Новини

Дайджест новин Уряду 14.11.2018

Дайджест новин Уряду 14.11.2018 14.00

Мінрегіон планує підвищити безпеку руху на українських трасах

«Ми почали роботу над оновленням будівельних норм щодо проектування автомобільних доріг загального користування. Зараз на трасах передбачається єдина ширина смуг руху 3,75 м та зупинкова смуга у 2,5 м, що є небезпечною шириною для зупинки, наприклад, вантажного автомобіля. Тому тепер при будівництві трас плануємо передбачити обов’язкове звуження крайньої лівої смуги для швидкісного руху легкового транспорту та розширення зупинкової смуги. Це унеможливить перевищення дозволеної швидкості на дорогах та сприятиме підвищенню безпеки руху», – повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Таким чином Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України пропонує оптимізувати ширину смуг руху на автомобільних дорогах загального користування.

Відповідно до запропонованих змін, ширину крайньої лівої смуги для швидкісного руху легкового транспорту пропонується звузити з 3,75 м до 3,5 м. Крім того, за рахунок оптимізованої лівої смуги на дорогах 1 і 2 категорій планується робити зупинкову смугу шириною не 2,5 м, а 3 м. «Влаштування більш безпечних зупинкових смуг сприятиме уникненню можливих зіткнень при зупинках на трасах», – додав Лев Парцхаладзе.

Згідно з проектом ДБН, такі норми мають стати обов’язковими при новому будівництві швидкісних трас та робитися за можливістю при проведенні реконструкції доріг.

Лев Парцхаладзе нагадав, що з 1 вересня вступили в дію інші ДБН – щодо вулиць і доріг в населених пунктах, в яких міститься багато значних і якісних змін для створення безпеки пішоходів і водіїв.

Мінрегіон продовжує роботу над вдосконаленням та оновленням норм щодо проектування доріг для підвищення безпеки та комфорту руху і наразі опрацьовуються оновлення в державні будівельні норми щодо проектування та будівництва доріг загального користування. Проект змін до цих ДБН розробляється ДП «ДерждорНДІ».

Довідково

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Петро ЦигикалСпівробітництво між Держприкордонслужбою України та Цивільною гвардією Іспанії перебуває на досить високому рівні

Сьогодні в Києві Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Іспанії в Україні пані Сільвією Хосефінею Кортес Мартін та представниками Цивільної гвардії Королівства Іспанії.

«Сьогодні співробітництво між Державною прикордонною службою України та Цивільною гвардією Іспанії перебуває на досить високому рівні, тому нам разом є чим пишатись. Але ми не хочемо зупинятись на досягнутому та прагнемо поглиблювати нашу співпрацю», – з вітальним словом виступив очільник прикордонного відомства Петро Цигикал.

На зустрічі обговорювався стан двостороннього співробітництва з протидії транскордонній злочинності та подальші кроки співпраці.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанії в Україні пані Сільвія Хосефіна Кортес Мартін зауважила, що співробітництво, яке склалося за останні роки, є плідним і висловила сподівання, що співпраця не зупиниться, а буде тільки поглиблюватися і розвиватися.

«Хоча ми не маємо спільних кордонів – ми маємо прекрасне співробітництво. Для нас корисно обмінюватися досвідом, особливо щодо протидії переміщенню незаконних предметів та речовин. І найголовніше, що є довіра, яка дозволяє плідно співпрацювати, і не лише між органами, а й між нашими людьми», – сказала вона.

Обидві сторони відзначили, що яскравим прикладом успішної співпраці є нещодавня спільна операція з дискредитації каналу виготовлення контрафактної тютюнової продукції.

Нагадаємо, в грудні 2017 року в Іспанії співробітники Цивільної гвардії разом з прикордонниками України в результаті проведеної спільної операції викрили підпільну тютюнову фабрику, на якій було встановлено устаткування різних європейських країн. Злочинці мали можливість виготовляти близько 2 мільйонів одиниць сигарет на добу марки J5. Тоді було затримано російського організатора злочинної діяльності, його помічника – громадянина Португалії, 11 громадян Іспанії та 7 українців, які працювали на цьому підпільному виробництві.

«У ході співпраці з правоохоронними органами Іспанії нами забезпечено доказову базу для слідства щодо організаторів злочинної діяльності», – зазначив Голова Держприкордонслужби.

На завершення зустрічі, враховуючи досягнуті результати та проявлений при цьому високий рівень професіоналізму, Петро Цигикал нагородив відзнаками Державної прикордонної служби України співробітників Цивільної гвардії Іспанії.

Арсен Аваков: До кінця року 4 тисячі сімей рятувальників та поліцейських вже зможуть отримати власне житло

Міністерство внутрішніх справ внесло проект постанови про перерозподіл коштів, передбачених для Міністерства на 2018 рік, аби вже цього року 2 мільярди гривень були направлені на реалізацію лізингового проекту на придбання житла.

Арсен Аваков заявив, що МВС пропонує нову програму фінансового лізингу, аби рятувальники та поліцейські мали змогу придбати власне житло на вигідних умовах.

«Розподіл платежу виглядатиме наступним чином: за рахунок держави будуть компенсовані витрати по обслуговуванню договору-лізингу (100%) та частина лізингових платежів (до 40 %). Сума компенсації буде залежати від стажу роботи та складу родини» , – наголосив Міністр.

Він уточнив, що  в разі вислуги від 5 до 10 років щомісячний платіж зменшується на 10%; від 10 до 15 років – на 20%; від 15 років – на 30%. Окрім цього, за наявності дітей платіж зменшується ще на 5% за кожну дитину».

Арсен Аваков зазначив, що для участі у програмі необхідно декілька умов: вислуга не менше 2 років, окрім учасників бойових дій; не менше 5 років до виходу на пенсію; співробітник має перебувати на квартирному обліку; строк лізингу не більше 20 років. Також є опція дострокового погашення.

Окремо Міністр наголосив, що сума щомісячної виплати не буде перевищувати 25 відсотків від грошового забезпечення.

Практично новий план від МВС виглядатиме наступним чином, молода родина з 3 осіб. 27-річний чоловік-поліцейський з вислугою 7 років, його дружина та 3-річна дитина беруть 2-кімнатну квартиру в одному із обласних центрів. Поліцейському вже компенсовано 10% платежу за стаж служби + 5% за дитину. Таким чином, орієнтовний щомісячний платіж за житло буде у рамках близько 2000 гривень.

