МедицинаНовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

УВАГА ! НЕБЕЗПЕКА ! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ !

На території Обухівського району знову зареєстровано спалах африканської чуми свиней. Так 02 травня 2018 року до Обухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини надійшло повідомлення про загибель 3 голів свиней у приватному домоволодінні Кабанця Олега Михайловича на хуторі села Матяшівка Григорівської сільської ради. Фахівцями ветеринарної медицини був відібраний біологічний матеріал від загиблих тварин та направлений до науково-дослідної установи де було отримано позитивний висновок щодо наявності вірусу африканської чуми свиней. В той же день було проведено позачергові засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Обухівській районній державній адміністрації та Обухівської районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Рішенням ДНПК було визначено межі епізоотичного вогнища спалаху африканської чуми свиней – приватне домоволодіння громадянина Кабанця О.М., хутір с.Матяшівка Григорівської сільської ради Обухівського району, де з 02.05.2018 встановлено 40 денний карантин; зоною захисту визначено – територія хутора села Матяшівка, а зоною нагляду – села Матяшівка, Гусачівка, Григорівка, Красна Слобідка, Долина Обухівського району.
Відповідно до розділу 3 Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за № 432/30300 (далі – Інструкція) в зоні захисту проводяться наступні заходи:
1. Облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності та попередження власників про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней.
2. Забій усіх клінічно здорових свиней населення та господарств зони захисту у визначеному ДНПК місці та використання туш після проведення лабораторних досліджень на АЧС від не менше 10 % забитих тварин.
3. Умертвіння та спалення у визначеному ДНПК місці свиней з ознаками захворювання.
4. Категорично забороняється:
ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в епізоотичному вогнищі (інфікованому обєкті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;
торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.
Відповідно розділу 4 Інструкції в зоні нагляду проводяться наступні заходи:
1. Збори громадян у населених пунктах із проведенням роз’яснювальної роботи щодо вжиття заходів для профілактики чи у разі підозри виникнення зараження свиней вірусом африканської чуми свиней.
2. Облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності.
3. Знищення бродячих котів і собак гуманними методами, а також проведення дератизації власниками господарств усіх форм власності.
4. Встановлюється категорична заборона торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.
Також, у відповідності до вимог частини 2 статті 32 та статті 35 Закону України «Про ветеринарну медицину», передбачено, що тварини, які надходять до стада з інших потужностей (об’єктів) або придбані на внутрішньому ринку, підлягають обов’язковому профілактичному карантину протягом визначеного періоду. Протягом профілактичного карантину тварини утримуються окремо у спеціально відведених ізольованих місцях (карантинних пунктах) під наглядом державного інспектора ветеринарної медицини, уповноваженого або ліцензованого лікаря ветеринарної медицини та підлягають ветеринарно-санітарному обстеженню. Тварини допускаються у стадо тільки після закінчення профілактичного карантину тварин на підставі письмового дозволу державного інспектора ветеринарної медицини.
Крім того, згідно ч. 3 ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані негайно інформувати державного інспектора ветеринарної медицини, уповноваженого лікаря ветеринарної медицини або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про раптову загибель тварин, підозру на захворювання або виявлення хвороби, що підлягає повідомленню, або поведінку тварин, яка їм невластива.
Невиконання громадянами зазначених вимог, якщо вони призвели до поширення особливо небезпечного захворювання тварин на інші території, містять ознаки злочину, передбаченого статтею 251 Кримінального кодексу України – порушення ветеринарних правил.
Обухівська районна державна адміністрація, Обухівське районне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до мешканців Обухівського району відповідально віднестися до виконання заходів щодо запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней на території Обухівського району.
Зокрема:
– закуповувати свиней тільки на завідомо благополучних територіях щодо африканської чуми свиней та інших інфекційних, паразитарних захворювань;
– переміщати свиней тільки ідентифікованих та з дозволу державного лікаря ветеринарної медицини, який повинен провести клінічний огляд тварини (тварин), підтвердити епізоотичне благополуччя території з якої походять тварини та видати відповідний документ (ветеринарну довідку – при переміщенні тварин в межах адміністративного району, або ветеринарне свідоцтво форма № 1 – при переміщенні тварин за межі адміністративного району);
– привізши свиней на місце їх постійного або тимчасового утримання створити умови для їх карантинування (ізольоване утримання від інших тварин, окремий догляд) та повідомити найближчу державну установу ветеринарної медицини;
– у разі виникнення підозри на захворювання тварин негайно повідомляти фахівців державної установи ветеринарної медицини;
– при закупівлі тварин вимагати у реалізаторів наявність ветеринарної довідки, або ветеринарного свідоцтва (форма № 1);
– виконувати інші заходи щодо профілактики африканської чуми свиней.IMG_20180502_190856 IMG_20180502_190813 IMG_20180502_191034 IMG_20180502_190753 IMG_20180502_190830 IMG_20180502_190815

Показати ще
WordPress Lessons