МедицинаНовиниНовини Обухівщини

Вони дарують усмішку

Як відомо, здоров’я зубів – запорука не лише красивої білосніжної усмішки, а й хорошого самопочуття загалом. Та останнім часом у суспільстві сформувалася думка, що якісні медичні послуги можна отримати лише в приватних закладах. Аналогічний штамп не оминув і стоматологію. Проте, знайомство з Людмилою Адамовою, головним лікарем КЗ ОРР «Обухівська районна стоматологічна поліклініка», показало, що насправді стоматологічне обслуговування високого рівня можна отримати й у кабінетах державної установи.

Людмила Олександрівна розповіла, що у складі стоматологічної поліклініки функціонує два структурні підрозділи: терапевтично-лікувальне (бюджетне відділення) та ортопедично-стоматологічне (відділення спецкоштів). «Ми не зобов’язуємо людину лікуватися платно. Вона має право вибору», – говорить лікар. Щоб у пацієнтів не виникало сумнівів щодо якості наданих послуг, в обох відділеннях працюють одні й ті ж висококваліфіковані лікарі зі стажем. Різниця полягає лише у вартості робочих матеріалів, адже, за словами пані Людмили, на бюджетні кошти неможливо закупити таку кількість висококласних матеріалів, щоб її вистачило для всіх охочих лікуватися безкоштовно. Тому купують трохи дешевші. Бажаючих обслуговуватися за гроші також вистачає. Це люди, які готові сплачувати вартість дорожчих матеріалів. Хоча, за словами Людмили Олександрівни, у стоматполіклініці надають майже всі послуги, що й у приватних кабінетах, але за значно меншу суму. Зароблені кошти за лікування та протезування зубів поліклініка витрачає на життєдіяльність закладу – оплату комунальних послуг, придбання нового обладнання, медикаментів, більш сучасних матеріалів закордонного виробництва та розширення спектру послуг загалом.

Обухівська районна стоматологічна поліклініка – це лікувально-профілактичний заклад, діяльність якого спрямована на: профілактику стоматологічних захворювань; своєчасне виявлення та лікування хворих із захворюваннями щелепно-лицьової ділянки; протезування зубів.

У поліклініці є терапевтичні, ортопедичні відділення, хірургічні кабінети, рентген-кабінети, фізіотерапевтичний кабінет та зуботехнічні лабораторії.

Для того, аби записатися на лікування чи обстеження, спочатку необхідно звернутися в реєстратуру, яка знаходиться на першому поверсі поліклініки, отримати талон на безкоштовне лікування чи оплатити бажані послуги, після чого дочекатися призначеного часу та відвідати дантиста.

У стоматологічній поліклініці працює 24 лікарі-стоматологи, з яких атестовано 22 лікаря, з них вищу категорію мають 8 дантистів. «У нашому дружному колективі працюють лише кваліфіковані фахівці з досвідом роботи не менше 15 років. Плинності кадрів немає, вакансій відповідно також. Лікарі постійно підвищують свій професійний рівень – кожні 5 років проходять курси підвищення кваліфікації, постійно беруть участь у науково-практичних конференціях», – з гордістю розповідає Людмила Олександрівна про свою стоматологічну родину, якою щиро захоплюється.

І це не пусті слова, адже лікарями-стоматологами КЗ ОРР «Обухівська районна стоматологічна поліклініка» надаються всі види стоматологічних послуг:

  • лікування та протезування зубів;
  • хірургічно-стоматологічна допомога;
  • рентген-обстеження щелепно-лицьової ділянки;
  • фізіотерапевтичне лікування стоматологічних захворювань.

При цьому використовуються пломбувальні матеріали зарубіжного та вітчизняного виробництва, впровадженні сучасні методи лікування та протезування зубів, зокрема:

  • косметична реставрація зубів світло-полімерними матеріалами;
  • метод депофорезу зубів;
  • зняття зубного каменю та чистка поверхонь зубів від плям, відкладень кави, тютюну, їжі за допомогою ультразвукового та повітряного скалеру;
  • професійне відбілювання зубів;
  • електроодонтна діагностика зубів;
  • всі види протезування зубів:
  • знімне протезування:
  • протез знімний частковий,
  • знімний повний протез,
  • бюгельний протез,
  • термопротез із нейлону.
  • незнімне протезування у свою чергу ділиться на:
  • протезування зубів коронками (литі, штамповані металеві коронки, пластмасові та металопластмасові, металокерамічні);
  • протезування зубів мостоподібними протезами.

 

Під час екскурсії поліклінікою Людмила Олександрівна розповіла, що кабінети оснащені сучасними стоматологічними установками, сухо-жаровими шафами та автоклавом для стерилізації інструментарію та перев’язувального матеріалу, а також камерами «Панмед» – для збереженням стерильного стоматологічного інструментарію. Також головний лікар зауважила, що обладнання постійно оновлюється. Так, у 2017 році було придбано 4 стоматологічні установки та цифровий дентальний рентген-апарат.

«При тому, що в районі є досить багато приватних стоматологічних клінік, більшість людей обслуговується у нас, адже наші послуги не поступаються якістю, – розповідає пані Людмила. – Потужність поліклініки в дві зміни – 250 відвідувань при 6-денному робочому тижні».

Також зазначимо, що окрім головного корпусу, який знаходиться в Обухові по вулиці Київській, 144, функціонує ще 6 стоматологічних кабінетів в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини: на мікрорайоні Яблуневий, в смт Козин, селах Григорівка, Германівка, Дмитровичі та Трипілля.

Не полишає стоматологічної практики і сама Людмила Олександрівна, успішно поєднуючи роль керівника та кваліфікованого фахівця. Та й не практикувати було б не чесно стосовно своїх пацієнтів, адже 33 роки практики не можуть бути некорисними. Пані Людмила знає стоматологічну поліклініку, як ніхто інший, адже, закінчивши Київський медичний інститут, у 1985 році прийшла сюди на роботу звичайним лікарем, а зараз вона вже лікар-стоматолог-терапевт вищої кваліфікаційної категорії. Найважливішим у своїй професії вважає професіоналізм та вміння лікувати не лише обладнанням, а й словом.

Одна з основних порад від пані Людмили для здоров’я зубів – до стоматолога потрібно звертатися раз на півроку. Це дозволить уникнути гострих станів і підтримувати постійне здоров’я зубів. Звісно, обов’язковими є класичні гігієнічні процедури з зубною щіткою, ниткою та полоскання.

Отож, не варто нехтувати профілактичними відвідинами стоматолога, щоб потім не довелося лікувати серйозну проблему. А якщо на шляху до стоматологічного кабінету оселився страх, його можна перебороти. У такому випадку Людмила Олександрівна радить обрати «свого» лікаря-стоматолога, який викликатиме довіру і, зрештою, стане гарантом вашої бездоганної усмішки.

20180212_125258

Показати ще
WordPress Lessons