НовиниНовини Уряду України

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Олексій Кавилін: «Ритмічне наповнення місцевих бюджетів забезпечує стабільний розвиток територіальних громад»

У січні-травні 2019 року до місцевих бюджетів від платників податків надійшло 5,8 млрд. гривень. Темп росту до фактичних надходжень 2018 року у приведених умовах складає 27%, а сума додаткових коштів – 1,2 мільярда гривень. Про це повідомив начальник ГУ ДФС у Київській області Олексій Кавилін.

«Традиційно у розрізі основних платежів питому вагу має податок на доходи фізичних осіб. Наразі сума, перерахована до бюджетів за п’ять місяців становить 3,6 млрд. грн. Цей показник на 28% більший за надходження відповідного періоду минулого року. При цьому, сума додаткових коштів дорівнює 795 мільйонам гривень. Окремо підкреслю, якщо минулого року середньомісячна сума зі сплати цього виду податку становила 660 мільйонів гривень, то цьогоріч це вже 720 мільйонів гривень. Один із чинників – зростання мінімальної зарплати до 4 173, а відтак – і середньої заробітної плати по області. На сьогодні це 10 665 тисяч гривень»,– зазначив Кавилін.

На 17% або 83 мільйонів гривень порівняно з минулим роком зросла сума плати за землю. Наразі платниками Київщини перераховано 569 млн. грн.

Представники малого та середнього бізнесу сплатили 955 мільйонів гривень єдиного податку. Ця сума зросла більш ніж на третину, що у грошовому еквіваленті дорівнює 225 млн. грн.

Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  забезпечила суму 153,6 млн. грн. Темп росту до 2018 року складає 35%, а сума додаткових коштів – 40,3 млн. гривень.

Зі сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів до місцевих бюджетів перераховано 157,6 млн. грн. Порівняно з надходженнями минулого року, ця сума зросла на 19% або 24,8 млн. грн.

 

Операція «Бастіон» покликана перекрити канали незаконного переміщення товарів на митну територію України

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що операція «Бастіон», яка триває з 01 червня по 31 грудня поточного року започаткована ДФС з метою оптимізації роботи її підрозділів щодо виявлення та припинення порушень законодавства у митній та податковій сферах, попередження та припинення незаконного переміщення товарів через митний кордон, ухилення від сплати податків при реалізації ввезених на митну територію України товарів, виявлення місць накопичення та реалізації товарів, ввезених на митну територію України з порушенням вимог законодавства, встановлення та припинення фактів формування схемного податкового кредиту з ПДВ, встановлення законності операцій за ланцюгами постачання ТМЦ, проведення перевірок суб’єктів ЗЕД.

В рамках проведення операції «Бастіон» утворені територіальні робочі групи в областях України для координації дій  митниць ДФС та ГУ ДФС областей, які у постійному режимі моніторять товарні потоки у зоні діяльності митниць, аналізують зовнішньоекономічну діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють протиправну діяльність та використовують «схемні» зовнішньоекономічні операції: «сірий» імпорт, сумнівний та нетиповий експорт, ввезення ТМЦ поза митним контролем, використання  митних режимів реімпорт, реекспорт, тимчасове ввезення/вивезення, тощо.

Такий аналіз дозволить  виявити ознаки ймовірних порушень податкового та митного законодавства, визначити найбільш «ризикових» СГ з метою їх подальшого відпрацювання.

Територіальні робочі групи, у разі необхідності  та в рамках чинного законодавства, можуть залучати до спільних дій працівників ДПСУ, СБУ, Національної поліції, ДБР та інших правоохоронних органів.

Крім того, територіальні робочі групи забезпечують отримання інформації про ризикові  зовнішньоекономічні операції каналами міжнародного співробітництва від компетентних органів іноземних держав, проводять заходи щодо виявлення осіб,  причетних до організації каналів незаконного переміщення товарів та транспортних засобів з приховуванням від митного контролю або поза митним контролем

За результатами вжитих заходів будуть прийматись рішення у відповідності з чинним законодавством та організовуватимуться камеральні й документальні перевірки суб’єктів господарювання, причетних до порушень податкового та митного законодавства.

