Новини

Дайджест новин Уряду 10.08.2018

 

Маємо зробити все можливе, щоб хоча б одна будівельна спеціальність увійшла в десятку популярних серед молоді, – Геннадій Зубко

Уряд проводить системну роботу для мінімізації негативних наслідків трудової міграції та створення умов для повернення українських громадян

Міністр оборони України перевірив готовність військовослужбовців та техніки ЗС України до Дня Незалежності України

Понад 60 тис. вступників уже зараховані до закладів ПТО на бюджет, однак остаточні результати будуть у вересні, – МОН

Благодійні внески у медзакладах: чи можна їх збирати і що робити, якщо вас примушують стати благодійником

Мінрегіон вдосконалив механізм відбору проектів Держфонду регіонального розвитку

Маємо зробити все можливе, щоб хоча б одна будівельна спеціальність увійшла в десятку популярних серед молоді, – Геннадій Зубко

Основний  клієнт будівельної галузі – родина, яка бажає жити у безпечному і комфортному життєвому просторі. Проте розвиток будівництва неможливий без професійних кадрів, починаючи від архітектора та проектувальника і закінчуючи простим будівельником. А з цим в Україні, на жаль, є проблема.

Про це сьогодні заявив під час заходів до Дня будівельника України Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

«Дивлячись на результати вступної кампанії-2018, бачимо, що найпопулярнішими залишаються спеціальності за такими напрямками як міжнародні відносини, культурологія, менеджмент соціокультурної діяльності, журналістика, політологія, юриспруденція. Жодної інженерної та будівельної спеціальності. Тож маємо зробити все можливе, щоб хоча б одна будівельна або інженерна спеціальність увійшла до десятки популярних серед молоді!», – зазначив Геннадій Зубко. Також він наголосив, що кадровій проблемі у будівництві сьогодні потрібно приділити максимальну увагу, консолідувавши навколо її вирішення зусилля держави, органів місцевого самоврядування та бізнесу.

«Важко переоцінити вплив будівельника на економіку. Він наявний в різних галузях: житловому та соціальному будівництві, інфраструктурі, енергоефективності та багатьох інших. Децентралізація сьогодні підігріває попит на будівельні професії. Я навіть «за» те, щоб  дипломні роботи з архітектури, проектування, будівництва чи планування територій студенти захищали у конкретній ОТГ, й навіть на конкретному об’єкті в громаді – школі, дитячому садочку чи медичному закладі. Це покаже перспективу молодим фахівцям залишатись у громадах та розбудовувати їх», – зазначив Геннадій Зубко.

Він також закликав молодих людей брати активну участь у конкурсах до Директоратів Мінрегіону за будівельним напрямком, які розпочнуться вже восени.

 

Уряд проводить системну роботу для мінімізації негативних наслідків трудової міграції та створення умов для повернення українських громадян

Трудова міграція як загальноприйнятий економічний механізм поєднання попиту на робочу силу та пропозиції робочої сили в межах функціонування міжнародного ринку праці існує в більшості країн світу і відрізняється лише співвідношеннями імміграційних та еміграційних потоків.

Задля створення умов для повернення громадян України, які працюють за кордоном, та збереження трудового потенціалу України затверджено План заходів щодо забезпечення реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їх сімей. Розпорядженням Уряду схвалено Стратегію державної міграційної політики України на період до 2025 року, положення якої передбачають зниження адміністративних бар’єрів для свободи пересування населення України; зменшення негативних наслідків еміграції України та збільшення її позитивного впливу на розвиток держави; сприяння легальній міграції тощо.

З урахуванням ситуації на ринку праці, на сьогодні державна політика спрямована, в першу чергу, на задоволення потреб вітчизняної економіки в кваліфікованих кадрах.

Пріоритетними напрямами є розширення масштабів навчання і перепідготовки кадрів, розвиток навичок працівників відповідно до потреб роботодавців, впровадження системи навчання впродовж життя, стимулювання внутрішньої міграції, трудової інклюзії великих груп населення, що не залучені до ринку праці, але не мають статусу безробітних.

