НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Фонд соціального страхування: На захисті коштів Фонду та роботодавців

Ресурсів, які пропонують українцям придбати різні довідки, на теренах українського Інтернету дуже багато. Але, нажаль, в цьому випадку працює закон економіки – «наявність попиту – збільшує пропозицію».
Звичайно, відвідування районної поліклініки це певне випробування для хворої людини. Однак необхідність у законному, оплачуваному перебуванні на лікарняному у деяких “пацієнтів” виникає зовсім не через черги до лікарів, а через потребу владнати свої побутові проблеми – в когось сесія, а роботодавець не надає відпустку, комусь потрібно з’їздити на весілля до подруги, а комусь – зганяти на курорт. Можливо не всі знають, що видача листка непрацездатності без огляду пацієнта – вже є порушенням законодавства. Але, коли таку послугу отримують за винагороду, то тут вже чистий кримінал.І за підробку документів, і за хабарництво в Кримінальному кодексі передбачене серйозне покарання. Та, не зважаючи на розквіт незаконних “фірмочок”, які спеціалізуються на оформленні підроблених листків непрацездатності та інших довідок за гроші, на сьогодні в українському державному реєстрі судових рішень не зафіксовано жодної справи з цього питання! А збитки через це шахрайство несуть роботодавці та Фонд соціального страхування.
Обухівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду провело аналіз виплат страхових коштів  з тимчасової непрацездатності застрахованих осіб Фонду за 2018 рік та виявило їх зростання  на 25% у порівнянні з 2017 роком , також був проведений аналіз сплати единого соціального внеску (в частині ,яка відходить до Фонду) та сплати відділенням коштів по заявкам-розрахункам за 2018 рік ,це склало 73 відсотка від надходжень  ЕСВ.   Звичайно, такий аналіз не дає об’єктивної оцінки достовірності та правильності видачі листків непрацездатності застрахованим особам. Тому правлінням Фонду було прийнято рішення з ІІ кварталу 2019р. поновити проведення перевірок страхувальників та медичних закладів . Мета перевірок – здійснення контролю за правильністю нарахування та використання коштів Фонду, виявлення певних порушень щодо обгрунтованості  видачі лікарняних листів, упередження неправомірності виплати коштів. Під час перевірок страхувальників виявляється  листки непрацездатності, які видані з порушеннями в оформленні. Як наслідок, на підприємство, яке прийняло до матеріального забезпечення «незаконні» лікарняні листи, чекають значні фінансові санкції. У зв’язку з цим управління виконавчої дирекції Фонду у Київській області затвердило наказ про план заходів з посилення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності у закладах охорони здоров’я Київщини на перше півріччя цього року. В плані заходів покроково розписано дії працівників управління та відділень, які необхідно виконати з метою мінімізації витрат на оплату листків непрацездатності. Зокрема, забезпечити участь представників відділень у засіданнях МСЕК, налагодити співпрацю з закладами охорони здоров’я, головами ЛКК, проводити щоденний аналіз за поданими заявами-розрахунками з визначенням страхувальників, у яких високі показники кількості листків непрацездатності та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, організувати проведення семінарів-навчань із страховим активом, брати участь у перевірках закладів охорони здоров’я та лікарів-ФОП, яким надано право видачі листків непрацездатності .

Протягом січня-лютого місяця 2019 року  Обухівським відділенням проведено 14 робочіх зустріч з лікарями, головами ЛКК та МСЕК Обухівського, Кагарлицького районів  та м.Ржищева з приводу обґгрунтованості  видачі лікарняних, проведено 7 семінарів –нарад з головами комісій соціального страхування на підприємствах та установах, на сторінці відділення у Фейсбук опубліковано 28  матеріалів щодо висвітлення роботи по зменшенню витрат на виплати по листкам непрацездатності, розміщено 3 статі у друкованих ЗМІ.

Показати ще
WordPress Lessons