Новини

Дайджест новин Уряду 10.09.2018

Щоденні платежі по митниці зросли до 1,5 млрд грн, – Володимир Гройсман

Урядові ініціативи щодо припинення контрабанди та фінансових схем при експорті-імпорті товарів дозволили збільшити обсяг щоденних платежів, що надходять по лінії митниці Державної фіскальної служби, до 1,5 млрд грн. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, спілкуючись із журналістами одеських ЗМІ. Глава Уряду перебуває в Одесі з робочою поїздкою. Однією з тем поїздки стала робота української митниці і підбиття проміжних підсумків оголошеної Урядом кампанії «Україна без контрабанди».

Одним з ключових заходів, запроваджених в рамках кампанії, стало активне використання митних сканерів, які в автоматичному режимі відскановують контейнери і вантажівки і, таким чином, дозволяють давати реальну оцінку вартості товару, що перевозиться.

Глава Уряду наголосив, що взяті Урядом темпи викорінення схем на кордоні збавлятися не будуть. Більше того, легальному бізнесу, запевнив Глава Уряду, немає чого боятися. Натомість всім, хто намагається побудувати схеми і пограбувати країну, «спуску не буде».

Ця ідея була покладена в основу не тільки відносин «підприємець – контролер», а й «митник – правоохоронець». За рішенням Кабінету Міністрів всі правоохоронні органи отримали доступ до баз даних і можуть у режимі реального часу аналізувати ситуацію на кордоні і унеможливлювати зловживання.

«Чому ми повинні закривати очі на всі зловживання, які роблять країну біднішою? Наша позиція наступна: всі органи правопорядку – прокуратура, НАБУ, СБУ, будь ласка, слідкуйте. А митники – робіть свою справу, аби нікому не було повадно грабувати країну, – сказав Володимир Гройсман. – Наші рішення ліквідували основу схем. Щоденні надходження зросли до 1,5 млрд грн. Це кошти, які належать громадянам, і ніхто не має права їх забрати. Наше завдання – наповнити державну скарбницю».

Довідково

За даними Державної фіскальної служби, з моменту оголошення кампанії «Україна без контрабанди» – з 21 червня по 10 вересня – обсяг митних платежів зріс на 14,6 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Особлива увага приділяється руйнуванню існуючих «тіньових» схем із корупційною складовою, у яких задіяні уповноважені посадові особи.

 

Я оголосив війну контрабанді і відступати не збираюся, – Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає оголошену Урядом кампанію «Україна без контрабанди» справжньою війною проти сірих схем і нечесних підприємців та контролерів. Про це він сказав під час наради за участю керівників митних підрозділів ДФС та представників ділових асоціацій України. Нарада відбулася в Одесі – в рамках робочої поїздки Глави Уряду до регіону.

«Всі, хто робить крану біднішою, мають на собі відчути невідворотність змін і нашу принципову позицію. Я оголосив пряму війну цій контрабанді. І це не питання мільярд плюс чи мільярд мінус. Це питання сили країни», – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, зростання щоденних платежів склало 1,5 млрд грн. Збільшуються надходження з контейнера по тих групах товарів, які вважаються найбільш чутливими для вітчизняної промисловості. Мова, передусім, про товари легкої промисловості.

«І я знаю точно, що це не межа», – сказав Володимир Гройсман. Всім, хто сумнівається в ідеї служіння державі, Глава Уряду запропонував поїхати на Схід або зайти до найближчої лікарні, де умови лікування не витримують жодної критики через фінансову неспроможність, або пояснити пенсіонерам, чому маленька пенсія.

«Наше завдання зробити Україну сильнішою. І або ми здатні працювати в цих умовах, або треба робити кадрові ротації і посилення, аби забезпечити тенденцію до зростання, – зазначив Володимир Гройсман. – Друзі, завершуйте (грабувати країну). Бити буду публічно».

 

Олександр Власов: Ми хочемо побудувати смарт-митницю, яка працює в багатьох країнах

Українська митниця має бути швидкою, ефективною, економічною, з розумними та простими рішеннями для якісного обслуговування громадян та бізнесу. Про це заявив в.о. Голови Державної фіскальної служби Олександр Власов під час відвідування Одеської митниці ДФС.

