НовиниНовини Обухівщини

ВПЛИВ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ НА ДОВКІЛЛЯ ТА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Нераціональне використання хімічних засобів та неправильне поводження з пестицидами та агрохімікатами є джерелом забруднення довкілля та шкодить здоров’ю

У сучасній Україні приділяється велика увага проблемам охорони навколишнього середовища від хімічних забруднень. Одна з них – це використання пестицидів – токсичних речовин, призначених для боротьби з різного роду шкідниками – бур’янами, комахами, гризунами тощо. Використання пестицидів, які посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря на корисну флору і фауну, прискорює процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі. Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини. Гинуть від пестицидів комахи. Цілими сім’ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля. Закон України «Про бджільництво» зобов’язує попереджати через засоби масової інформації пасічників про використання, місця строки і методи внесення хімічних речовин не пізніше ніж за 3 доби, також, згідно з чинним  законодавством юридичні чи фізичні особи, котрі використовують пестициди і агрохімікати для обробки великих сільськогосподарських площ повинні завчасно, але не пізніше як за 2 доби, повідомити населення чи власників сумісних угідь про виконання вищезазначених робіт. Особливо небезпечне неправильне або надмірне використання пестицидів. Безконтрольне застосування пестицидів призводить до забруднення навколишнього середовища, що загрожує здоров’ю людини, тому правові відносини, пов’язані з державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, реалізацією та безпечним для здоров’я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів, урегульовані Законом України «Про пестициди і агрохімікати» від 2 березня 1995 р. та виданими відповідно до нього підзаконними нормативно-правовими актами.

Відповідно до вимог Законів України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98 та інших документів в Україні дозволяється використовувати лише ті пестициди і агрохімікати, які ввійшли до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволенних до використання в Україні».

З метою забезпечення якості та безпечності сільськогосподарської продукції в законодавстві передбачено, що пестициди і агрохімікати вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України, повинні відповідати таким вимогам:

  • висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;
  • безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;
  • відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

Відповідно до Закону України «Про пестициди та агрохімікати», виробництво, реалізація, застосування пестицидів та агрохімікатів можливе лише після проведення їх державних випробувань та державної реєстрації. У чинному законодавстві передбачено обов’язкове проведення державних випробувань пестицидів і агрохімікатів вітчизняного та іноземного виробництва з метою біологічної, токсиколого – гігієнічної та екологічної оцінки і розроблення регламентів їх застосування відповідно до Порядку проведення державних випробовувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1996 р. № 295. Порушення законодавства України про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, господарсько-правову, матеріальну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Зокрема, ст. 83 Кодексом України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів.

Пам’ятайте! Нераціональне використання хімічних засобів та неправильне поводження з ними є джерелом забруднення довкілля та шкодить здоров’ю .

Ірина ЛЕВИЦЬКА, головний спеціаліст сектору екології Обухівської районної державної адміністрації

Показати ще
WordPress Lessons