 

Міністр оборони України перевірив готовність військовослужбовців та техніки ЗС України до Дня Незалежності України

10 серпня на військовому аеродромі у селищі Озерне, що на Житомирщині, було проведено тренування перед військовим парадом з нагоди 27-ї річниці Незалежності України.

У рамках заходів було продемонстровано проходження механізованої колони підрозділів Збройних Сил України.

Міністр оборони Степан Полторак переконався у готовності особового складу, озброєння та військової техніки до участі в урочистостях. «Люди розуміють поставлені завдання і виконують їх

злагоджено. В цілому військовослужбовці та техніка ЗС України до проведення параду на честь Дня Незалежності України готові. Цього року у параді братимуть участь чотири з половиною тисячі військовослужбовців у складі 24 підрозділів», – підкреслив Степан Полторак.

Під час військового параду буде продемонстровано нові зразки військової техніки, які поставлені вже на озброєння до Збройних Сил України, а також будуть показані зразки озброєння, які є перспективними і зараз проходять державне випробування. Щодо інших зразків техніки, які цього року побачать українці, будуть й ті, які поставлено іноземними партнерами. Всього ж у параді братиме участь 250 одиниць техніки.

Наступні тренування до свята заплановано провести напередодні урочистостей на вулиці Хрещатик у місті Києві.

 

Понад 60 тис. вступників уже зараховані до закладів ПТО на бюджет, однак остаточні результати будуть у вересні, – МОН

Вступна кампанія до закладів профосвіти триватиме до 1 вересня, однак вже зараз близько половини від запланованої кількості вступників зараховані на навчання. Таку інформацію має Міністерство освіти і науки України станом на 10 серпня 2018 року.

Готуючись до вступної кампанії, місцеві органи влади склали прогнозований обсяг регіонального замовлення. Далі у липні Уряд затвердив обсяг держзамовлення за професіями загальнодержавного значення – нині це 25 професій», – розказала генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Цього року обсяг держзамовлення у закладах, які належать до сфери управління МОН, на підготовку робітників за професіями загальнодержавного значення складає 7 888 осіб. З них вже зараховані 3 275 вступників, що складає 42% від прогнозованого обсягу.

Прогнозований обсяг регіонального замовлення цьогоріч складає понад 110 тис. учнів. З них вже зараховано 59 867 вступників, що складає 52% від прогнозованого обсягу.

«Інтенсивність набору вступників до закладів профосвіти залежить від багатьох чинників, зокрема, від якості інформаційної кампанії закладу. Адже вступникам важливо знати про професії, яким навчають у закладі, переваги такої освіти загалом та перспективи кар’єрного росту після завершення навчання. Також варто враховувати кількість населення регіону та вступників як таких. Цьогоріч у закладах, які постійно працюють над якістю навчання учнів, покращують матеріально-технічну базу та відкриті до співпраці з роботодавцями, вже є певна конкуренція серед вступників», – пояснила Ірина Шумік.

Так, до ТОП-5 регіонів, які зарахували найбільшу кількість учнів за кошти регіонального замовлення, увійшли:

  • Львівщина (4863 учні);
  • Одещина (4134 учні);
  • Харківщина (3816 учнів);
  • Вінниччина (3506 учнів);
  • Дніпропетровщина (3464 учні).

До ТОП-5 регіонів, які зарахували найбільшу кількість учнів за кошти держзамовлення для підготовки кадрів за професіями загальнодержавного значення (МОН), увійшли:

  • Дніпропетровщина (380 учнів);
  • Львівщина (312 учнів);
  • Полтавщина (301 учень);
  • Вінниччина (275 учнів);
  • Чернігівщина (210 учнів).

Однак Ірина Шумік підкреслила, що остаточні результати вступної кампанії будуть у вересні, а зазначені показники зібрані за оперативною інформацією з регіонів.

Нагадаємо, що заклади ПТО самостійно визначають конкретні терміни прийому вступників.

