Енергоефективність та енергозбереженняНовиниНовини Уряду України

Голова Держенергоефективності закликав ОТГ впроваджувати програми співфінансування «теплих кредитів», ЕСКО, енергоменеджмент та «зелені» проекти

 Голова Держенергоефективності Сергій Савчук спільно із представниками Асоціації ОТГ та експертами обговорив шляхи формування енергоефективних громад та розглянув переваги впровадження:

– програм здешевлення «теплих кредитів»;

– систем енергоменеджменту в бюджетних установах;

– ЕСКО-механізму в бюджетній сфері;

– проектів відновлюваної енергетики та енергетичної утилізації сміття.

Зокрема, нещодавно виділені 380 млн грн додаткового Урядового співфінансування «теплих кредитів» для ОСББ – це широкі можливості для ще сотень тисяч родин утеплити оселі у 2019 році. При цьому важливо надавати сім’ям й місцеву підтримку.

Так, завдяки реформі децентралізації та у співпраці із Держенергоефективності органи місцевого самоврядування впроваджують додаткові програми здешевлення «теплих кредитів», щоб зменшити фінансове навантаження на родини при утепленні.

«На сьогодні маємо вже понад 160 таких місцевих програм із співфінансуванням у розмірі більше 170 млн гривень», – пояснив Сергій Савчук.

Як показує практика, державна та місцева підтримка дозволяє родинам заощадити до 80% витрат при придбанні енергоефективних матеріалів та обладнання.

Що стосується ОТГ, то, наприклад, саме після впровадження місцевої програми у Лозівській ОТГ на Харківщині обсяг залучених «теплих кредитів» ОСББ зріс у 7 разів.

Ще один інструмент для зменшення енерговитрат громад – енергоменеджмент. Зокрема, у перший рік енергомоніторингу у бюджетних установах Баранівська ОТГ (Житомирщина) зекономила 350 тис. грн на комунальних послугах.

Крім цього, для ОТГ буде корисним і механізм енергосервісу. Наприклад, у Мачухівській ОТГ (Полтавщина) укладено 2 ЕСКО-договори у 2 навчальних закладах в с. Плоске та с. Калашники. Завдяки цьому в минулому опалювальному сезоні громада зекономила від 15% до 35% енергоресурсів.

http://saee.gov.ua

Показати ще
WordPress Lessons