Новини

Дайджест новин Уряду 16.11.2018

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку

 Шановні друзі!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з професійним святом – Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку!

В сучасну епоху інформація є одним з найважливіших та найдорожчих глобальних ресурсів, а доступ до неї є необхідним елементом успіху в будь-якій сфері діяльності. Переорієнтація провідних суспільств на засади цифрової креативної економіки створює нову реальність, у якій частка інформаційного продукту у структурі виробництва зростає, а швидкість, зручність та надійність операцій з інформацією стають визначальними чинниками розвитку.

Україна повністю поділяє сучасні західні цінності свободи слова та свободи преси. Відкрите суспільство неможливо збудувати без вільних засобів масової інформації, важливими елементами яких є радіо і телебачення. Забезпечення створення необхідних умов для безперешкодного розвитку та функціонування радіо, телебачення та сучасних засобів зв’язку є нашим першочерговим завданням.

Варто підкреслити, що в умовах гібридних викликів, інформаційної війни та маніпулятивних технологій на перший план виходить питання інформаційної безпеки. Завданням держави є убезпечення громадян від ворожих інформаційних атак. Однак ми жодним чином не збираємося обмежувати існування будь-яких телевізійних чи радіоканалів, адже вільний доступ до інформації, свобода слова та вільна преса є нашими фундаментальними цінностями. Впевнений, що високий професіоналізм українських редакцій і мовників є основним чинником розвитку інформаційного простору, а отже – українського суспільства загалом.

Висловлюю подяку всім працівникам радіо, телебачення та зв’язку! Бажаю міцного здоров’я, нових яскравих проектів і подальшого професійного зростання!

З повагою

Прем’єр-міністр України                               Володимир ГРОЙСМАН 

 

Проект Держбюджету повністю відповідає програмі співпраці з МВФ, – Володимир Гройсман в інтерв’ю Reuters

Підготовлений Урядом України до другого читання у Верховній Раді проект Державного бюджету на 2019 рік є бюджетом економічної стабільності і відповідає програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом – одним з основних фінансових партнерів держави. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман в інтерв’ю агентству Reuters.

“Цей бюджет є бюджетом стабільності та продовження реформ, – сказав Глава Уряду. – Він повністю відповідає нашій програмі з МВФ”.

Володимир Гройсман наголосив, що вчасне ухвалення бюджету, яке може статися вже наступного пленарного тижня, дозволить продовжити співпрацю з МВФ, а також розблокує співробітництво з Світовим банком, Євросоюзом та Урядом США щодо нової програми виділення держгарантій.

“Так, ми розраховуємо на транш (по програмі МВФ) у грудні”, – додав Володимир Гройсман.

За його словами, під час підготовки Держбюджету до другого читання Уряд не пішов на поводу у опозиційних партій, які серед іншого вимагають скасувати нещодавнє рішення щодо збільшення ціни на газ. Глава Уряду пояснив, що газове питання стоїть на порядку денному з 2008 року і було зобов’язанням України перед міжнародними партнерами. Відмовитися від нього – типовий популістичний крок. «А популізм вже призводив до слабкості України. Цього не можна допустити”, – наголосив Володимир Гройсман.

 

Україна зацікавлена у проектах закупівлі скрапленого газу та вугіллядопоки не покриє дефіцит ресурсів власними копалинами, – Володимир Гройсман

Україна зацікавлена у проектах постачання скрапленого газу та вугілля з інших країн – партнерів, передусім США, допоки не покриє дефіцит ресурсів власними копалинами, сказав в інтерв’ю Reuters Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він наголосив, що наразі Уряд взяв за мету досягти повної енергонезалежності – по всіх видах палива. Проте її досягнення потребує часу. І допоки опрацьовуються всі механізми виконання поставлених завдань, Україна користуватиметься пропозиціями партнерів – передусім ЄС та США – щодо постачання газу та вугілля. Як зазначив Глава Уряду, деталі такого співробітництва обговорювалися під час недавнього візиту Міністра енергетики США Ріка Перрі до Києва.

“Зріджений газ є дуже цікавим для України. Ми обговорили весь спектр нашого співробітництва в енергетичному секторі. Що стосується вугілля, ми будемо купувати його у наших міжнародних партнерів, поки ми не покриваємо внутрішній дефіцит”, – сказав Володимир Гройсман.

