Новини

Дайджест новин Уряду 15.09.2018

Прем’єр-міністр: Відповідальність і конкретні справи найбільше потрібні Україні сьогодні

Відповідальність і конкретні справи потрібні сьогодні Україні задля підтримки зростання і зміцнення.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час виступу на 15-ій щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії.

«З чого складається майбутнє? З сьогодення і нашого бачення того, яким ми хочемо його зустрічати. Але майбутнє пов’язане з відповідальністю. Це те, чого не вистачає Україні. Відповідальності. Не просто гучних і якісних промов, а конкретних справ», – сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що рік тому – під час 14-ої зустрічі – він анонсував проведення п’яти ключових реформ – в освіті, медицині, пенсійному забезпеченні. І всі вони наразі на тій чи іншій стадії запровадження.

«За цей рік нам вдалося утримати стабільність і почати проводити реформи. Сьогодні важливо сказати, що зобов’язання виконуються. Чи стало майбутнє легше? Ні. Перед нами є виклики. Виклики безпеки і внутрішні виклики. Ми входимо в процес нових виборів. І ми знову перед вибором – як іти далі і де наша мета. І наша ціль – європейська родина. Тож нам треба відповідати цій цілі», – додав Володимир Гройсман.

«Фундаментальні основи нашої безпеки – сильна армія, сильна національна економіка, яка має серйозний потенціал, демократія і демократичні інституції. І майбутні  вибори – це тест на демократію, право вибору і верховенство закону», – запевнив Глава Уряду.

За його словами, позитивна динаміка в економіці вже відчутна. Зростання за другий квартал становить 3,6%. А далі – серйозна робота з поліпшення ділового клімату, залучення інвестицій, в тому числі через приватизацію, зменшення інфляції і продовження фундаментальних реформ.

«Реформи потребують лідерства. Було б добре, якби українські політики мали силу об’єднуватися навколо реальних завдань, які стоять перед державою. Тут не питання рейтингів, тут питання майбутнього нашої держави, – сказав Володимир Гройсман. –  Тож час ухвалювати відповідальні рішення», – зазначив Володимир Гройсман.

 

Геннадій Зубко відкрив інноваційний Біотехнологічний ліцей «Радовель»

Впровадження нової якості освіти для наших дітей – пріоритетне питання для України. Ми створили Нову українську школу, розбудовуємо Новий освітній простір за принципами комфортності, безпеки, безбар’єрності, енергоефективності і сучасного мотивуючого дизайну. Адже, наша мета єдина – дати однаково якісну освіту всім дітям, незалежно від того де вони живуть  – у невеличкому Радовелі чи у Києві. Про це на відкритті Біотехнологічного ліцею «Радовель», що на Житомирщині, заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогоднішнє відкриття надсучасного ліцею – це в першу чергу заслуга громади, яка згуртувалася заради майбутнього. Завдяки приватним інвестиціям Михайла Весельського та ініціативності місцевих мешканців – школа, яка була відкрита 32 роки тому, цього року отримала не просто нове обличчя, вона отримала нове життя. Яскрава, комфортна, енергоефективна із усім необхідним сучасним обладнанням і майстернями. З усіма необхідними можливостями для навчання дітей з особливими потребами. Я дякую Михайлу за сміливість реалізовувати дуже амбітний проект, відповідальність і об’єднання громади навколо мрії! Це справжня мрія школярів, батьків і вчителів. І це є насправді найголовнішою інвестицією в наших дітей і їхнє майбутнє», – наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, 70 дітей з села Радовель і навколишніх сіл, які цього року підуть навчатися у ліцей, дають можливість говорити про майбутнє школи і її перспективи стати опорним закладом. Також важливим питанням є розбудова необхідної інфраструктури. В Радовелі вже збудовано житло для вчителів, які працюватимуть в ліцеї, амбулаторія, спортивна інфраструктура тощо.

«Житомирщина вже є лідером децентралізації. ОТГ в області вже охоплюють більше 60% території області і понад 40% населення. В результаті фінансової децентралізації обласні бюджети збільшилися більше ніж у 5 разів. Зробити громади сильними і успішними – це мета реформи, яку Президент України розпочав у 2014 році. І сьогодні ми бачимо цей результат по всій країні – школи, ЦНАПи, Центри Безпеки, амбулаторії», – зазначив Зубко.

Нагадаємо, реконструкція ліцею за кошти мецената Михайла Весельського розпочата у липні 2017 року і завершена у вересні 2018 року. У ліцеї проведено повну термосанацію (замінено покрівлю, вікна і двері на енергозберігаючі), опалення (кожен поверх опалюється окремо), вентиляцію, утеплено фундамент (шляхом облицювання камінням), замінено електромережу, облаштовано санвузли та душові кабіни, проведено капітальний ремонт усіх приміщень школи. Усі класи, спортивну залу, актову залу, майстерню, гончарну майстерню, клас танців та боротьби оснащено сучасними меблями виробництва Німеччини. Більшість кабінетів обладнано комп’ютерами, інтерактивними панелями. Побудовані очисні споруди, проведено благоустрій на 4,805 кв. м території.

