР) рекомендуємо звертатися до компаній-виробників.

n Звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані засоби захисту рослин:

дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини). Роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару.

 

n «Гарячі лінії» компаній-розробників засобів захисту рослин

Призначені для здійснення зворотного зв’язку з учасниками ринку, для оперативного інформування та реагування на появу підробок. Мета — забезпечення фермерів справжніми пестицидами та уникнення небезпеки, пов’язаної з використанням контрафактних пестицидів.

n Підвищення обізнаності учасників ринку

Підвищення обізнаності учасників ринку (насамперед, аграріїв) з характерними маркувальними ознаками, що відрізняють оригінальні пестициди від фальсифікату. Компанії-виробники приділяють значну увагу інформуванню ринку про проблему підробок, ведуть активну роз’яснювальну роботу через ЗМІ, семінари та Дні поля, інформаційні листи, друковані матеріали тощо.

Показати ще
WordPress Lessons