Новини

Дайджест новин Уряду від 17.08.2018

 

Можна відремонтувати старі амбулаторії, збудовані ще 1953 року, але це не той стандарт, який є в Європі, – Геннадій Зубко

65% людей, які помирають в Україні від сердечних захворювань, могли б бути врятовані за наявності вчасної консультації або необхідної першої допомоги. І саме реформа первинки у сільській місцевості, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, покликана забезпечити територіальну доступність до медичних закладів та профілактику кваліфікованими лікарями на місцях трьох небезпечних нозологій, які є найбільш критичними для українців – цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і астма. Про це в ефірі ТК «Прямий» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, забезпечення кваліфікованими сімейними лікарями закладів первинної медичної допомоги у сільській місцевості, сучасними амбулаторіями з обладнанням і транспортом є на сьогодні питаннями вкрай актуальними, що потребують першочергового вирішення.

«Реформа первинки у сільській місцевості показує в першу чергу нові підходи до забезпечення якісної медицини. Можна відремонтувати старі амбулаторії, збудовані ще 1953 року, але це не той стандарт, який ми бачимо в країнах Європи. Якщо порахувати перелік обладнання, необхідного для забезпечення однієї амбулаторії, це сума у 800-900 тисяч гривень. Якщо ж говорити про реабілітацію хворих – це мільйони і мільярди коштів. Тому сьогодні держава дала поштовх проведенню реформи медицини на селі – забезпечила коштами, новими стандартами та показала якою має бути спроможна мережа первинної медицини», – наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що створена спроможна мережа була опрацьована з ОДА та затверджена МОЗ. Вона буде нараховувати – 5107 амбулаторій. «У свою чергу кожен лікар повинен обслуговувати на своїй дільниці від 1800 до 2200 мешканців. Після підписання декларації мешканцями певної території лікар зможе проаналізувати кількість пацієнтів, які потребують вторинної медичної допомоги, забезпечити вчасну профілактику небезпечних захворювань та надати кваліфіковану первинну допомогу», – пояснив Геннадій Зубко.

 

Засновник «ProZorro» долучиться до реформи держуправління у якості радника Міністра Кабінету Міністрів

Автор та колишній керівник проекту «Prozorro» Олександр Стародубцев, після повернення з навчання у Стенфордському університеті, долучиться до процесу реформування системи державного управління в Україні у якості радника Міністра Кабінету Міністрів України Олександра Саєнка на громадських засадах.

«Реформа державного управління в Україні – одна з найважливіших, навіть основоположна для розбудови сучасної, демократичної, європейської країни», – наголосив Міністр.

Він висловив подяку Олександру Стародубцеву та додав, що його професійні навички стануть у пригоді на шляху реформування та допоможуть прискорити цей процес.

Довідково

Олександр Стародубцев – український реформатор. У 2014 році після Революції Гідності розпочав одну з найуспішніших українських реформ – реформу державних закупівель «ProZorro».

Олександр Стародубцев виграв престижний конкурс випускника року «Києво-Могилянської Бізнес-Школи» у 2015 році, а пізніше був прийнятий до першої когорти програми Ukrainian Emerging Leaders Program Стендфордського університету.

 

Міністерство інфраструктури створює Галузевий центр управління кібербезпекою на транспортній інфраструктурі

Міністерство інфраструктури створює Галузевий центр управління кібербезпекою на транспортній інфраструктурі як сегмент національної системи кібербезпеки. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час брифінгу в Міністерстві інфраструктури, який відбувся 17 серпня 2018 року.

«Для забезпечення кібербезпеки галузі, протидії кіберзагрозам Міністерством інфраструктури України прийнято рішення про створення в Україні Галузевого центру управління кібербезпекою на транспортній інфраструктурі як сегменту національної системи кібербезпеки та стратегічно важливого елементу у системі заходів зі зміцнення обороноздатності та підвищення конкурентоспроможності держави Україна. Головним завданням центру буде моніторинг стану кібербезпеки транспортної галузі, своєчасне інформування про кіберзагрози та обмін інформацією про кіберінциденти із національними центрами кібербезпеки Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Служби безпеки України», − заявив Володимир Омелян.