Освітній процес у ліцеї умовно поділений на три основні напрямки, які сприятимуть повноцінному розвитку дітей.

Перший – академічне навчання. Додатково акцент робиться на вивченні декількох іноземних мов. Обов’язковою для всіх є англійська та додатково дві мови на вибір.

Другий напрямок – посилений фізичний розвиток дітей (створені всі умови для того, щоби фізична активність стала повсякденною улюбленою звичкою дітей). Крім обов’язкових уроків із фізичної культури, вони можуть обирати вид активних занять, що їм більше до душі – футбол, баскетбол, спортивні чи сучасні танці, тхеквондо тощо.

Третій напрямок – трудове виховання. Діти навчатимуться гончарній справі, біотехнології, практичному програмуванню, матимуть заняття в майстернях по металу та дереву.

Велика увага приділяється впровадженню новітніх технологій.

 

У Міжнародний день демократії #Депком організував «Відкритий простір: Як зробити більш результативною співпрацю між органами виконавчої влади та громадськістю в процесі прийняття рішень?»

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну #Депком спільно з Open Space Cooperative та офісом Координатора проектів ОБСЄ в України у міжнародний день демократії організував «Відкритий простір: Як зробити більш результативною співпрацю між органами виконавчої влади та громадськістю в процесі прийняття рішень?».

Захід відбувається в рамках ІІ Національного форуму фахівців органів виконавчої влади з питань комунікацій з громадськістю, що розпочався 14 вересня.

«Відкритий простір», як інструмент проведення неформальних публічних обговорень, був застосований для того, щоб усі присутні представники органів виконавчої влади та організацій громадянського суспільства  отримали рівні можливості для представлення свого досвіду та ідей, а також взяли активну участь у виробленні спільних рекомендацій і для влади, і для громадського сектору. Недарма основним гаслом і хештегом заходу обрано #взаємодія_і_спільнотворення.

Учасники «відкритого простору» самостійно обрали теми для обговорення, які опрацьовуватимуться під час дискусійних сесій.  Серед тем що потрібно обговорювати: проекти актів чи проблемні питання, як обирати учасників обговорення, як удосконалити інструмент громадських рад, як забезпечити кожному можливість впливати на прийняття рішень, як зробити муніципальні соцмережі, як зробити взаємодію з громадськістю пріоритетом для органу виконавчої влади, як подолати емоційне протистояння між держслужбовцями та громадськістю, які показники результативності співпраці органу влади з громадськістю, проблеми у роботі регіональних координаційних рад сприяння розвитку громадянського суспільства, ефективні формати обговорення, як забезпечити врахування пропозицій громадськості, як пройти шлях від бюрократії до творчості та інновацій, як працювати з “псевдоекспертами”, як підвищити компетентність громадськості, шляхи підвищення активності сільської громади, ефективність проведення громадських експертиз діяльності органів влади, як знайти дієві інтерактивні технології для активізації громадської участі, чи має громадськість ініціювати проведення обговорень органами влади, як використовувати соцмережі для комунікацій з громадськими активістами, як досягати консенсусу в діалозі.

Пізніше пропозиції щодо удосконалення співпраці між органами виконавчої влади та організаціями громадянського суспільства стануть основою для вироблення проектів (ініціатив), як конкретних результатів «відкритого простору».

 

Прем’єр-міністр під час урочистостей з нагоди Дня рятівника: Сильна ДСНС – безпека для кожного громадянина

Сильна і забезпечена Служба з надзвичайних ситуацій – гарантований порятунок для кожного, хто потрапив у небезпеку. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час урочистостей з нагоди прийдешнього Дня рятівника.

“Рятівники завжди прийдуть, аби запобігти і врятувати. Якщо подивимося на цифри, то за 4 роки підрозділи ДСНС врятували понад 17 тис. людей. В суспільстві ви маєте повагу і авторитет”.

Глава Уряду наголосив, що зараз завдання влади – забезпечити рятувальників. І це завдання виконується. Так, бюджет служби збільшено втричі, службовцям передано 204 квартири, мінімальна зарплата в Службі з наступного року зросте до 9 тис. грн.

Глава Уряду вшанував пам’ять рятувальників, що загинули під час виконання обов’язків, в тому числі на Донбасі.

“Всім, хто несе службу сьогодні, бажаю добра і повертатися додому живими і здоровими. Українці засвідчують вам свою повагу”, – сказав Глава Уряду.

 

Сергій Савчук: Разом із Мінекономрозвитку та GIZ дали старт більше 60 енергоаудитам на промислових підприємствах

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук спільно із Першим заступником Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максимом Нефьодовим та керівником Проекту GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» Рікардом Кюльхаймом привітали підприємства, які взяли участь у відборі на проведення енергоаудитів за підтримки Уряду Німеччини (проекту GIZ) для подальшої реалізації пілотних проектів.

Енергоаудити планується провести на понад 60 підприємствах хлібопекарської та молочної промисловості, машинобудування та виробництва неметалевих будівельних матеріалів.

