Новини

Дайджест новин Уряду 14.09.2018

Прем’єр-міністр: Втретє подаємо проект бюджету вчасно і з реалістичними показниками

Кабінет Міністрів України втретє виконує вимоги чинного законодавства і вчасно представляє проект державного бюджету на 2019 рік. Згідно з представленими планами доходи бюджету становитимуть 1292,7 трлн грн при зростанні ВВП в 3% і зменшенні інфляції до 7,4%. Проект бюджету, який має назву «Бюджет розбудови країни», представив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Ми вийшли на фіналізацію документа, який дає початок бюджетного процесу, – сказав Володимир Гройсман. – Важливо, щоб цей бюджет був не тільки реалістичним, а й підтримував розвиток національної економіки і впровадження необхідних змін у війську, в освіті, в охороні здоров’я, інфраструктурі, а також виконання тих завдань, які визначені стратегією розвитку. Бюджет має дати відповіді на питання, як ми маємо жити в 2019 році».

Глава Уряду наголосив, що в Кошторисі збережені всі ключові напрямки реформ, започатковані в попередні роки. Серед них – фінансування армії, збереження темпів енергомодернізації країни та нарощування енергонезалежності, активне фінансування доріг.

«Я говорив, що дороги – важливий пріоритет. І ми не відступаємо», – зазначив Прем’єр-міністр.

За його словами, так само будуть збережені програми підтримки агровиробників. «Ми залишаємо програму підтримки фермерства, розвиток тваринництва – дотації на велику рогату худобу, а також програму підтримки садів та виноградників. На селі має бути більше робочих місць».

Поглиблення децентралізації – ще один незмінний пріоритет. Ключовий інструмент в цьому сегменті – Державний фонд регіонального розвитку, а також фонди допомоги при створенні об’єднаних громад.

«Освіта. Сьогодні вона потребує ресурсів більше, ніж ми можемо дозволити. Але ми не залишаємо програми модернізації початкової школи – і тут ми чекаємо більшої ініціативності місцевої влади, – сказав Володимир Гройсман. – Сучасна системи охорони здоров’я. За один рік відновити систему, яка руйнувалася 25 років, дуже важко. Але… Ми розпочинаємо реформу екстреної медичної допомоги. Будемо пілотувати 5-6 областей, де вестимуться зміни. Будемо боротися за якість (послуг)».

Окрім того, як підкреслив Прем’єр-міністр, з наступного року розпочнеться повноцінний процес оплати послуг вторинної медицини – УЗД, консультації, аналізи тощо.

«Ми розпочнемо монетизацію субсидій і проведемо осучаснення пенсій, – сказав Глава Уряду. – Наші ініціативи по підтримці народжуваності – це ініціатива на багато років. Це той мінімум, який ми маємо зробити для маленьких українців».

Так само в фокусі – питання культури. «Це наша історична спадщина, яку маємо передати нащадкам», – сказав Прем’єр-міністр.

Він наголосив, що представлена презентація – це початок бюджетного процесу.

«Далі у нас починаються тримісячні баталії. Але це вже третій наш бюджет. Країна живе. Якби нам не повісили на 1,3 трлн грн боргу – ми зробили б в сотні разів більше того, що зараз можемо собі дозволити. І системність наших дій відчутна», – сказав Глава Уряду.

Рішення про передачу проекту бюджету на 2019 рік до Парламенту прийнято одноголосно.

Проект «Бюджет розбудови країни» ( .pdf , 12.62 Мб )

 

Усі букварі, підручники з математики та курсу «Я досліджую світ» для 1 класу вже надруковані на 100% і передаються для розвезення

100% букварів, підручників з математики та курсу «Я досліджую світ» для 1 класу надруковані та передаються на розвезення до обласних книжкових баз. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України сьогодні, 14 вересня 2018 року.