Міністр інфраструктури України наголосив, що агресія Російської Федерації триває і докорінні зміни у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі України вимагають невідкладного створення галузевої системи кібербезпеки як складової системи забезпечення національної безпеки України.

Очільник Міністерства підкреслив, що впродовж 2016-2017 років через кібератаки підприємствам транспортної галузі були завдані значні матеріальні та репутаційні збитки. Кібератаки порушували сталу роботу інформаційних систем як на місцевому, так і на галузевому рівні.

«Забезпечення галузевої та національної кібербезпеки – це наша спільна справа. Лише об’єднавши зусилля, ми зможемо створити безпечні умови розвитку української економіки та суспільства в сучасному цифровому світі», − зауважив Володимир Омелян.

 

Систему «Е-Port» ми запровадимо у Южному, Миколаївському та Одеському портах, − Володимир Омелян

Міністерство інфраструктури масштабує по всій морській галузі успішний досвід стивідорної компанії «Ольвія» із запровадження системи електронного управління портом «Е-Port», що зробить діяльність інших морських портів більш прозорою та ефективною. Про це заявив Міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час брифінгу в Міністерстві інфраструктури, який відбувся 17 серпня 2018 року. Участь у брифінгу взяли також керівник ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник та голова Е-Ukraine Єгор Стефанович.

Володимир Омелян повідомив, що Мінінфраструктури вже 2 роки активно займається цифровізацією морської галузі та максимальною автоматизацією всіх виробничих процесів у портах. З метою створення та запровадження автоматизованих і уніфікованих систем, таких як «Єдине морське вікно» та система електронного управління портом «Е-Port», до роботи були залучені Адміністрація морських портів України, морські порти, державні стивідорні компанії та ПАТ «Укрзалізниця». Система «Е-Port» є державною, перебуває в державному управлінні і всі прибутки від неї генеруються у державний дохід.

«Враховуючи новизну ідеї про розробку та запровадження системи «Е-Port», особливості та складнощі у процесу реформування портової галузі, ми вирішили розпочати з пілотного проекту − автоматизувати всю роботу одного конкретного порту. Таким тестовим майданчиком для системи «Е-Port» став порт «Ольвія». І я радий, що спільні зусилля дали дуже гарний результат – на 34,4% прискорилося оформлення вантажів та відповідним чином строки обробки вантажів», − наголосив Міністр інфраструктури України.

Керівник ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» Руслан Олейник відзначив, що у рамках реалізації пілотного проекту в порту «Ольвія» створено єдиний інформаційний простір, підвищено доступність інформації для прийняття рішень у реальному часі, забезпечено прозорість процесу роботи та підвищено виконавчу дисципліну скорочено строки оброки. Були реалізовані інтеграційні процеси з боку оформлення вантажів, з боку інтеграції з Укрзалізницею. Таким чином, проект концепцію «Е-Port» вже реалізовано і система електронного управління вже функціонує всередині конкретно взятого порту.

«Наші наступні кроки – це масштабування успішного прикладу впровадження системи «Е-Port» в усі державні підприємства України морської галузі, а також реалізація новітньої системи «Е-Port 4.0». Це зробить роботу українських портів більш прозорою та ефективною. Зокрема, порти Миколаїв, Одеса, Южний будуть включені до цього проекту, − наголосив Володимир Омелян і зауважив. − Для збільшення довіри до операцій в транспортній галузі ми вже тестуємо переведення окремих компонентів на технологію blockchain, зокрема, «Е-Port 4.0», що унеможливить підробку або фальсифікацію відповідних транзакцій. І до кінця цього року «Е-Port» буде переведений на цю систему».

Голова Е-Ukraine Єгор Стефанович визначив перспективи розвитку проекту: «Далі – підключення до світових цифрових коридорів і екосистем. Це потрібно зробити таким чином, щоб повністю реалізувати потенціал морських портів України і показати іноземним та національним партнерам та інвесторам, що українська транспортна інфраструктура є конкурентоздатною, розвивається у світовому тренді і в неї вигідно інвестувати».

