Новини

Дайджест новин Уряду 17.10.2018

Дайджест новин Уряду 17.10.2018 14:00

Глава Уряду про бюджетний процес: Я не фахівець давати порожні обіцянки, пропоную об’єднатися навколо збалансованих рішень

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликає всіх учасників бюджетного процесу поводитися відповідально і приймати державницькі рішення, які дозволять країні розвиватися. Про це він сказав, відкриваючи засідання Уряду і коментуючи запланований розгляд проекту Державного бюджету на 2019 рік.

Прем’єр-міністр наголосив, що документ знаходиться у Верховній Раді понад місяць. Він є реалістичним і виваженим. Натомість вже зараз відчуваються намагання роздути видаткову частину – аж до обсягу кошторису таких країн, як Німеччина.

«Я розумію, що з політичних причин проект бюджету починають критикувати. Нам пропонують збільшити видатки на трильйони гривень. Але я не фахівець давати порожні обіцянки, – сказав Володимир Гройсман. – Це бюджет, який забезпечить розвиток і зростання економіки. З таким бюджетом ситуація буде стабільна, промисловість і виробництво будуть зростати, як і середні зарплати».

Прем’єр-міністр нагадав, що в проекті бюджету збережені всі пріоритети – від фінансування Збройних Сил до впровадження змін в освіті, медицині та подальшій децентралізації.

«Я хочу, аби українці пишалися своєю державою і тими, хто приймає державницькі рішення. Я всіх до цього закликаю. Цього очікують українські громадяни, – сказав Глава Уряду. – Я закликаю, аби всі учасники бюджетного процесу, незважаючи на вибори, приймали державні рішення, які дозволять вийти з проблем, що накопичувалися десятиліттями. Впевнений, що ми зможемо об’єднатися навколо збалансованих рішень».

 

У проекті Державного бюджету на 2019 рік закладено 2 млрд грн на енергоефективність

Уряд стабільно фінансує проекти із скорочення споживання енергоресурсів, що є важливим кроком на шляху побудови енергонезалежної держави. В проекті бюджету на наступний рік передбачено фінансування Фонду енергоефективності на рівні 1,6 млрд грн. Завдяки цим коштам українці зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель.

Наступного року також буде подовжено державну програму надання «теплих кредитів», на яку виділяється 400 млн грн. Ця програма вже довела свою ефективність: за 4 роки дії її учасниками стали понад 500 тисяч українських родин, які впровадили заходи з енергоефективності вартістю 6,7 млрд грн та економлять енергоресурсів в еквіваленті газу близько 230 млн м3 щорічно. Видатки з державного бюджету склали близько 2,3 млрд гривень.

У 2018 році на програму виділено 400 млн грн, цією допомогою скористалися більше 115 тис. родин.

Детальніше про проект Державного бюджету на 2019 рік за посиланням.

 

Уряди України та Республіки Болгарія готуватимуть проект Угоди про регулювання трудової міграції

Україна та Республіка Болгарія з метою розвитку дружніх відносин та у зв’язку з необхідністю забезпечення на законодавчому рівні захисту соціально-трудових прав українських громадян, які здійснюють оплачувану діяльність на території Республіки Болгарія, та громадян Республіки Болгарія, які здійснюють оплачувану діяльність на території України, домовилися провести переговори щодо укладення двосторонньої Угоди про регулювання трудової міграції між двома  державами з подальшим її підписанням.

З метою організації зазначених переговорів і вжиття заходів, необхідних для укладення Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про регулювання трудової міграції між двома державами, прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про делегацію Уряду України для участі в переговорах із делегацією Уряду Республіки Болгарія щодо підготовки тексту проекту Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про регулювання трудової міграції між двома державами».

Зазначеним розпорядженням затверджено склад української делегації для участі в переговорах із болгарською стороною щодо підготовки тексту проекту Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія про регулювання трудової міграції між двома державами та затверджено директиви, в яких сформульована позиція української сторони.

 

Збірна України «Ігор Нескорених» 2018 року прямує до Сіднея

Сьогодні, 17 жовтня, на шляху до Сіднея для участі в «Іграх Нескорених» українську спортивну делегацію, очолювану заступником Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенантом Анатолієм Петренком, в Дубаї привітали друзі з Об’єднаних Арабських Еміратів.

