НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань – вимога часу

Закон України «Про охорону праці» визначає, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні та нешкідливі умови праці для працівника. Якщо під час розслідування нещасного випадку на виробництві виявлено порушення цих вимог, то роботодавець може понести не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність. На цьому наголошує начальник відділу з профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Олексій Савченко.

За його словами, питання безпеки праці вимагає беззаперечного виконання вимог трудового законодавства не тільки власником, або уповноваженим ним роботодавцем, а й найманим працівником. Значна частина нещасних випадків на виробництві є наслідком зневажливого ставлення найманих працівників до норм безпеки праці, грубого порушення ними трудової та технологічної дисципліни, нехтування вимогами безпеки праці на робочому місці. Варто пам’ятати, що також і на працівника покладаються зобов’язання з охорони праці, зокрема щодо виконання нормативно-правових актів з охорони праці та дотримання зобов’язань, передбачених колективним і трудовим договорами.

Законодавством не передбачена відповідальність роботодавця за настання нещасного випадку на виробництві у разі, якщо він виконав вимоги чинного законодавства щодо створення належних і безпечних умов праці для працівників. Крім того, винним може виявитися і потерпілий, якщо він порушив певні норми та правила, що  було в причинно-наслідковому зв’язку з настанням нещасного випадку. Це може вплинути на зменшення розміру одноразової допомоги у разі стійкої втрати професійної працездатності.

Законодавство захищає потерпілого (його родину в разі смерті годувальника) при настанні нещасного випадку на виробництві. Цей захист передбачає не тільки проведення страхових виплат, а й надання медико-соціальних послуг. Страхові виплати є значними та залежать від заробітної плати потерпілого до настання нещасного випадку. Разом із тим, залишається низка проблем, які суттєво впливають на суму виплат, зокрема це стосується виплати заробітної плати «у конвертах», роботи за договорами цивільно-правового характеру. Отже, дбати про людей потрібно не тільки тоді, коли непоправне вже сталося, а й упродовж усієї їх трудової діяльності.

Профілактика виробничого травматизму, створення належних умов праці, проведення навчань, інструктажів з охорони праці, забезпечення спецодягом, правильне оформлення працівника на роботу, сплата єдиного внеску за всіх працюючих – запорука належного соціального захисту працівників та спокій роботодавців.

Протягом січня цього року до обласного управління надійшло 23 повідомлення про нещасні випадки на виробництві, в тому числі 8 смертельних (включно випадки смерті працівника на підприємстві), проти 19 повідомлень, з яких 5 смертельних – за січень 2018 року. У січні зареєстровано 19 нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом (страхові). В зазначених страхових нещасних випадках постраждало 23 працівника, з яких 3 – із смертельним наслідком, що сталися у Вишгородському (2) та Броварському (1) районах.

Олексій Савченко закликав усіх роботодавців проаналізувати і за необхідності переглянути організацію діяльності своїх підприємств, організацій та установ з метою втілення заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці, профілактики виробничого травматизму, в тому числі на малих підприємствах, що дасть можливість забезпечити гідне життя працівнику в нашій державі

Показати ще
WordPress Lessons