Промисловість – це один із найбільш енергоємних секторів. На нього припадає близько 33% від усього енергоспоживання в країні.

«Тому сьогодні із GIZ працюємо над імплементацією 27-ої Директиви ЄС. Зокрема, розроблено проект Закону України «Про енергоефективність», де одна із статтей передбачає проведення для великих підприємств енергоаудиту один раз у 4 роки або перехід на систему енергоменеджменту», – прокоментував С.Савчук.

«Також розробляємо механізм співфінансування енергоефективних заходів для підприємств», – додав Голова Держенергоефективності.

Виступаючи, С.Савчук закликав підприємства проводити енергоаудити, впроваджувати системи енергоменеджменту та енергоефективні проекти, які дозволять:

скорочувати енергоспоживання і водночас нарощувати обсяги виробництва;

випускати якісну продукцію;

створювати нові робочі місця з конкурентною зарплатнею;

і головне – підвищувати свою конкурентоздатність.

 

Держпродспоживслужба та ЄБА обговорили ряд актуальних питань взаємодії

Спеціалісти Держпродспоживслужби разом з членами Європейської Бізнес Асоціація провели традиційну робочу зустріч, під час якої обговорили актуальні питання взаємодії держави та бізнесу.

Від Держпродспоживслужби участь у зустрічі взяв Голова Володимир Лапа, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль, заступник директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Артем Саєнко та заступник директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва фітосанітарної безпеки Вадим Чайковський.

Зустріч, організована за ініціативою Європейської Бізнес Асоціації, мала на меті проаналізувати основні проблемні питання, що виникають у діяльності бізнесу та які відносяться до компетенції Держпродспоживслужби.

Зокрема, учасники обговорили стан проходження в парламенті законопроекту «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» та перспективи його прийняття в цілому як закона.

Окрема увага була приділена роботі Держпродспоживслужби із затвердження єдиної форми ветсертифікатів на імпорт відповідно до ветеринарно-санітарних вимог, питанню функціонування державного реєстру кормових добавок, який повинен бути розроблений відповідно до Закону України «Про безпечність та гігієну кормів», стану розробки законопроекту «Про ветеринарну медицину» та ряду інших важливих нормативно-правових актів.

Спеціалісти Держпродспоживслужби дали ряд роз’яснень та відповідей на запитання представників бізнесу.

 

Заступник Міністра оборони України провів робочу зустріч із помічником Генерального секретаря НАТО з політичних справ і політики безпеки

Сьогодні в рамках 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії YES заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенант Анатолій Петренко провів робочу зустріч із делегацією НАТО на чолі з помічником Генерального секретаря Альянсу з політичних справ і політики безпеки Послом Алехандро Альварогонзалесом.

Під час зустрічі сторони обговорили низку питань практичного співробітництва у рамках особливого партнерства України з Організацією Північноатлантичного договору.

 

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Днем винахідника і раціоналізатора

Шановні громадяни!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з Днем винахідника і раціоналізатора!

Сьогодні, у час бурхливого розвитку креативних індустрій, День винахідника і раціоналізатора набуває нового сучасного значення. Найбільш розвинуті суспільства світу рухаються у напрямі креативної економіки, створення інноваційних кластерів, умов для розвитку та захисту стартап-індустрій. Поява потужних інноваційних корпорацій, які змінюють обличчя сучасного світу та структуру світової економіки, свідчить про те, що ми живемо в час, коли винахідництво і раціоналізаторство відіграють ключову роль у розвитку людства.

Українське суспільство активно готується до засвоєння нового формату економічних відносин – креативної економіки, активно впроваджує найбільш сучасні та прогресивні науково-технічні моделі. Тисячі молодих людей реалізують себе в Україні, засновуючи стартапи, впроваджуючи технології, працюючи над науковими винаходами, що здатні змінити світ. Тому ми маємо виконати одне з наших першочергових завдань – створити умови, за яких будь-які винаходи будуть надійно захищені патентним правом, а винахідники будуть впевнені в тому, що їх ідеї ніхто не присвоїть. Для створення власної кремнієвої долини ми зобов’язані захистити будь-які творчі ініціативи та створити умови для появи нових. Іншими словами, ми повинні зробити усе можливе, щоб наша креативна молодь залишалася в Україні і здійснювала чергові технологічні прориви.

Упевнений, що нам під силу досягнути цієї мети та закріпити нашу країну серед передових інноваційних країн світу. Для цього Уряд активно працює в напрямі залучення інвестицій, дерегуляції бізнесу, підтримки стартапів та будь-яких творчих ініціатив. Ми маємо фантастичний людський потенціал, і єдине, чого ми потребуємо, – створення умов для його реалізації.

Тож вітаю усіх винахідників та раціоналізаторів, стартаперів та представників креативних індустрій! Бажаю нових ідей і великих проектів, надійних інвесторів та реалізації найсміливіших задумок!

З повагою

Прем’єр-міністр України                               Володимир ГРОЙСМАН

 

Показати ще
WordPress Lessons