Іноземні друзі побажали учасникам Національної збірної України «Ігри Нескорених» («Invictus Games») гідно представити свою державу на спортивних змаганнях.

Нагадаємо, що на змаганнях у Сіднеї, які відбудуться 20-27 жовтня, Україна змагатиметься у шести спортивних дисциплінах:

  1. Легка атлетика (біг, штовхання ядра, метання диска, стрибки в довжину).
  2. Плавання (запливи на 50 і 100 м вільним стилем, брасом та на спині).
  3. Веслування на тренажері (1-хвилинний спринт та 4-хвилинна витривалість).
  4. Велоспорт на шосе.
  5. Стрільба з лука.
  6. Пауерліфтинг.

Довідково

Слово Invictus означає «незламний» або «нескорений» і уособлює стійкість чоловіків та жінок, які зазнали серйозних поранень, однак знайшли в собі сили до нових звершень. Перші Ігри відбулися 2014 року в Лондоні та стали яскравим свідченням того, на що здатні військові, які захищають свою країну, і наскільки незламною є їхня воля до життя. У 2016 році успіх лондонських змагань повторили Ігри в Орландо, 2017 року Ігри пройшли в Торонто, а вже 2018 року військові спортсмени вчетверте зустрінуться в Сіднеї.

Історія «Ігор Нескорених» в Україні розпочалася з ініціативи агенцій StratCom Ukraine та Pepelatz Production, які виступили з пропозицією участі збірної України в Invictus Games 2017 року, а згодом об’єднали навколо цієї ідеї представників Уряду та громадянського суспільства в Україні та Канаді.

Партнери проекту: агенція НАТО з підтримки та постачання, міжнародна компанія «Crown Agents», паливний партнер проекту Shebel та інформаційний партнер телеканал СТБ.

Організацією відбору, підготовки та забезпечення збірної «Ігор Нескорених» в Україні займаються Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України, Адміністрація Президента України, Урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України та Центр стратегічних комунікацій «StratCom Ukraine», за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства закордонних справ, Міністерства інформаційної політики України.

 

Вперше підписано Угоду між Міністерством молоді та спорту України і Секретаріатом спорту Аргентинської Республіки про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту

16 жовтня у Буенос-Айресі підписано Угоду між Міністерством молоді та спорту України і Секретаріатом спорту Аргентинської Республіки про співробітництво у сфері фізичної культури і спорту.

У церемонії підписання взяли участь Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, Державний секретар з питань спорту Аргентини Карлос Хав’єр Мак Аллістер, який є членом уряду, та його наступник Діохенес де Уркіса, який обов’язки свого колеги виконуватиме за місяць, а також Надзвичайний та повноважний Посол України в Аргентині Юрій Дюдін.

Подібна угода між Україною та Аргентиною підписується вперше. Нею створюється нормативно-правова база українсько-аргентинського співробітництва у сфері фізичної культури і спорту через центральні органи виконавчої влади та громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості.

Тож під час зустрічі Ігор Жданов та його аргентинські колеги обговорили подальші плани нашої співпраці. Зокрема, в рамках Угоди відбуватиметься інтенсивний обмін досвідом між тренерами та спортсменами обох країн. Також плануються навчальні візити фахівців, організація і проведення семінарів та конференцій з питань сфери фізичної культури і спорту за участі представників державних органів, національних федерацій з видів спорту, спортивних товариств і клубів.

«Переконаний, що реалізація підписаної нами Угоди сприятиме розвитку дружніх українсько-аргентинських відносин», – наголосив Ігор Жданов після підписання Угоди.

 

Сергій Савчук: Запуск системи аукціонів, ринку твердого та рідкого біопалива, «зелених» бондів та розвиток ЕСКО – пріоритети на найближчу перспективу

Прогрес та плани розвитку сталої енергетики в Україні обговорили представники влади, бізнесу, інвестори та інші гравці ринку на X Мiжнародному форумі i виставці сталої енергетики Центральної та Схiдної Європи  «SEF 2018».

Під час свого виступу Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зауважив: «Позитивна динаміка введення нових потужностей на суму більше 1,3 млрд євро інвестицій за останні 4 роки доводить, що запроваджені законодавчі стимули ефективно працюють, а «зелена» енергетика – драйвер розвитку економіки та створення робочих місць в регіонах».

