КультураНовиниНовини Обухівщини

Заходи в районній бібліотеці

Вітаємо лауреата!

      Колектив та читачі Обухівської центральної районної бібліотеки від щирого серця вітають обухівську письменницю, члена Національної спілки письменників України, члена літературного об’єднання ім. Григорія Косинки та літературно-мистецької студії ім. А.С.Малишка Віру Михайлівну Куліш-Гальчинську, яка в травні стала лауреатом Всеукраїнської  літературно- мистецької премії імені Олени Пчілки за збірку віршів, загадок «Сонячна юшка» (К.: «Веселка», 2018).

Нагадуємо, що  літературно – мистецьку премію імені Олени Пчілки, яка вручається щороку – до дня народження Олени Пчілки, заснувало Національне видавництво дитячої літератури «Веселка» в 1991 році за підготовку та видання найкращих високохудожніх творів, які сприяють національному відродженню, духовному збагаченню, вихованню в дітей громадської гідності патріотів України, любові до Незалежної Української держави.

Слава Богу, Обухівщині є ким пишатися. Багато її уродженців збагатили своїм талантом і працею не лише вітчизняну, а й світову культуру. І сьогодні вони – одне з найбільших, найцінніших наших багатств.

Віра Михайлівна народилася 14 січня 1941 року на Полтавщині, в селі Старий Орлик. Але вже понад 50 років живе вона в місті Українка на Обухівщині.  Перший вірш був надрукований у 1968 році в районній газеті «Зоря Жовтня» (нині «Обухівський край»). Друкувалася в газетах «Обухівський край», «Молода гвардія», «Київська правда», «Сільські вісті», в альманахах обухівських літераторів «Дівич-Гора» та «Українка».
Свою любов до України, до людей, дітей, свої мрії і переживання вона виплескувала на аркуші паперу. Так і «народились» у неї 12 поетичних збірок та книг для дітей: «Де шумлять явори» (1999), «Зимове весілля» (2004) «Срібна павутинка» (2000), «Зайченята» (2001), «Дюжина» (2001), «Сонечко в колисці» (2004), «Чарівна криниченька» (2004), «Хитрунка» (2004), «Подружки-балакушки» (2005), «Лисиця – жар-птиця» (2008), «Веселі промінці» (2008), «Зимовий пиріжок» (2009).

Віра Куліш-Гальчинська — поетеса емоційна, їй не байдужа доля і майбуття нашої великої землі, де кожна краплина на листочку рідної вишні і кожна стеблина на чорноземі нашої ниви були і будуть тим найдорожчим, що ми називаємо національною гідністю. Поетеса дуже багато поезій присвятила Обухівському краю і деякі з них було покладено на музику місцевих композиторів.
В усій поезії Віри Михайлівни чітко простежується яскравий образ людини, нелегка доля якої невід’ємна від долі свого народу, його мови і державності. Всі її поривання, радощі і печалі — в її віршах, в її піснях, що з глибини вразливого серця пливуть неприхованим сумом, тривожними думками і відкритими почуттями…  Твори письменниці говорять живою мовою, мудрістю, наповнені енергією і глибокою думкою.

«Віковий ценз» читача, очима якого поетеса дивиться на світ, – від малюків – дошкільників до зрілих людей. Авторка веде відверту розмову з малим читачем про добро і зло, про красу природи. Дотепною і щирою мовою запрошує малят у світ найкращої країни – України, сіє у їх чисті душі зернята любові, добра, дарує їм розповідь про безмежжя рідної землі та вікові традиції українського народу. Письменниця нічого не вигадує. Світ, який живе в її творах, існує навколо нас, зумій тільки спостерігати. А скільки дотепності, мудрості, винахідливості, витонченого смаку в книгах усмішок і загадок «Зайченята», «Дюжина». Книги для малечі багаті образністю, прості для розуміння і сприймання.

Збірки поезій «Де шумлять явори», «Зимове весілля» – це палка, громадянська поезія. Вірі Михайлівні дорога Вітчизна, яку проїхала з краю в край, вона невід’ємна від долі свого українського народу.

Щиро бажаємо поетесі мирного неба над головою, міцного здоров’я, благополуччя, творчої наснаги на багато-багато років.

Любі друзі, Віра Михайлівна люб’язно подарувала нову книгу в Обухівську районну бібліотеку для дітей. Запрошуємо поринути у поетичний світ й інших творів авторки, які є у нашій бібліотеці та виявити різні грані таланту відомої поетеси.

 

 

Показати ще
WordPress Lessons