НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

До уваги роботодавців!

З метою попередження травмування застрахованих осіб та їх захворювання на робочих місцях, де технологічний процес, обладнання, сировина, матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, на підприємствах усіх форм власності проводиться атестація робочих місць за умовами праці. Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем  і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні  умови  праці,  пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Під час атестації робочих місць за умовами праці в обов’язковому порядку проводяться гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу, до яких повинні залучатися лабораторії, атестовані в Держпраці і МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики разом з МОЗ.

Згідно з пунктом 2.2 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.05.2007р. №246, заклади державної санітарно-епідеміологічної служби щорічно, за заявкою роботодавця (його представника), за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи, визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду та складають відповідний акт за встановленою формою. Наразі функції державної санітарно-епідеміологічної служби з цього питання здійснюють територіальні органи Держпраці, до яких суб’єкти господарювання мають подати заяву за встановленою формою, протоколи лабораторних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, штатний розпис. На сайті Держпраці (dsp.gov.ua ) в розділі «Діяльність»( http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-atestovani-laboratorii/) розміщено інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу.

За результатами атестації робочих на підприємстві розробляються заходи щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників, а за результатими медичного огляду працівників роботодавець забезпечує проведення відповідних оздоровчих заходів Заключного акта у повному обсязі та усуває причини, що призводять до професійних захворювань (отруєнь).

Обухівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соцального страхування України у Київській області нагадує роботодавцям про обов’язкове надання до відділення поіменного списку працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, та Заключного акту за результатами періодичного медичного огляду працівників.

Показати ще
WordPress Lessons