Новини

Дайджест новин Уряду 4.09.2018

Українські реформи в добрих руках, – Міністр закордонних справ Норвегії під час зустрічі з Главою Уряду

Українські реформи в добрих руках, і це важливо усвідомлювати як з огляду на формування напрямків співпраці з Україною, так і розрахунків ефективності конкретних комерційних проектів, які можуть бути реалізовані в Україні. Про це сказала Міністр закордонних справ Норвегії Іне Еріксен Сьорейде під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Іне Еріксен Сьорейде – перша жінка – керівник дипломатичного відомства Королівства і одна з тих очільників іноземних дипломатичних відомств, хто з власної ініціативи зголосився відвідати Донбас, аби на власні очі оцінити ситуацію в регіоні.

«Я знаю, що ви плануєте відвідати Схід. Це говорить про ваші лідерські якості, безстрашність і бажання побачити, що там відбувається. Важливо, що ви особисто оціните ті безчинства, які робить Російська Федерація, вторгаючись в Україну, – сказав Володимир Гройсман. – Я радий нашому активному діалогу».

«Наші двосторонні відносини насправді набирають обертів. Ми бачимо зростаючий інтерес норвезьких компаній, які бажають працювати в Україні, і це нас радує», – відзначила зі свого боку Іне Еріксен Сьорейде.

Під час розмови сторони відзначили високий рівень політичної співпраці, а також намітили низку тем і сфер, які потрібно поглиблювати і розвивати. Серед них – робота Норвезької ради у справах біженців в Україні, співпраця в сфері розвитку системи охорони здоров’я, а також реалізація спільних великих енергетичних проектів, передусім в сегменті відновлювальної енергетики. Як зазначила Міністр, енергопроекти, які наразі опрацьовуються, – це багатомільйонні інвестиції, які є великими не тільки для України, а й Норвегії. Тож сам факт появи інвестиційних ідей – то є ознака довіри до України і її економічної політики.

«Нас вражає той рівень реформ, який вже досягнутий Україною. Поліпшення інвестиційного клімату відчутні. Саме тому перспективи інвестиційної співпраці доволі оптимістичні», – зазначила Міністр.

«Обсяг завдань, який стоїть перед Україною, насправді безпрецедентний. Але якщо говорити про те, скількома процесами ми сьогодні управляємо, то лише серед основних – освіта, медицина, приватизація, децентралізація, боротьба з корупцією, оборона, внутрішня безпека. І це лише невеликий перелік. Окремо ми опрацьовуємо рішення щодо поглиблення євроінтеграційних процесів та поліпшення ділового клімату, – сказав Володимир Гройсман. – Тож ми запрошуємо і щиро вітаємо норвезький бізнес в Україні».

Глава Уряду України також висловив сподівання, що позиція Осло буде такою ж міцною і упевненою в контексті недопущення будівництва газопроводу «Північний потік -2».

Як зазначили співрозмовники, значного імпульсу подальшій спільній роботі має надати заплановане на вересень засідання українсько-норвезької Міжурядової комісії, а також подальші прямі контакти урядовців обох країн. Глава Уряду прийняв запрошення відвідати Норвегію орієнтовно в листопаді поточного року.

Довідково

Товарообіг між Україною та Норвегією минулого року склав майже 290 млн доларів. А в першому півріччі поточного року – 137,8 млн доларів. В економіку України залучено 7,5 млн доларів інвестицій з Норвегії. Загальний обсяг фінансової допомоги від Норвегії за останні 4 роки становить понад 140 млн доларів. Її пріоритетними напрямами є реформа судової системи та державного управління; сприяння розвитку торгівлі і євроінтеграції; питання енергетики, енергоефективності та ядерної безпеки; гуманітарна допомога.

 

Степан Кубів: Україна одночасно долає наслідки російської агресії та розбудовує сильну економіку

4 вересня Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів взяв участь в інавгураційній пленарній сесії XXVIII Міжнародного економічного форуму у Криниці (Польща), який проходить за участі високопосадовців Польщі та ЄС.

У своєму виступі Степан Кубів підкреслив важливість ролі України, як Європейської країни та важливість консолідації всіх європейських країн у роботі над побудовою успішного політичного та економічного майбутнього для європейської спільноти.

