КультураНовиниНовини Обухівщини

Завтра була війна

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Саме як страшну трагедію її пам’ятають і згадують в усьому світі. Упродовж 21 місяця цієї війни СРСР та Третій Рейх виступали як союзники, а від 22 червня 1941р. вступили у військову конфронтацію, що увійшла в історію як німецько-радянська, або  Велика Вітчизняна війна 1941–1945 років.

1418 чорних днів і ночей йшов український народ шляхом війни, через труднощі і незгоди, втрати і страждання, йшов, не шкодуючи сил в ім’я Перемоги.

Усе далі відходять сумнозвісні події Другої Світової війни, але недільний ранок 22 червня 1941 року в пам’яті людській  залишиться назавжди.

У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п’ятого співвітчизника.
День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Сьогодні навіть важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь.
Ось чому в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні ми згадуємо усіх тих, хто впав на полі брані, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в’язницях НКВД, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника.
Виявивши нечуваний героїзм та єднання у жорстоких боях, у гіркоті нищівних поразок і славі звитяг, українці здобули мир та омріяну єдність у межах однієї держави, яка ще мала пройти свій тернистий шлях до незалежності. Наш святий обов’язок – оберігати спокій і злагоду у суспільстві задля майбутнього українського народу, задля світлої пам’яті тих, хто ціною свого життя йшов до Великої Перемоги.
Безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, відомих воєначальників, учасників Руху Опору за межами Батьківщини, усім тим, хто в червні 1941 року піднявся на священний бій з фашистами, а також тим, хто кував перемогу в тилу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах присвячена тематична  викладка-пам’ять „Завтра  була  війна”, що діє у  читальному  залі Обухівської центральної районної бібліотеки для дорослих.

На ній представлено багато цікавих матеріалів, книг, публіцистичних роздумів.  Зокрема, такі видання як:  історичний нарис «Україна в Другій  світовій війні,  „Друга світова війна і доля народів України”, книги: „Україна у полум’ї війни. 1941-1945″, Ф.Моргун „Геноцид українського народу”, Ю.Домотенко «Земля Обухівщини»,  фотоальбоми та багато інших.

Ми віддаємо шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Тож  в цей день схилімо голови перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна.
Слава їм, вічна і світла пам’ять!

Показати ще
WordPress Lessons