Арсен Аваков наголосив, що якщо поліцейський чи рятувальник отримає поранення під час виконання завдань, МВС візьме виплати за квартиру на себе.

Якщо людина звільниться до того моменту, як виплатить суму лізингу, вона повинна буде компенсувати гроші, які залишилося доплатити.

Своєю чергою Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що держава повинна захищати тих, хто захищає і рятує її.

“Ми повинні піклуватися і захищати соціально тих, хто захищає закон. Це абсолютно правильна ініціатива, яка створює додаткову мотивацію служити і захищати державу. Такі програми повинні бути обов’язковими”, – наголосив Прем’єр-міністр.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ провів мотиваційні зустрічі з фахівцями ДСНС та поліцейськими, де і обговорили мотиваційні програми від МВС.

Уряд схвалив програму надання житла працівникам системи МВС на умовах фінлізингу

Кабінет Міністрів України схвалив програму надання житла працівникам системи Міністерства внутрішніх справ – поліцейським та рятувальникам – на умовах фінансового лізингу. Рішення ухвалене на засідання Уряду. Програма передбачає суттєву участь держави в фінансовій допомозі працівникам МВС у питанні забезпечення житлом.

За даними МВС, у ДСНС наразі працюють понад 54 тис. осіб, в поліції – 140 тис. осіб. Причому черга на квартири – виключно серед тих, хто має право стояти в таких чергах – становить 80 осіб на 1 квартиру по ДСНС і 40 осіб у поліції. Відтак кожен, хто зараз стоїть у квартирній черзі, може розраховувати на отримання житла в горизонті 50-80 років.

Зрозуміло, що така перспектива суттєво демотивує службовців, які щодня ризикують життям і зберігають спокій в Україні. Саме тому в МВС напрацювали програму фінансового лізингу, строк якого становитиме від 2 до 20 років. Процент компенсації лізингових платежів – 30-40%, при цьому винагорода лізингодавцю сплачується МВС повністю.

Коментуючи ухвалене рішення, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначив: «Це правильна ініціатива, вона насправді мотивуюча». Він також нагадав, що з наступного року зростуть зарплати службовців.

Українці мають бути захищені від безвідповідальності місцевих чиновників, – Геннадій Зубко

Люди не будуть заручниками місцевої влади, не спроможної забезпечити теплопостачання в їхні оселі. Ми захистили українців від такої безвідповідальності. Ми встановили пряму заборону на відключення та обмеження енергопостачання теплопостачальних підприємств від газу в опалювальний період. Це дозволить забезпечити всіх українців взимку теплом. Про це на засіданні Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття двох урядових постанов.

«Ми впроваджуємо гарантії безперервної діяльності теплопостачальних підприємств та найголовніше – забезпечуємо всі умови для надання якісних послуг громадянам в опалювальний період. Також ми підтримали теплопостачальні підприємства в умовах підвищення тарифу на газ. Врегулювали питання розрахунків підприємств ТКЕ і ТЕЦ з НАК «Нафтогаз» за природний газ. Для підприємств ТКЕ у період з 1 грудня 2018 р. до 1 квітня 2019 р. рівень розрахунків з НАК за постачання газу складе 78%, а для ТЕЦ – 60% (на сьогодні він становив 90%). Наша мета – забезпечити безперебійне постачання природного газу теплопостачальникам під час опалювального сезону 2018/19 року», – повідомив Геннадій Зубко.

Також він наголосив, що стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади. Муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Початок і проходження опалювального сезону – абсолютно планова робота, яка здійснюється не за один день чи тиждень. І вона має бути системною та скоординованою.

Прем’єр-міністр: Просив би парламентарів ухвалити проект бюджету-2019 вже наступного пленарного тижня

Прем’єр-міністр України звернувся до народних депутатів з проханням провести друге читання проекту Державного бюджету на 2019 рік і ухвалити його вже наступного пленарного тижня – задля ефективного і планового входження в наступний рік, збереження позитивних тенденцій в економіці та продовження співпраці з фінансовими партнерами України. Про це Глава Уряду сказав під час засідання Уряду, де було затверджено проект кошторису до другого читання.

«Важливо, аби бюджет був ухвалений до 1 грудня, – сказав Володимир Гройсман. – Так ми отримаємо доступ до ресурсів МВФ, ЄС, Світового банку – аби забезпечити стабільність та обслуговування боргу. Всі пріоритети збережено. Так, близько 210 млрд виділяється на фінансування армії, підвищення зарплат безпековому блоку. Мінімальна зарплата тут сягне 10 тис. грн. Зберігаємо фінансування програм по медицині, освіті. Підвищимо зарплати науково-педагогічним працівникам. Продовжимо програми дорожнього будівництва. Виділяємо 55 млрд грн. Зберігаємо децентралізацію, місцеві бюджети отримають плюс 41 млрд грн».

Глава Уряду нагадав, що з 1 січня відбудеться перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, з 1 березня – перерахунок 12 млн пенсіонерів інших категорій. З січня починається програма монетизації субсидій.

Прем’єр-міністр наголосив, що підготовлений проект бюджету – збалансований документ, бюджет зростання України.

«Саме тому просив би парламентарів розглянути і ухвалити проект бюджету-2019», – сказав Володимир Гройсман.

Україна, Молдова і Грузія домовилися про створення спільної платформи для протидії гібридним методам впливу РФ

13 листопада у Молдові відбулася тристороння зустріч за участі Віце-прем’єр-міністра з питань реінтеграції  Молдови Христини Лєсник, Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадима Черниша та Державного міністра з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі.

Це перша в історії тристороння зустріч, в якій взяли участь представники урядів, які безпосередньо задіяні у вирішенні питань мирного врегулювання конфліктів, а також реінтеграції непідконтрольних та окупованих Російською Федерацією територій у Молдові, Україні та Грузії. Така зустріч стала передумовою для створення Тристоронньої платформи, що дозволить напрацьовувати спільні підходи для протидії гібридним методам впливу Російської Федерації.

Під час зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрями роботи, що потребують спільних міждержавних підходів, вивчення та аналізу методів впливу РФ на населення непідконтрольних та окупованих територій України, Грузії та Молдови.

Зокрема, сторони домовилися про наступне: створення міждержавної платформи; обмін досвідом реінтеграційної політики трьох держав; обмін досвідом у сфері дотримання прав людини на непідконтрольних та окупованих територіях України, Грузії та Молдови; створення механізму оцінки ризиків та аналізу ситуації на непідконтрольних та окупованих територіях України, Грузії та Молдови.

