Обухівський районний сектор Головного управління ДСНС України у Київській області

Оперативна інформація

ЩОБ ВІДПОЧИНОК БУВ РАДІСНИМ

(ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ)

У аномально спекотні дні, що нині спостерігаються на території України, більшість мешканців та гостей Обухівщини рятуються від палючого сонця на берегах водойм. До активного відпочинку на природі спонукає велика кількість святкових вихідних днів та період відпусток. Однак іноді такий відпочинок може стати причиною трагічних наслідків. Так, від початку 2018 року на водоймах Київській області загинула 41 людина. Здебільшого причиною загибелі є нехтування елементарними правилами безпеки, зокрема, купання у непристосованих для цього місцях, або ж у нетверезому стані. Тільки 14-15 липня 2018 року на території області трагічно загинуло на воді п’ятеро людей. З них троє вже знайдені, а пошуки ще двох тривають.

Так, 15 липня цього року, о 15:00, до оперативно-диспетчерської служби Києво-Святошинського району надійшло повідомлення про те, що між селом Малютянка та містом Боярка на ставку знайдено тіло потопельника. На місце виклику було направлено одне відділення 62-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Вишневого, яке за допомогою надувного човна дістали з водойми тіло невідомої особи чоловічої статі.

Аналогічні випадки трапилися і в інших районах Київської області. Так у Бородянському районі,  підчас купання на річці Десна, потонули двоє мешканців села Рожни, Броварського району. Тіло одного потопельника знайдено і підняте, іншого продовжують шукати.

Особливу небезпеку становлять ставки й озера, що використовуються громадянами як стихійні пляжі та на яких відсутні рятувальні пости.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати, що є життєво необхідною навичкою і вмінням. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, більш упевнено, а у випадку необхідності, може надати допомогу іншим.

Однак слід відзначити, що вміння плавати – це ще не гарантія безпеки на воді. Відкрите водоймище – це завжди ризик. Тільки обережність, дисциплінованість і суворе дотримання правил безпеки під час перебування на відкритих водоймах дасть можливість уникнути травматизму та збереження власного життя та життя оточуючих, а також отримання задоволення від відпочинку.

Слід відзначити що, формування безпечних навичок поведінки людини на воді розпочинається з дитинства. Саме дорослі, власним прикладом, повинні формувати у дітей зразки безпечної поведінки під час відпочинку біля води.

Щоб уникнути непоправної біди, слід дотримуватися певних правил та рекомендацій, зокрема:

– ніколи не нехтуйте правилами поведінки на водних об’єктах;

– не купайтеся i не пірнайте у незнайомих місцях, особливо коли ви наодинці, це варто робити у спеціально відведених місцях (на організованих пляжах), бажано щоб на березі залишався хтось, хто спостерігатиме за вами;

– щоб уникнути теплового удару під час перебування на відкритій водоймі, купатися краще всього вранці i ввечері,

– щоб уникнути переохолодження, не купайтеся у холодній воді, у воду слід заходити повільно, щоб тіло пристосувалося до її температури;

– не заходьте у воду після вживання алкогольних напоїв;

– на пляжах не запливайте за обмежувальні знаки (буї);

– під час купання уникайте стрімких течій, якщо ж течія вас підхопила, не панікуйте, пливіть за течією, поступово i плавно повертаючи до берега;

– не перебувайте довго у воді, краще заходити у воду кiлька разів по 20-30 хвилин;

– вчитися плавати та вчити плавати дітей слід під керівництвом кваліфікованих інструкторів (у присутності батьків);

– обов’язково пильнуйте за дітьми, адже їхня поведінка на березі, а особливо на воді непередбачувана, діти повинні купатися обов’язково під наглядом дорослих;

– не можна гратися на воді у ігри, що можуть завдати шкоди, не пірнайте під людей, не хапайте їх за ноги;

– слід бути дуже уважним під час використання надувних матраців та іграшок, особливо, коли є вітер або сильна течія;

– під час перебування на воді не подавайте хибних (без потреби) сигналів про допомогу;

– не підпливайте до коловоротів, моторних суден, вітрильників, веслових човнів, а також не стрибайте у воду із плавзасобів, гідротехнічних споруд, технічних та попереджувальних знаків на воді, не стрибайте головою вниз у місцях де невідомі глибина та стан дна водойми.

ПАМЯТАЙТЕ! ВОДА ЦЕ ПРИРОДНА СТИХІЯ, ЩО НЕСЕ НЕБЕЗПЕКУ.

ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ НА ВОДІ І КУПАЙТЕСЬ ТА ВІДПОЧИВАЙТЕ НА ЗДОРОВЯ!

 

Обухівський районний сектор

ГУ ДСНС України

в Київській області

Українська рятувальна станція Комунальної рятувально-водолазної служби «Київська обласна служба порятунку»
Сектор з питань цивільного захисту населення Обухівської районної державної адміністрації

 

Показати ще
WordPress Lessons