Ще один важливий пріоритет – широкомасштабна енергомодернізація. Завдяки запуску ЕСКО вдалося відкрити ринок утеплення будівель для інвесторів.

«На сьогодні маємо укладених більше 200 ЕСКО-контрактів на близько 200 млн гривень. Це лише старт, адже в країні близько 70 тис. бюджетних установ потребує термомодернізації», – додав Сергій Савчук.

«Щоб допомогти бізнесу із розробкою проектів та їх фінансуванням, ми спільно з Міністерством закордонних справ Фінляндії та Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) заснували Фінсько-український трастовий фонд. Детально дізнатись, як подати заявку, читайте на сайті Агентства», – повідомив Сергій Савчук.

«Сьогодні наше завдання – продовжувати підтримку інвестиційно сприятливих умов для розробки та реалізації «зелених» проектів», – розповів Голова Держенергоефективності.

Серед найголовніших законодавчих ініціатив – поетапне впровадження аукціонів, що будуть обов’язковими для проектів сонячної енергетики потужністю більше 10 МВт та вітрової енергетики потужністю більше 20 МВт.

Щоб підвищити інтерес інвесторів до таких проектів, пропонується надати їм можливість укладати договір на продаж «зеленої» енергії до 20 років.

«Також ми пропонуємо інтегрувати у зазначений законопроект рішення щодо обмеження строку дії технічних умов на приєднання об’єктів «чистої» електроенергетики до мереж на 5 років. Таким чином, ми сприятимемо вивільненню резервованих потужностей та запобіганню спекуляціям із безстроковими технічними умовами», – розповів Сергій Савчук.

Паралельно ведеться робота над:

– механізмом створення конкурентного та прозорого ринку твердого біопалива;

– ринком рідкого біопалива;

– формуванням належних умов для виробництва енергії із сміття.

Окрім цього, у фокусі уваги Агентства – започаткування ринку «зелених» бондів. Інтерес до цього питання вже проявляє Укргазбанк, який на сьогодні є лідером серед українських банків у фінансуванні «зелених» проектів.

 

Дайджест новин Уряду 17.10.2018 18:00

Глава Уряду вимагає від контролерів переходу на ризикоорієнтовану модель перевірки бізнесу вже до кінця року

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає від контролюючих органів вже до кінця року перейти на ризикоорієнтовану модель перевірки бізнесу, коли моніторингу підлягатимуть лише галузі або випадки, що вимагають посиленої уваги. Про це Глава Уряду сказав під час ділового форуму «#Перевірок.NET».

Він наголосив, що філософія нагляду має змінитися – в бік повної публічності і прогнозованості, за принципом так званих чек-лістів.

«Кажу всім контролюючим органам: ви маєте працювати в інтересах України і українців. За Урядом не буде ніяких затримок у запровадженні змін. Я буду завжди підтримувати чесний, прозорий бізнес, – зазначив Володимир Гройсман. – Хочу дати чіткий меседж. До кінця року реформа перевірок має бути закінчена. Має бути створена ризикоорієнтована модель. Ми маємо повністю відійти від формалізму».

Одночасно, як зазначив Прем’єр-міністр, бізнес має бути безпечним для громадян і відповідальним по відношенню до держави.

«Наш державний інтерес у тому, щоб кожен бажаючий створив свій конкурентний бізнес, виробляв якісний продукт і розвивав економіку. Все, що виробить економіка, ми інвестуємо у якість життя українців», – додав Глава Уряду.

 

Геннадій Зубко назвав області-лідери з будівництва нових сільських амбулаторій

Сьогодні є активні області, які вже в кінці жовтня – на початку листопада зможуть ввести нові амбулаторії в експлуатацію. Про це на селекторній нараді з регіонами щодо стану реалізації реформи первинної медичної допомоги у сільській місцевості повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ми оцінюємо стан виконання робіт областями за дуже простими критеріями. Це розробка проектної документації, отримання експертизи, оголошення про початок будівництва, укладення договору з генпідрядними організаціями тощо. За виконанням цих завдань областями-лідерами на сьогодні є Харківська, Дніпропетровська, Луганська, Кіровоградська і Рівненська області. Регіони, які відстають – Чернігівська, Львівська, Чернівецька, Одеська і Закарпатська області», – зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що на сьогодні Мінрегіоном вже затверджено 513 проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Загалом потреба по Україні – 688 нових амбулаторій. Також затвердженим є й питання щодо забезпечення 497 службовими автомобілями медичних працівників, які працюватимуть у нових амбулаторіях.