 

Павло Розенко: З наступного року пенсії будуть осучаснюватися автоматично

Із березня 2019 року розпочнеться щорічне автоматичне осучаснення пенсій для всіх громадян. Про це в ефірі «5 каналу» сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Головний позитив пенсійної реформи, який люди відчують у 2019 році, – це те, що з наступного року починається вже автоматичне осучаснення пенсій, яке проходитиме щороку. Вже не від рішень Уряду залежатиме перерахунок пенсій, це вже буде автоматичний режим», – зазначив він.

«Із 1 березня всі категорії громадян, всі пенсіонери отримають перерахунок пенсії залежно від зміни коефіцієнтів і від базового розміру мінімальної зарплати, за якою розраховуються пенсії», – пояснив Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко також зауважив, що з 1 січня 2019 року отримають черговий перерахунок пенсій військові пенсіонери.

 

Підвищення рівня пенсій не призвело до зростання дефіциту бюджету Пенсійного фонду, – Павло Розенко

Підвищення рівня пенсійного забезпечення не призвело до зростання дефіциту бюджету Пенсійного фонду України. Про це в ефірі «5 каналу» заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«При тому, що рівень пенсійного забезпечення збільшився внаслідок осучаснення пенсій у жовтні минулого року,  цьогорічного перерахунку пенсій військовослужбовцям і тим, в кого розмір виплат залежить від прожиткового мінімуму, дефіцит бюджету Пенсійного фонду не збільшився. У цьому році ми фінансуємо бюджет Пенсійного фонду на рівні попереднього», – сказав він.

«Зараз ми працюємо в межах наших запланованих графіків і говоримо про те, що навпаки – будемо скорочувати дефіцит бюджету Пенсійного фонду», – додав Віце-прем’єр-міністр.

 

Нові ДБН забезпечать доступну інфраструктуру для осіб з інвалідністю, – Геннадій Зубко

Досі всі державні будівельні норми України по створенню безбар’єрного простору для осіб з інвалідністю носили суто рекомендаційний характер. До того ж навіть ці мізерні рекомендації не враховували потреби для людей з порушеннями зору і слуху. Наше завдання – повернути втрачені можливості і створити дійсно комфортну інфраструктуру для кожного українця. На цьому наголосив під час засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури під головуванням Першої леді України Марини Порошенко Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

До роботи Комітету також долучилися представник Президента України у Верховній Раді України Ірина Луценко, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич та представники громадських організацій України.

«В Україні понад 95% об’єктів житлового та громадського призначення залишаються недоступними для людей з інвалідністю. В більшості шкіл доступність до першого поверху 77,2%, до другого – 0,4%, до третього – взагалі 0,13%! Настав час змінити це! Ми маємо якнайшвидше вирішити ці питання і забезпечити безпеку і комфорт життєвого простору для всіх українців. І для цього у нас є потужний інструмент – нові ДБН «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», засновані на європейських стандартах та підходах, прописує всі необхідні алгоритми забезпечення доступності при проектуванні та будівництві, а також враховує потреби людей з порушеннями зору та слуху», – наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, нові ДБН стануть обов’язковими. Виконання цих вимог зроблять кожне місто України комфортним і зручним для всіх громадян без винятку.

За словами Марини Порошенко, основна відмінність оновлених ДБН полягає в тому, що вони побудовані на основі принципів універсального дизайну та розумного пристосування. «Цей документ стосується усіх маломобільних груп населення – з порушеннями опорно-рухового апарату, з порушеннями зору, слуху та інших нозологій. Наприклад, для незрячих чи осіб з порушеннями зору в проекті ДБН прописано обов’язкове проектування тактильних і візуальних елементів доступності й аудіопокажчиків. Або для осіб з порушенням слуху будуть запроваджені додаткові системи звукопідсилення й світлові табло, чи організовано сурдопереклад та субтитрування», – зазначила вона.

 

Норвегія підтримує реформу освіти в Україні, оскільки ми поділяємо мету – формування вільних та інформованих громадян, – Прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг

Команди 6 шкіл з України приїхали до Норвегії  представити здобутки в розвитку демократичного врядування у своїх закладах. Вони робили презентації у межах конференції, присвяченої 10-ій річниці діяльності Європейського центру імені Вергеланда за участі Прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг  та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, яка перебуває з робочим візитом у місті Осло впродовж 14-16 листопада 2018 року.

Всього на конференції свої практики представляли 30 шкіл з різних країн світу. Їх запросила Рада Європи за підсумками проведеного опитування під час підготовки кампанії «Вільно говорити, безпечно навчатися: Демократичні школи для всіх». Акція має на меті залучати школи, активізувати їх, щоб вони працювали над покращенням освітнього середовища та атмосфери в школі.

Зокрема, Лілія Гриневич та Ерна Солберг мали нагоду поспілкуватися з учителькою та ученицею Чернівецької загальноосвітньої школи № 38.