Міністр Вадим Черниш підкреслив важливість створення такої платформи, а також ініціював підписання відповідного меморандуму: «Створення спільної платформи між нашими трьома державами, що постраждали від агресії Російської Федерації, стане  майданчиком з обміну досвідом, напрацювання нових ідей, щоб у подальшому уникнути повторення помилок і використати кращий досвід. Україна, Грузія і Молдова мають спільну проблему, а отже, і шляхи протистояння маємо напрацьовувати спільні. У Меморандумі про співпрацю ми передбачаємо ключові напрямки роботи, про які вже домовилися і, можливо, запропонуємо нові. Однак наша співпраця стосується виключно мирних шляхів врегулювання конфліктів. Сучасні конфлікти вимагають сучасних рішень, а рішення будуються на основі не тільки власного досвіду, але й на основі аналізу досвіду інших держав».

В рамках роботи платформи передбачається участь керівників профільних підрозділів трьох держав на постійній основі та періодичні зустрічі на рівні міністрів.

«Наступним кроком стане підписання Меморандуму  між профільними урядовими установами Молдови, України та Грузії. За попередньою домовленістю ми маємо підписати документ у грудні. Основними елементами цієї співпраці стане захист прав людини, питання безпеки, а також обмін досвідом», –  зазначила  Віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції  Молдови Христина Лєсник.

Міністр з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі підтримала ініціативи, а також зазначила важливість напрацювання спільних комунікаційних повідомлень: «Не менш важливим питанням залишається напрацювання комунікаційного напрямку, адже пропагандистська машина Російської Федерації вводить в оману наші народи, які вимушені жити в умовах окупації та контролю держави-агресора. Ми маємо інформувати і нагадувати усьому світові, що права людей, які вимушені жити в окупації, щодня порушуються. У грудні в Грузії ми будемо проводити конференцію щодо захисту прав людини на окупованих територіях, куди запрошуємо наших колег з України та Молдови. На мою думку, обговорення на конференції стане чудовим продовженням роботи платформи».

«Ми розглядаємо роботу цієї платформи не лише на рівні чиновників, а перш за все на рівні друзів, які обмінюються досвідом. І ми повинні підтримувати цей тренд не тому, що це важливо з політичної точки зору, а тому, що цього потребують наші люди, наші народи», – підкреслив Вадим Черниш.

Глава Уряду про початок опалювального сезону: Заручниками недолугих дій деяких мерів є прості люди

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав безвідповідальними і неприпустимими дії окремих мерів українських міст, де до цього часу є проблеми з постачанням тепла в домівки громадян. Про це він сказав, відкриваючи засідання Уряду.

«Заручниками таких дій є люди. І я 24 години на добу вимушений займатися питанням постачання тепла, розблоковувати його вольовим рішенням і особистим втручанням – по Кривому Розі, Павлограду, Херсону, – сказав Володимир Гройсман. – Скільки раз я говорю: чи так важко підготувати з квітня систему ТКЕ? Вже повноваження дали, закачали 17 млрд кубів газу, схвалили закон про реструктуризацію боргів, ухвалили рішення про початок сезону ще в жовтні. Але дотягнули до останнього… Навіщо такі люди обираються в мери, якщо не можуть зробити елементарні речі?».

Глава Уряду сказав, що готовий застосувати механізм звернення до Парламенту щодо відсторонення від роботи мерів, які не розпочали опалювальний сезон у своїх містах.

«Мені набридла безвідповідальність, яку люди відчувають щодня», – сказав Глава Уряду.

Степан Кубів зустрівся з Прем’єр-міністром Держави Катар Абдуллою Аль Тані

14 листопада 2018 року в рамках робочого візиту до Держави Катар Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів зустрівся з Прем’єр-міністром, Міністром внутрішніх справ Держави Катар Абдуллою Аль Тані.

Під час зустрічі Степан Кубів підкреслив стратегічну важливість розвитку торговельно-економічної співпраці Україна-Катар, а також розвиток взаємовигідних контактів у сфері енергетики та інвестиційну кооперацію між країнами.

“Україна підтверджує готовність до взаємовигідної співпраці з Державою Катар в інвестиційній сфері у продовження домовленостей, досягнутих під час візиту Президента Петра Порошенка у березні 2018 року. Ми також пропонуємо катарським компаніям долучатися до українських інвестиційних проектів у галузях енергетики, сільського господарства, інфраструктури та інших, зокрема із застосуванням приватизації як одного з механізмів”, – наголосив Степан Кубів під час зустрічі.

Перший віце-прем’єр-міністр України окреслив нові можливості розвитку експорту продукції українського аграрного комплексу на ринок Катару та наголосив, що аграрна індустрія в Україні відкрита для значних інвестицій, зокрема, у глибоку переробку екологічно чистої аграрної сировини.

“Україна є одним зі світових лідерів з вирощування зернових та соняшнику, і ми готові до предметного діалогу щодо збільшення експорту продукції АПК до Катару та інших країн регіону на взаємовигідних умовах та довгостроковій основі”, – зауважив Степан Кубів.

Він підкреслив, що торговельно-економічна сфера є одним з найбільш перспективних напрямів двостороннього співробітництва між Україною та Катаром.

“За результатами 8 місяців 2018 року українсько-катарський товарообіг зріс на 16,1%, але ці обсяги торгівлі не відповідають наявному у обох сторін потенціалу. Нам слід разом напрацювати дієві механізми та можливості для посилення торгівлі між нашими країнами та розвитку інших перспективних сфер двостороннього співробітництва Україна-Катар”, – підкреслив Степан Кубів.

Під час зустрічі були розглянуті питання розвитку двостороннього співробітництва, зміцнення торговельно-економічних відносин, взаємодії між діловими колами України і Держави Катар, обмін досвідом у різних сферах та співпраці тощо.

Сергій Савчук: Із експертами Європейської економічної комісії ООН розглянули дієві шляхи стимулювання промислових підприємств до енергоефективності

Політику та конкретні шляхи підвищення енергоефективності у промисловості обговорили учасники  IX Міжнародного форуму з енергетики для сталого розвитку, організованого під егідою Європейської економічної комісії ООН.

За прогнозами експертів ЄБРР, виробництво електроенергії у світі зросте удвічі до 2060 року. При цьому буде спостерігатися тенденція до зменшення використання викопного палива у структурі виробництва електроенергії.