«Реформа охорони здоров’я – це, в першу чергу, первинка! Якісна медична послуга для населення неможлива в застарілій інфраструктурі! Говорити про реформу, яка відбудеться в уражених грибком приміщеннях, без водо- і теплопостачання, водовідведення – неможливо. Ініціатива Президента України Петра Порошенка, прийнятий Парламентом закон щодо реформи первинної допомоги у сільській місцевості якраз і направлені на повну модернізацію існуючої інфраструктури – будівництво нових амбулаторій, умов надання послуг, зміни медичного обладнання тощо», – розповів Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що на сьогодні є випадки, коли області не активно включаються в процес реалізації реформи первинної медичної допомоги на місцях. «Або немає бажання активно брати участь, або не вистачає менеджерських якостей, компетенцій, фаховості та професіоналізму. На минулому тижні комісія Мінрегіону розглядала питання щодо зняття деяких проектів нового будівництва амбулаторій. Це відбулося за двома аспектами – відсутність співфінансування від органу місцевого самоврядування і незабезпеченість земельною ділянкою. Тому в мене відразу виникає питання щодо відповідності таких людей займаним посадам на місцях. У таких випадках керівництво ОДА має виходити в публічну площину і говорити про неспроможність органів місцевого самоврядування у цих питаннях», – наголосив урядовець.

Нагадаємо, раніше спільним наказом Мінрегіону і МОЗ була затверджена методика формування первинної медичної мережі, визначений перелік необхідного обладнання, нові технічні вимоги до приміщень, питання забезпечення житлом та оплати праці лікарів. Наразі сформована спроможна мережа первинної медичної допомоги налічує 5107 закладів.

 

Порядок перерозподілу коштів на закупівлю ліків, доступність вакцин і міжнародний іспит з основ медицини: в Уряді підтримали низку змін, запропонованих МОЗ

В Уряді підтримали низку важливих змін, запропонованих Міністерством охорони здоров’я України. Так, Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанови №298 від 17 березня 2011 року, що запроваджують прозорий метод перерозподілу коштів на ліки та медичні вироби. Відтепер МОЗ України зможе оперативно спрямовувати надлишки бюджетних коштів або на закупівлю найнеобхідніших ліків, або медвиробів за дефіцитними програмами лікування, або формувати запаси медикаментів.

Для цього запроваджується спрощений порядок погодження таких коригувань за принципом «мовчазної згоди»: тобто структурні підрозділи з питань охорони здоров’я та підпорядковані установи в областях матимуть 5 робочих днів на висловлення зауважень з приводу перерозподілу коштів. У разі їх відсутності – коригування вважатиметься здійсненим.

Такі зміни допоможуть не тільки підвищити забезпеченість ліками напрямів лікування, в яких існує найбільший дефіцит, а й зменшать бюрократичне навантаження на обласні департаменти охорони здоров’я та підпорядковані Міністерству установи.

У постанові також йдеться про прискорення процесу отримання ліків пацієнтами. МОЗ України запропонувало встановити час на розподіл лікарських засобів між медичними закладами на рівні області. Тепер в обласних департаментів охорони здоров’я на це буде 3 дні.

Окрім цього, вакцини, закуплені за державний кошт, будуть розподілятися не тільки серед комунальних закладів охорони здоров’я первинної ланки, а й серед приватних закладів і лікарів-ФОП, які уклали договори з Національною службою здоров’я України. Також вакцини проти туберкульозу та гепатиту В, які необхідні в перші дні від народження дитини, направлятимуть до пологових будинків всіх форм власності. Нові правила розподілу вакцин стануть чинними з моменту оприлюднення відповідних змін до постанови КМУ №298. Ці зміни забезпечать наявність доступних та безпечних вакцин безоплатно, вчасно і там, де вони потрібні.

Також Кабінет Міністрів України підтримав проект щодо закупівлі послуги з проведення міжнародного моніторингового дослідження якості вищої медичної освіти. Проведення такого тестування вже у 2018 році серед студентів ІV курсів медичних університетів допоможе виявити сильні та слабкі сторони освітніх програм українських медичних вишів, а також наблизити їх до світових стандартів. Результати запланованого у 2018 році моніторингового дослідження не впливатимуть на рейтинг успішності студентів, а університетам допоможуть підготуватися до впровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту в 2019 році.