«Глобальні політичні та військово-економічні виклики впливають на ідентифікацію східноєвропейського регіону, де саме Україна виступає балансуючим фактором між Росією та Європою. Саме Україна щодня протистоїть викликам, що постають не лише перед нею, але й перед Європою загалом», – зазначив Степан Кубів.

Степан Кубів додав, що фактором розвитку України сьогодні є зростання економіки та європейська і євроатлантична інтеграція, та підкреслив схожість викликів, з якими стикається Європа та Україна. Врегулювання цих питань вимагає спільної відповідальності та скоординованих зусиль.

«Усі проблеми, з якими стикається Європа, аналогічні тим, з якими борються в Україні. Але Україна ще й стримує потужну військову агресію Росії, яка загрожує миру і спокою Європи зі Сходу. Ціна цього: життя понад 3,8 тисячі військових та 10 тисяч цивільних осіб, понад 1,7 млн вимушено переміщених осіб», – наголосив Степан Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр підкреслив, що попри значну кількість внутрішньо переміщених осіб, збройну, інформаційну та економічну агресію з боку Російської Федерації, Україна стабілізувала власну економіку та створила передумови для подальшого економічного зростання.

«Ми очікуємо, що до кінця 2018 року ВВП України зросте на 3%, у 2019 – на 3,6%. А на середньострокову перспективу ставимо завдання досягти принаймні 5-7% росту. Тому Україна прагне увійти в Єдиний цифровий ринок з ЄС і має для цього належні передумови. Особливо пишаюся українським людським капіталом, який підтримуємо і розвиваємо починаючи зі школи», – зазначив Степан Кубів.

Він нагадав, що рух України в Європу підтримується абсолютною більшістю українських громадян, що дає додаткові сили для реформування нашої країни.

 

Україна та Туреччина співпрацюватимуть у боротьбі із тероризмом, транснаціональною злочинністю та кіберзагрозами

Україна та Туреччина співпрацюватимуть у боротьбі із тероризмом, транснаціональною злочинністю та кіберзагрозами. Спільна декларація була підписана сьогодні, 4 вересня, Міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим та Міністром внутрішніх справ Турецької Республіки Сулейманом Сойлу в Анкарі.

Документом передбачається співпраця у сфері боротьби із тероризмом, незаконним переправленням мігрантів і торгівлею людьми, кіберзлочинністю, відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом, незаконним обігом наркотиків та транснаціональною організованою злочинністю.

Арсен Аваков заявив, що Україна нарощує співпрацю з Туреччиною у питаннях протидії тероризму.

«Україна підтримує Туреччину в усіх проявах боротьби з тероризмом. Ми мали дуже змістовну зустріч по питанню взаємодії у боротьбі з таким видом злочинів. А декларація, яку ми підписали сьогодні, забезпечить кращу співпрацю», ‑ зазначив Міністр.

Крім того, Арсен Аваков розповів про домовленості у військовій сфері.

«Маємо договори про співпрацю прикордонників, гвардії, поліції та рятувальників. А також я дякую за співробітництво у військовій сфері. Зараз ми реалізуємо великий проект з модернізації гелікоптерів Мі-17. Це буде 18 вертольотів», ‑ наголосив він.

Міністр внутрішніх справ Турецької Республіки Сулейман Сойлу зауважив, що сторони вже проводили зустріч в Києві, що дозволило перевести рівень домовленості в практичну площину співпраці.

«Туреччина підтримує процес реформ, який продовжується в Україні і продовжуватиме підтримувати. Окрім того, сьогодні були досягнуті домовленості у співпраці нашої берегової охорони та українських прикордонників. Ми вирішили розвивати співпрацю в цьому напрямку, бо в цих питаннях є важливим партнерством країн», ‑ сказав Сулейман Сойлу.

Окрім цього, перший заступник голови Нацполіції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін підписав меморандум про співпрацю між Національною поліцією України та Головним Управлінням безпеки Турецької Республіки.

Ним, зокрема, передбачається обмін інформацією між країнами у правоохоронній сфері та програми підвищення кваліфікації поліцейських.

 

Верховна Рада ухвалила законопроект для боротьби з піратством

4 вересня Верховна Рада України в другому читанні ухвалила законопроект Мінекономрозвитку № 4571 щодо правової охорони прав авторів, виконавців, виробників фонограм і відеограм, комп’ютерних програм, баз даних при розповсюдженні та виконанні їх творів.

