Новини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

В пункті пропуску «Бориспіль» вилучено 4388 пачок цигарок, які п’ятеро тимчасово безробітних громадян Литви намагалися незаконно вивезти за межі митної території України

 

Працівниками митного поста «Аеропорт «Бориспіль» Київської митниці ДФС зафіксовано спробу незаконного переміщення через митний кордон України партії тютюнових виробів.

Загалом 4388 пачок тютюнових виробів Queen Menthol з позначками, які свідчили про білоруське виробництво,  але без марок акцизного податку,  було виявлено у п’ятьох громадян Литви, які відлітали через аеропорт «Бориспіль» одним авіарейсом до Великобританії. Для проходження митного контролю четверо чоловіків та одна жінка обрали спрощену систему – «зелений коридор», чим зокрема засвідчили, що не мають товарів, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України.

Тютюнові вироби, які знаходились в ручній поклажі авіапасажирів, було виявлено під час вибіркової митної перевірки.

Відповідно до вітчизняного законодавства, ввезення на митну територію України не маркованих в установленому порядку тютюнових виробів забороняється.

Таким чином, дані факти свідчать, що дані тютюнові вироби раніше були незаконно ввезені на територію України – поза митним контролем або з приховуванням від нього.

Складено протоколи про порушення митних правил. Тютюнові вироби, які переміщувалися з порушенням вітчизняного законодавства, вилучені до винесення судом рішення у справах.

До завершення кампанії декларування доходів громадян залишився рівно місяць

Головне управління ДФС у Київській області нагадує мешканцям Київщини, які протягом 2018 року отримали доходи у вигляді спадщини не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, дарунки у вигляді коштів, майна, або  майнових чи немайнових прав, які підлягають оподаткуванню, або ж отримували доходи не від податкових агентів, зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків до 01 травня поточного року до територіальних органів державної фіскальної служби за місцем реєстрації. Громадяни, які мають право на податкову знижку, подають декларацію по 31 грудня  включно наступного за звітним податкового року.

Відповідно до  норм п.179.7 ст.179 Податкового Кодексу, фізичні особи зобов’язані самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій податковій декларації. Також до 01 серпня сплачується  податок на доходи фізичних осіб і військовий збір  приватними  нотаріусами,  адвокатами, арбітражними керуючими та іншими  особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

Як обчислюється та сплачується транспортний податок фізичними особами?

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що платниками транспортного податку є  фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають  зареєстровані в Україні  власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року  (п.267.1-267.2 ст.267 ПКУ).

Така вартість легкового автомобіля визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального (п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ).

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Міністерство  економічного розвитку і торгівлі України на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального (п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ).

Ставка податку з розрахунку на календарний рік становить 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 п.267.2 ст. 267 ПКУ.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування транспортним податком фізичних осіб здійснює орган державної фіскальної служби за місцем реєстрації платника податку (п.п.267.6.1 п.267.6 ст.267ПКУ).

Органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані щомісяця у десятиденний строк після закінчення календарного місяця подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця(п.п.267.6.3 п.267.6 ст.267ПКУ).

Фізичним особам-платникам податків орган фіскальної служби  за місцем реєстрації до 1 липня  податкового (звітного) періоду (року) надсилає (вручає) податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити (п.п.267.6.2 п.267.6 ст.267 ПКУ).

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган проводить перерахунок податку і надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним) (п.п.267.6.10 п.267.6 ст.267 ПКУ).

Транспортний податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п. 267.8.1 п.267.8 ст.267 ПКУ).

 

Сплата єдиного податку ФОП- платниками єдиного податку першої та другої груп

 Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що платники єдиного податку  першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом  здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Відповідно до п. 295.2 ст. 295 КУ, нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої та другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку.

При нарахуванні авансових внесків контролюючі органи приймають до уваги надані платниками єдиного податку  заяви щодо періоду щорічної відпустки та заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності, адже відповідно з нормами п.295.5 ст.295 ПКУ, платники єдиного податку І-їта ІІ-ї груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.
Звертаємо увагу, що ФОП – платник єдиного податку І-їта ІІ-ї груп, який не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період  тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності, оформленим відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 із змінами та доповненнями

У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ.

Показати ще
WordPress Lessons