«Ми хочемо в нашій країні побудувати смарт-митницю, яка вже працює в багатьох країнах. Це велика комплексна задача, яка потребує підтримки з боку суспільства, бізнесу та влади. Я б дуже хотів, щоб ми об`єднались, адже легальний бізнес зацікавлений у цьому у першу чергу», – наголосив Олександр Власов.

За його словами, в ДФС робота митниці зміцнюється крок за кроком. Для цього за останні півтора року було здійснено чимало заходів.

Відчутний результат у вигляді  додаткових надходжень до бюджету дає боротьба з контрабандою. Так, зокрема, за час проведення експериментального проекту щодо посилення боротьби з контрабандою до бюджету перераховано 82 млрд грн митних платежів. Це майже на 22% більше відповідного показника минулого року.

«Ефективність дій митників також сприяла збільшенню митних платежів при ввезенні товарів у контейнерах на 20,6%. Мова йде про зростання на 100 доларів за тонну. Наприклад, якщо брати контейнер, в якому 20 тонн вантажу, то маємо збільшення на 2 тис. доларів! Наголошую, з одного контейнера!» – підкреслив очільник ДФС.

Серед інших позитивів у роботі митниці Олександр Власов назвав результативність проведених заходів щодо упередження ввезення товарів подрібненими партіями, тобто «піджаками». Так, протягом липня-серпня поточного року вже фіксується тенденція до збільшення ввезення товарів широкого вжитку, таких як взуття та одяг. При цьому на західному кордоні, де використовувалися такі схеми, ввезення цих товарів зросло в 10 разів.

«Ми розвиваємо онлайн-сервіси і спрощуємо процедури митного оформлення, ми налагодили зв’язки з міжнародними партнерами і вони нам довіряють. Як один із прикладів – підключення до глобальної системи ООН по контролю за контейнерними перевезеннями. Припортові групи вже працюють, і досить ефективно, на Одеській митниці та в Борисполі», – розповів Олександр Власов.

Він також відзначив, що завдяки ефективній співпраці з міжнародними колегами українські митники викривають схеми щодо завезення автівок за заниженою вартістю. Так, нещодавно в Україну намагалися ввезти люксовий транспортний засіб LAMBORGHINI за заявленою вартістю 81 тис. дол. США, яка виявилася вдвічі меншою за реальну суму придбання цієї автівки. До держбюджету забезпечені додаткові надходження на суму 770 тис. гривень.

Загалом у серпні 2018 року податкове навантаження на один автомобіль складало майже 64 тис. гривень.

 

Україна та Грузія співпрацюватимуть у боротьбі зі «злодіями у законі» та наркозлочинністю

Україна та Грузія співпрацюватимуть у боротьбі зі «злодіями у законі» та наркозлочинністю. Про це йшлося сьогодні, 10 вересня, під час зустрічі Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з Віце-прем’єр-міністром, Міністром внутрішніх справ Грузії Георгі Гахарія.

«Нас цікавить взаємодія кримінального блоку поліції. Головна проблема – ідентифікація осіб та оперативний обмін інформацією. У нас виникали ситуації, коли досить довго ми не могли отримати інформацію про затриманих громадян Грузії. Ми розуміли, що це кримінальний авторитет, але не мали підтвердження від грузинської сторони. Інша проблема – це питання взаємодії відомств щодо «злодіїв у законі», – зазначив Арсен Аваков.

Перший заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін повідомив, що МВС ініціює створення міждержавної робочої групи для боротьби з організованою злочинністю та «злодіями у законі».

«Нас турбує організована злочинність і «злодії в законі», які, здебільшого, вихідці з Грузії. Ми пропонуємо створити спільну робочу групу з числа офіцерів кримінальної поліції для спільної роботи, оперативного обміну інформацією, аби ми могли швидко реагувати на загрози. Контактна група буде створена між чотирма країнами – Україна-Туреччина-Азербайджан-Грузія», – зауважив В’ячеслав Аброськін.

Окремо сторони обговорили питання протидії наркозлочинності.

Начальник Департаменту протидії наркозлочинності Андрій Кіхтенко зауважив, що гостра наркопроблема в Грузії – це широке поле для співпраці двох країн.

«Наші держави не можуть не звертати уваги на розгалуження кавказького маршруту поставок героїну. Останнім часом вся світова спільнота з цим стикається. І в цьому контексті також важливо налагодити взаємодію між нашими країнами. Наразі я розумію, що при службовій необхідності ми звернемось до вас для організації спільних операцій», – сказав Андрій Кіхтенко.