«Програма Schools for Democracy дозволила нам взяти участь у побудові абсолютно нової школи. Школи, в якій учням надається свобода думки та слова, де пропагується міцна співпраця учня та вчителя, заснована на довірі. Де всі учасники навчально-виховного процесу знають про свої права, але не забувають про обов’язки, і кожен з них може долучитися до врядування школи через планування роботи, адже тільки разом можна зробити багато», – зазначає вчителька Чернівецької ЗОШ 38 Юлія Мінтянська.

Презентувати свої напрацювання, а також поспілкуватися з Міністром Лілією Гриневич мали можливість колективи з Мелітопольської школи № 23, Ірпінської СЗОШ №2 з поглибленим вивченням економіки та права, Краматорської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16, Миргородського НВК «Гелікон» та Конотопської гімназії.

«Норвегія підтримує освітню реформу в Україні за допомогою Європейського центру імені Вергеланда з 2014 року, що здійснював новаторську роботу в Україні ще до Майдану». Уряд України має амбітні плани щодо реформування усієї системи освіти. І ми підтримуємо її, оскільки метою є формування вільних та інформованих громадян. Важливість захисту права людей на те, щоб жити у правді та зробити свій вибір, є беззаперечною. Якщо я не помиляюся, це також суголосно цінностям Революції Гідності 2014 року в Україні», – повідомила Ерна Солберг.

У короткій розмові між Лілією Гриневич та Прем’єр-міністром Норвегії український Міністр освіти і науки подякувала норвежцям за послідовну підтримку української демократії та сильну позицію щодо нелегальної анексії Криму та війни на Донбасі.

Нагадуємо, що Європейський центр імені Вергеланда  допомагає Міністерству освіти і науки в імплементації реформ у сфері освіти, розвитку громадянської освіти, розробці нових Держстандартів на компетентністній основі, впровадженні нових підходів до оцінки якості освіти та ділиться досвідом Норвегії з питань організації освітнього процесу.

Довідково

Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.

Програма «Демократична школа (2018-2021)» є продовженням попередньої програми та має охопити до 180 шкіл до 2021 року. Програма полягає у демократизації освітнього процесу в школах-учасниках, заохоченні співпраці між школами, розробці та пілотуванні матеріалів для формування громадянських компетентностей у 5-9 класах. Також планується розробка масових відкритих онлайн-курсів для учителів.

Наразі у проекті беруть участь майже 120 шкіл, 30 шкіл уже завершили свою участь, проте 10 все ще активно залучаються до роботи.

 

За 10 місяців ЦНАПи перерахували до місцевих бюджетів – 2 млрд грн, – Геннадій Зубко

За 10 місяців поточного року доходи місцевих громад України від надходжень за адміністративні послуги склали 2 млрд грн. Тільки по Житомирщині цей показник на рівні 76,8 млн грн. Про це під час форуму ОТГ «Децентралізація: від об’єднання до розвитку» на Житомирщині повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Наша мета зробити адміністративну послугу сучасним сервісом – зручним, швидким, прозорим і доступним абсолютно для всіх. Вже сьогодні в Україні функціонує 775 ЦНАПів. Ціль до 2020 року – додатково створити ще 190 ЦНАПів», – підкреслив Геннадій Зубко.

 

Володимир Гройсман на нараді з медреформи: Ми змінюємо філософію роботи медгалузі і забезпечуємо мотивацію лікарів працювати краще

Запроваджена Урядом України реформа системи охорони здоров’я продовжується, і її перші результати вже відчуваються: змінюється філософія організації роботи галузі, принципи фінансування, підвищується мотивація лікарів працювати краще. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час всеукраїнської наради з питань трансформації системи охорони здоров’я, яка проходить у Вінниці.

Місто і область наразі входять до лідерів змін. Перед нарадою Глава Уряду відвідав звичайну сімейну амбулаторію у Вінниці, яка стала одним з перших закладів, що підписали договори співпраці з Національною службою здоров’я. Лікарі цієї амбулаторії підписали вже майже 32 тис. декларацій з пацієнтами, і це стало ключовим фактором збільшення їхніх зарплат – аж до 14,5 тис. грн у середньому. Окрім того, амбулаторія отримала можливість фінансувати закупівлю потрібної техніки, медикаментів, оснащення.

Звертаючись до медиків – учасників всеукраїнської наради, Володимир Гройсман зазначив, що лікарні можуть бути прибутковими закладами, а отже, можуть надавати суттєво вищу якість медичних послуг.

