Новини

Дайджест новин Уряду 19.09.2018

Уряд ухвалив розподіл коштів на первинну медичну допомогу у четвертому кварталі 2018 року

Кабінет Міністрів України забезпечив фінансування закладів первинної допомоги, що не уклали договори з Національною службою здоров’я, в четвертому кварталі 2018 року за механізмом медичної субвенції.

У зв’язку із трансформацією фінансування охорони здоров’я цього року медична субвенція на первинну медичну допомогу була передбачена лише на півроку. Уряд своїм розпорядженням вніс зміни до Держбюджету, перерозподіливши бюджетні кошти між двома програмами — 1 млрд 36 млн грн перевів з програми капітації на програму субвенції. Це дозволить профінансувати заклади, які поки що не уклали договори з Нацслужбою здоров’я, зокрема забезпечити виплату заробітної плати медичним працівникам.

Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали ті заклади, які ще не увійшли у реформу.

Нагадаємо, медичні заклади первинної допомоги, які підписали договори з Національною службою здоров’я, перейшли на механізм прямих оплат від Служби за надані пацієнтам послуги уже з 1 липня. Вони переважно отримали більше коштів, порівняно з оплатою за субвенцією, значна частина медзакладів – вдвічі більше . Це дозволило збільшити зарплати лікарям.

149 комунальних закладів охорони здоров’я, що на початку червня уклали договори з Нацслужбою здоров’я, з липня уже отримують кошти за обслуговування пацієнтів. З жовтня 2018 року на оплати Служби за тарифами перейдуть ще 389 комунальних медичних закладів. Отже, майже половина закладів, що надають первинну допомогу, будуть фінансуватися за моделлю «гроші йдуть за пацієнтом».

Загалом за три місяці Нацслужба здоров’я виплатила закладам охорони здоров’я 819,8 млн грн за обслуговування пацієнтів.

Всі комунальні медзаклади, що надають первинну допомогу, мають підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року. З 2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами.

 

За останні два роки в Україні почали роботу 7 Центрів допомоги жінкам, постраждалим від домашнього та гендерного насильства

Про це заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович 19 вересня 2018 року на засіданні, присвяченому обговоренню питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі найважливішого форуму ОБСЄ у галузі прав людини – Щорічної наради ОБСЄ.

У своєму виступі Наталя Федорович зазначила, що в Україні питання забезпечення прав людини набувають особливого значення у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Військові дії, що тривають в Україні п’ятий рік, збільшують кількість випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі та потребують особливої уваги до дотримання прав жінок і чоловіків різних соціальних груп.

Наталія Федорович повідомила про нові нормативно-правові акти: Національний план дій виконання рекомендацій CEDAW щодо реалізації Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року; Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року; зміни до Національного плану дій щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2020 року.

Заступник Міністра відмітила позитивні зміни в законодавстві у сфері протидії домашньому і гендерно обумовленим насильствам: діє Закон про запобігання та протидію домашньому насильству. У ньому закладено всеосяжний підхід до реагування; внесено зміни до Кодексу про адміністративні порушення, Цивільний процесуальний кодекс, Закон про судовий збір, домашнє насильство криміналізоване.

На сьогоднішній день в Україні допомогу постраждалим надають 46 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що діють в 10-ти областях України (охоплюють 48 міст і 47 районів), включаючи віддалені поселення і населені пункти біля лінії розмежування.

Завдяки співпраці органів влади, громадських організацій, і підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні, міжнародним методикам Health Right International, тільки за останні два роки почали роботу 7 Центрів допомоги жінкам, постраждалим від домашнього та гендерного насильства.

„Ми повинні зробити все, щоб Щорічна нарада ОБСЄ стала об’єднуючим майданчиком для прийняття важливих рішень, спрямованих на справедливий і швидкий обмін військовополоненими, припинення насильства і встановлення мируˮ, – зазначила Наталія Федорович.

 

Основні досягнення України у сфері протидії торгівлі людьми обговорювалися у Польщі на Щорічній оглядовій нараді ОБСЄ з проблематики людського виміру

Заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович взяла участь у щорічній нараді Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з огляду імплементації зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі, яка розпочалася 10 вересня у Польщі (м. Варшава) та триватиме до 21 вересня.

У нараді взяли участь 57 держав-учасниць ОБСЄ, а також неурядові організації цих країн та представники громадянського суспільства.

Нарада є найбільшим і найавторитетнішим форумом ОБСЄ у галузі основоположних прав та свобод людини, верховенства права, демократії, толерантності та недискримінації.