Міністр інфраструктури також підкреслив, що зусилля Міністерства спрямовані на повне осучаснення портової сфери. Йдеться не тільки про цифрові технології, а й про концесію – визнаний світом спосіб зробити порти ефективним бізнесом для держави та партнерів. Тому Міністерство інфраструктури спільно з міжнародними партнерами працює над підготовкою концесійних проектів в українських портах. «Концесія не призводить до ліквідації порту, як цим маніпулюють і вводять в оману людей, навпаки − вона призводить до ліквідації корупційних потоків і виводить порт на новий рівень розвитку і дає перспективу його працівникам. Ми запевняємо, що всі концесійні конкурси будуть прозорими та публічними», − заявив Володимир Омелян.

 

11 областей повністю використали держсубвенцію на автобуси, закупивши їх для довезення дітей до опорних шкіл

Львівська область на засадах співфінансування закупила 36 шкільних автобусів на майже 64 млн грн – 53% забезпечила держава, а ще 47% – місцеві органи самоврядування. Про це йшлося під час урочистої передачі цих автобусів директорам опорних шкіл Львівщини за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

«Наразі Львівська область має одні з найкращих показників ЗНО з української мови в сільській місцевості – 35% дітей з села складають оцінювання з результатом від 160 до 200 балів, по країні цей показник 15%. Також Львівщина є одним із лідерів зі створення опорних шкіл в Україні – зараз тут працює вже 50 закладів. Це пов’язані речі, оскільки вони демонструють серйозність, з якою влада ставиться до навчання дітей з села», – повідомила Лілія Гриневич.

Вона відзначила, що загалом цьогоріч 200 млн гривень виділено з державного бюджету місцевим для закупівлі автобусів. Львівська область одна з тих, що зараз використали 100% від наданих на ці цілі коштів.

Серед лідерів також Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Сумська, Тернопільська, Херсонська та Чернігівська області.

Зовсім гроші досі не використали Київська та Миколаївська області в зв’язку зі скасуванням торгів.

Нагадуємо, сьогодні, 17 серпня 2018 року, Лілія Гриневич перебуває з робочою поїздкою на Львівщині. Міністр уже провела зустріч у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, де розповіла про створений проект Положення, що допоможе організувати навчання для всіх дітей в Україні, які тривалий час перебувають у лікарнях.

 

МОЗ про причини харчових отруєнь та профілактику небезпечних хвороб і станів

Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз, – усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до нашого організму бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

МОЗ зібрало інформацію про найбільш поширені причини харчових отруєнь та  профілактику небезпечних хвороб і станів.

  1. Ботулізм

Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.

Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає),
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму:

  • ретельно мити руки, продукти і посуд;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
  • найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Докладніше про хворобу: Ботулізм

  1. Сальмонельоз

Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи.

Збудник сальмонельозу – бактерія Salmonella. Інфікування відбувається через продукти харчування, першочергова роль належить м’ясо-молочним та рибним продуктам.

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Профілактика сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
  1. Дизентерія

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.

Збудник дизентерії – бактерія Shigella dysenteriae. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.

Профілактика дизентерії:

  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
  • не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів; перед вживанням молока та молочних продуктів, які ви придбали на фермерських ринках, обов’язково проведіть термічну обробку;
  • не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання; для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
  • ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
  • при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікувально-профілактичних закладів.
  1. Ешерихіоз

Ешерихіоз – інфекційне захворювання, яке часто називають «хворобою мандрівників», оскільки нею нерідко страждають люди, які виїхали у відрядження або на відпочинок в країнах з тропічним кліматом. Кліматичні умови сприяють виникненню вираженої лихоманки з ознобом та інтоксикаційними симптомами, але захворіти на ешерихіоз можна і в Україні, вживаючи неякісні продукти.

Збудник ешерихіозу – бактерія Escherichia Coli.

Симптоматика і перебіг ешерихіозу залежать від виду збудника. Зазвичай ешерихіоз починається поступово і проявляється нудотою, блюванням (до 3 разів на добу), слабкістю і спастичними болями в животі.

Профілактика ешерихіозу:

  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • уникати контактів з людьми, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Показати ще
WordPress Lessons