Новини

Дайджест новин Уряду 18 жовтня 2018

Глава Уряду про початок бюджетного процесу: Давайте працювати разом і робити Україну сильнішою

Глава Уряду Володимир Гройсман закликав народних депутатів України спільно працювати над проектом Державного бюджету на 2019 рік, який подано вчасно, є збалансованим і зберігає всі пріоритети і програми, започатковані Кабінетом Міністрів. Про це він сказав у Верховній Раді, коментуючи ухвалення проекту державного кошторису в першому читанні. Верховна Рада підтримала документ 240 голосами «за».

Глава Уряду наголосив, що зараз завдання – ухвалити збалансований бюджет, коли видатки відповідають доходам.

«Бюджет, який ми підготували, є збалансованим. Ми готові до другого читання, конструктивно з фракціями, комітетами працювати над тим, щоб зробити цей документ кращим, – сказав Глава Уряду. – Зараз ми маємо об’єднатись, щоб зробити ще один крок до сильної економіки України».

Напередодні голосування по проекту бюджету Верховна Рада так само у першому читанні схвалила зміни до Бюджетного кодексу, які унормовують формування місцевих бюджетів в частині передачі частини податкових платежів за користування надрами, врегульовують питання державних гарантій і надання субвенцій.

 

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко зустрівся із членом та доповідачем Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації Рітою Іцсак-Ндіаає

18 жовтня Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко провів зустріч із членом та доповідачем Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації Рітою Іцсак-Ндіаає, на якій сторони обговорили питання розширення співпраці щодо інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини.

Павло Розенко зауважив, що Уряд приділяє значну увагу проблемам захисту прав національних меншин. Так, зокрема, у 2015 році під його головуванням поновила свою діяльність Міжвідомча робоча група з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

«Також у вересні цього року Кабінетом Міністрів України затверджений Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року», – нагадав Павло Розенко,

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що робота щодо протидії дискримінації та інтеграції, в тому числі, ромської національної меншини проводиться не лише на центральному рівні, а й на рівні місцевих громад. «Створені відповідні структури на рівні місцевих органів влади, і їм надані широкі повноваження», – зауважив він.

«Ми робимо все для того, щоб національні меншини почували себе захищеними і користувалися усіма правами, які надає українська держава», – підкреслив Павло Розенко.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала держави-члени НАТО та Міжнародний секретаріат Альянсу посилити зусилля задля відновлення роботи Комісії Україна-НАТО

Через непоступливу позицію Угорщини Комісія Україна-НАТО наразі заблокована, а відтак не може відігравати центральну роль у політичному діалозі та розширенні практичної співпраці між Україною та Альянсом. Відновлення засідань Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів має стати першим кроком задля підтвердження Особливого партнерства між Україною і НАТО. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на засіданні Україна-НАТО з оцінки виконання Україною Річної національної програми (РНП) під егідою Комісії Україна-НАТО за 2018 рік.

За словами Віце-прем’єр-міністра, цьогорічний Брюссельський саміт Альянсу показав, що союзники вкотре підтвердили свою відданість подальшому розвитку Особливого партнерства між Україною і НАТО. Єдиним каменем спотикання на цьому шляху є блокування Угорщиною Комісії на рівні міністрів, додала вона. «Майбутнє Комісії Україна-НАТО фактично в руках наших союзників. Закликаю Альянс активно долучитися до перемовин з Угорщиною, аби на практиці довести високий рівень нашого партнерства», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що політичні рішення НАТО щодо членства України були схвалені ще 10 років тому на Бухарестському саміті. Практичне ж завдання на сьогодні – зробити все необхідне для якісної підготовки до членства в Альянсі. «Суспільство очікує від усіх гілок влади конкретних результатів роботи, які би конвертувалися в добробут та безпеку громадян. Євроатлантична та європейська інтеграція дають нам ці можливості», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр назвала консультації Україна-НАТО з оцінки виконання РНП фундаментальною підготовкою до міністерського засідання, на якому має бути зроблена чергова оцінка прогресу України. «Я також розглядаю наш сьогоднішній захід як важливий крок на шляху до відновлення інтенсивної взаємодії для розгляду питань, пов’язаних з нашим зверненням до НАТО щодо Плану дій щодо членства», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окрім того, Віце-прем’єр-міністр позитивно оцінила процес підготовки річних національних програм. За її словами, РНП на 2019 рік кардинально відрізнятиметься від всіх попередніх програм, які розроблялися Україною, починаючи з часу Бухарестського саміту 2008 року. «Ми остаточно відійшли від формату «плану двосторонніх заходів у співпраці з Альянсом» і вже вийшли на якісно новий рівень підготовки РНП. Свідченням цьому є оновлений проект Річної національної програми на 2019 рік, який вперше стане програмою реформ, необхідних для ефективної, цілеспрямованої та планомірної підготовки до членства в Альянсі», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також вона додала, що оновлена РНП гармонізована з основними стратегічними документами України, такими як Стратегічний оборонний бюлетень, Програма діяльності Уряду, Стратегія сталого розвитку тощо. Поза тим нові індикатори ефективності створюють надійну систему моніторингу виконання РНП.