«Якість медицини має бути змінена. Умови праці і оплата праці лікарів мають бути змінені», – сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що в проекті Державного бюджету на 2019 рік фінансування галузі охорони здоров’я збільшено, порівняно з поточним роком, на 15 млрд грн. Гроші будуть направлені на продовження реформи на первинному рівні, перехід до діагностики, яка фінансуватиметься за новими принципами, на перетворення в системі екстреної медицини та подальшу розбудову мережі кардіоцентрів. У цьому контексті Глава Уряду нагадав, що вчасне ухвалення бюджету дозволить реалізувати всі плани вчасно і в повному обсязі.

Разом з тим, як зазначив Володимир Гройсман, важливо ухвалювати і виконувати стратегічні рішення не тільки на центральному рівні, а й на локальному.

«Сьогодні лікарні є у власності територіальних громад. І у них є можливості створити в лікарнях нормальні умови. Я закликаю місцеві органи влади інвестувати в якість медичних послуг, – сказав Володимир Гройсман. – Ми запроваджуємо децентралізацію з метою надання нової якості життя людей. І медицина тут у пріоритеті».

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе: Більшість ухвалених на рівні областей стратегій та програм – гендерно сліпі

Під головуванням Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе в Миколаєві відбулася четверта регіональна нарада з питань пріоритетів гендерної політики.

Віце-прем`єр-міністр наголосила, що вперше в історії незалежної України гендерні питання пріоритезовано в Програмі дій Уряду, а у щоденній роботі міністерств гендерна проблематика проходить через їхнє тематичне профілювання.

Активно включився в цю роботу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала, що напередодні Мінрегіон презентував напрацювання з Гендерної стратегії в умовах децентралізації. Крім того, Міністерство вже має свій Кодекс рівних можливостей.

«Реформа децентралізації, яка зараз триває в Україні, спрямована на створення ефективної системи місцевого урядування і надає можливості та ресурси адекватно, а головне – оперативно реагувати на потреби місцевих мешканців: жінок і чоловіків, хлопців і дівчат, – сказала Віце-прем`єр-міністр. Вона нагадала, що учора за підтримки структури «ООН Жінки в Україні», Національного демократичного інституту та проекту «Гендерно орієнтоване бюджетування» проведено комплексний навчальний семінар для фахівців органів місцевого самоврядування, які безпосередньо від обласного до селищного рівня, на рівні ОТГ опікуються питаннями гендерної рівності.

Віце-прем`єр-міністр зазначила, що сама суть та ідея гендерного підходу – поставити людину в центр процесу формування політики. Це забезпечує краще управління, бо такий підхід охоплює як жінок, так і чоловіків, та дозволяє максимально ефективно використовувати ресурси. «Ось це і є по суті гендерним підходом», – наголосила вона.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також підкреслила, що міжнародні структури – «ООН Жінки», Національний демократичний інститут, Фонд народонаселення ООН, Рада Європи – вже зараз хочуть більш активно співпрацювати з регіонами, мають низку цікавих проектів і готові допомагати регіонам і фінансово, і експертно.

У цьому контексті Віце-прем`єр-міністр сказала, що ідея проведення регіональних заходів з гендерної політики якраз і полягає в локалізації, бо це означає врахування особливостей кожної окремої області.

Говорячи про специфіку Миколаївщини, Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що тут середня тривалість життя чоловіків на 5 років менша, ніж у жінок. Розрив у розмірі зарплати жінок і чоловіків на 2017 р. склав 25,8% (більше за середній розрив по Україні, що становить 24,4%).  Смертність від самогубств переважає у містах області, при цьому частка чоловіків у 2017 р. склала 87% (у 2016 вона була 80%). Серед голів ОТГ в Миколаївській області станом на 1 серпня 2018 р. жінки складають 10,7%, серед депутатів ОТГ жінок майже 51%, серед депутатів облради їх 17%. Голова обласної ради – жінка – Вікторія Москаленко.

Віце-прем`єр-міністр звернула увагу на те, що дані обласної державної адміністрації щодо домашнього насильства та потерпілих суттєво відрізняються від даних Нацполіції – наприклад, у 2017 році Нацполіція зареєструвала 3798 звернень щодо домашнього насильства, а за даними ОДА – потерпілих за весь рік лише 25.

Також вона висловила стурбованість тим, що в південних областях дуже високий відсоток народжуваності у жінок вікової групи 15-19 років.

