НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття

Біологічне різноманіття – різноманітність живих організмів з усіх джерел, включаючи, серед іншого, наземні, морські та інші водні екосистеми і екологічні комплекси, частиною яких вони є.

Біологічне різноманіття є основою для життя та основних послуг, що надаються екосистемами. Біорізноманіття підтримує добробут людей та сталий розвиток в усіх сферах діяльності, в тому числі в галузях економіки таких як сільське господарство, лісове господарство, рибальство і туризм та інших.

У 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття Генеральна Асамблея ООН на 55-й сесії проголосила
22 травня Міжнародним днем біорізноманіття. Головне завдання Міжнародного дня біорізноманіття – привернути увагу громадськості до проблем безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори та фауни. У цілому період з 2011 по 2020 роки Генеральною асамблеєю ООН проголошено Декадою ООН з біорізноманіття.

Біорізноманіття Земної кулі – це приблизно 1,6 млн. описаних біологічних видів, але, за різними оцінками, реальна кількість видів на Землі є значно більше. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистеми. У результаті відбувається опустелювання земель, скорочення продуктивності угідь і, врешті, погіршення умов життя. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і важких наслідків, які найближчими десятиліттями лише посиляться. На сьогодні під загрозою зникнення опинилися понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.

Біологічне різноманіття України охороняється як національне надбання. Збереження та стале використання біорізноманіття є невід’ємною умовою сталого розвитку держави та визначено однією з пріоритетних складових екологічної політики.

Відзначення Міжнародного дня біорізноманіття у всьому світі дає нам можливість нагадати громадськості про актуальні проблеми збереження біорізноманіття, сприяє підвищенню поінформованості про його роль для добробуту людини та вжиття необхідних дій для його збереження. Ми маємо докласти максимум зусиль аби зберегти те природне багатство, яке сьогодні ще маємо!

Офіційний сайт Конвенції про біорізноманіття – http://www.cbd.int

Показати ще
WordPress Lessons