«Якщо є проблема з якимось наркопотоком і цим займається громадянин Х, але він не у вашій юрисдикції, ми скрізь протягнемо руку допомоги. Тоді ви разом з нами проводите цю операцію», – додав Арсен Аваков.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ Грузії Георгі Гахарія зазначив, що грузинська сторона готова до плідної співпраці за всіма напрямами. Він також відмітив значні успіхи Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

«У вас один з найкращих Департаментів боротьби з кіберзлочинами в Європі. Ми б хотіли запросити одного з офіцерів до нас, аби перейняти ваш досвід», – сказав він.

Нагадаємо, Україна та Туреччина співпрацюватимуть у боротьбі із тероризмом, транснаціональною злочинністю та кіберзагрозами.

 

Артем Біденко: Бренд Ukraine NOW має стати обличчям України на світових ринках

7 вересня державний секретар Міністерства інформаційної політики України Артем Біденко виступив на III Форумі креативних індустрій, який пройшов у Києві на НСК «Олімпійський».

Під час панельної дискусії «Брендинг та позиціонування країни – що ще не так?» він розповів про можливості, які відкриває використання єдиного бренду Ukraine NOW для просування українських товарів та послуг на міжнародних ринках.

«Є великі ринки туризму, інвестицій, експорту, обміну освітою, на які Україна поступово виходить як повноцінний гравець. І не маючи свого обличчя, не маючи єдиного голосу, ми втрачаємо. Те, що ми зараз намагаємось зробити з брендом Ukraine NOW – це зайти на ринки з однією обгорткою, з одним лицем продукту», – зазначив Артем Біденко.

У панельній дискусії також взяли участь Ірина Кузнєцова, офіційний представник Cannes Lions в Україні, директор групи DIALLA Communications; Тетяна Жданова, керівник робочої групи проекту «Туристичний бренд України» у 2013-2014 рр., координатор проекту «Нова міфологія України»; Павло Вржещ, співвласник і креативний директор агенції Banda, та Дмитро Барсуков, СЕО Young & Rubicam Ukraine.

Нагадаємо, 3 вересня 2018 року у Києві у Мистецькому арсеналі відбувся форум «Перспективи брендингу Ukraine NOW в проектах креативних індустрій», організований Міністерством інформаційної політики України разом з командою Ukrainian Fashion Week.

10 травня 2018 року Кабінет Міністрів України схвалив бренд Ukraine NOW, розроблений українською агенцією Banda в рамках роботи Комісії з питань популяризації України при Міністерстві інформаційної політики.

 

Степан Кубів підписав Меморандум про співробітництво з Національною академією державного управління при Президентові України

Сьогодні, 10 вересня, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав Меморандум про співпрацю з Національною академією державного управління при Президентові України.

Метою підписання Меморандуму є об’єднання спільних зусиль Мінекономрозвитку та Академії у реалізації заходів, спрямованих на імплементацію державної політики економічного і соціального розвитку та науково-методичний супровід підвищення кваліфікації фахівців Мінекономрозвитку, відповідальних за формування та реалізацію державної економічної політики, проведення економічних реформ в Україні.

“Державну політику формують люди, які мають постійно підвищувати свою кваліфікацію, поліпшувати навички та професійні компетенції. Цей Меморандум про співробітництво з Академією [державного управління] дозволить зосередити спільні зусилля та підвищити фаховий рівень державних службовців Мінекономрозвитку, які безпосередньо залучені до роботи з формування та реалізації державної економічної політики”, – прокоментував документ Степан Кубів.

Довідково

НАДУ (Національна академія державного управління при Президентові України) – державний вищий навчальний заклад України з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

 

Павло Петренко: До бюро правової допомоги звернулося майже 800 тисяч українців

За два роки роботи до 432 бюро безоплатної правової допомоги звернулося майже 800 тисяч громадян. Доступ до системи БПД отримали всі українці, навіть у найбільш віддалених регіонах та містах країни. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«За два роки до наших бюро правової допомоги звернулися 783 тисячі громадян. З одного боку це свідчить про потребу українців у правовій допомозі. А з іншого добре демонструє, що ми зробили правові послуги реально доступними для всіх українців, навіть у найбільш віддалених населених пунктах, де й працюють 432 бюро правової допомоги», – наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, бюро правової допомоги за два роки завоювали довіру українців та зруйнували стереотип про те, що безоплатне – це зазвичай неякісне.