Віце-прем`єр-міністр висловила жаль з приводу того, що аналіз більшості ухвалених на рівні областей стратегій та програм виявив, що вони є «гендерно сліпими», в кращому випадку – гендерно нейтральними. У більшості випадків вони не враховують інтересів та стратегічних та практичних гендерних потреб жінок та чоловіків, дівчат та хлопців, людей з інвалідністю, інших груп, а розраховані на «середню особу» в громаді. Такий підхід значно зменшує ефективність ухвалених рішень.

«Хочу запропонувати вам внести гендерні індикатори в інвестиційні портрети громад, поєднавши гендер та економічний розвиток, а також багато інших дієвих інструментів та корисних практик», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Участь у нараді, організованій за сприяння «ООН Жінки в Україні», взяли також заступники Міністрів соціальної політики, регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, освіти і науки, заступник Голови Нацагентства з питань держслужби, Голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко, Голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко, а також представники Одеської, Херсонської та Кіровоградської областей.

 

В Україні з’явилися перші жінки-водолази, рятувальниці від хімічного забруднення, бойові медики, пілоти дронів, льотчиці та кінологи

60% українців прагнуть збалансованого залучення чоловіків та жінок до політичного життя. Такими є результати Національного опитування в Україні, проведеного НДІ у 2018 році. Серед лідерів впровадження гендерної політики в Україні є правоохоронні органи: наразі представленість жінок у системі МВС становить понад 30%. Це гарний результат, однак ще є над чим працювати. Про це сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на першій щорічній конференції «Сприяння забезпеченню рівних можливостей для жінок і чоловіків у правоохоронних органах України», організованій Українською асоціацією представниць правоохоронних органів України.

«Нині 12% жінок у Парламенті відпрацьовують на 300%, щодня доводячи свою професійну спроможність. Схожа ситуація і в інших сферах суспільного життя. Приємно, що в системі правоохоронних органів в сфері гендерної рівності останнім часом помітний прогрес», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала Українську асоціацію представниць правоохоронних органів (УАППО) зі створенням та організацією першої конференції у Києві. «Ваше об’єднання свідчить про те, що гендерна рівність актуальна і потребує спільних зусиль для ефективної роботи. Вітаю вашу наполегливість та бажання розвивати тему рівності, що є основою правового і демократичного  суспільства»,  – наголосила вона.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що велика кількість жінок у силових органах змогли реалізувати себе після того, як Уряд відкрив доступ до 458 професій, що донедавна були заборонені для них. Відтак у Державній службі з надзвичайних ситуацій вже з’явилися жінки-водолази та перша в Україні жінка – рятувальник від хімічного забруднення. Серед нових для жінок такі спеціальності, як бойовий медик, зовнішній пілот безпілотних літальних апаратів, льотчик-оператор та льотчик-штурман вертольота, кінолог і старший кінолог.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також акцентувала увагу на роботі та розумінні теми гендерної рівності в регіонах України. За її словами, перші три регіональні наради з гендерної тематики нещодавно відбулися у Дніпрі, Тернополі та Житомирі та зібрали учасників із п’ятнадцяти областей України, міжнародних та громадських організацій. «Безпосередній діалог з громадами дає нам чітке розуміння, що тема гендерної рівності отримує дедалі більшу підтримку на місцях», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, однак, зазначила, що гендерні бар’єри і досі відчутні в усьому світі, а вимоги щодо визнання рівності на законодавчому і побутовому рівні часто стикаються з мовчазним, а іноді і з відвертим опором, обумовленим традиціями, старими уявленнями або просто небажанням визнавати очевидне. «Попри позитивну динаміку, шлях до гендерної рівності ще не подолано навіть наполовину. Часто прагнення до рівних можливостей стикається як з пасивною дією застарілих колоніальних стереотипів, так і з організованим спротивом певних суспільних груп, що наполягають на архаїзації суспільства», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Довідково

Українська асоціація представниць правоохоронних органів (УАППО) офіційно розпочала свою роботу 15 березня 2018 року за підтримки Проекту сприяння підготовки поліцейських. Її учасниками стали представниці Національної поліції України, Департаменту патрульної поліції, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Основна місія УАППО – створення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у правоохоронних органах України, а також захист існуючих досягнень задля забезпечення їх незворотності. Однією з головних функцій УАППО є створення платформи для діалогу та обміном досвідом, ідеями, пов’язаними з їх професійною діяльністю та кар’єрним зростанням.

Конференція «Сприяння забезпеченню рівних можливостей для жінок і чоловіків у правоохоронних органах України» стала першою конференцією, що об’єднала політиків, урядовців, міжнародних партнерів, експертів, представниць органів системи внутрішніх справ України.

 

З повагою
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

Показати ще
WordPress Lessons