Тому енергоефективність у промисловості для багатьох країн, у тому числі України, – невід’ємна складова розвитку економіки.

На сьогодні в Україні промисловість – один з найбільш енергоємних секторів. На нього припадає близько 30% всього енергоспоживання; 36% викидів СО2.

«Для зменшення енергоємності промисловості Держенергоефективності спільно з Українсько-данським енергетичним центром розробило механізм державної підтримки підприємств у реалізації заходів із підвищення енергоефективності та скорочення викидів парникових газів», – повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час виступу.

«Механізм схожий на вже популярну програму «теплих кредитів». За нашою концепцією підприємство зможе взяти у банку кредит на реалізацію енергоефективних заходів та «зелених» проектів. Після їх впровадження передбачається надання підприємству компенсації частини суми кредиту від держави», – додав Сергій Савчук.

Впровадження цього механізму дозволить:

  • стимулювати підприємства до оптимізації енергоспоживання та використання відновлюваних джерел енергії;
  • зменшити викиди CO2;
  • створити додаткові високотехнологічні робочі місця;
  • підвищити конкурентоздатність вітчизняної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринку.

Політика Міненерговугілля спрямована на досягнення амбітних показників розвитку відновлюваних джерел енергії

У Києві триває IX Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку, який є ефективним майданчиком для обміну досвідом, встановлення партнерських відносин, визначення ключових пріоритетів галузі. Серед головних тем другого дня форуму також були питання розвитку відновлювальної енергетики як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Участь у роботі цих секцій взяли представники Директорату енергетичних ринків Міненерговугілля – Генеральний директор Ольга Буславець та керівник експертної групи розвитку відновлюваних джерел енергії Олександр Мартинюк.

Відкривши тематичні секції, Ольга Буславець озвучила основні цілі та завдання державної політики щодо розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), передбачені Енергетичною стратегією до 2035 року. Водночас вона наголосила, що технічна політика Міненерговугілля насамперед спрямована на досягнення амбітних показників розвитку ВДЕ у спосіб, який дозволить знизити вартість виробництва електроенергії з відновлюваних джерел та забезпечить операційну безпеку і економічність режимів об’єднаної електроенергетичної системи України.

Оскільки за своєю природою відновлювана енергетика є розосередженою, то логічними є ініціативи місцевих громад щодо переходу на альтернативну енергетику. Особливо це стосується теплової генерації, що передбачає заміщення старих неефективних ТЕЦ, які використовують дорогий природній газ, на БіоТЕЦ на місцевій органічній біосировині. Перспективними напрямками також є використання для енергетичних потреб місцевих громад побутових та промислових відходів. А в частині електроенергетики – розподіленої генерації з ВДЕ. Міністерство підтримує такі ініціативи і сприяє їх реалізації.

Під час панельної дискусії Ольга Буславець проінформувала присутніх і про спричинені розвитком ВДЕ техніко-економічні проблеми галузі, що пов’язані з високою вартістю «зеленої» електроенергії та обмеженими можливостями об’єднаної електроенергетичної системи України до інтеграції об’єктів відновлювальної енергетики. А також назвала заходи, які здійснює Міністерство для усунення цих ризиків. Це, зокрема:

– розроблення спільно з народними депутатами, іншими ЦОВВ на базі Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки нової моделі стимулювання відновлювальної енергетики, що передбачає проведення аукціонів на квоти державної підтримки. Така модель дозволить забезпечити розвиток ВДЕ у контрольований та більш ефективний спосіб;

– розроблення Порядку проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та на виконання заходів з управління попитом для забезпечення балансової надійності енергосистеми в умовах суттєвого зростання частки ВДЕ. Такий конкурс дозволить стимулювати будівництво нової генерації, у тому числі – високоманевреної, а також розвивати новітні засоби керування попитом і системи акумулювання електроенергії;

– підготовка Концепції та Плану заходів з впровадження технологій «розумних мереж» в Україні, що серед іншого спростить інтеграцію розосередженої генерації з ВДЕ у розподільчі мережі.

Підсумовуючи, Ольга Буславець висловила переконання, що реалізація цих заходів забезпечить сталий розвиток енергетики України відповідно до Енергетичної стратегії України. І побажала учасникам форуму цікавих дискусій, нових ідей та успішного спільного пошуку ефективних відповідей на виклики, що стоять сьогодні перед енергетичною галуззю.

Дайджест новин Уряду 14.11.2018 19.00

Економіка України зростає 11-й квартал поспіль, – дані Держстату

Економіка України за ІІІ квартал поточного року, порівняно з попереднім кварталом, зросла на 0,4%. Цей показник продовжив закладену тенденцію сталого економічного зростання вже 11-й квартал поспіль. Як свідчать дані Державної служби статистики, порівняно з ІІІ кварталом минулого року, зростання склало 2,8%. Ситуація відповідає прогнозам Уряду та міжнародних партнерів.

Український експорт за 9 місяців року перевищив 41 млрд дол., – дані Держстату

Експорт товарів та послуг з України за 9 місяців поточного року зріс на 9,3% і склав 41,7 млрд дол. Про це свідчать дані Державної служби статистики України. Частка Європейського Союзу в загальному обсязі експорту в абсолютних цифрах склала 14,6 млрд дол. (42,3%).

Безпосередньо товарний експорт зріс на 10,3%. У галузевому розрізі зростання продемонстрували хімічна промисловість, вироби з деревини, текстиль, метали, будівельні матеріали.

Кабінет Міністрів закликає правоохоронні органи докласти всіх зусиль, щоб не стати інструментом в руках олігархів у боротьбі з державою

На сьогодні Україна є учасником найбільшого в історії країни судового процесу, в рамках якого структури, наближені до одного з одіозних олігархів, намагаються безпідставно стягнути з держави України понад 5,5 млрд доларів США.

Уряд і Міністерство юстиції вживають всіх можливих заходів, щоб захистити інтереси України в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма (Швеція) в рамках даного судового процесу і не допустити безпідставного стягнення з держави коштів, які належать українським громадянам. Для цього до процесу залучені найкращі міжнародні юридичні радники, які мають успішний досвід у такого роду справах.