 

На ремонт і будівництво доріг в проекті Державного бюджету на 2019 закладено 55,1 млрд гривень

В наступному році Уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. Розвиток дорожньої інфраструктури стабільно залишається одним із пріоритетів бюджетного фінансування. Що дає свої результати: в 2016 році було відновлено 900 км доріг, в 2017 році понад 2100 км – це найбільша кількість доріг, яка відремонтована протягом одного року. Цього року заплановано якісно відремонтувати до 4 тис. км автошляхів.

У 2019 році на ремонт та будівництво доріг буде виділено 55,1 млрд грн, що на 7,4 млрд грн більше, ніж цього року. Субвенція на фінансове забезпечення автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності складе 17,6 млрд грн, або 35% Державного дорожнього фонду.

Детальніше про проект Державного бюджету на 2019 читайте на сайті https://budget2019.info/

 

Прем’єр-міністр: Україна має чимало сфер з кратним потенціалом розвитку, а наші люди – це ключ до успіху інвесторів

Україна має чимало сфер із кратним потенціалом розвитку, а наші люди – це не дешева робоча сила, а інструмент досягнення великого індустріального успіху. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час V Київського міжнародного економічного форуму.

«У нас є сфери, які мають кратний потенціал до зростання. Знайти в Європі країни з таким потенціалом – складно. І ми розуміємо, що бізнес буде вкладати туди, де є конкурентність, – сказав Володимир Гройсман. – Україна сьогодні є сильним гравцем у сфері інновацій, ми достатньо динамічно зростаємо і присутні по всьому світу у виробленні інноваційних продуктів. Я не буду говорити про дешеву робочу силу. Тому що говорити треба про високооплачувану, ефективну робочу силу, яка може приносити успіх тих інвестицій, які вкладатимуть в Україну».

Глава Уряду зазначив, що світова економічна ситуація змінюється. Змінюються ринки, виклики і загрози. «Але інвестиції завжди будуть шукати місце, де вони будуть успішними і захищеними. І наше завдання – створити таке місце», – додав Прем’єр-міністр.

 

Настав час інвестувати в Україну, аби стати лідерами, – Володимир Гройсман на Київському міжнародному економічному форумі

Україна саме зараз стає тим перспективним майданчиком для інвестицій, який дозволить інвесторам і власне державі ставати лідерами і потужними гравцями різних ринків. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час роботи V Київського міжнародного економічного форуму. Захід є одним з найбільших міжнародних майданчиків, де обговорюють поточну економічну ситуацію в Україні, визначають перспективи розвитку і залучають інвесторів. Цього року форум представив низку українських технологічних винаходів і стартапів різних галузей, які становлять інтерес для внутрішнього та зовнішніх ринків.

Відкриваючи зібрання, Глава Уряду наголосив, що сьогодні Україна володіє сучасними технологіями і має широкий спектр сфер, які мають потенціал для розвитку. При цьому найбільший український капітал – це люди. Саме тому Уряд визначив пріоритетним інвестування в освіту і підготовку кадрів.

Одночасно змінюється клімат для підприємництва. Як зазначив Глава Уряду, лише за рік змінено великий масив законодавства – від приватизації держсектору, який потребує технологій і може бути перспективним, до податкової сфери.

«Ми можемо зростати більше і мати кращі позиції, ніж маємо. Але доб’ємося того тоді, коли ви, хто створює нові робочі місця, запроваджує інновації, інвестує, будете відчувати себе захищеними і успішними. Ваш успіх – це успіх України. І тут ми однодумці. Україна продовжить економічне зростання. Ситуація з легкості ведення бізнесу буде покращуватися», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр висловив переконання в тому, що ті, хто сьогодні інвестуватиме в Україну, матимуть великі перспективи.

«Ми створили новий український бренд – Ukraine NOW. І я хочу сказати – саме зараз є час інвестувати – більше, краще – аби стати лідерами. Настав час це проявити», – сказав Володимир Гройсман.

 

З повагою
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

Показати ще
WordPress Lessons