Новини

Дайджест новин Уряду 06.09.2018

Уряд ініціюватиме ухвалення низки рішень щодо захисту прав найманих працівників, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України ініціюватиме ухвалення і подальше втілення низки рішень, направлених на захист прав найманих працівників з огляду на дотримання умов праці та подальшого соціального захисту при досягненні пенсійного віку. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради за участі керівництва Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Державної служби з питань праці, Державної фіскальної служби, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Асоціації міст та інших відомств.

Глава Уряду зазначив, що приводом для зібрання стали непоодинокі випадки як порушення прав працівників, так і неможливості перевірити дотримання законодавства, коли інспекторів просто не допускають на підприємства. Так, учасники наради оголосили, що найбільш проблемними галузями виявилися будівництво, торгівля, охоронні послуги та готельно-ресторанний бізнес. Саме там зафіксована найбільша кількість нелегальних і неоформлених належним чином працівників. В регіональному розрізі лідирують Харківська, Київська, Івано-Франківська, Одеська області.

«Маємо великий виклик – питання захисту прав найманих працівників. Якщо це не зробити сьогодні, через певний період часу ці люди отримають мінімальні пенсії. А ще гірше, якщо трапиться травма на виробництві, то людина не отримає компенсації, – сказав Володимир Гройсман. – Треба тут мобілізувати роботу і довести роботодавцям, що своїх працівників треба поважати і не тільки виплачувати їм зарплати, а й оформлювати належним чином».

Глава Уряду наголосив, що виконання законодавчих норм – це не тільки захист працівника, а й наповнення бюджетів різних рівнів та Пенсійного фонду, дотація якому дорівнює тим асигнуванням, які доводиться витрачати на обслуговування державного боргу. «Ми сьогодні боремося за кожну копійку – і по митниці, і по інших сферах. Так само будемо боротися із сірою зайнятістю», – додав Володимир Гройсман.

Він запропонував ухвалити вже найближчим часом рішення щодо проведення спільних міжвідомчих перевірок підприємств, опрацювати алгоритм таких перевірок і дати час роботодавцям на виконання всіх законодавчих норм. «Я не прихильник покарання – треба людям пояснити. Будь ласка, оформлюйте працівників. Ми даємо місяць. Але потім на нас не ображайтеся, – сказав Прем’єр-міністр. – Будемо знаходити спільну мову. І вже зараз прошу роботодавців – будь ласка, поважайте своїх робітників. Тоді жодних питань не буде».

Довідково 

За даними Держпраці, сьогодні кількість працюючого населення в Україні перевищує 16 млн людей. Кількість безробітних за методологією Міжнародної організації праці – близько 1,7 млн. На обліку в Державній службі зайнятості зареєстровані близько 300 тис. осіб.

 

Фінансування армії і оборонних ініціатив залишається однією з ключових статей в проекті Державного бюджету на 2019 рік, – Володимир Гройсман

Фінансування армії – з огляду на забезпечення та сучасне озброєння, а також виконання програм з безпеки й оборони – залишається пріоритетом проекту Державного бюджету на 2019 рік. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Ради національної безпеки і оборони.

Він наголосив, що цього року Уряд, як і в попередні роки, дотримуватиметься визначених термінів подання головного кошторису країни і вестиме відкриті дискусії щодо проекту Держбюджету. І попередній розмір саме армійського бюджету складатиме, як і раніше, не менше 5% ВВП.

«Ми розуміємо, що потрібно озброєння і все необхідне для ефективної безпеки і оборони», – сказав Глава Уряду.

При цьому він зауважив, що виділити кошти, навіть в умовах високого боргового навантаження на бюджет, – це лише половина справи. Завдання розпорядників коштів – ефективно використати ресурс.

 

Глава Уряду провів переговори з місією МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Україні. Перші перемовини з Головою місії Роном ван Роденом пройшли за участі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Довідково

В березні 2015 року стартувала чотирирічна програма співпраці України з МВФ загальним обсягом фінансування 17,5 млрд дол. У рамках програми започатковані і впроваджуються фундаментальні зміни по цілій низці напрямків. Співробітництво з МВФ є важливою складовою загальноекономічної політики Уряду, направленої як на зміцнення внутрішніх і зовнішніх позицій держави, так і на розширення співпраці з міжнародними партнерами. Україна є членом МВФ з 1992 року.