Очікується, що операція «Бастіон» дозволить суттєво збільшити додаткові податкові та митні надходження до бюджету, оскільки дозволить  зменшити тіньову економіку, забезпечить повноту декларування та сплати податків.

 

За результатами діяльності підрозділів аудиту ГУ ДФС у Київській області упереджено несплату до бюджету податків на суму 152,8 млн. грн.

Протягом січня-травня 2019 року управлінням аудиту ГУ ДФС у Київській області проведено 277 документальних перевірок, що на 35 перевірок більше, ніж за січень-травень 2018 року, в тому числі 104 планових та 173 позапланових перевірок.

За результатами проведених документальних перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 494,9 млн. гривень. Із донарахованих сум до бюджету надійшло 36,1 млн. грн., що на 11,5 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року. Крім того, в ході документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 848,7 млн. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначеного податку до бюджету на 152,8 млн. грн. Зменшено також суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 23,8 млн. гривень.

Крім того, за січень-травень 2019 року проведено 842 фактичні перевірки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 23,3 млн. грн., з яких 5,3 млн. грн. сплачено до бюджету.

 

З початку року Київська митниця ДФС перерахувала 21,5 млрд. грн. до Держбюджету

Протягом січня-травня 2019 року Київською митницею ДФС перераховано до Державного бюджету України митних податків на загальну суму 21,5 млрд.  грн., в тому числі:

– до загального фонду – 20,7 млрд. грн.

– до спеціального фонду – 871,7 млн. грн.

Значну частину митних платежів (35,5%) сплачено при здійсненні митного оформлення таких товарів як:

«автомобілі легкові» –  сплачено платежів на загальну суму 2 млрд. 595,3 млн. грн. (питома вага сплачених податків – 15,1%);

«засоби захисту рослин» – 2 млрд. 118,5 млн. грн. (12,3%);

«лікарські засоби» – 564,9 млн. грн. (3,3%);

«телефонні апарати» – 482,1 млн. грн. (2,8%);

«машини автоматичного оброблення інформації»  – 357,2 млн. грн. (2,1%).

 

Проект з навчання фінансовій грамотності дітей презентували податківці Київщини

Днями начальник ГУ ДФС у Київській області Олексій Кавилін презентував ініціативу “Запровадження ІТ-програм фінансової грамотності для дітей”. У заході взяли участь ІТ-спеціалісти, досвідчені експерти, блогери та батьки маленьких майбутніх спеціалістів.

Проект було підтримано командою експертів Інституту податкових реформ та Асоціацією платників податків України у Київській області. Головним меседжем заходу стало виховання фінансової грамотності у дошкільнят та школярів. Обговорювалися пропозиції введення навчальних курсів в ігровій формі, створення мобільних та комп’ютерних додатків та інших інструментів реалізації основної мети проекту. «Адже лише через гру можна донести до дітей таку непросту тему», – зазначили батьки.

Проект відкритий до співпраці та ваших пропозицій!

 

До Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій внесено зміни

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 №423 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440» внесено зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

Зокрема,  нову редакцію отримала реєстраційна заява платника податку форми  №1-РН.

Відповідно до внесених змін, Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій доповнено пунктом 121, згідно з яким неприбуткова установа або організація може звернутися до контролюючого органу із запитом про отримання витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій за формою згідно з додатком 3 до Порядку.

 

14 червня 2019 року – останній день для подання заяви про перехід на єдиний податок з третього кварталу 2019 року

Головне управління ДФС У Київській області повідомляє, що порядок переходу суб’єктів господарювання на спрощену систему оподаткування встановлено ст. 298 Податкового кодексу України, де визначено, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж  за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єктом господарювання може бути здійсненим за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені  п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Оскільки цьогоріч 15 червня припадає на вихідний день,  то останнім днем для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування з третього кварталу 2019 року є п’ятниця, 14 червня 2019 року.

Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до відповідного контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.12.2011 за № 1536/20274. У заяві, зокрема, зазначається ставка єдиного податку та дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

Нагадуємо, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи  фізичні особи – платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (п.п. 291.5.8 п.291.5 ст. 291 ПКУ).

Показати ще
WordPress Lessons