Запуск брудної інформаційної кампанії щодо порушення нібито кримінальних справ за фактом можливих зловживань службовим положенням з боку колишнього очільника Уряду Арсенія Яценюка та чинного Міністра юстиції Павла Петренка в рамках залучення до вищезазначеного судового процесу юридичних радників світового рівня є не чим іншим, як спробою вплинути на вищезгаданий процес, слухання в рамках якого призначені на початок 2019 року. Ці заяви нічим не підтверджені й не відповідають дійсності.

Український Уряд звертається до всіх правоохоронних органів, в першу чергу – до Національного антикорупційного бюро України, із закликом вжити усіх можливих законних заходів у межах своєї компетенції, щоб не допустити використання своїх структур як засобу впливу і тиску на державу з боку одіозних олігархів. Правоохоронні органи не повинні стати інструментом, який зашкодить інтересам держави в цьому та в інших міжнародних судових процесах.

Кабінет Міністрів, як вищий орган виконавчої влади в Україні, засуджує будь-які спроби тиску на посадових осіб Кабінету Міністрів з використанням маніпулятивних технологій і відвертої дезінформації.

Нагадаємо, нещодавно у ЗМІ була розповсюджена неправдива інформація щодо можливого зловживання владою та службовим положенням з боку колишнього керівництва Уряду та Міністерства юстиції у рамках придбання юридичних послуг для представництва держави України за позовами міноритарних акціонерів ПАТ «Укрнафта» в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма (Швеція). Раніше за заявою підставних осіб Солом’янський районний суд Києва зобов’язав НАБУ зареєструвати відомості про можливі правопорушення, без зазначення фабули справи та прізвищ вищих посадових осіб. У брудній інформаційній кампанії фігурують прізвища колишнього Прем’єр-міністра країни та вищого керівництва Мін’юсту.

Залучення міжнародних юридичних радників Latham&Watkins та HoganLovells відбулося із чітким дотриманням процедур та відповідно до чинного законодавства, яке регулює відбір юристів і консультантів для захисту інтересів держави України в міжнародних судах.

Уряд схвалив забезпечення працівників системи МВС житлом у лізинг

Уряд сьогодні схвалив забезпечення працівників системи Міністерства внутрішніх справ житлом у лізинг. На розгляд Уряду МВС внесло проект постанови про перерозподіл коштів, передбачених для Міністерства на 2018 рік, аби вже цього року 2 мільярди гривень були направлені на реалізацію лізингового проекту на придбання житла для працівників.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що МВС пропонує нову програму фінансового лізингу, аби рятувальники та поліцейські мали змогу придбати власне житло на вигідних умовах.

«Розподіл платежу виглядатиме наступним чином: за рахунок держави будуть компенсовані витрати з обслуговування договору-лізингу (100%) та частина лізингових платежів (до 40 %). Сума компенсації буде залежати від стажу роботи та складу родини», – наголосив Міністр.

Він уточнив, що маючи вислугу: від 5 до 10 років – щомісячний платіж зменшується на 10%; від 10 до 15 років – на 20%; від 15 років – на 30%. Окрім цього, за наявності дітей платіж зменшується ще на 5% за кожну дитину.

Арсен Аваков зазначив, що для участі у програмі необхідно декілька умов: вислуга не менше 2-х років, окрім учасників бойових дій; не менше 5-ти років до виходу на пенсію; співробітник має перебувати на квартирному обліку; строк лізингу не більше 20-ти років. Також є опція дострокового погашення.

Окремо Міністр наголосив, що сума щомісячної виплати не буде перевищувати 25 відсотків від грошового забезпечення.

Практично новий план від МВС виглядатиме наступним чином, молода родина з 3-х осіб: 27-річний чоловік-поліцейський з вислугою 7 років, його дружина та 3-річна дитина беруть 2-кімнатну квартиру в одному із обласних центрів. Поліцейському вже компенсовано 10% платежу за стаж служби плюс 5% за дитину. Таким чином, орієнтовний щомісячний платіж за житло буде у рамках близько 2000 гривень.

Арсен Аваков наголосив, що якщо поліцейський чи рятувальник отримає поранення під час виконання завдань, МВС візьме виплати за квартиру на себе.

Якщо людина звільниться до того моменту, як виплатить суму лізингу, вона повинна буде компенсувати гроші, які залишилося доплатити.

Своєю чергою Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що держава повинна захищати тих, хто захищає і рятує її.

Нагадаємо, Міністр внутрішніх справ провів мотиваційні зустрічі з фахівцями ДСНС та поліцейськими, де і обговорили мотиваційні програми від МВС.

Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про відзначення 100 річчя з дня заснування видавницта«Дніпро»

Уряд своїм розпорядженням утворив Організаційний комітет з підготовки та відзначення 100-річчя з дня заснування державного спеціалізованого видавництва художньої літератури «Дніпро» та затвердив план ювілейних заходів.

Cвій початок видавництво бере з 5 травня 1919 року, тоді воно називалося Всеукрвидавом. Свою сучасну назву «Дніпро» видавництво отримало 1964 року. За сто років тут побачили світ тисячі назв книг, тираж яких дорівнює кількох мільйонів екземплярів. Видання «Дніпра» неодноразово ставали переможцями професійних конкурсів і читацьких рейтингів. Зокрема, 2018 року репринтне видання «Євангеліє Бучацьке» було відзначено премією Президента України «Українська книжка року».

Враховуючи вагомий внесок державного спеціалізованого видавництва художньої літератури «Дніпро» у розвиток видавничої справи, підвищення культурного, освітнього та наукового рівня суспільства, гармонійного розвитку особистості, підняття національного духу та виховання патріотизму, ухвалено рішення відзначити 100-річчя з дня заснування видавництва на державному рівні. Урочистості заплановано на травень 2019 року. Протягом ювілейного року у музеях Києва експонуватимуться серії виставок з архіву видавництва, у приміщенні «Дніпра» на вул. Володимирській пройдуть тематичні екскурсії для студентів. Також заплановано проведення конференції, присвяченій історії розвитку та діяльності видавництва та видання книги «Державне спеціалізоване видавництво художньої літератури «Дніпро». 100 років від дня заснування».

Організаційний комітет з підготовки та відзначення 100-річчя з дня заснування видавництва «Дніпро» очолить Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Схвалено проект закону для стабілізації пенсійної системи та забезпечення соціальної справедливості

14 листопада 2018 року на засіданні Уряду схвалено проект закону щодо удосконалення функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального та пенсійного страхування, підвищення якості адміністрування та дисципліни сплати єдиного соціального внеску.