 

Благодійні внески у медзакладах: чи можна їх збирати і що робити, якщо вас примушують стати благодійником

МОЗ України крок за кроком трансформує охорону здоров’я і викорінює корупцію. Як швидко відбудуться якісні зміни, залежить від усіх: і пацієнтів, і медичних працівників, і управлінців. Сьогодні нагадуємо про норми закону, які забороняють примусово збирати благодійні внески і зобов’язують медзаклади інформувати пацієнтів про усі фінансові надходження.

 Про сутність благодійних внесків

Ніхто не може заборонити благодійність – кожна людина може добровільно і на власний розсуд жертвувати свої кошти чи майно. Ключове: благодійність – це жест доброї волі, а вимагання грошей під прикриттям «благодійних» внесків є прямим порушенням закону (п. 2 ч.1 ст. 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»).

За жодних обставин благодійні внески не можуть бути обов’язковими для сплати, а будь-які примусові збори коштів – неприпустиме явище в медзакладах. Невиконання цих вимог тягне за собою адміністративну відповідальність.

Що робити, якщо вас змушують стати благодійником медзакладу

Якщо у вас вимагають здати благодійний внесок у медзакладі, зверніться зі скаргою до:

– головного лікаря;

органу управління закладом – департаменту чи управління охорони здоров’я у вашій області;

– правоохоронних органів.

Медзаклади повинні звітувати про добровільні внески

Щоби зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ України зобов’язав

заклади охорони здоров’я звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. З 1 січня 2018 року медзаклади повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання:

– на території медзакладу у загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень;

– на веб-сайті медзакладу, якщо такий є;

– на веб-сайті обласного департаменту чи управління охорони здоров’я.

Пацієнти мають знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби – ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо – вони витрачені.

Про ці вимоги і обов’язковість їх дотримання МОЗ України нагадало керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я місцевих державних адміністрацій та керівникам закладів охорони здоров’я офіційним листом.

 

Мінрегіон вдосконалив механізм відбору проектів Держфонду регіонального розвитку

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України встановило чіткі терміни відбору проектів, які можуть фінансуватися з Держфонду регіонального розвитку, та їх мінімальну вартість. Відповідні зміни внесено до постанови КМУ №196 «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку» постановою КМУ №574 від 18 липня 2018 року.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Внесено важливі зміни щодо фінансування проектів, які реалізуються за кошти Держфонду регіонального розвитку (ДФРР). По-перше, встановлюються чіткі терміни відбору проектів у

регіонах, що дозволить прискорити їх реалізацію на місцях. По-друге, визначено мінімальну кошторисну вартість проектів, що подаються на фінансування ДФРР. Наприклад, від 5 млн грн – для будівництва чи реконструкції шкіл, технічного переоснащення лікарень, капітального ремонту садків. ДФРР дає регіонам можливість впровадити важливі проекти для людей – це школи, дитсадки, лікарні, ЦНАПи та інші. Тому закликаю регіони бути відповідальними, адже від якісної реалізації цих проектів залежить безпека, комфорт і якість життя людей», – сказав він.

Згідно зі змінами до постанови КМУ:

  1. Встановлено чіткі терміни відбору проектів у регіонах: початок – не пізніше 15 січня, завершення – не пізніше 1 травня.

Відбір здійснюватиметься на наступний плановий рік. Тобто до 1 травня 2019 року у регіонах повинні бути затверджені проекти, що будуть реалізовуватися у 2020 році. «Чим швидше вони затверджуватимуться, тим скоріше буде схвалено їх фінансування і безпосередньо розпочнуться роботи»,- наголосив заступник Міністра.

  1. Визначено мінімальну кошторисну вартість проектів.

Від 5 млн грн – для проектів нового будівництва, реконструкції, капремонту та переоснащення, від 1 млн грн – для інших проектів, наприклад, закупівля шкільних автобусів тощо.

Детальна інформація за посиланням.

Показати ще
WordPress Lessons