19 вересня під час робочого засідання заступник Міністра соціальної політики Наталія Федорович доповіла країнам-учасницям про основні досягнення України у сфері протидії торгівлі людьми.

Вона наголосила на тому, що в Україні збільшилася кількість ідентифікованих осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Так, у 2017 році Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 198 громадянам, що на 88% перевищило показник  2016 року (110 осіб) та у 2,5 раза більше за показник 2015 року (83 особи). Крім того, протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 112 громадянам, що перевищує показник кількості встановлених статусів за весь 2016 рік (110 осіб).

З метою інформування громадян України про проблему торгівлі людьми, в Україні двічі на рік за ініціативи Мінсоцполітики у співпраці з місцевими державними адміністраціями, міжнародними та громадськими організаціями проводяться інформаційні кампанії з протидії торгівлі людьми, а саме до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми (30 липня) та Європейського дня боротьби з торгівлею людьми (18 жовтня).

Серед проблемних питань, які постали перед Україною сьогодні є окупація АР Крим та частини території Донецької та Луганської областей, де наявні випадки порушення прав людей, у тому числі дітей.

Також однією з проблем є вербування громадян України для роботи за кордоном в якості наркокур’єрів. На сьогодні до Національної поліції звернулося більше 300 родичів осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі у Росії.

Заступник Міністра закликала всі держави-учасниці наради об’єднати зусилля  для  пошуку механізму боротьби з торгівлею людьми, який, зокрема, дозволить захистити права осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

 

Уряд підтримав пропозицію застосувати економічні санкції проти російських видавництв, які систематично продукують видання антиукраїнського змісту

Уряд затвердив своїм розпорядженням пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до російських видавництв, що продукують і поширюють продукцію антиукраїнського змісту.

Проект розпорядження розроблено Держкомтелерадіо на виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка.

Протягом останніх трьох років Держкомтелерадіо здійснює постійний моніторинг сфери книгорозповсюдження з метою виявлення друкованої продукції, зміст якої суперечить українському законодавству. За результатами моніторингу складено Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Станом на 15 серпня до Переліку внесено 167 видань, випущених 35 російськими видавництвами.

Мета проекту – захистити національні інтереси, національну безпеку, суверенітет і територіальну цілісність України, її економічну самостійність. Санкції стосуватимуться російських видавництв, у діяльності яких випуск літератури антиукраїнського змісту посідає помітне місце і носить систематичний характер.

Проектом розпорядження передбачено винести питання щодо застосування до визначених юридичних осіб персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

 

Підтвердити місце проживання для обліку майбутніх учнів можна буде одним з 11-х видів документів, – зміни до постанови КМУ

Уряд визначив перелік документів, якими можна буде підтвердити фактичне місце проживання дитини для включення її до реєстру дітей шкільного віку на певній території. Відповідні зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» були прийняті сьогодні, 19 вересня 2018 року, під час засідання Уряду.

«Ухвалені зміни є дуже важливими, адже на наступний рік ми плануємо пов’язати механізм першочергового зарахування до першого класу за місцем проживання з обліком дітей, який ведуть на місцях. Тобто якщо в реєстрі буде визначено, що дитина живе на певній території, то вона матиме право в першу чергу бути зарахованою до тієї школи, що закріплена за цією територією. Передбачається, що в кількох великих містах цей реєстр буде електронним і буде пропілотований механізм електронного розподілу місць у школах», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Загалом Уряд визначив 11 видів документів, які можуть підтверджувати місце проживання для включення в реєстр. Це, наприклад, паспорт одного з батьків, довідка про реєстрацію місця проживання, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, документ, що засвідчує право власності чи користування житлом, акт обстеження умов проживання або будь-який інший офіційний документ, що підтверджує місце проживання.

Міністр також відзначила, що раніше порядок обліку стосувався лише дітей шкільного віку, а до обліку дошкільнят не було єдиних вимог. Тепер постанова Уряд урегульовує і питання обліку дітей дошкільного віку. Це дозволить, зокрема, краще прогнозувати та вчасно створювати потрібну кількість місць у дитячих садочках та школах.

«Узагальнюючи та аналізуючи цю інформацію, на місцях краще розумітимуть перспективу на найближчі кілька років: скільки і коли місць їм треба буде додати в уже діючих закладах, чи можливо є потреба у відкритті нових тощо», – зауважила Лілія Гриневич.

Водночас вона нагадала, що залучення працівників закладів освіти до організації та ведення обліку дітей дошкільного та шкільного віку забороняється. Зняття з вчителів обов’язку щодо всеобучу було закладено ще під час прийняття відповідної постанови.