Міністр соціальної політики Андрій Рева під час презентації детально розповів про необхідність ухвалення розробленого Міністерством соціальної політики законопроекту для стабілізації Пенсійного фонду України та підвищення рівня пенсійного забезпечення.

За його словами, проведена пенсійна реформа протягом 2017-2018 років дозволила підвищити рівень пенсійного забезпечення громадян. Так, середня пенсія, внаслідок осучаснення у жовтні 2017 року, зросла майже на 30 відсотків, а мінімальна пенсія протягом 2017 року зросла на 16,4 відсотка, однак розмір пенсії залишається низьким. Станом на жовтень 2018 року середня пенсія в Україні складає 2577 гривень, мінімальний розмір лише 1452 гривні і з грудня підвищується до 1497 гривень.

“Наступне підвищення пенсій відбудеться у 2019 році за формулою, передбаченою законом про пенсійну реформу: середня заробітна плата для розрахунку пенсій (в даний час становить 3764 гривні) буде підвищена на коефіцієнт, що дорівнює сумі 50 відсотків темпів зростання середньої заробітної плати та 50 відсотків темпів зростання інфляції. Ресурсне забезпечення для чергового підвищення має формуватися як за рахунок власних надходжень Пенсійного фонду, так і державного бюджету”, – заявив урядовець.

Він зазначив, що, зважаючи на дефіцитність Пенсійного фонду, особлива увага приділяється збільшенню його власних надходжень, розширенню кількості застрахованих осіб, легалізації зайнятості і заробітних плат. З цією метою було проведено аналіз ефективності сплати єдиного соціального внеску, внаслідок чого було виявлено серйозні проблеми в системі його нарахування та сплати.

“Аналіз ефективності сплати ЄСВ виявив схеми ухилення від його сплати на мільярди гривень, які недоотримує Пенсійний фонд, а відтак і громадяни – наші з вами батьки, яким не виплачується пенсія, яку вони реально заслужили. У 2016 році було знижено на 40 відсотків ставку ЄСВ з метою зменшення навантаження на роботодавців та створення можливостей для підвищення робітникам зарплат. Меншої ставки в країнах з подібним демографічним навантаженням немає. Але який рівень заробітних плат маємо на сьогодні: 75 відсотків підприємств в Україні демонструють середню заробітну плату до 4 тисяч гривень, звертаю увагу, що це виключно приватний сектор економіки. Більшість таких підприємств не мають диференціації в оплаті праці, тобто кваліфікована і некваліфікована праця за документами оплачуються однаково. Насправді більша частина зарплат тінізується, приховується з метою ухилення від сплати ЄСВ. За даними персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, 84 тисячі керівників підприємств отримують заробітну плату на рівні мінімальної, у тому числі в місті Києві таких більше 20 тисяч, при тому, що середня зарплата в Києві складає 13614 гривень. У грудні 2016 року керівників, які нараховували собі мінімальну зарплату, було тільки 43 тисячі, а сьогодні 84, тобто їхня кількість зросла майже вдвічі. Про які ресурсні можливості Пенсійного фонду взагалі може йти мова в таких умовах?” – наголосив Міністр.

Ще однією проблемою, за словами урядовця, є встановлена на сьогодні максимальна величина бази нарахування єдиного соціального внеску, яка складає 15 мінімальних зарплат, це 55845 гривень. Заробітна плата майже 4 мільйонів працівників не перевищує 4 тисяч гривень, загальна сума їхніх зарплат у вересні цього року становила 11,7 мільярда гривень. При цьому всього 51 тисяча працівників отримала загальну суму зарплат 6,7 мільярда, їхня середня зарплата складає в середньому 131 тисячу гривень. Таким чином, люди з низькою зарплатою заплатили ЄСВ з усієї суми заробітку, а 51 тисяча людей з високими зарплатами заплатили лише з 40 відсотків своїх зарплат.

“Та чи справедливим є таке обмеження з огляду на мільйонні заробітні плати деяких керівників підприємств, у тому числі державних, які отримують і бонуси, і премії? Проблема диференціації доходів громадян поглиблюється несправедливістю сплати ЄСВ. Наголошую, ми не виступаємо проти високих зарплат, але для боротьби з бідністю потрібен відповідний ресурс, тому проблема не у високій зарплаті, а в неадекватній сплаті відрахувань до Пенсійного фонду, а від якості життя пенсіонерів залежить соціальне благополуччя усієї країни і майбутнє усіх нас. Очевидно, що тут є несправедливість, яку ми повинні виправити”, – пояснив Андрій Рева.

Разом із тим гранична сума сплати ЄСВ використовується для схеми ухилення від сплати внеску. Зафіксовані випадки, коли на цілому підприємстві одній чи декільком особам нараховується мільйонна заробітна плата, яка потім розподіляється між іншими працівниками в конвертах.

“Наочний приклад, реальне підприємство в місті Києві з 869 працівниками. З них сім осіб отримують зарплати від 1 мільйона 200 тисяч гривень до 1 мільйона 300 тисяч, а ЄСВ сплачують лише з 55845 гривень, з решти суми не сплачують ні копійки. При цьому середня зарплата інших 862 працівників підприємства виплачується в розмірі 3800 гривень. Інше підприємство, сплата ЄСВ ще менша, оскільки велика сума заробітку нараховується на бухгалтера, а бухгалтер є особою з інвалідністю третьої групи і сплачує ЄСВ не 22 відсотки, а 8,41 відсотка від 55845 гривень, тобто застосована подвійна схема мінімізації сплати ЄСВ. Третій приклад. Керівник нарахував собі 24,9 мільйона зарплати на місяць. І це не поодинокі приклади, на жаль, це масові випадки застосування схем. Звідки тоді візьмуться високі пенсії? Про яку соціальну відповідальність можна говорити стосовно літніх людей, які чесно працювали і будували країну?” – наголосив Андрій Рева та озвучив основні пропозиції щодо вдосконалення законодавства про сплату та нарахування ЄСВ:

– збільшення максимальної величини бази нарахування ЄСВ з 15 до 25 мінімальних зарплат, тобто до суми 104325 гривень;

– встановлення регресивної шкали розміру сплати ЄСВ заробітної плати доходу, що перевищує максимальну величину, з метою стимулювання до легалізації доходів громадян. Ставка ЄСВ на суму зарплати, яка перевищує максимальну базу оподаткування, зменшуватиметься аж до 5 відсотків на суму, що перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат;

– встановлення у законодавстві про працю вимоги застосовувати на підприємствах принципи диференціації заробітних плат, в залежності від складності, кваліфікації і відповідальності роботи, та встановлення вимоги сплачувати ЄСВ керівникам підприємств з розрахунку двох мінімальних заробітних плат.