 

Парламент спростив дозвільні процедури для будівництва об’єктів вітрогенерації, – Геннадій Зубко

Верховна Рада України ухвалила важливий для розвитку вітроенергетики Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інвестиційної привабливості будівництва об’єктів відновлювальної енергетики)». Він спрощує дозвільні процедури для будівництва об’єктів вітрогенерації. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Прийнятий Закон дає можливість перенести об’єкт з класу наслідків CC-2 на CC-1, якщо буде відповідна експертиза про вплив на довкілля. Безумовно, це сприятиме розвитку галузі відновлювальної енергетики і залученню до неї інвестицій», – підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, сьогодні Україна прагне не лише зменшити енергоспоживання, модернізувати комунальні підприємства та термомодернізувати житловий сектор, а й розвивати відновлювальну енергетику, відмовляючись від класичних енергоносіїв.

Зазначимо, що інвестиційний потенціал України у галузі відновлювальної енергетики оцінюється в 12 млрд євро, які необхідні до 2020 року для імплементації Національного плану з відновлювальної енергетики.

 

За 8 місяців 2018 року місцеві бюджети зросли до майже 149 млрд грн, – Геннадій Зубко

Протягом січня-серпня 2018 року доходи місцевих бюджетів зросли до 148,7 млрд грн. Приріст надходжень до відповідного періоду минулого року – 23,1 %, або 27,9 млрд грн. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Зростання бюджетів розвитку відбулося у всіх регіонах, при цьому по 13 областях забезпечено темп приросту надходжень вищий середнього по Україні. Найвищі темпи у Полтавській, Донецькій, Львівській, Тернопільській, Харківській та Волинській областях», – написав Геннадій Зубко.

За його словами, найбільший приріст забезпечено по податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку, зокрема: податок на доходи фізичних осіб – приріст 26,8%, або 18,3 млрд грн і єдиний податок – приріст 27,6%, або 4,1 млрд грн.

 

Володимир Кістіон: Завдання Укрзалізниці до 2020 року довести рівень електрифікації своїх станцій до рівня розвинених європейських країн

Електрифікація однієї з найважливіших залізничних станцій України Потоки-Золотнишине, через яку проходить експортний вантажопотік залізорудної сировини, за обсягами видобування якої наша країна шоста в світі, один із глобальних інфраструктурних проектів 2018 року. Про це сьогодні в рамках робочої поїздки на Полтавщину сказав Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

Вантажні перевезення на цій ділянці відтепер здійснюватимуться не тепловозами, а сучасними електровозами. Це і екологічніше, і технологічніше, і економічно вигідніше як для Укрзалізниці, так і для українських залізорудовиробників.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що завдання Укрзалізниці до 2020 року довести рівень електрифікації своїх станцій до рівня розвинених європейських країн, таких як Австрія, Франція, Німеччина.

«Вже зараз ми випереджаємо Польщу і Румунію. А через два роки маємо збільшити електрифікацію залізничних дільниць до 54%. Це стане потужним поштовхом до зростання вантажообігу на міжнародних транзитних коридорах у сполученні Європа–Азія», – сказав Володимир Кістіон.

Україна електронезалежна держава. Тому, на переконання Віце-прем’єр-міністра, вантажні перевезення найкоротшим транзитним ходом від східних кордонів України до чорноморських портів стануть конкурентоздатнішими, що позитивно вплине на роботу українських підприємств та збільшить експортні потужності нашої держави.

«Укрзалізниця одне з найбільших та найпотужніших підприємств по протяжності електричних мереж та тягових підстанцій. Після реформи ринку електричної енергії, яку наразі проводить Україна, в Укрзалізниці з’являться додаткові інвестиції для електрифікації нових ділянок. Це дасть змогу в перспективі значно знизити собівартість вантажоперевезень в нашій державі», – резюмував Володимир Кістіон.

 

Уряд розпочав виплату зекономлених взимку субсидій

Цьогоріч із заявами на монетизацію частини зекономлених газових субсидій вже звернулися 1 мільйон 127 тисяч домогосподарств і майже 21 тисяча сімей, які використовують для опалення електрику.

Середня сума так званої премії за зекономлений взимку газ становить близько 700 гривень, все залежить від заощаджених у вигляді субсидій кубів газу. Першими розпочали виплати управління соціального захисту населення у Київській та Хмельницькій області.

На початку опалювального періоду кожен, хто подав до 1 вересня відповідну заяву, отримає від Уряду грошову винагороду за «розумне» споживання енергоресурсів.

Громадяни, які з поважних причин не встигли подати заяву до органів соціального захисту населення, ще можуть це зробити до 1 листопада поточного року.

Нагадаємо, під монетизацію підпав зекономлених домогосподарствами еквівалент вартості 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовувався для опалення, або 100 куб. м газу.

Минулоріч готівкові виплати за зекономлені енергоресурси у вигляді субсидій отримали 1 мільйон 755 тисяч українських родин.

Показати ще
WordPress Lessons