 

Проекти двох фіналістів Всеукраїнського фестивалю інновацій перемогли в міжнародному конкурсі University Startup World Cup у Копенгагені

Стартап-проекти вчених з Вінниці та Сум здобули перші місця у міжнародному конкурсі стартапів University Startup World Cup, який проходив у Копенгагені (Данія). Обидва проекти-переможці змогли долучитися до конкурсу як фіналісти Всеукраїнського фестивалю інновацій, який Міністерство освіти і науки України проводило у травні 2018 року.

Загалом Україну представляли 4 команди винахідників:

«OWAY», Київський національний університет імені Тараса Шевченка

«Embolin», Startup Kiev

«FoodBIOPack», Сумський національний аграрний університет

«Vibration Mill Development For Mechanoactivation Of Loose Material», Вінницький національний аграрний університет.

Проект сумських винахідників – «FoodBIOPack» – переміг у номінації «Sustainability Award». Він пропонує вирішення проблеми забруднення навколишнього середовища пластиковими відходами. Так, вчені розробили екопакування для харчових продуктів, яке надалі можна використовувати як органічне добриво. Вже під час конкурсу ідея українських дослідників зацікавила потенційних інвесторів з Португалії, Єгипту і Данії.

Учені Вінницького університету презентували проект «Vibration Mill Development For Mechanoactivation Of Loose Material». Він описує технологію подрібнення сипучих речовин до розміру часток від 5 до 50 мікрометрів, що у п’ять разів тонші за людську волосину. Стартап здобув перемогу у номінації «Social Media Award».

Довідково

University Startup World Cup (USWC-18)  – міжнародний конкурс,  організований данськими неприбутковими організаціями, які мають більш як 18 років досвіду у проведенні змагань університетських стартапів. Основна місія USWC-18 полягає у створенні міжнародної мережі студентів для розвитку та обміну ідеями, комерціалізації наукових досліджень.

Під час конкурсу особлива увага приділяється академічному підприємництву і демонстрації проектів широким бізнес-колам.

Цьогоріч у конкурсі взяли участь майже 70 університетів з більш як 40 країн світу.

Нагадаємо, що на 2 дні в Україну обговорити основні загрози Світовому океану та, зокрема, проблеми в Чорноморському басейні приїхали провідні дослідники моря з понад 25 країн світу.

 

Вадим Черниш здійснив візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі, де взяв участь у засіданні комісії Україна-НАТО

17 жовтня Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш здійснив візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі, де взяв участь у засіданні комісії Україна-НАТО.

Засідання відбулося під головуванням Генерального Секретаря Єнса Столтенберга за участі заступниці Генерального Секретаря Роуз Геттенмюллер, Голови Місії України при НАТО Вадима Пристайка та 29 послів країн-учасниць Північноатлантичного альянсу. Зокрема, мова йшла про поточний стан гуманітарної ситуації на сході України.

«Сьогодні Україна робить надважливі кроки як для задоволення гуманітарних потреб, так і для підтримання зв’язків з населенням, яке вимушено залишилося на окупованих територіях. Уряд України максимально спростив порядок перетину гуманітарних вантажів на окуповані території, це стосується ліків, що мають оперативно і безперебійно потрапляти до хворих, продовольчих продуктів, будівельних матеріалів і реагентів для очистки води. Однак окупаційні адміністрації РФ досить часто спеціально перешкоджають гуманітарним вантажам. До того ж окупаційні адміністрації ввели додаткові обмеження на ввезення громадянами з підконтрольної Урядом України території продуктів харчування, які життєвонеобхідні, особливо дітям», – підкреслив Вадим Черниш.

Також Міністр зауважив, що зараз ведуться роботи з реставрації і облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду, яких наразі працює 5, з максимально комфортними умовами, що відповідають потребам населення: «Ми робимо все можливе для наближення сервісів до лінії розмежування, аби наші громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях, мали доступ до сервісів, освітніх та медичних послуг. Спеціальні урядові програми, розроблені з цією метою, вже показують позитивні результати», – зазначив Міністр.

Окреме питання стосувалося захисту критичної інфраструктури та регулярних обстрілів з боку незаконних збройних формувань об’єктів водо- і енергопостачання.