Раніше Уряд затвердив Концепцію дуальної освіти.

 

У Вінниці попрощалися з Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю Раїсою Панасюк

У Вінниці відбулася траурна церемонія прощання з Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю, заслуженим працівником соціальної сфери і почесною громадянкою Вінниці Раїсою Панасюк.

Соціальний активіст, журналіст та психолог за освітою, вона довгий час очолювала Вінницький центр реабілітації «Гармонія», який з 2006 року є простором для розвитку людей з інвалідністю.

Саме завдяки своїй твердій позиції і наполегливості Раїса Панасюк спромоглася вивести проблему безперешкодного доступу людей з інвалідністю до інфраструктури міст та селищ на загальнодержавний рівень. Її ідеї і вимоги увійшли до оновлених будівельних норм, ухвалених Урядом і запроваджених з вересня поточного року. Вона показувала і постійно звертала увагу на приклади халатного і зверхнього ставлення до потреб людей з інвалідністю. Це суттєво змінило не тільки політику держави в цій сфері, а й зламало суспільні стереотипи.

Світла, відкрита, щира, людина, яка допомагала мільйонам і змінювала свідомість багатьох. Вічна пам’ять Раїсі Василівні. Щира подяка за її роботу і сердечне тепло.

 

Мінекономрозвитку жорсткіше перевірятиме туроператорів

19 вересня Уряд підтримав ініційовані Мінекономрозвитку рішення, спрямовані на вдосконалення системи державного контролю над здійсненням туроператорської діяльності в Україні.

Так, по-перше, Уряд включив Мінекономрозвитку до переліку контролюючих органів, на яких не поширюється дія мораторію на перевірки бізнесу, в частині надання Міністерству права проведення планових перевірок дотримання туристичним бізнесом ліцензійних умов здійснення туроператорської діяльності до кінця 2018 року.

По-друге, Уряд ввів нові критерії оцінки ступеня ризиків від здійснення туроператорами діяльності, що підлягає ліцензуванню. Від цієї оцінки залежатиме встановлення періодичності здійснення Мінекономрозвитку перевірок самих туроператорів з урахуванням:

– виду туроператорської діяльності (виїзний, в’їзний та внутрішній туризм), де виїзний туризм визначається із найвищим ступенем ризику;

– обсягу наданих туристичних послуг туроператором (кількість туристів, що скористалися туристичними послугами протягом року) – чим більша кількість споживачів послуг, тим вищий ризик для них від провадження туроператорами своєї діяльності;

– наявності протягом останніх 3 років порушень ліцензійних умов туроператором;

– наявності судового рішення про задоволення цивільного позову споживача туристичних послуг.

Відповідно до цього Уряд також впровадив оцінку туроператорів за ступенем ризику їхньої діяльності з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма визначеними критеріями:

– від 41 до 100 балів – високий ступінь ризику;

– від 21 до 40 балів – середній ступінь ризику;

– від 0 до 20 балів – низький ступінь ризику.

Зазначені зміни дозволять Мінекономрозвитку невідкладно вживати заходів у разі виявлення порушень туроператорами ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності та позбавляти недобросовісних туроператорів ліцензії на її провадження.

 

Уряд виділив 29,4 млн грн на допомогу родинам загиблих учасників АТО

19 вересня Уряд виділив 29,4 млн грн для виплати допомоги родинам учасників АТО, які загинули, та особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювань, одержаних під час участі в АТО.

«На сході України наші воїни захищають мир та свободу України та всієї Європи, при цьому часто ціною життя та здоров’я. Грошова компенсація не зможе повернути ані одного, ані іншого, але це найменше, що ми можемо зробити для героїв та їхніх родин, аби їх підтримати”, – коментує Перший віце-прем’єр-міністр-Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів відповідне рішення Уряду.

Згідно із вказаним рішенням Уряду одноразову допомогу на загальну суму майже 18,5 млн грн отримають 17 родин осіб, які загинули під час АТО. Ще 10,9 млн грн отримають 24 особи з інвалідністю внаслідок отриманих в АТО поранень, з яких:

  • 2 млн грн виділені для трьох осіб І групи інвалідності;
  • 3,5 млн грн виділені для восьми осіб ІІ групи інвалідності;
  • 5,3 млн грн виділені для тринадцяти осіб ІІІ групи інвалідності.

Кошти будуть спрямовані Мінсоцполітики з резервного фонду державного бюджету.

Показати ще
WordPress Lessons