КультураНовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

100-річчю Української революції присвячується!

20 лютого директор Обухівської центральної районної бібліотеки Л.І.Кобилінська та науковий співробітник Обухівського музею-садиби А.Малишка О.В.Артюшенко взяли участь у обласному заході – круглому столі “Київщина  в контексті Української революції 1917-1921 рр.: події, факти, дискурс”, присвяченому 100 – річчю Української революції та Дню Героїв Небесної Сотні. Круглий стіл відбувся за ініціативи та на базі Київської обласної бібліотеки для дітей  під патронатом та за безпосередньої участі  Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації. У засіданні взяли участь наукові співробітники музеїв, краєзнавці-дослідники, директори районних централізованих бібліотечних систем, бібліотечні спеціалісти, відомі працівники культури Київської області.

Відкрив засідання  круглого столу директор КЗ КОР “Київська обласна бібліотека для дітей” Зніщенко М. П.

Головуючим круглого столу був начальник управління культури, національностей та релігій  Київської обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України Подолянець І. І.

Учасники  круглого столу мали  можливість оприлюднити результати своїх наукових досліджень та історичних розвідок з такої важливої теми, як визвольна боротьба за незалежність України на Київщині 1917-1921рр. та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, Революції Гідності 2013-2014рр.

Про історію Обухівщини та її яскравих особистостей, які творили історію розповіла Олена Василівна Артюшенко. ЇЇ емоційний та обґрунтований науковими підтвердженнями виступ учасники круглого столу сприйняли із схваленням та захопленням. Олена Василівна вже багато років вивчає історичну спадщину Обухівщини, вона є автором і упорядником багатьох краєзнавчих видань. Останнім часом під її редакцією вийшли в світ два літературно-мистецьких видання: «Обухівський ярмарок народної творчості» та «Обухів учора і сьогодні. Енциклопедія: ілюстративно-довідкове видання». Історичні дослідження обухівських краєзнавців представлені у більше, ніж 50 виданнях краєзнавчого змісту. О.В.Артюшенко передала у дарунок обласній бібліотеці книгу обухівської письменниці Н.В.Любиченко «Спогади, навіяні вітряками», де розміщені безцінні спогади старожилів міста Обухів, які десятиліттями боялись їх оприлюднити.

Головний редактор газети “Культура і життя” – заступник голови Київської обласної спілки краєзнавців Є. В. Букет поставив перед  краєзнавцями-дослідниками конкретні завдання. В обговоренні теми взяли участь Богатир М. М. – провідний спеціаліст відділу культури, національностей та релігій Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації, член ГО “Корінь нації”;  Проценко В. М. – краєзнавець-дослідник, заслужений діяч мистецтв з Києво-Святошинського району; Вікован І. П. – директор КЗ КОР “Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році” та інші.

Виступи учасників круглого столу були науково-обгрунтовані, підтверджені відео-та фото-матеріалами, містили в собі важливі факти та історичні свідчення, які базуються на сучасних методологічних засадах стосовно значення подій та ролі історичних особистостей в боротьбі за незалежність держави періоду 1917-1921рр. в Україні і на Київщині, зокрема.

Під час круглого столу начальник управління культури, національностей та релігій  Київської обласної державної адміністрації І. І. Подолянець запропонував низку конкретних дій та завдань перед працівниками культури Київської області стосовно діяльності і ролі закладів культури, зокрема музеїв, бібліотек, з активізації та якісного наповнення їх роботи в напрямі сприяння формуванню національно-патріотичного свідомого суспільства на теренах Київської області.  Дані пропозиції учасниками круглого столу були сприйняті одностайно.

20180220_112433 mini_040 mini_044

Показати ще
WordPress Lessons