Вадим Черниш наголосив: «Забезпечення питною водою населення Донецької і Луганської областей, яке залишилися на окупованій території є пріоритетом для нашої держави. Тому Україна відновлює пошкоджені водоводи, забезпечує доступ для гуманітарних вантажів та місій на тимчасово окуповані території, а також підтримує роботу підприємств, що здійснюють поставки води по обидва боки лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях. Багато роботи в цьому напрямку здійснюється завдяки переговорам у Мінську в рамках роботи Тристоронньої контактної групи, це і розмінування території, і гарантії безпеки, «дзеркальне» патрулювання СММ ОБСЄ».

Також Міністр поінформував партнерів України з НАТО про утиски громадянських, політичних та інших прав громадян України на окупованих територіях Донбасу та Криму, економічні наслідки окупації частини території України, захоплення українських підприємств, незаконне використання РФ природних ресурсів України.

Глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко детально поінформував союзників щодо розвитку безпекової ситуації в Україні з особливим наголосом на її загостренні в акваторії Азовського моря через деструктивні дії РФ. Він також зазначив про можливі ризики і безпекові виклики у зв’язку із погрозами РФ вжити активних заходів у відповідь на проголошення автокефалії УПЦ. Інформація була з розумінням і зацікавленістю сприйнята союзниками.

Глави місій країн-учасниць НАТО висловили підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, різко засуджуючи анексію Криму та збройну агресію Російської Федерації на сході України.

Нагадаємо, Комісія Україна – НАТО є найвищим органом, який ухвалює рішення стосовно розвитку відносин Україна – НАТО та спрямовує заходи в плані практичного співробітництва. Вона також є форумом для консультацій між країнами – членами Альянсу та Україною з тих питань безпеки, що викликають обопільну зацікавленість. Комісію Україна – НАТО було утворено відповідно до Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО, яку підписали глави держав та урядів України і країн – членів Альянсу в Мадриді 9 липня 1997року. Її завданням є забезпечення належного виконання положень Хартії, здійснення комплексної оцінки розвитку відносин між Україною та НАТО, контроль над процесом планування майбутніх заходів та висунення пропозицій щодо шляхів поліпшення та подальшого розвитку співробітництва.

 

В’ячеслав Кириленко провів засідання міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко провів засідання міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання, присвячене практиці впровадження національно-патріотичного виховання дітей та молоді в системі освіти. Захід відбувся у Національному музеї  історії України в Києві.

«Освіта є ключовою в питанні національно-патріотичного виховання.  Освітній процес, в якому дитина перебуває від дошкілля, враховуючи базову школу, позашкільну освіту і аж  до вищої освіти має передбачати національний  складник патріотичного виховання. Якщо в освітньому процесі не буде закладатися важливе  для  національної ідентичності країни виховання, то ніякими окремими програмами ми це не виправимо», –  наголосив Віце-прем’єр-міністр під час засідання міжвідомчої комісії.

Зі станом впровадження національно-патріотичного виховання в системі освіти ознайомили Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та представники Міністерства молоді  та спорту.

Учасники засідання також обговорили  підвищення ефективності реалізації Стратегії національного-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки, затвердженої Указом Президента України від 13.10.2015 № 580.

За результатами засідання Міжвідомчої комісії  будуть напрацьовані урядові рішення, спрямовані на подальший розвиток системи національно-патріотичного виховання.

Додамо, сьогодні за поданнями  Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка і Міністра освіти і науки Лілії Гриневич  Уряд  ухвалив нове положення про військово-патріотичну гру «Джура», воно передбачає належну  міжвідомчу взаємодію, що дасть можливість зробити гру цікавішою для  дітей,  мінімізувати формальний підхід.

Як відомо, Міжвідомча комісія з питань національно-патріотичного виховання, утворена згідно з постановою Кабінету Міністрів України  у 2015 р. У складі комісії –  представники  громадських патріотичних організацій України, представники Міністерства освіти і науки,  Міністерства молоді та спорту, Міністерства інформаційної політики, Міністерства культури, Міністерства фінансів, Держприкордонслужби, Державної служби з надзвичайних ситуацій,  Міністерства внутрішніх справ, Нацполіції, СБУ, народні депутати, представники  Українського інституту національної пам’яті.

 

Показати ще
WordPress Lessons