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук у своєму виступ перед народними депутатами зазначив: «Вдосконалення системи захисту прав інтелектуальної власності і наближення її до стандартів ЄС залишається в фокусі роботи Уряду. Ухвалений сьогодні в залі засідань Верховної Ради законопроект входить до списку із 7 законопроектів, покликаних імплементувати реформу сфери захисту інтелектуальної власності».

Законопроект має на меті удосконалення процесу маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. Завдяки підвищенню прозорості процесу маркування правовласники зможуть ефективно контролювати процес видачі марок і вчасно протидіяти шахрайству і незаконному використанню цих захисних елементів.

Документом, зокрема, передбачено подання в паперовому та електронному вигляді заяви на отримання марок та перелік найменувань примірників із зазначенням творів, зафіксованих на них мовою, що використовується для оригіналу відповідного примірника.

Законопроектом також встановлено, що протягом 3 робочих днів з дня видачі контрольних марок Мінекономрозвитку має оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті наступну інформацію:

перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних із зазначенням творів, зафіксованих на цих примірниках;

дані про заявника, щодо якого прийнято рішення про видачу контрольних марок;

дату видачі контрольних марок;

кількість виданих контрольних марок;

серію та номери контрольних марок.

Ухвалення відповідного законопроекту забезпечує виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

 

Щороку близько 10 тисяч дітей в Україні залишаються без батьківського піклування

Така ситуація спричинена, зокрема, безвідповідальним ставленням батьків до виконання своїх обов’язків, вживанням батьками алкоголю, наркотичних засобів, жорстоким поводженням з дитиною інші сімейні скрути. Ця категорія населення потребує кваліфікованої соціальної підтримки у громаді, особливо для запобігання зростання дітей поза сімейним оточенням.

Про це 4 вересня 2018 року заявив Міністр соціальної політики України Андрій Рева під час участі у панельній дискусії на тему „Сім’я – це сила. Новий вимір сімейної політики в Європі Карпатˮ, що триває цими днями у Польщі.

Урядовець під час виступу поінформував про те, що Міністерство соціальної політики України усвідомлює пріоритетну важливість реформування існуючої системи підтримки сім’ї шляхом трансформації традиційних механізмів, зосереджених, в основному, на соціально вразливих категоріях сімей через різні види державної допомоги, у систему сімейної політики, інтегровану у різні сфери суспільного життя для створення сприятливого гуманітарного простору для сімей з дітьми, забезпечення безпеки життя та здоров’я, добробуту та соціальної підтримки громадян.

Він також зазначив, що у зв’язку із цим та з метою створення умов для зміцнення інституту сім’ї, забезпечення належних соціально-економічних умов життєдіяльності сім’ї з урахуванням диференційованого принципу надання гарантій та адресної підтримки для забезпечення можливості виконання нею виховної та репродуктивної функції, популяризації в суспільстві сімейних цінностей та підвищення престижу сім’ї Мінсоцполітики розпочато роботу щодо розробки Концепції Державної соціальної програми підтримки сім’ї та розвитку відповідального батьківства до 2022 року.

Також, Міністр розповів колегам про діючу в Україні систему соціальних виплат, яка має на меті підтримати вразливі групи населення, зокрема пенсіонерів, осіб з інвалідністю, сім’ї, які перебувають в умовах, за яких не задовольняються у повній мірі їх соціальні потреби, жінок у період вагітності і пологів, при народженні дитини, а також дітей, які з тих чи інших причин позбавлені батьківського догляду і перебувають під опікою чи піклуванням, чи виховуються в прийомних сім’ях або у будинках сімейного типу.

Міністр соціальної політики Андрій Рева звернув увагу на те, що Урядом України було врегульовано питання щодо можливості подання заяви для призначення допомоги при народженні дитини в електронній формі з використанням телекомунікаційних систем

Таким чином, батьки для призначення державної допомоги при народженні дитини можуть подати такі документи у будь-який зручний час за допомогою мережі Інтернет, без необхідності особистого відвідування районного управління соціального захисту населення. При цьому подається лише заява (заповнена в електронній формі), факт народження дитини на території України підтверджується за інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, отриманою шляхом електронної взаємодії у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мін’юстом.

Показати ще
WordPress Lessons