“Ефект лише від такого заходу з диференціацією зарплат становитиме 3,4 мільярда гривень на рік. Для усіх очевидним є те, що керівники підприємств не живуть на мінімальну зарплату, а побоювання про те, що вони можуть піти після цього в тінь, не мають підстав, оскільки вони повинні підписувати платіжні документи”, – пояснив Міністр.

Пропонується також встановити обмеження для тих, хто має значну заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску, йдеться про той набір інструментів, який застосовується до боржників по аліментах.

“Настав час також розв’язувати проблему з боргами щодо відшкодування підприємствами пільгових пенсій за працівників, які вийшли раніше на пенсію у зв’язку зі шкідливими умовами праці. Ця проблема наростала з роками, на сьогодні ця сума складає 12,1 мільярда гривень. Ми пропонуємо замінити відшкодування пільгових пенсій сплатою підвищеного розміру ЄСВ для тих підприємств і тих робочих місць, де є шкідливі умови праці. За списком номер 1 ЄСВ збільшується на 15 відсотків і за списком номер 2 до 7 відсотків. Для старих боргів у законопроекті визначені механізми розстрочення на термін до 60 місяців”, – заявив Андрій Рева.

Значна увага у законопроекті присвячена удосконаленню системи адміністрування ЄСВ, надання сервісів застрахованим особам органами Пенсійного фонду.

“На сьогодні адміністрування ЄСВ покладено на Державну фіскальну службу, при цьому Пенсійний фонд не взаємодіє, або така взаємодія є слабкою, зі страхувальниками або застрахованими особами, тобто майбутніми пенсіонерами щодо сплати внеску. Фактичн, усі питання розглядаються виключно під фіскальним кутом зору. Така система є розбалансованою, оскільки не дає можливості перевірити правильність нарахування страхових внесків та дотримання прав людей на зарахування страхового стажу. Ми пропонуємо сконцентрувати основні повноваження у Пенсійному фонді. Пенсійний фонд внаслідок реалізації цього закону перестане бути виплатною касою, а стане саме страховим фондом, що забезпечить два необхідних для такої установи напрямки: політику доходів і політику видатків”, – заявив Міністр соціальної політики.

Також передбачається застосування ризикоорієнтованого моніторингу та аналізу стану нарахування ЄСВ, контролю його нарахування та стягнення, забезпечення тісної взаємодії з роботодавцями щодо виправлення помилок у нарахуванні для відновлення прав застрахованих осіб.

“Запропоновані зміни дозволять підвищити дисципліну сплати внесків, збільшити надходження та підвищити добробут 12 мільйонів пенсіонерів України”,- резюмував Андрій Рева.

Впровадження smart-спеціалізації підвищить конкурентоспроможність регіонів, – Геннадій Зубко

Стратегічне планування регіонального розвитку відтепер обов’язково міститиме елементи smart-спеціалізації. За ним – майбутнє розвитку регіонів! На цьому на засіданні Уряду наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття відповідної постанови.

«Smart-спеціалізація – це можливість обернути синергію науки, бізнесу та місцевого самоврядування на абсолютно нові інвестиційні перспективи регіонів та вивести громади на новий рівень розвитку. Вона дозволить впроваджувати інновації, використовувати сучасні наукові розробки, застосовувати swot-аналіз проектів, створювати нові конкурентні види діяльності. Це фактично новий інструмент регіональної політики, який сприятиме підвищенню інвестиційної активності і конкурентоспроможності регіонів», – наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, у Європейському Союзі на регіональному та національному рівнях розроблено 120 стратегій smart-спеціалізації. Цей підхід вже застосовується в 12 країнах, в Україні – у пілотних областях: Запорізькій, Одеській та Харківській.

«Якщо ми хочемо економічно інтегруватись із загальним ринком ЄС, включитись в глобальні ланцюги доданої вартості, то ми просто приречені реалізувати в Україні ідеї регіональної smart-спеціалізації», – підкреслив урядовець.

Закріпити незворотність реформ і прозорість виборчого процесу – завдання на 2019 рік, – Глава Уряду під час зустрічі з експертами НДІ

Ключові завдання Уряду на 2019 рік, на який заплановано проведення одразу двох виборчих кампаній, – збереження економічного зростання та гарантування незворотності реформ. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з експертами Національного демократичного інституту (США). Вони приїхали в Україну з метою оцінки ситуації в державі та настроїв суспільства в контексті майбутніх виборів – Президента та Парламенту.

«Перед нами стоять важливі завдання. Головне – забезпечити стабільність. Ми маємо надсерйозні економічні і фінансові виклики, але ми робимо багато, аби забезпечити зростання, – сказав Володимир Гройсман. – Друге завдання – не зупинити реформи. І третє – забезпечити все, що залежить від Уряду, для проведення демократичних і прозорих виборів».

Представники НДІ відзначили, що незворотність реформ – насправді важлива, особливо в контексті покращення ділового клімату, продовження децентралізації, яка вже «демонструє значний прогрес». Втім, прозорий виборчий процес, позбавлений зовнішніх впливів – не менш затребуваний і очікуваний українським суспільством та міжнародною спільнотою.

Як зазначив президент НДІ Дерек Мітчелл, Україна наразі на передовій у боротьбі з російською агресією. І досвід протидії російському впливу – дуже корисний для всього світу.

У рамках розмови сторони домовилися більш тісно співпрацювати в найближчому майбутньому – з огляду на ситуацію в Україні, передусім в контексті виборів, та світі.

Замість опалення для людей міська влада Сміли виписала собі преміювання на 10 млн грн, – Геннадій Зубко

Можливо, ситуацію у Смілі, як в окремому місті, і не варто було б виносити на засідання Уряду. Але пріоритетом для держави є людина і українські родини, які сьогодні ще залишаються без тепла. Мова йде про міста Сміла і Шепетівка, де місцеве самоврядування, маючи кошти і можливості, зобов’язане включитися і надати якісні послуги своїм громадянам. Про це на засіданні Уряду наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За словами урядовця, 15 листопада Едуард Кругляк, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України разом із заступником керівника «Нафтогазу» планують виїхати в місто Сміла на сесію міської ради, щоб допомогти у прийнятті рішення щодо теплопостачання у місті.