«Для нас важливо, щоб підручники з базових предметів – букварі, підручники з математики та курсу «Я досліджую світ» – прийшли в школу швидше, аби вчителі могли з ними ознайомитися та почати роботу з дітьми. Загалом 2 тижні на доставку – нормальний термін, враховуючи досвід попередніх років, тобто підручники мають бути в школах до 1 жовтня. Але завжди є застереження щодо роботи місцевих органів самоврядування. Ми довозимо всі книжки до обласних книжкових баз, а далі їх розвозять місцеві органи самоврядування. Тому я хочу звернутися до управлінців на місцях: будь ласка, не зволікайте з розвезенням, одразу щойно отримаєте підручники на обласні бази – починайте довезення до шкіл», – підкреслила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Слід зазначити, що протягом вересня для першокласників триває адаптаційний період – вони навчаються без підручників, не носять у школу важкі ранці та працюють найперше для вироблення правил класу та щоденних алгоритмів роботи.

Дуже детальну програму, в якій вказано, чим мають займатись діти протягом адаптаційного періоду в першому класі, оприлюднено на сайті МОН. Ці матеріали в електронному вигляді було розіслано на всі школи, а також у паперовому вигляді – видрукувані місцевими органами самоврядування – були доставлені в школи, які поки не мають доступу до принтера чи інтернету.

Нагадуємо, що Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), який наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників. Наразі в установі триває аудит.

Реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО.

Загалом передбачається комплексна зміна експертизи, процедури закупівлі та розподілу повноважень у цій сфері.

Зокрема, МОН уже офіційно повідомило, що на наступний конкурс підручників для шкіл учасникам треба буде подавати проект книги в повному обсязі обов’язково у вигляді оригінал-макета.

Від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 раза більше книг, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів. Загалом  терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць.

При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів  розміщені на сайті МОН за посиланням.

 

За smart-спеціалізацією майбутнє розвитку регіонів, – Геннадій Зубко на форумі YES

За smart-спеціалізацією майбутнє розвитку регіонів. На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Форумі регіональних лідерів в рамках XV Щорічної зустрічі ялтинської європейської стратегії.

«Ключова роль smart-спеціалізації – підсилити громади, трансформувати регіональні економіки, а не законсервувати традиційні галузі. І рушійна сила цих процесів – молоді лідери. Smart-спеціалізація або розумна децентралізація – це фактично новий інструмент регіональної політики. Це побудова локальних економік знань та інновацій з подальшою конкуренцією між ними. Головна її особливість – формування стратегій знизу у тісній співпраці та діалозі влади, бізнесу, науки і громади зі спільним баченням економічного, інноваційного, наукового потенціалу регіону», – наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, першими кроками для розробки регіональних стратегій smart-спеціалізації мають стати: аналіз регіонального контексту і потенціалу для інновацій; застосування надійної та інклюзивної структури управління; вироблення спільного бачення щодо майбутнього регіону; вибір обмеженого числа пріоритетів регіонального розвитку; створення відповідного комбінування політики, а також інтеграція механізмів моніторингу та оцінки. Серед джерел фінансування – державні і регіональні бюджети, співфінансування за рахунок місцевих бюджетів, приватних промоутерів проекту, структурні фонди і спеціальні програми ЄС.

«Дуже важливо побудувати в громаді систему управління з максимальним залученням громадськості до прийняття рішень. Це не тільки громадські обговорення, це можливість долучити до стратегії розвитку громади актуальні пропозиції, поради зовнішнього експертного середовища. Адже основними принципами побудови стратегій smart-спеціалізації є довіра, комунікація і співпраця між регіональними стейкхолдерами», – підкреслив Геннадій Зубко.

У Європейському Союзі на регіональному та національному рівнях розроблено 120 стратегій smart-спеціалізації. Цей підхід вже застосовується в 12 країнах, в Україні – у пілотних областях: Запорізькій, Одеській та Харківській.

«Якщо ми хочемо економічно інтегруватись із загальним ринком ЄС, включитись в глобальні ланцюги доданої вартості, то ми просто приречені реалізувати в Україні ідеї регіональної smart-спеціалізації. І я звертаюсь до молодих лідерів! Саме вам розробляти і впроваджувати такі стратегії і брати лідерство в цьому процесі», – наголосив урядовець.

Показати ще
WordPress Lessons