«Сьогодні центри та бюро правової допомоги – це те місце, куди будь-яка людина може звернутись з правовою проблемою, її вислухають та не залишать напризволяще у складній життєвій ситуації», – переконаний Міністр юстиції України Павло Петренко.

Він також поінформував присутніх, що в Україні працює понад 550 осередків доступу до правової допомоги, центрів та бюро, які надають захист як у кримінальних, так і в адміністративних та цивільних справах. Право на безкоштовного адвоката мають усі соціально-незахищені верстви населення. Серед них – малозабезпечені, інваліди, пенсіонери, воїни АТО, тимчасово переміщені особи, діти та інші категорії громадян.

«Зараз право на безоплатне представництво власних інтересів у суді мають понад 8 млн українців. Фактично ми вперше в історії України забезпечили повноцінний доступ до правосуддя мільйонам громадян, які раніше не мали жодної можливості найняти адвоката та захистити свої інтереси в суді», – додав Міністр юстиції.

Загалом до центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги звернулися 1 млн 300 тисяч громадян. Понад 162 тисячі українців отримали адвоката для представництва своїх інтересів у суді.

За словами голови Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, за два роки роботи фахівці бюро надали близько 729 тисяч роз’яснень та консультацій з правових питань. Це – роз’яснення, як оформити спадщину чи зареєструвати земельну ділянку, хто має право на пільги та як їх оформити, у чому суть пенсійної та медичної реформ тощо. За потреби фахівці бюро допоможуть скласти заяву чи підготувати інші правові документи. На рахунку бюро також 53 тисячі випадків здійснення представництва інтересів клієнтів та складення процесуальних документів.

«Той правовий вакуум, коли українці не знали своїх прав і не вміли їх захищати, сьогодні практично заповнений системою безоплатної правової допомоги. Робота бюро правової допомоги спрямована на те, аби люди не були безпорадними перед життєвими проблемами, мали поруч професійного правника, робота якого оплачується державою», – зауважив Олексій Бонюк.

Після відкриття бюро суттєво зросла кількість звернень за правовою допомогою, адже українцям, які раніше через необізнаність та скрутне матеріальне становище були позбавлені можливостей захистити свої права, не потрібно їхати до обласного центру. Тож, якщо за рік до відкриття бюро зареєстровано близько 121 тисячі звернень у цивільних та адміністративних справах, то за рік їх роботи – це вже майже 551 тисяча звернень. За другий рік роботи бюро до системи безоплатної правової допомоги з таких питань звернулися вже понад 618 тисяч разів.

 

Еміне Джапарова: Росія є джерелом нестабільності у Чорноморському регіоні

6 вересня Перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова виступила на експертному безпековому форумі «Чорноморський регіон: сучасні війни і старі конфлікти».

У своєму виступі Еміне Джапарова зосередилась на загрозах безпеці регіону, які викликані гібридною агресією з боку Російської Федерації.

«Одним з елементів гібридної війни є війна когнітивна, тобто війна за мізки та серця людей. Основні інструменти такої війни – дезінформація та вплив на свідомість. Українці, що мешкають на окупованих територіях, познайомилися з гібридними методами ще до окупації. Російські ЗМІ та агенти впливу були присутні в Криму протягом всього періоду незалежності України», – зазначила вона.

Еміне Джапарова додала, що після початку подій на Майдані агенти російського впливу активувалися та почали роздмухувати протестний потенціал, називаючи мирні виступи проти корумпованої системи державним переворотом, а їх учасників та очільників – фашистами та хунтою. З тих пір, за словами Першого заступника Міністра, РФ лише відточила свої методи і продовжує застосовувати подібну практику до інших країн світу, не оминаючи і країни Чорноморського регіону.

«Підживлювачем та джерелом нестабільності та конфліктів в регіоні є Росія. Це дивна технологія: розв’язати конфлікт та здійснити злочин, виправдати його та далі нападати інформаційно, звинувачуючи Україну у відсутності свободи слова, «порушенні» мінських угод та «громадянській війні», та багато іншого. Вважаю, що світова позиція має бути більш консолідована в розумінні, як діє РФ», – підкреслила Еміне Джапарова.

Форум пройшов 5-9 вересня у Одесі. У його роботі взяли участь експерти та науковці з України, Великобританії, Румунії, Естонії, РФ, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Болгарії, Фінляндії та інших країн.

Показати ще
WordPress Lessons