«Уряд не влаштовує ситуація, коли на виплати премій працівникам міської ради виділялося 10 млн грн, в той час як на виплату боргу за опалення влада міста кошти не змогла знайти. Місцеві депутати впродовж трьох місяців шукали кошти, щоб дати гарантії для вчасного запуску опалення. Мова йде про 15 мільйонів гривень. Але у той же час кошти на стимулюючі виплати – за інтенсивність праці, за напруженість на роботі – працівникам міської ради Сміли були знайдені. Преміювання на соціально-культурну сферу в 5 млн грн теж виплачено. Тож у мене виникає питання: чи ефективно розподіляються кошти, які виділяються на міський рівень? Я вважаю, що ні», – наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що депутати Верховної Ради вже зареєстрували постанову про проведення перевиборів у Смілі, а також відкрито кримінальне провадження щодо безвідповідальної позиції міської влади Сміли і несвоєчасного запуску опалювального сезону. Геннадій Зубко наголосив на необхідності прийняття закону щодо державного нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування.

«Людям треба говорити чесно і відверто, що в них нема тепла тому, що відповідальні керівники міст невчасно встали, невчасно прокинулися і, вчасно отримавши кошти, не зробили того, що від них вимагалося – вчасно забезпечити опалення. Тому я вкотре закликаю до відповідальності на місцевому рівні. Хочу запевнити, що ті кримінальні провадження, які були відкриті, будуть доведені до суду як стосовно безвідповідальності керівництва місцевого самоврядування, так і щодо розкрадання коштів на шляху до їх залучення у теплоенергетику», – наголосив Геннадій Зубко.

Програмою «теплих кредитів» скористались 496 тисяч родин, – Геннадій Зубко

В Україні працює 1146 підприємств ТКЕ, які постачають тепло для населення. На сьогодні вже підключено до опалення – 96,4% житлового сектору і 99,3% соціальної сфери. Про це на засіданні Уряду повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Три роки поспіль Уряд працює над стабілізацією фінансового стану підприємств ТКЕ. Розроблений Мінрегіоном і прийнятий Парламентом закон №1730 дозволив реструктурувати багатомільярдні борги теплопостачальних підприємств, які були накопичені у попередні роки. На сьогодні 204 підприємства ТКЕ включено до реєстру щодо реструктуризації і 2,7 млрд грн штрафів було списано тими, хто своєчасно і активно включився у цей процес», – зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець зауважив, що крім фінансової стабілізації і напрацювання маршрутної карти з реформування системи теплопостачання, головне завдання держави – допомога кожній родині. «Це не тільки субсидії зі сплати комунальних послуг, а в першу чергу можливість проведення термомодернізації для зменшення споживання. З початку дії програми «теплі кредити» нею скористалися 496 тис. родин. Це приблизно, як населення міст Житомир і Вінниця разом. Тільки у 2018 році 122 тисячі родин скористалися можливостями цієї програми. Виходить, якщо є прагнення, помножене на можливості, то можна залучити велику кількість людей», – розповів Геннадій Зубко.

У своєму виступі Віце-прем’єр-міністр запропонував передати до комунальної власності ТЕЦ, які сьогодні знаходяться в управлінні Фонду держмайна України. Це дасть можливість провести їх модернізацію за підтримки міжнародних партнерів. «Ми зараз маємо велику підтримку наших міжнародних партнерів – Світового банку і Європейського інвестиційного банку. Це кредити, які сьогодні надаються багатьом містам України, і це сума близько 500 мільйонів євро. Багато міст, провівши модернізацію, або взагалі відмовилися від газу, або ж реструктурували свою систему теплопостачання», – зазначив урядовець.

Він навів приклад міста Кривий Ріг Дніпропетровської області, де працює програма ЄІБ на суму 31 млн євро щодо модернізації міської теплоцентралі. Але для її ефективної реалізації ТЕЦ потрібно виконати рішення Фонду держмайна України від 2015 року щодо можливості її приватизації. «Сьогодні є згода місцевої влади на прийняття ТЕЦ на баланс міста і є бажання рухатися як по залученню міжнародного кредиту, так і грантової допомоги у 6 млн євро на модернізацію ТЕЦ», – відзначив Геннадій Зубко.

Володимир Кістіон: Уряд забезпечив всі можливості для «Укргазвидобування» працювати ефективно

Україна з року в рік зменшує споживання природного газу – щорічно орієнтовно на 10%. Це відбувається за рахунок енергоефективності українських домогосподарств та частково теплої зими. Якщо урядова програма з нарощення власного видобутку газу 20/20 виконуватиметься державною компанією «Укргазвидобування» належним чином, Україна зможе вже в найближчій перспективі відмовитися від імпортного газу і забезпечувати потреби населення та ТКЕ власним енергоресурсом. Так вважає Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, залежність української економіки від імпорту газу залишається все ще стабільно високою –  дефіцит газу складає близько 10-12 млрд м3 на рік.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що Уряд прийняв комплексну програму розвитку газовидобувної галузі України і ще у 2016 році поставив завдання перед ДК «Укргазвидобування» якнайшвидше забезпечити населення та теплокомуненерго газом власного видобутку.

Схвалена також Дорожня карта з проведення міжнародних нафтогазових аукціонів, імплементація якої відкриває шлях для приходу в Україну новітніх світових технологій газовидобутку та забезпечує бізнесу, як українському, так і міжнародному, рівні й прозорі умови конкуренції.

«Уряд зі свого боку надав всі можливості «Укргазвидобуванню», яке володіє 45% (415 млрд м3 із понад 924 млрд м3) всіх підтверджених запасів природного газу в Україні, працювати ефективно й відповідально. Однак сьогодні, на жаль, обсяги буріння 2018 року не забезпечують планові обсяги видобутку газу, визначені урядовою програмою газовидобутку 20/20», – наголошує Володимир Кістіон.

І додає, що мотивувати до ефективного результату державну компанію повинна єдина мета: за кілька років Україна має стати енергетично незалежною й самодостатньою.

«Потенціал в «Укргазвидобування» великий, ресурсів достатньо. Потрібно сфокусуватися на поставленому Урядом завданні і пришвидшити заходи з інтенсифікації видобутку, які дають швидший та головне своєчасний результат: більше свердловин, більше операцій з гідророзриву, більше дожимних станцій – більше товарного газу», – резюмує Віце-прем’єр-міністр.

Показати ще
WordPress Lessons